Διατροφή Γενικα συμπληρωματα διατροφης

FINCHiii

PB Member
Εγγραφή
19 Δεκ 2008
Μηνύματα
589
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Τί συμληρωματα διατροφης ειναι δυνατον να χωριγισω στα παραδεισια μου, ωστε να εχω και αποτελεσματα(Οπως εντονη ζωντανια, πλουσιο φτερωμα και αλλα...);
 
Μπορείς να τους δίνεις αυγοτροφή 1-2 φορές την εβδομάδα. Εκτός από τις κλασσικές αυγοτροφές για αναπαραγωγή κυκλοφορούν και άλλες πολλών εταιριών με ποικιλία συστατικών(πχ με φρούτα όπως η orlux frutti patee , άλλες με έντομα κλπ)
Επίσης μια πολυβιταμίνη να διαλύεις στο νερό τους 2-3 φορές την εβδομάδα,υπάρχουν πολλές μάρκες(πχ Bogena multivit)
Τέλος κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου και άλλων μετάλλων είτε σε ξεχωριστή ταίστρα είτε διαλυόμενο στο νερό τους.
Αναφέρομαι μόνο σε έτοιμα συμπληρώματα που βρίσκουμε στα πετσοπ.Αυτά που είπα νομίζω είναι αρκετά, πάντα με μέτρο και ανάλογα με την περίοδο(αναπαραγωγή, συντήρηση κλπ)
 
Θα σου πω τι βάζω εγώ στα δικά μου. Αυγοτροφή φτιάχνω δική μου η οποία αποτελείται από ένα αυγό τριμμένο στον τρίφτη, 5-6 κουταλιές έτοιμη αυγοτροφή της CEDE, πρεβιοτικά, ένα μείγμα από αποξηραμένα τριμμένα βότανα (ριγάνη, θυμάρι και βασιλικό) και ένα κουτάλι camelina. Κάποιες φορές βάζω και σπιρουλίνα στο μείγμα και κάποιες φορές πριν τη γέννα και τριμμένο καρύδι (σε μικρή ποσότητα). Στην αναπαραγωγή δίνω τακτικά, 2-3 φορές την εβδομάδα πριν το 1ο αυγό και μετά καθημερινά όταν ταΐζουν. Στις υπόλοιπες περιόδους 1 φορά την εβδομάδα. Πολυβιταμίνη δίνω σπάνια και κυρίως όταν υπάρχει πρόβλημα ή όταν κάποιο πουλί είναι καταβεβλημένο (από στρες, αναπαραγωγή κλπ). Φρούτα ότι υπάρχει από εποχής σχεδόν καθημερινά. Για τη ζωντάνια που αναφέρεις δίνω την σπιρουλίνα η οποία έχει τεράστια διατροφική αξία. Επίσης ενισχύει τα σκούρα χρώματα στα πουλιά. Το πλούσιο φτέρωμα πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα κληρονομικότητας και συνθηκών διαβίωσης και λιγότερο διατροφής. Αυγοτροφές με έντομα δεν τις προτιμώ αν και έχω δώσει χωρίς πρόβλημα γιατί πιστεύω ότι είναι υπερβολική ζωική πρωτεϊνη για τα ζεμπράκια. Σχεδόν όλα όμως τα υπόλοιπα είδη παραδείσιων (gouldians κλπ) χρειάζονται και έντομα σε μικρές ποσότητες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Αυγοτροφές με φρούτα δεν μου χρειάζονται αφού δεν λείπουν τα φρούτα από το διαιτολόγιό μας :). Αυτά τα κάνω για τα ζεμπράκια. Γνωρίζω ότι κάποια από αυτά που χρησιμοποιώ δεν είναι τα ενδεδειγμένα για το είδος (όπως το καρύδι, η σπιρουλίνα) αλλά στην πράξη έχω δει διαφορά από τη χρήση τους και τα κράτησα στη διατροφή τους. Η διαφορά που είδα ήταν κυρίως σε ποσοστό γονιμότητας, θνησιμότητας νεοσσών και καλής υγείας.
 
στα ζεμπρακια που εχουν λιγοτερους λιπαρους σπορους στο διαιτολογιο τους ενας πολυ χρησιμος σπορος που σιγουρα θα τον τρωνε σε μορφη βλαστωμενου σπορου αλλα πιστευω και σαν απλο σπορο ειναι το κινοα (quinoa) με μολις 6% λιπαρα

https://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

εδω υπαρχει και τροπος χρησης για χρηση του αντι αυγοτροφης!

<broken link removed>

http://translate.google.gr/translat...h?q=http://www.ncbs.org/quinoa.htm&hl=el&sa=G





*βασιλη καθε τροφη, εφοσον δεν περιεχει καποια ουσια που τους προκαλει αλλεργια ή δηλητηριαση, εφοσον δεν τους επηρεαζει την ημερησια ποσοστοση σε πρωτεινες,υδατανθρακες και λιπαρα(και δεν το κανει αν μπαινει σε λελογισμενες ποσοτητες στο διαιτολογιο τους ακομα και λιπαρη να ειναι) και εφοσον προσφερεται με τροπο (πχ αυγοτροφη) οπου η αγνωστη σε αυτα γευση της ειναι κεκαλυμμενη,τοτε μπορει να να προσφερθει! Ειδικα αν προσφερει σημαντικα στοιχεια οπως τις πρωτεινες,την βιταμινη ε και τα πλουσια λιπαρα οξεα του καρυδιου 😉:)
 
στα ζεμπρακια που εχουν λιγοτερους λιπαρους σπορους στο διαιτολογιο τους ενας πολυ χρησιμος σπορος που σιγουρα θα τον τρωνε σε μορφη βλαστωμενου σπορου αλλα πιστευω και σαν απλο σπορο ειναι το κινοα (quinoa) με μολις 6% λιπαρα

Kai giati den dino to MILLET pou exei mono 3-4% lipos ala psilo posostita SIDERA kai SILICIC ACID pou einai para poli kala gia ta kokala, ftera kai to derma. KAI boro na perno apo kathe kala Pet-Shop me logiko timi.
 

Συνημμένα

  • Kolbenhirse.webp
    Kolbenhirse.webp
    26,1 KB · Προβολές: 158
Το millet είναι απαραίτητο για όλα τα πουλιά αυτής της κατηγορίας κατά τη γνώμη μου. Παράλειψη που δεν το ανέφερα πριν το χρησιμοποιώ καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Δημήτρη ενδιαφέρον το Quinoa και με αρκετά μεγάλη διατροφική αξία, δεν το γνώριζα μέχρι τώρα.
 
Quinoa, uncooked
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 370 kcal 1540 kJ Carbohydrates 64 g - Starch 52 g - Dietary fibre 7 g Fat 6 g - polyunsaturated 3.3 g Protein 14 g Water 13 Thiamine (Vit. B1) 0.36 mg 28% Riboflavin (Vit. B2) 0.32 mg 21% Vitamin B6 0.5 mg 38% Folate (Vit. B9) 184 μg 46% Vitamin E 2.4 mg 16% Iron 4.6 mg 37% Magnesium 197 mg 53% Phosphorus 457 mg 65% Zinc 3.1 mg 31% Percentages are relative to US
recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database



και για το millet

Nutrition Facts and Analysis for Millet, puffed

Απο τα παραπανω φαινεται οτι και η κινοα δεν υπολοιπεται σε αξια. Και η πρωτεινη του ειναι μεγαλυτερη, οσο για το σιδηροτο ειναι ομισος σχεδον στο μιλλετ (16% εναντι 37%). Το ενα δεν ερχεται σε αντιθεση με το αλλο. Ισως και να αλληλουμπληρωνονται.σαφως και το millet ειναι επισης πολυ καλο.
οσο για την τιμη με ενα προχειρο ψαξιμο εχει 2.5 ευερω το μισο κιλο (βιολογικη κινοα) και την βρισκεις σε καθε καταστημα βιολογικων ειδων επισης ευκολα.
 
και αυτο ειναι χρησιμο και κατατοπιστικο

Nutrition content of Amaranth, Buckwheat, Millet, Oats and Quinoa
 
ai giati den dino to MILLET pou exei mono 3-4% lipos ala psilo posostita SIDERA kai SILICIC ACID pou einai para poli kala gia ta kokala, ftera kai to derma. KAI boro na perno apo kathe kala Pet-Shop me logiko timi.
tετοιο τους δινω, αλλα δεν βλεπω αυτη την "επιθυμητη" διαφορα στο φτερωμα, στη ζωντανια...
 
Quinoa, uncooked...

Nutrition Facts and Analysis for Millet, puffed

Alo UNCOOKED alo PUFFED...

Ektos afto mou fenete me tin sizitisi gia to Quinoa eimaste ektos thematos. Ala fteo kai ego pou egrapsa gia to Millet.
Mipos einai kalitero na anoigis ena kainourgio thema gia afto.
 
απο λαθος ανεβασα για puffed
αυτη ειναι η σωστη
Nutrition Facts and Analysis for Millet, raw

με τη στενη σημασια της εννοιας "συμπληρωμα" δεν ειναι. Αλλα ειναι ενας σπορος με εξτρα θρεπτικη αξια. Αν το δουμε ετσι τοτε και τα καρυδια και η camelina του βασιλη εκτος θεματος ειναι οποτε. 🙂

παντως ο συγκριτικος πινακας που εδωσα

Nutrition content of Amaranth, Buckwheat, Millet, Oats and Quinoa

δειχνει μια σαφη εικονα που δειχνει και τα πλεονεκτηματα του σπορου σε λυσινη και ασβεστιο εξισου σημαντικα στην διατροφη των πουλιων που τον κανουν να πλησιαζει καθαρα την εννοια του φυσικου "συμπληρωματος>. Εξισου καλος ειναι και ο αμαρανθος αλλα ειναι μικροτερος σπορος του μεγεθους της chia
 
tετοιο τους δινω, αλλα δεν βλεπω αυτη την "επιθυμητη" διαφορα στο φτερωμα, στη ζωντανια...
Χρήστο τι ακριβώς περιμένεις να δεις από τα συμπληρώματα; Στη ζωντάνια δύσκολο να δεις κάποια διαφορά αφού το κάθε είδος από τη φύση του έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τα ζέμπρα για παράδειγμα είναι εξαιρετικά ζωηρά και υπερκινητικά ενώ τα gouldians λιγότερο ενεργά πουλιά. Ό,τι συμπλήρωμα και να δώσεις δεν πρόκειται να καταφέρεις να κάνεις ένα gouldian να πετάει όπως ένα ζεμπράκι για παράδειγμα. Στο φτέρωμα σου είπα ήδη ότι είναι πιο πολύ θέμα γενετικής και συνθηκών παρά διατροφής. Αν παρόλα αυτά υπάρχουν ελλείψεις στη διατροφή πιθανόν να παρατηρήσεις προβλήματα στο φτέρωμα (μελανινισμός στα ζεμπράκια για παράδειγμα). Αυτά που γράφουν πιο πάνω ξέρουμε ότι κάνουν καλό γιατί ξέρουμε που οφελούν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν. Όπως το παράδειγμα που έδωσε ο Αλέξανδρος με το millet. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να δεις εμφανή διαφορά στο μάτι. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, εμείς πίνουμε γάλα για το ασβέστιο το οποίο βοηθάει στα κόκκαλα και την ανάπτυξη, στην πράξη δεν βλέπουμε το αποτέλεσμα αυτής της βοήθειας. Δεν είναι απαραίτητο ότι όποιος πίνει γάλα θα γίνει γίγαντας. Παίζει και εκεί ρόλο η κληρονομικότητα και το ασβέστιο απλά βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη.
 
Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις.Αυτο που ηθελα(βιαστικα θα ελεγα!) ειναι να γινει π.χ. το φτερωμα των πουλιων καταλληλο για εκθεσεις..(\___/)
(="."=)
(")__(")ΧΕΧΕ

Σοβαρα τωρα.. Τα πουπουλα των μικρων painted ειναι καπως τσαλακωμενα στην ακρη τους.Αναντιρρητα ο χρονος θα βοηθουσε στην αποκατασταση τους, αλλα ηθελα να δωσω το καλυτερο δυνατον ωστε να βοηθησω τον οργανισμο τους...
 
Είναι σπασμένα επειδή έχουν ταλαιπωρηθεί. Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί πριν περάσουν πτερόροια. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα για τη γενετική και τις συνθήκες. Τα φτερά σου φαίνονται άσχημα επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των πουλιών δεν ήταν οι κατάλληλες. Καλή διατροφή στην πτερόροια και χρησιμοποιήσε και καμιά εξειδικευμένη βιταμίνη (για πτερόροια) ώστε να βγάλουν εύκολα τα καινούρια τους φτερά και να έχουν τις προοπτικές να αναδείξουν τη φυσική τους ομορφιά. Πολύ καλά αποτέλεσματα σε αυτό το θέμα έχουν και τα άλατα για το μπάνιο των πουλιών, αφού αναδεικνύουν στο έπακρο τα χρώματα.

ΥΓ. Σου ξέφυγαν τα αυτιά του λαγού !
 
για την αναδομηση του φτερωματος και των πουπουλων χρειαζεσαι συμπληρωματα με εξτρα λυσινη και μεθειονινη που ειναι αμινοξεα που παρατηρουνται κυριως σε ζωικες τροφες και σε μικρη ποσοτητα στο φυτικο βασιλειο με καποιες εξαιρεσεις. Ενα γνωστο προιον ειναι το mutavit αλλα νομιζω υπαρχουν και αλλα. Απο φυσικες πηγες το αυγο, η σογια (που ετσι κιαλλιως υπαρχει στις ετοιμες αυγοτροφες που αναφερουν προσθετα φυτικα αμινοξεα), η περιλλα σαν σπορος που δεν ξερω αν την τρωνε τα ζεμπρακια(βασιλη τα φωτα σου:), η κινοα που ανεφερα (κυριως για λυσινη) αλλα και η μαγια μπυρας και η γυρη ειναι πολυ καλες πηγες.

γνωμη μου ειναι το mutavit ή οποιο παρεις να το ξεκινησεις με την αρχη της κυριως πτερορροιας και τωρα δωσε βαση στην ποικιλια φυσικων συμπληρωματων.

... Και μην βιαζεσαι:)
 
Τα συγκεκριμένα πουλιά είναι παραδείσια αλλά όχι ζεμπράκια. Είναι δύο painted finches και δεν ξέρω ούτε εγώ αν την τρώνε. Τα ζεμπράκια πάντως μάλλον δεν την προτιμούν. Τα υπόλοιπα που έγραψες βέβαια καλύπτουν τις ανάγκες τους και με το παραπάνω.
 
υπαρχουν διαφορα ειδη. Το ιταλικο ειναι το λεγομενο panico ή panicum αλλα αυτο που εχει στη φωτο ο Alexandros νομιζω λεγεται millet spray
 
Ναι εχεις δικιο γιατι μου φαινεται πιο σκουρο απο το ιταλικο κεχρι που εχω κι ελεγα μηπως το σκουραινει η φωτο..
Ποιο ομως ειναι καλυτερο και προσφερει πιο πολλα στα πουλια μας;
 
Back
Top