Φυτά Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Το γαϊδουράγκαθο είναι ασφαλές φυτό εξωτερικού χώρου για τα πτηνά. Ασφαλείς και μάλιστα ευεργετικοί είναι οι σπόροι του που παρέχονται κυρίως στις καρδερίνες για την προστασία ή και τη θεραπεία του συκωτιού. Αγγλικές ονομασίες: Milk thistle.

Η χρήση του γαϊδουράγκαθου στα πτηνά​

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα θαυματουργό διετές βότανο που φύεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Είναι ιθαγενές φυτό της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία του ήπατος (συκωτιού) αλλά και προληπτικά για τη διατήρηση της καλής υγείας του. Ο πρώτος άνθρωπος που έγραψε για τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου ήταν ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος.

Τα πτηνά πτηνά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σπόρων μπορεί να είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη ασθενειών του ήπατος. Το γαϊδουράγκαθο και οι σπόροι του μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που το γαϊδουράγκαθο είναι η αγαπημένη τροφή της καρδερίνας στη φύση.

Συλλογή​

Αν ζείτε σε περιοχή όπου αναπτύσσεται το γαϊδουράγκαθο, μπορείτε να συλλέξετε και να προσφέρετε φρέσκα λουλούδια στα πουλιά ή μπορείτε να περιμένετε να σχηματίσουν φρέσκοι σπόροι για να προσφέρετε αυτούς. Μπορείτε επίσης να συλλέξετε τους σπόρους και να τους αποξηράνετε ώστε να έχετε διαθέσιμους ολόκληρο τον χρόνο.

Προσοχή! Η συλλογή βοτάνων και χορταρικών πρέπει να γίνεται μόνο από περιοχές που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές που βρίσκονται κοντά τις άκρες των δρόμων διότι σε αυτές συγκεντρώνονται υψηλά ποσοστά ρύπων στο έδαφος.

Σπόροι​

Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να συλλέξετε τους σπόρους από τη φύση, μπορείτε να τους προμηθευτείτε από όλα τα ενημερωμένα καταστήματα κατοικίδιων. Η χορήγησή τους μπορεί να γίνεται καθημερινά σε ξεχωριστή τροφοθήκη.

Λόγω της σκληρότητας του κελύφους του σπόρου, πολλές σπίζες δεν μπορούν μπορούν να τους ανοίξουν για αυτό θα πρέπει να τους αλέθετε σε ένα μπλέντερ για να σπάσουν και στη συνέχεια να τους προσφέρετε στα πουλιά.

Οι παπαγάλοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στο άνοιγμα των σπόρων.

Εναιώρημα γαϊδουράγκαθου​

Για όσους θελήσουν να χρησιμοποιήσουν υγρό εναιώρημα, θα πρέπει να διαλέξουν κάποιο σκεύασμα χωρίς προσθήκη αλκοόλης, όπως το Nature's Plus Milk Thistle, σε δοσολογία μία σταγόνα ανά 100ml πόσιμου νερού / για πάνω από 20 ημέρες, και να έχουν υπ' όψιν τους ότι είναι εξαιρετικά δυσδιάλυτο και χρειάζεται καλή και επίμονη ανακίνηση του στο νερό, καθώς και προηγούμενη ανακίνηση του υγρού στο φιαλίδιο.

Μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου, αυτό πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

milk-thistle.jpg milk-thistle-flower.jpg milk-thistle-seeds.jpg

Σχετικό περιεχόμενο​

Milk Thistle χωρίς αλκοόλ (γάλα γαϊδουράγκαθου)
Ο τρόπος που βγάζω τους σπόρους από τα αγκάθια
Πως να δώσω τους σπόρους γαϊδουράγκαθου;
Ασθένειες συκωτιού των πουλιών - Λιπώδες ήπαρ
Τσάι βοτάνων για προληπτική και θεραπευτική χρήση στα πουλιά
Ασφαλή και τοξικά βότανα και καρποί για τα πουλιά
 
Η περιοχή μου είναι γεμάτη από αυτό και δεν ήξερα τη χρήση του. Νομίζω πως την Άνοιξη θα πρέπει να μαζέψω.
 
Nα ρωτήσω κάτι... Αυτό πρέπει να δίνεται σε καθημερινή βάση; Δεν μπορεί δηλαδή να δίνεται 2-3 ημέρες το μήνα; Δεν θα έχει αποτέλεσμα;
 
Μπορεί να χορηγείται ως συμπλήρωμα καθημερινά καθώς δεν είναι τοξικό. Ωστόσο, αν γνωρίζετε ότι το συκώτι είναι υγιές, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει κάποιο όφελος από τη χρήση του.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το υγρό, επιλέξτε ένα προϊόν που δεν περιέχει αλκοόλ.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Ανέστη αν δίνεις το γαϊδουράγκαθο υπό μορφή σπόρου "αγκάθι Μαρίας" τότε ναι το δίνεις σαν μέρος του καθημερινού μίγματος σε μικρό ποσοστό πχ 5% για μια περίοδο που θέλεις το πουλάκι σου να αποτοξινωθεί από χορήγηση φαρμάκων και συμπληρωμάτων (πχ για ένα μήνα).

Αν όμως το δίνεις υπό τη μορφή συμπυκνωμένων σκευασμάτων, τότε ανάλογα το κάθε σκεύασμα.

Εγώ το σιρόπι που φτιάχνω μόνος μου και δίνω για παρόμοιους λόγους (δεν έχω μέσα γαϊδουράγκαθο αλλά ραδίκι και φύλλα αγκινάρας που έχουν "κυναρίνη" που δρα αντίστοιχα με την "σιλυμαρίνη" του αγκαθιού). https://community.petbirds.gr/threa...ρόπολη-για-πρόληψη-ασθενειών-στα-πτηνά.11205/

Το χορηγώ μια βδομάδα κάθε μήνα. Εκείνο βέβαια έχει και βότανα για αντιμικροβιακή προστασία, πέρα τις προστασίας του συκωτιού.

Αν υπάρχει εγνωσμένο πρόβλημα στο συκώτι, καλά είναι να δίνεται (ο χυμός γαϊδουράγκαθου) συνεχώς για 2-3 μήνες. Όπως λέει και ο jamieo δεν είναι τοξικό, κάθε άλλο.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι αν στο διαιτολόγιο του πουλιού (ειδικά αν πρόκειται για παπαγάλο που τρώει και κάπως μεγαλύτερους σπόρους) υπάρχει ή μπορεί να εισαχθεί ο σπόρος. Η χρήση των σκευασμάτων δεν είναι απαραίτητη, ειδικά αν μπει κάποιος στον κόπο (όχι ιδιαίτερο) να φτιάξει ένα "σιρόπι" σαν αυτό που εγώ ήδη φτιάχνω με βότανα και χορταρικά που έχουν σχετική δράση (πικραλίδα-ραδίκι, φύλλα αγκινάρας; Πράσινο τσάι).
 
Back
Top