Αναπαραγωγή Γεννετική ανωμαλία ή στραβοπάτημα στη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dimok
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dimok

PB Member
Εγγραφή
27 Ιαν 2007
Μηνύματα
92
Πόλη
Χανιά-Ηγουμενίτσα
Παιδια φετος αντιμετωπισα ενα σοβαρο προβλημα σε ενα απο τα μικρα μαλινουα μου στα ποδια του οι αντιχειρες του γυριζουν προς τα προς στην ιδια κατευθηνση με τα αλλα δαχτυλα. Μετα απο σηζητηση που ειχα με τον φιλο εκτροφεα Λεωνιδα Ψαριανο μου ειπε οτι και αυτος αντιμετωπησε παρομιο προβλημα και εδεσε το δαχτυλο του πουλιου προς τα πισω. Τωρα το τι θα γινει θα το δειξει ο χρονος. Παντος μετα απο μια εβδομαδα αφου ειχα δεσει τα δαχτυλα προς τα πισω με χανσαπλαστ το δαχτυλο εμεινε στην θεση του για μια μερα και μετα ξανα γυρισε προς τα μπρος. Θα το αφησω ακομα λιγες μερες και θα δουμε. Εχει αντιμετωπησει καποιος το ιδιο προβλημα;

φιλικα
Δημήτρης

γυρισμενο δαχτυλο.webp δεμενο δαχτυλο.webp
 
καλημερα

καποτε το αντιμετωπισα και εγω.
κατα συμπτωση ηταν αρσενικο.
δεν ξερω εαν ηταν καποια γενετικη ανωμαλια, παντως δεν ξαναπαρουσιαστηκε τετοιο προβλημα σε μικρα απο το συγκεκριμενο ζευγαρι.
ομως, ηταν απο μια φωλια που ηταν 2 μεσα, και ισως να μην ειχε καλη θεση μεσα στη φωλια.
καποιος πιο εμπειρος μου ειπε, οτι εαν τυχει να εχω ξανα, τουλαχιστον εως 2 μικρα σε μια φωλια, να βαζω ενα ψευτικο αυγο, ετσι ωστε να ελαττωνω την πιεση απο την θηλυκια.
 
εμένα μου έχει τύχει σε μια θυληκια που μου έδωσαν να έχει γυρισμένα τα πίσω δάκτυλα προς τα εμπρός αλλά κατά τα άλλα κανένα πρόβλημα.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να προήλθε από στράβωμα μέσα από την φωλιά γιατί ξέρω ότι έχει γεννήσει η κανάρα,έχω μάλιστα και δύο κόρες της και καμιά δεν έχει αυτό το πρόβλημα για να υπάρχει η υποψία ότι είναι γεννετικό.

Βαγγέλης.
 
Δημήτρη μπορείς να μας πεις ποια μέρα από την εκκόλαψή τους έγινε η επίδεση; Αν θέλεις ενημέρωσέ μας με κάποιες φωτογραφίες για τη συνέχεια, εφόσον υπάρξουν εξελίξεις.
 
Παιδια τα ποδια τα εδεσα λιγο αργα, μολις το πουλι βγηκε απο την φωλια. Επρεπε ισως να το ειχα κανει ποιο νωρις, οσο για τα αποτελεσματα θα τα δουμε αργοτερα.

φιλικα
Δημητρης
 
Αυτό ειναι φαινόμενο που παρατηρείται μερικές φορές κατα τον "απογαλακτισμό" των νεοσσών. Κάποιες φορές το πίσω δάκτυλο προβάλλει μπροστά προς το μερος των τριών μπροστινών δακτύλων, κάποιες φορές υψώνεται προς την πλευρά του ποδιού. Στην περίπτωση του dimok θα πρεπει να τραβηξουμε το δακτυλο προς τα πίσω και να το δεσουμε με κάποια ταινία κολλητική με τον ταρσό του ποδιού. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μεχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.
 
Παιδια τελικα η πατεντα επειασε, μετα απο 20 μερες φασκιωματος τα δαχτυλα ξαναρθαν στην κανονικη τους θεση και ετσι πλεον το πουλακι μπορει να στεκετε στα ξυλακια του κλουβιου. Το χανσαπλαστ δεν το εγαλα εγω αλλα το πουλι (ειχε μουλιασει) το αλλο επισης θα το αφησω να το βγαλει παλι μονος του. Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι το δαχτυλο δεν κλειδωνει τελειως στο κλαδακι, αλλα με την παροδο του χρονου θα στωσει.

podi.webp
 
Χμμ.. Τελικά ίσως γλιτώσω κι εγώ το ποδαράκι από ένα μικρούλι μου... Ωστόσο, μόνο τα δαχτυλάκια του ενός ποδιού είναι είναι στραβά, ενώ το άλλο πόδι είναι εντελώς θεόστραβο (και φαντάζομαι αυτό δεν μπορώ να το διορθώσω... ☹ ) Πηγαίνει προς τα πίσω και δίνει την αίσθηση πως δεν θα μπορέσει να το πατήσει μπροστά. Α! Και είναι διασταύρωση Malinois με αχάτη...
 
Έχεις τη δυνατότητα να μας δείξεις κάποιες φωτογραφίες;
 
Θα το προσπαθήσω, Σταύρο... Πάντως ο μικρούλης μου περνάει μια πολύ δύσκολη φάση τώρα- τα ζωηρότατα αδέρφια του που έχουν ήδη κάνει τις πρώτες εξόδους από την φωλιά, το έχουν πετάξει κανά δυο φορές κάτω, και καθώς το καημενούλι δεν μπορεί να πατήσει σωστά, φωνάζει απεγνωσμένα για βοήθεια... ☹
 
Όταν λες είναι θεόστραβα τα πόδια του εννοείς το καλάμι ή τα δάχτυλα;
 
Το ένα πόδι είναι ολόκληρο γυρισμένο προς τα πίσω ενώ το δεύτερο δεν δείχνει ούτε εκείνο φυσιολογικό- τα δαχτυλάκια είναι στραβά. Δίνει την αίσθηση πως θα μπορούσε να είναι παραπληγικό ή κάτι τέτοιο.
Σήμερα εν τω μεταξύ, στην προσπάθειά του να πετάξει έξω από τη φωλιά χτύπισε το στραβό πόδι, το μάτωσε και κάναμε αμάν να σταματήσουμε το αίμα. Το φάσκιωσα τελικά με ένα χάνζαπλαστ και ελπίζω να μην το ξαναματώσει...
 
Αγαπητή amelie θέλω να σου υπενθυμίσω ότι το πουλάκι αυτό αν ήταν ελέυθερο στην φύση θα είχε πεθάνει είτε επειδή δεν θα μπορούσε μόνο του να τραφεί ή γιατί θα το είχε απορρίψει από την πρώτη κιόλας μέρα η μητέρα του. Επομένως η προσπάθειά σου είναι αξιαίπενη και σου αξίζουν πολλά μπράβο. Προσπάθησε σε παρακαλώ πολύ να εντοπίσεις το πρόβλημα με τα ποδαράκια του. Δες λίγο προσεχτικότερα και ψιλαφώντας του πουλί μήπως έχει κάποια εξάρθρωση που μπορεί να προκλήθηκε από την προσπάθειά του να βγει από το αυγό.Αν όχι τοποθέτησε μία ονοντογλυφίδα στο καλάμι του ποδιού του και παρατήρησε να δεις αν το πόδι του έρχεται στα ίσια του.
 
Ευχαρισώ πολύ Ισίδωρε για τα καλά σου λόγια! Να πω την αλήθεια, φοβάμαι να επιχειρίσω να κάνω κάτι με το ποδαράκι του, μην τυχόν και προκαλέσω μεγαλύτερο κακό από αυτό που ήδη έχει.. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως ευτυχώς οι γονείς του το ταϊζουν ακόμα, αν και σπανιότερα από πρώτα, αλλά όλοι οικογενειακώς πλέον έχουμε μπει στη διαδικασία να προσέχουμε μην πέφτει από τη φωλιά, πόσο συχνά ταϊζεται κλπ κλπ, για να του παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Το μπομπιράκι πλέον δεν φοβάται, μας αναγνωρίζει, τρώει από τα χέρια μας λίγο-λίγο, δέχεται χάδια και μας εμπιστεύεται ακόμα και για να κοιμηθεί! Καταλαβαίνω βέβαια, πως η ζωή του, όση είναι αυτή, δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη, αλλά προσπαθούμε πολύ για να το διευκολύνουμε.
Και κάτι που πρόσεξα χθες και συγκινήθηκα- για να το προστατεύσουμε από τα σπρωξίματα των αδερφών του, βάλαμε μια δεύτερη φωλιά μέσα στο κλουβί. Στην αρχική φωλιά που είναι πολύ κοντά στη δική του, η μάνα έκανε αλλα 3 αυγουλάκια και κλωσσάει. Το μικρούλι λοιπόν σε κάποια φάση που ένιωσε μοναξιά ή αποφάσισε να δοκιμάσει τα φτεράκια του, έκανε σάλτο πάνω στη μαμά του και κούρνιασε κοντά της, ενώ εκείνη δεν έκανε καμιά προσπάθεια να το διώξει. Μετά από λίγο, ο πατέρας ήρθε και το τάϊσε και τότε παιδιά, το μικρό γύρισε και έκανε ένα πράγμα σαν να τάϊζε τη μαμά του! Στη συνέχεια δε, άρχισε να της καθαρίζει την ουρά! Αυτά τα νέα του Κουτσούλη (του κόλλησε και το όνομα). 😉

Υ. Γ. Ακόμα παλεύω να το βγάλω μια φωτογραφία, αλλά το άτιμο, δεν τα πάει καλά με τα φώτα της δημοσιότητας... 😡
 
Back
Top