Αναπαραγωγή Γεννητούρια από τα περδικάκια που έβγαλα με κλωσσομηχανή

prinaris stelios

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
42
Πόλη
Ηράκλειο
Χαρούμενες αφίξεις είχαμε φέτος την Άνοιξη.Ωρίστε 2 φωτογραφίες από τα περδικάκια που έβγαλα φέτος με κλωσσομηχανή. Στην μία φωτογραφία είναι τα 2 πρώτα που βγήκαν μαζί με ένα κοτοπουλάκι νανάκι σε ηλικία λίγων ωρών ενώ στην άλλη φωτογραφία φαίνονται και τα υπόλοιπα 2 που βγήκαν τώρα σε ηλικία 3 βδομάδων. Περιμένω κι άλλα περδικάκια από 15 αυγά που τώρα τα κλωσσάει κότα νανάκι. Θέλω όμως να ρωτήσω τα αυγά που κλωσσάει το νανάκι πρέπει να είναι σε φωλιά κανονικά ή κάτω στο χώμα γιατί από όσο ξέρω τα αυγά πέρδικας θέλουν παραπάνω υγρασία,έτσι έγραφε και στις οδηγίες της κλωσσομηχανής γι 'αυτό και τα ψέκαζα κάθε μέρα με νερό... Πάντως η χαρά μου δεν περιγράφεται!
 

Συνημμένα

  • S8000694.webp
    S8000694.webp
    52,9 KB · Προβολές: 733
  • perdikakia.webp
    perdikakia.webp
    52 KB · Προβολές: 1.058
Αχ Παναγια μου! Τι βλεμματα γλυκα ειναι αυτα!Φτου φτου και πως αντεχω η καυμενη να τα βλεπω και να μην μπορω να τα ζουληξω λιγο ειδικα εκεινα τα αχτενιστα μικρα της πρωτης μερας ειναι... Τρελλα. Με το καλο τα επομενα! Και περιμενουμε νεωτερα και φωτογραφιες!
 
Φιλε μου γεια σου
Να σου ζησουν ευχομαι γιατι εμενα μολις γινονταν 10 ημερων, μου ψοφησαν περισσοτερα απο τα μισα. Εσυ ειχες τετοια προβληματα;
 
Φίλε Αντώνη που ρωτάς αν είχα πρόβλημα θανάτων, δεν είχα κανένα πρόβλημα, η μόνη απώλεια από τα 5 αυγά πέρδικας ήταν ένας θάνατος μέσα στο αυγό και μάλλον φταίει που το συγκεκριμένο αυγό μαζί με άλλα 2 ήταν ηλικίας 2 εβδομάδων.Ίσως οι θανάτοι σου να οφείλονται στη διατροφή. Δεν ξέρω τι τους έδεινες αλλά να ξέρεις ότι τον πρώτο καιρό τα περδικάκια έχουν ανάγκη από ζωική πρωτεΐνη εγώ τους έβαζα μέσα στο φύραμα και τροφή με έντομα για αγριόπουλα μπορείς να το βρείς σε petshop. Επίσης λάμπα να τα ζεσταίνει και από τύχη είχα βάλει το αυγό από το νανάκι και αργότερα έμαθα (από το forum) ότι είναι καλό να βάζουμε ένα κοτοπουλάκι μάζι με περδικάκια ή φασιανάκια και ένα κοτοπουλάκι μιας και είναι πιο προσαμοσμένο στην αιχμαλωσία και καθοδηγεί και τα υπόλοιπα για να φάνε κλπ.

Όσο για τους υπόλοιπους εννοείται ότι αν τελικά καταφέρω κάτι με την κλώσα θα ανεβάσω και φωτογραφίες!
 
Φιλε μου τους εδινε και τετοια τροφη(μαινοτροφη) τους εδωσα και σκονογαλο τους εδωσα και σουσαμι, στην κουτα που τα ειχα δεν ειχα απλα μια λαμπα αλλα 2 για ασφαλεια και η μια ηταν συνδεδεμενη με θερμοστατη χωρου για να κραταει την θερμοκρασια σταθερη, πηγα σε κτηνιατρο και μου εδωσε για την τριτη μερα ιχνοστοιχεια και αντικοκιδιακο αλλα τιποτα. Πεταξα πανω απο 100 περδικακια φετος.
 
Πω πω ρε φίλε... Πολύ κρίμα, τόσα πολλά;. Καλά μην νομίζεις ότι και γώ είμαι κανένας ειδικός μπορεί να ήμουν τυχερός. Πρώτη φορά έβγαλα περδικάκια και η 2η προσπάθεια με κλωσσομηχανή(η 1η ήταν παταγώδης αποτυχία:1 κοτοπουλάκι από 15 αυγά)Πάντως δεν τους δείνω μαΐνοτροφή, είναι ειδική τροφή για αγριόπουλα πανάκριβη, τα 800gr κάνανε 8 euro.Φαντάζομαι ότι εσύ με τόσα πολλά πουλιά θα χρειζόσουνα κάτι άλλο αλλά και πάλι δεν πιστεύω η μαΐνοτριφή να ήταν τόσο κακή επιλογή. Τι να σου πω, μπορεί να έφταιγε κάτι άλλο,τα πουλάκια τα είδες τρώγανε;ίσως να είχαν κακή εκκόλαψη και να υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα μπορεί να φταίγανε 1002 πράγματα.Αυτά που απέμειναν πως είναι τώρα;
 
Φιλε μου τρωγανε μια χαρα.
Αυτα που εχω τωρα ειναι 2 μηνων τα εχω βγαλει σε εξωτερικη μεγαλη κλουβα στο χωμα και αυτο που μου παρουσιασαν παλι ειναι προβλημα με τα ματια. Τους βαζω ενα κολιριο και μια αλοιφη που μου εδωσε η κτηνιατρος αλλα το σαββατο ψοφησαν παλι 2. Εχω ξεδωρισει ακομα 3 για θεραπεια και βλεπουμε.
 
Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα...ρώτησες κτηνίατρο ή πτηνίατρο τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει; Μπορεί να έχουν μολυνθεί από κάποια ασθένεια που να τα χτύπησε όταν ακόμα μικρά γι 'αυτό και έχασες πολλά στην αρχή και όσο περνά ο καιρός να μεγαλώνουν και να αποχτούν ανωσία ως ένα βαθμό.Ψάξε το γιατί όσο περνά ο καιρός μπορεί να χάσεις κι άλλα
 
Φιλε μου εδω στα Χανια δεν εχω βρει εξιδικευμενο πτηνιατρο η κατι τετοιο. Ολοι μιλανε γενικα, μονο απο κοτες ξερουν. Μονο οι "ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ" ενδιαφερθηκαν και εβγαλαν μια τροφη για νεοσους αλλα μαλλον και αυτη ειναι πιο γενικη γιατι απευθηνεται για ορτυκια περδικες φασιανους γαλοπουλες κλπ.
 
Κοίταξε να δεις από τα λίγα που ξέρω δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πέρα από διατροφικές ελείψης η κάποια αρρώστια αλλά από ότι μου είπες έχεις φροντήσει και για τα δύο. Τωρα τί άλλο να σου πω, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πέρδικα είναι ένα άγριο πουλί και είναι λίγα χρόνια που υπάρχει στην αιχμαλωσία και σαφώς δεν έχει καν εξημερωθεί και έτσι υπάρχει η περίπτωση κάτι να στρεσάρει το πουλί π.χ. Θορύβοι ή και κάτι άλλο πιο ασήμαντο, με δυσάρεστα αποτελέσματα όπως και το θάνατο. Πρέπει να περάσουν κάμποσες γεννιές μέχρι να προσαρμοστεί το κάθε είδος και ειδικά κάποια είδη πιο πολύ από άλλα.
 
Στελιο μιας και λες πως η κλωσσομηχανη εχει οδηγιες χρησης, θα μπορουσες να μας πεις απο που την αγορασες και ποσο κοστιζει. Ανεβασε και μια φωτογραφια της αν ειναι ευκολο.

Επισης θελω να ρωτησω αν οι περδικες πωλουνται και ως γονιμοποιημενα αυγα ή μονο ως ενηλικες και ποιες ειναι οι τιμες στις ενηλικες.
 
Η κλωσσομηχανή λέγεται covatutto 12 χωρητικότητας περίπου 12 αυγών κότας αν και βάζει λίγα παραπάνω. Τέλος πάντων...η συγκεκριμένη κοστίζει 70 euro αν και πιστεύω ότι μπορούσα να την βρώ και φτηνότερα, έχει και οδηγίες μέσα οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:
Διαλέγουμε αυγά κατά προτίμηση καθαρά και όχι παλαιότερα μιας εβδομάδας για καλύτερα αποτελέσματα, τα βάζουμε στην μηχανή και τα γυρνάμε καθημερινά με το χέρι σε στρογή 180 μοιρών 2 φορές την ημέρα μεχρι 3 μέρες πριν την εκκόλαψη, αυτό είναι και το κουραστικό κομμάτι της όλης διαδικασίας γιατί πρέπει να είσαι κάθε μέρα παρών,υπάρχουν βέβαια και άλλα μοντέλα που γυρνάνε τα αυγά αυτόματα.
Νερό στο πάτο της μηχανής για την απαραίτητη υγρασία και αυτό που πρέπει να προσέξεις στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι η θερμοκρασία γιατί το θερμόμετρο που έχει προσαρμοσμένο λέει τα δικά του. Έτσι την πάτησα την 1η φορά και έιχα από 15 αυγά 3 πουλιά ώπου τα 2 από αυτά είχαν γεννετικά προβλήματα σκελετικής παραμόρφωσης, ο λόγος; η θερμοκρασία μέσα στην μηχανή ήταν χαμηλότερη από ότι έλεγε το θερμόμετρο με αποτέλεσμα κακή επώαση.
Έτσι την 2η φορά έβαλα μέσα δικό μου θερμόμετρο και είχα επιτυχία, η θερμοκρασία πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από 38 βαθμούς κελσίου(37,7), γι 'αυτό πρέπει προληπτικά να δοκιμάσεις την θερμοκρασία με δικό σου θερμόμετρο σε οποιαδήποτε κλωσσομηχανή κι αν πάρεις.
Αυτά σε γενικές γραμμές ελπίζω να μην ήμουνα κουραστικός,τώρα όσο για αυγά πέρδικας δεν έχεις παρά να βρεις έναν εκτροφέα και να τον ρωτήσεις το πιο πιθανό είναι να σου δώσει και όσο για τιμές εγώ το ζευγάρι που έχω τις αγόρασα από ιδιώτη 40 euro και τις 2
 

Συνημμένα

  • 12open.webp
    12open.webp
    3,3 KB · Προβολές: 268
προσοχοι οι νεοσοι οταν ειναι με την λαμπα οπωσ ειδα στην φωτογραφια μεσα σε χαρτινο κουτι θα πρεπει στη βαση του κουτιου να ανοικτουν τρυπεσ



ακριβωσ τα ιδια και σε εμενα με την covatutto
 
τα πουλακια του φασιανου και της περδικας ειναι σχεδον αποκλειστικα εντομοφαγα (σαρκοφαγα) οταν ειναι μικρα. Πρεπει να εχουν περιπου 26-28 % πρωτεινη στην τροφη τους στην αρχη. Δεδομενο οτι το καλαμποκι εχει 9% πρωτεινη και η σογια 40% καταλαβενετε οτι στο μιγμ α η σογια ειναι παραπανω απο το καλαμποκι. εχω προγραμα στο exell (το οποιο εφτιαξα εγω μετα απο πολους μηνες ερευνα για τις αναγκες της διατροφης των παπιων και φασιανων, περδικων ) το οποιο αυτοματα μου βγαζει τις ποσοτητες σπορων και τα προσθετα (ασβεστιο, φωσφορος, βιταμινες κτλ) για ολα αυτα τα πουλια αναλογα με την ηλικια τους. σου γραφω λοιπον διατροφη για περδικακια 0-3 εβδομαδων
1500 γρ σπσμενο καλαμποκι
2406 γρ σογια (οχι μεταλαγμενη καλυτερα)
36 γρ μαρμαροσκονη
62 γρ βιοφως (πηγη φωσφορου)
7 γρ μεθιονινη
3,5 γρ λυσινη
3,5 πολυβιταμινη
1γρ κοκιδιοστατικο αντιβιοτικο
ολα τα παραπανω τα πουλανε σε οποιοδηποτε καταστημα με ζωοτροφες για παραγωγικα ζωα αλα οχι σε πετ σοπ θα πατε εκει που πουλανε τροφες για προβατα αγελαδες κτλ
αν τα ποσοστα ιδιεταιρα του ασβεστιου και της πρωτεινης δεν τηρουνται με ευλαβεια τοτε ειναι 1000% σιγουρο οτι μονο τα δυνατα πουλακια θα μπορεσουν να επιβιωσουν και ουτε αυτα θα χαιρουν ακρας υγειας. Οσον αφορα αυγοτροφες και σακουλακια με εντομα κτλ ολα αυτα μονα τους αποτελουν απλα ημιμετρα και ατυχεις προσπαθειες εχουν αξια μονο αν απλως συνοδευοθν ενα ισοροπημενο διαιτολογιο αλιως ειναι παντελως αχρηστα. Τ αποσοστα που γραφω δεν ειναι δικα μου. Παρε ενα οποιοδηποτε βιβλιο για φοιτητες κτηνιατρικης που να γραφει για διατροφη θυραματικων πτηνων και θα δεις οτι ειναι σωστα.
απεφυγε να ρωτας μαγαζατορες απο πετ σοπ για θεματα διατροφης θυραματικων πτηνων συνηθως ξερουν τοσα οσο ο περιπτερας της γειτονιας.
ανοιξε το ιντερνετ και γραψε grouse nutrition ,game bird nutrition kai sigoyra kati θα βρεις( να εμπιστευεσαι τα σαιτ σε σελιδες μεγαλων πανεπιστημιων του εξωτερικου) η ψαξε σε πανεπιστημιακα βιβλια μην ακους συμβουλες απο οποιονδηποτε μη ειδικο ( ο καθενας λεει το κοντο και το μακρυ του)
αν δε μπορεις η βαριεσαι τα παραπανω ψαξε για τροφη αναπτυξης για περδικες φασιανους ορτυκια ( η τροφη αναπτυξης για κοτοπουλα δεν ειναι καταληλη)
μην ταιζεις πουλια μικροτερα απο 6 εβδ με αλους σπορους εκτος απο σογια και σπασμενο καλαμποκι ( σταρια κριθαρια κτλ προκαλουν σοβαρες διαροιες σε τετοια πτηνα)
το τελειο θα ηταν να εψαχναν την τροφη απο μονα τους παρεα με τη μανα τους αλα μια που δεν γινεται αυτο αν θες να ειναι καλα τα πουλακια σου θα πρεπει να κοπιασεις αρκετα αν βαριεσαι παρατα τα θυραματικα και βαλε κοτες που ειναι αρκετα ποιο ευκολες στην διατροφη τους και θα βρεις τροφες για κοτοπουλα παντου.
τα υποθετικα "γενετικα " προβληματα στις 99,9% των περιπτωσεων προκαλουνται απο την ακαταληλη διατροφη της μανας οταν γεναει τα αυγα και οχι απο τιποτα αλο. μια περδικα σε ωοτοκια χρειαζεται περιπου 20-30 γρ μαρμαροσκονη σε καθε κιλο τροφης για να μην εχεις περδικακια με στραβα ποδια τα οποια φυσικα δεν εχου καμια γενετικη μεταλαξη αλα εχουν παραμορφωθει απο την ελειψη ασβεστιου στο υγρο του αυγου οπως επισης και τα κοκαλα της μανας θα εχουν γινει λεπτα σαν χαρτι μεχρι να γενησει και το τελευταιο αυγο της ( οι μανες σε ωοτοκια που δεν παιρνουν αρκετο ασβεστιο το παιρνου απο τα αποθεματα στα κοκαλα τους)
οσο για τη λυσινη και τη μεθιονινη ειναι αμινοξεα πωλουνται σε μορφη σκονης και λειπουν απο τις φυτικες τροφες πασης φυσης. ενα ζωο για να φτιαξει πρωτεινες θελει συνκεκριμενη αναλογια αμινωξεων δεν εχει νοημα να εχει μεγαλα ποσοστα απο ενα η δυο σημασια εχει να ειναι σε ισοροπια. το να δινεις μονο σογια που εχει ολα τα απαραιτητα αμινοξεα εκτως των 2 δεν βοηθαει ειναι σαν να δινεις σε ενα χτιστη πολλα τουβλα αμμο νερο κτλ αλα να μη του δινεις τσιμεντο και να περιμενεις να κανει εναν τοιχο απλως θα κατσει και θα περιμενει το τσιμεντο το ιδιο θα κανει και ο οργανισμος απο το πουλακι οταν θα χτιζει σαρκες οστα οργανα και φτερα
 
kati symantiko που ξεχασα να σου πω ειναι να βαζεις παντα αλατι στο φαι τους για το διετολογιο που σου εδωσα βαλε 9 γρ αλατι. Οταν τα πουλακια γινουν 3 εβδομαδων θα μου πεις να σου στειλω διαιτα για πουλακια απο 3-6 εβδ, το ιδιο για 6-12 και το ιδιο για ενηλικα τετοια πτηνα οπως και διαιτα ωοτοκιας
 
δοσολογια τροφης απο Χανια

Φιλε μου οπως παντα εισαι απολυτα ενημερωμενος. Σου στελνω μια φωτογραφια με αναλυση της τροφης που εχω βρει εδω στα Χανια για να μου πεις την γνωμη σου γιατι βλεπω οτι εχει διαφορες. Υποτιθεται οτι προοριζεται για νεοσσους περδικας φασιανου ορυκιου κλπ. Θυραματα οπως γραφει.
 

Συνημμένα

  • dosologia trofhs-nills.webp
    dosologia trofhs-nills.webp
    34,9 KB · Προβολές: 323
Καλησπέρα να σου ζήσουν! Εμένα έβγαλε 12 η μηχανή μου, και είχα μόνο 1 απώλεια, αλλά με αρκετή προσπάθεια, χρειάστηκα:

1. Λάμπα για 1 εβδομάδα 37.5 βαθμούς
2. θερμόμετρο
3. τροφή για μάινα
4. αυγοτροφή για άγρια πουλιά
5. τροφή για κοτοπουλάκια
6. πλήρης ζωοτροφή για άγρια πουλιά.
7. Πολύβιταμίνες
 
eida thn trofh. Φαινεται οκ αν οι πρωτεινες ειναι στο 28 % οπως γραφει. Βασικα αν και δεν θα διαφωνουσα για αυγοτροφες, μαινοτροφες κτλ δεν καταλαβαινω πως ειναι δυνατον να φτιαξεις διαιτα με αυτα αφου θα πρεπει να εισαι με μια ζυγαρια και ενα κομπιουτερ στο χερι για να φτιαξεις αναλογια πολυ απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΞΗ ΣΤΗΝ τυχη. Οι αναγκες των πτηνων ειναι απολυτως συγκεκριμενες. σιγουρα οι πρωτεινες της μαινοτροφης (απο οτι καταλαβαινω εχει εντομα μεσα) ειναι ανωτερες απο αυτεσ της σογιας αλα αν διαλεξεις αυτον τον τροπο θα σου κοστισει χρυσαφι γιατι τα ξερα εντομα βαρια βαρια να εχουν 50-60% πρωτεινη και δεδομενο οτι οι περδικες θελουν 30 % περιπου καταλαβαινεις οτι στη διαιτα σου το μισο με 60% κατα βαρος της τροφης θα πρεπει να ειναι μαινοτροφη, δεδομενο οτι η μαινοτροφη ειναι ακριβοτερη απο τη σογια (περιπου 1 ευρω το κιλο) θα σου βγει ο κουκος αηδονι η καλυτερα η περδικα μαινα. Για τους κοινους θνητους (και οχι βιομηχανους τραπεζιτες κτλ) ειναι μαλον ασυμφορο να ταιζουμε τετοια πτηνα με τροφες "πολυτελειας" , γιαυτο υπαρχει η σογια που εχει περιπου κατα βαρος το ποσοστο πρωτεινης που βρισκουμε στο απαχο βοδινο κρεας. Πρακτικα χωρις σογια δεν γινεται να ταισεις κανενα απο αυτα τα πτηνα. Οι περδικες οι φασιανοι και τα ορτυκια ειναι πολυ κοντινοι συγγενεις με παρομοιες αναγκες σε θρεπτικα συστατικα και λογικα μπορουν να φανα την ιδια τροφη αρκει να ειναι για πουλακια και οχι για ενηλικα πτηνα (τα ενηλικα χρειαζονται περιπου 16% πρωτεινη ενω τα μικρα 28%).
 
Back
Top