Φροντίδα Γίνεται να εκπαιδεύσεις Μονκ για "τουαλετα";

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης valasia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

valasia

PB New Member
Εγγραφή
19 Ιουλ 2018
Μηνύματα
388
Πόλη
Νέα Φλογητά
Ακομη μια απορια που μου εχει δημιουργηθει ειναι εαν μπορω με καποιο τροπο να εκπαιδευσω το μικρο μας να πηγενει "τουαλετα".
Βλεπω καποιους πως εχουν αρκετα πτηνα στο σπιτι, τι ακριβως κανετε;
Υπολογιζω το μικρο μας να βγενει 3-4 ωρες την μερα απο το κλουβι, δεν ξερω αν ειναι λιγος ο χρονος και παρακαλω πειτε μου για να μπορεσω να το διορθωσω, σε ολες αυτες τις ωρες τι γινετε; γυρνατε με πετσετες μεσα στο σπιτι;
 
Εγώ έχω και τα δύο πάροτλετ όλη την ημέρα έξω, μπαίνουν στο κλουβί μόνο για ύπνο. Το θέμα της καθαριότητας είναι φυσικά ένας μικρός εφιάλτης. Ο Ερνέστο μου είχε μάθει (από μόνος του) να πηγαίνει στο κλουβί και να κουτσουλάει, και ελάχιστες φορές κουτσούλαγε εμάς ή κάπου αλλου. Τώρα με την έλευση της μικρής αυτά... Ξεχάστηκαν και τρέχουμε με χαρτοπετσέτες όπως λες.
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν εκπαιδεύονται αν και θα μπορούσες να το κάνεις με μια "επιβράβευση" όταν κουτσουλάει εκεί που θες (πχ στο κλουβί του), δίνοντάς του ένα σποράκι που του αρέσει ή ένα σνακ.
Θα το καταλάβει, αυτό είναι 100% σίγουρο, το αν θα το ακολουθήσει μόνιμα όμως είναι στο χαρακτήρα του πουλιού. Αυτό που έχω μάθει για τους παπαγάλους είναι οτι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Ο χρόνος εκτός κλουβιού καλός είναι, φυσικά όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο. Τα δικά μας πλεον μένουν εκτός κλουβιού ακόμα και όταν εμείς λείπουμε, ομως οσο λείπουμε απλά κάθονται στο κλουβί, ελάχιστα πράγματα κάνουν. Μη βιαστείτε να τον βγάλετε έξω, καθώς θα είναι ακόμα στρεσσαρισμένος και ίσως γίνει ένα βάσανο το να τον πιάσετε για να τον ξαναβάλετε μέσα. Περιμένετε αρκετό χρόνο ώστε να σας μάθει και να σας εμπιστευτεί.

Καλώς να τον δεχτείτε.
 
Το να παρέχεις μεγαλύτερη ελευθερία στο πουλάκι βγάζοντας το έξω από το κλουβί είναι ιδανικό, θα μπορεί να πετάξει να ξεμουδιάσει και κυρίως να έρθει πιο κοντά σε εσάς σωματικά και κατ επέκταση και συναισθηματικά. Χαίρομαι που το έχετε πάρει μια τέτοια απόφαση. Τώρα για το αν είναι πολλές οι λίγες οι ώρες αυτές είναι σχετικό... Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός χρόνος, με δεδομένο ότι όπως θα διαπιστώσεις από ένα σημείο και μετά θα επιλέγει να είναι δίπλα σας ή μάλλον επάνω σας :) και απλά να χαλαρώνει, κάτι που κάνει και μέσα στο κλουβί έτσι και αλλιώς.

Τα δικά μου τα βάζω το πρωί για περίπου 2 ώρες και το απόγευμα περίπου άλλες 3, το απόγευμα όμως θέλουν περισσότερο παρέα και χαδάκια και όχι τόσο να πετάξουν.

Γενικά οι παπαγάλοι έχουν πρόγραμμα, το οποίο φυσικά θα τους το καθορίσετε εσείς, μαθαίνουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα σας, απλά να ξέρεις ότι δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι αλλαγές στο πρόγραμμα που τους έχεις μάθει.

Το πρωί για να τα βγάλω χαλάνε τον κόσμο, το περιμένουν και το απαιτούν. Αν κάποιο πρωινό δε τα καταφέρουμε γιατί πρέπει να λείπουμε και εγώ και η γυναίκα μου μετά έχει τύχει να μας κρατάνε "μούτρα" και να μη βγαίνουν από το κλουβί, να μη θέλουν χάδια και να είναι λίγο γκρινιάρηδες... επανέρχονται φυσικά αλλά μας δείχνουν έντονα τη δυσαρέσκεια τους για την μη τήρηση του προγράμματος τους.

Οι κουτσουλιές είναι ένα θέμα και για κάποιους ανθρώπους σοβαρό, εμάς δεν μας ενοχλεί τόσο. είμαστε φυσικά με τα μωρομάντιλα στο χέρι όλη την ώρα, τα πουλάκια τρώνε από λίγο αλλά συνέχεια και όπως είναι φυσικό κάπου καταλήγει όλο αυτό :) Το πρόβλημα είναι κυρίως σε σημεία που θα πηγαίνει και δε θα έχεις εύκολα πρόσβαση για να τα καθαρίσεις άμεσα. Μπορείς να το εκπαιδεύσεις, έχω διαβάσει και δει βίντεο σχετικά, όμως δεν το έχω προσπαθήσει για να σου πω αν είναι εύκολο να γίνει η όχι...

Όπως είπε και ο Διονύσης, το ένα πουλάκι το καταφέρνεις άμα είναι 2 η περισσότερα τότε η συμμορία δε μαζεύεται εύκολα...
 
Back
Top