Ασθένειες Βudgie με κάτι άσπρα στο ράμφος τους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kouvis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kouvis

PB New Member
Εγγραφή
17 Απρ 2021
Μηνύματα
22
Γεια σας θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με κάτι budgie που έχω σήμερα παρατήρησα κάτι στο ράμφος του κάτι άσπρα σας ανεβάζω και φωτογραφίες. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό ή όχι; Έχουν ακάρεα;
[automerge]1620402500[/automerge]
Το θηλυκό προσπαθεί να βγάλει με το ράμφος από τη ταιστρα το πλαστικό π έχει από επάνω παίζει να το έχει πάθει από αυτό; Και γενικά προσπαθεί να ρίξει τη ταιστρα κάτω με το ράμφος. Δεν ξέρω αν το έχει δει σαν παιχνίδι αυτό.
[automerge]1620402682[/automerge]
Ταιστρα
 

Συνημμένα

  • IMG_20210507_173437_4.webp
    IMG_20210507_173437_4.webp
    76,3 KB · Προβολές: 16
  • IMG_20210507_173449_2.webp
    IMG_20210507_173449_2.webp
    90,9 KB · Προβολές: 16
  • IMG_20210507_185027_2.webp
    IMG_20210507_185027_2.webp
    37,8 KB · Προβολές: 16
Τελευταία επεξεργασία:
Το θηλυκό προσπαθεί να βγάλει με το ράμφος από τη ταιστρα το πλαστικό
Μάλλον αυτή η ταΐστρα δεν την βολεύει, δοκίμασε να βάλεις μια ταΐστρα ανοιχτή.
7442.webp0803018.webp
; Έχουν ακάρεα;
Δεν νομίζω να έχουν ακάρεα, ο χαλινός τους δείχνει ότι είναι σε αναπαραγωγική φάση.
Αν δεν ενδιαφέρεσαι για αναπαραγωγή καλό θα είναι να τους αυξήσεις τις ώρες του ύπνου.
 
α παρατήρησα κάτι στο ράμφος του κάτι άσπρα
Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για κύτταρα β-κερατινης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιδερμίδα, στο ράμφος και στα πόδια των πτηνών) τα οποία βρίσκονται σε αποδόμηση, νέκρωση.
Μπορεί να οφείλεται στην φτωχή διατροφή του, και στην έλλειψη βιταμινών που είναι υπεύθυνες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
 
Ακάρεα οπωσδήποτε δεν έχουν, γιατί αυτά τα ζωάκια (τα ακάρεα) ζουν σε ζωντανό ιστό και το ράμφος αποτελείται απο κερατίνη, που δεν είναι ζωντανό, όπως τα μαλλιά και τα νύχια μας. Το θηλυκό βρίσκεται σε φάση αναπαραγωγής με το τόσο έντονο καφέ ράμφος, οπότε νωρίς για ύπνο και καμία επιφάνεια που να δημιουργεί κάτι που μοιάζει με φωλιά, αλλίως θα προκύψουν αυγά.

Αν αναφέρεσε στα λευκά τελειώματα του ράμφους, αυτό σε κάποιο βαθμό είναι φυσιολογικό, το ράμφος τους μεγαλώνει όχι μ'ονο όπως τα νύχια μας, δηλαδή κατά μήκος, αλλά και σε πάχος, γιατί και αυτό τρίβεται. Ελαφρές χαρακώσεις, τριβές κλπ ειναι αναμενώμενες, είδικά αν το παπαγαλάκι αρέσκεται πολύ στο να ραμφίζει πράγματα. Η Ίριδα, για παράδειγμα, περνά την μισή μέρα της μαδώντας κεμπάπ και πατηθρες από ξύλο, και αυτό φαίνεται στο ράμφος της. Για να είμαι ειλικρινης δεν βλέπω πολύ καλά στις φωτογραφίες. Αν το ράμφος είναι σαν να έχει αποφλοιωθεί βαθιά στο κυρτό κομμάτι ή/και τριμμένο στα άκρα, σαν κιμωλία, τότε σίγουρα η διατροφή της υπολείπεται σε βιταμίνες και μέταλλα. Τα παιδιά πρότειναν κάποιες μάρκες, εγώ δεν γνωρίζω κάτι, θα το δοκίμαζα και αν δεν περάσει θα πήγαινα σε πτηνίατρο. Πάντως δεν ποιάζει καθόλου σοβαρό. Αν γκουγκλάρεις παθήσεις ράμφους σε παπαγάλους, οι φωτογραφίες είναι φρικτές (εσω προετοιμασμένος) και δεν έχουν σχέση με τα δικά σου πουλάκια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: kouvis
@Nausicaa σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την τοποθέτηση σ. Πότε νομιζεις είναι καλο να βάλω φωλιά; Τώρα τα παπαγαλάκια τρίβονται φιλιούνται και τιτιβιζουν συνεχώς μέσα στη χαρά είναι. Όσο για τροφή τρώνε κανονικά αν και το θηλυκό ρίχνει ακόμη κάποια κάτω και βιταμίνες όπως και μπανιερα θα τους πάρω από Δευτέρα.
[automerge]1620476461[/automerge]
Τι μπορώ να βάλω σαν επιφάνεια π ειπες αντί για φωλιά;
 
παράδειγμα κοκατίλ με προβληματικό ράμφος

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Τσέκαρε την διαφορά στην υφή του ράμφους. Είναι αυτό που στην μηαχνική ονομάζουμε ψαθυρο, σαν κιμωλία ή τσιμέντο δλδ.
[automerge]1620476602[/automerge]
Κανένα πρόβλημα.

Να σου πω την αλήθεια, θα περίμενα για την επόμενη αναπαραγωγική σεζόν τουλάχιστον. Δεν γνωρίζεστε με τα πουλάκια καλά ακόμα, δεν έχουν συνηθίσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους, μέχρι πρόσφατα η υγεία τους ήταν κλονισμένη. Το ότι είναι σε αναπαραγωγική διάθεση δεν σημαίνει οτι ο οργανισμός του μπορεί να το υποστηρίξει, και την παραγωγή αυγών και την φροντίδα νεοσσών.
 
  • Like
Αντιδράσεις: kouvis
Ναι κ εγώ η αλήθεια δεν θέλω ακόμη να βάλω είναι πολύ νωρίς. Απλά για να μην δω αυγά τι μπορώ να βάλω σαν επιφάνεια που είπες για να μην έχω πρόβληματα.
[automerge]1620476871[/automerge]
Αναπαραγωγή γίνεται συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα;
 
Δεν ξερω πολλά για αναπαραγωγή/αποφυγή αναπαραγωγής, γενικά πάντως θα άφηνα μόνο κλαδιά μέσα στον χώρο τους, τίποτα επίπεδο και τιποτα, πώς να το πω, κεκλεισμένο/cozy. Αν και θυμάμαι ότι ένα ζευγάρι που είχα όταν ήμουν παιδί έκανε αυγό ακόμα και χωρίς τπτ, οπότε αυτό που είπαν τα παιδια. Νωρίς για ύπνο και προσπαθησε να τα απασχολήσεις μέσα στην ημέρα με παιχνίδια και εκπαίδευση ώστε να μην έχουν χρόνο για άλλα.
 
Σόρρυ για το μπέρδεμα που θα προκαλέσω αλλά εγώ έχω την υποψία ότι υπάρχουν λίγα ακάρεα στην άκρη του ράμφους και των 2 πουλιών. Στη θέση σου θα έκανα μια έστω και προληπτική θεραπεία με Epithol. Επίσης δεν θα έβγαζα το πλαστικό απο την ταίστρα καθώς υπάρχει περίπτωση το πουλί που το πειράζει να αρχίσει να μπαίνει μέσα και να σου αδειάζει όλη την ταίστρα έξω. Για φωλιά θα σκεφτόμουν μετά το τέλος της θεραπείας για ακάρεα.
[automerge]1620490722[/automerge]
@kouvis Εαν το κλουβί που βλέπουμε είναι στρογγυλό είναι τελείως ακατάλληλο ακόμη και για την διαμονή των πουλιών πόσο μάλλον για αναπαραγωγή. Χρειάζεσαι μίνιμουμ μια 60αρα ζευγαρώστρα. 🙂
 
Τελευταία επεξεργασία:
το ράμφος αποτελείται απο κερατίνη, που δεν είναι ζωντανό, όπως τα μαλλιά και τα νύχια μας.

To ραμφος στα πτηνα αποτελειται απο οστο και κερατινη ακριβως οπως και τα ανθρωπινα νυχια και ειναι αντιστοιχως "ζωντανο"
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus εξαρτάται πώς το πάρει κανείς. Σίγουρα τα αρχικά κομμάτια που αιματώνονται είναι ζωντανά, αλλά όσο πλησιάζουμε στις άκρες είναι λεπτό το ζήτημα. Φυσικά και είναι "βιολογικό υλικό", οργανική χημεία, και μπορεί, με συμπτώματά του, να μαρτυρά προβλήματα υγείας ολόκληρου του οργανισμού (πχ αν τα νύχια αποφλοιόνονται ή σπάνε εύκολα το πιο πιθανό να μας λείπει ασβέστειο) αλλά το αν είναι όντως ζωντανό παίζεται. Όχι ότι οι επιστημονες έχουν σαφή ορισμό του τι πάει να πει ζωή.
 
@Nausicaa

Επιστημονικά τεκμηριώνεται οτι τα κερατινα μερη στα οποια αναφερομαστε ειναι ζωντανα και αναπτυσσόμενα στο συνολο τους,οποτε δεν ειναι θεμα αποψης ή πως το παίρνει ο καθένας.
 
Back
Top