Ιθαγενή Γαλιάντρα (Melanocorypha calandra)

Η Γαλιάντρα η κοινή, είναι ένα εδαφόβιο στρουθιόμορφο πουλί που ανήκει στην οικογένεια των κορυδαλλών, η οποία περιλαμβάνει γύρω στα 20 είδη που έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

H Γαλιάντρα με το μελωδικό κελάηδισμα​

galiandra-c.jpg

Οι εξαιρετικές μελωδικές ικανότητες του κελαηδήσματός της, ιδιαίτερα όταν είναι σε πτήση και το επιτόπιο φτεροκόπημά της που θυμίζει πέταγμα πεταλούδας, είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της.

Η οικογένεια των κορυδαλλών συμπεριλαμβάνει πουλιά όπως οι σιταρήθρες (4 είδη), ο κατσουλιέρης (2 είδη), η χιονάδα (2 είδη) και οι γαλιάντρες (11 είδη).

Την κοινή γαλιάντρα στην Κύπρο την φωνάζουν Μαυροτράσιηλο από την χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα ποικίλου μεγέθους που φέρει στα πλάγια του στήθους.

Περιγραφή​

Η γαλιάντρα είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί με μέγιστο μήκος μέχρι 20 εκατοστά, με κοντή ουρά και καφετιά πόδια με κυριότερο χαρακτηριστικό το πολύ μακρύ ίσιο πίσω νύχι.

Έχει καφεκίτρινο ράμφος και το φτέρωμα της είναι καφεγκρίζο. Το μέσα μέρος των φτερών της είναι μαυριδερό ενώ σε πτήση διακρίνεται μια λευκή λωρίδα στην ακμή των πτερύγων. Το βάρος της φτάνει τα 50-70 γραμμάρια ανάλογα με το φύλο. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στο φτέρωμα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Εν μέρει η γαλιάντρα θεωρείται επιδημητικό πουλί κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και αποδημητικό στα Ανατολικά. Την συναντούμε στην Νοτιοδυτική Ευρώπη, την Τουρκία, τα Βόρεια παράλια της Αφρικής και την Κεντρική Ασία. Τη βλέπουμε συνήθως να μεταναστεύει σε κοπάδια, αλλά και να μετακινείται σε σμήνη.

Αναπαραγωγή​

Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να βρίσκει σπόρους που αποτελούν την κύρια διατροφή της, αλλά και σε αμμώδεις εκτάσεις και σε στεγνά μέρη γύρω από υγρότοπους για να βρίσκει έντομα αλλά και χορταρικά που αποτελούν μέρος της διατροφής, της ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός της μειώνεται σταθερά λόγω της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Σαν εδαφόβιο πτηνό, η γαλιάντρα φτιάχνει την καλαθόσχημη φωλιά της στο έδαφος, ανάμεσα σε θάμνους, γεννώντας από 3-6 αυγά τα οποία και επωάζει για 16 μέρες. Οι νεοσσοί φροντίζονται εξίσου και από τους δύο γονείς.

Οι νεοσσοί είναι κάπως βιαστικοί και εγκαταλείπουν την φωλιά τους αρκετές μέρες πριν αποκτήσουν την ικανότητα να πετούν. Το ζευγάρι είναι μονογαμικό και ζευγαρώνει 2 φορές μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο, που για τα πουλιά αυτά ξεκινά από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνιο.

Οι μιμητικές ικανότητες της γαλιάντρας​

Θεωρείται εξαιρετικό ωδικό πτηνό με μιμητικές ικανότητες. Μιμείται πουλιά όπως η σταρήθρα συνδυάζοντας κελαρυστούς ήχους με γρήγορο ρυθμό και αμυδρές παύσεις. Σπάνια όμως κελαηδά στο έδαφος αλλά κυρίως εν πτήση. Όταν πετάει έχει την ικανότητα να αιωρείται, να στροβιλίζεται αλλά πάντα πετά με κλειστή την ουρά.

Η γαλιάντρα είναι από τα πουλιά που σπάνια κελαηδούν στην σκλαβιά γιατί στρεσσάρονται από τον περιορισμό στον χώρο.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Melanocorypha calandra
Ελληνική ονομασία: Γαλιάνδρα, Μελανοκόρυφος η κάλανδρος
Αγγλική ονομασία: Calandra lark, European calandra-lark
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Κορυδαλλίδες (Alaudidae)
Γένος: Μελανοκόρυφος (Melanocorypha)
Είδος: M. calandra

Υποείδη​

Melanocorypha calandra calandra
Melanocorypha calandra gaza
Melanocorypha calandra hebraica
Melanocorypha calandra psammochroa


Περισσότερες κορυδαλλίδες​

Σταρήθρα (Alauda arvensis)
Κατσουλιέρης (Galerida cristata)
Τουρλί - Δεντροσταρήθρα (Lullula arborea)

Σχετικό περιεχόμενο​

Πως λένε τη Γαλιάντρα στην περιοχή σας;
 

Συνημμένα

  • galiandra.webp
    galiandra.webp
    60,8 KB · Προβολές: 404
Back
Top