Ιθαγενή Γεράκι - Ιέραξ (Falco)

Τα Γεράκια είναι ημερόβια αρπακτικά πτηνά. Ανήκουν στην οικογένεια των Ιερακιδών, της τάξης των Ιερακόμορφων. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 60 είδη. Το πιο γνωστό και πιο διαδεδομένο είδος είναι ο Ιέραξ ο γνήσιος Falco tinunculus, κοινώς Κιρκινέζι του βράχου.

Τα Γνήσια Γεράκια (Falconidae)​

Falco_featured.jpg

Το σώμα των γερακιών είναι επίμηκες, εύρωστο και φτάνει σε μήκος τα 33-35 εκατοστά. Η ουρά του είναι λεπτή και έχει μήκος περίπου 24 εκατοστά. Οι φτερούγες του είναι μακριές και μυτερές έτσι εξασφαλίζει ένα ελαφρύ και γρήγορο πέταγμα.

Το κεφάλι του, ο λαιμός του και η ουρά του είναι γκριζωπά, ενώ η ράχη του είναι καστανόχρωμη. Το κάτω μέρος του λαιμού του, το στήθος και η κοιλία του έχουν άσπρο η πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Τα πόδια του είναι κίτρινα, κοντά και καλύπτονται από φτερά. Τα δάχτυλα του φέρουν γαμψά και δυνατά νύχια. Το χρώμα του ράμφους του είναι καστανοκίτρινο και είναι κοντό και γαμψό έτσι ώστε να το βοηθά να κόβει τη λεία του.

Τρέφεται με ποντίκια, μικρά πουλιά και έντομα.

Αναπαραγωγή​

Η γερακίνα γεννά 2-6 αυγά που είναι σχεδόν κοκκινωπά με σκούρα στίγματα. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για περίπου 28-30 μέρες. Οι δυο γονείς μαζί αναλαμβάνουν να αναθρέψουν τους νεοσσούς και να τους εκπαιδεύσουν στην αναζήτηση λείας.

Τα μικρά εξαρτώνται από τους γονείς τους για 3-8 εβδομάδες. Ώσπου να γίνουν ανεξάρτητα, το αρσενικό εφοδιάζει με τροφή όλη την οικογένεια, ενώ το θηλυκό προσέχει τα μικρά.

Βιότοπος​

Τα γεράκια ζουν σε ορεινές περιοχές αλλά και σε δασώδης πεδιάδες. Φτιάχνουν την φώλια τους σε υψηλές κορυφές, σε δέντρα, σε ερειπωμένα κτήρια η χρησιμοποιούν εγκαταλειμμένες φωλιές άλλων πουλιών.

Ζουν σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, εκτός από την αρκτική, καθώς και σε πολλά μέρη της Αφρικής όπου καταφεύγουν για να περάσουν τους δύσκολους χειμώνες. Μπορεί όμως να διαχειμάσουν ακόμη και στην Β. Ευρώπη.

Στην Ελλάδα απαντούν ως επιδημητικά πουλιά στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα νησιά.

Τα γεράκια επιτίθενται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα αλλά πουλιά η σε μικρά θηλαστικά και τα χτυπούν με το στήθος τους πριν τα συλλάβουν με τα γαμψά τους νύχια.

Επιχειρούν μικρές μεταναστεύσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο και μονό τότε συγκεντρώνονται σε ομάδες. Θεωρούνται ωφέλιμα για τη γεωργία επειδή μερικά τρέφονται με έντομα.

Παλαιοτέρα ήταν περιζήτητα για το κυνήγι με γεράκια. Τα γύμναζαν να κυνηγούν αλλά πουλιά, ιδίως φασιανούς και ερωδιούς. Το κυνήγι με γεράκια ήταν πολύ διαδεδομένο στο Μεσαίωνα ενώ σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει. Ακμάζει μονό στην Εγγύς Ανατολή και στην Ασία.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Αλλά ειδή γερακιών​

  • Ιέραξ ο ερυθρωπός Falco vespertinus κοινώς Μαύρο κιρκινέζι. Είναι από τα πιο όμορα γεράκια. Τρέφεται με έντομα. Ζει στην Ν Ευρώπη.
  • Ιέραξ ο οξύπτερος Falco eleonorae, κοινώς γεράκι της Ελεονόρας ή μαύρος πετρίτης. Το σώμα του έχει μήκος 45 εκ και η ουρά του 20 εκ. Ζει στα νησιά και στις ορεινές περιοχές γύρω από την Μεσόγειο.
  • Ιέραξ ο κορυδαλλοφαγος Falco subbuteo, κοινώς ξεφτέρι, γεράκι. Πετά καλύτερα και ταχύτερα από όλα τα γεράκια και κυνηγά ακόμα και χελιδόνια, κορυδαλλούς κτλ. Ζει στην Ευρώπη, στην Ασία και Β. Δ Αφρική.
  • Ιέραξ ο μεταναστευτικός falco peregrines, κοινώς πετρίτης. Ζει σε όλο τον κόσμο εκτός από την αρκτική. Πετά πολύ γρήγορα και συλλαμβάνει περιστέρια, πέρδικες, πάπιες, γλάρους, χελιδόνια κτλ.
  • Ιέραξ ο ερυθρόνωτος falco naumanni κοινώς κιρκινέζι. Απαντά στην Φινλανδία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Γαλλία, στη Βρετανία και στην Ελλάδα.
  • Ιέραξ ο ιερός falco cherrug ζει στη Βουλγαρία, στη Ρουμάνια και στην Α. Τουρκία.
  • Ιέραξ ο νάνος falco columbarius. Ζει στις τούνδρες και στα δάση της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αμερικής.

Media gallery Γερακιών​

 
και η περηφανη γερακινα (ποντικοβαρβακινα-buteo buteo)
 

Συνημμένα

  • 18-01-04_1280943_41.webp
    18-01-04_1280943_41.webp
    26,3 KB · Προβολές: 1.041
Σας παραθέτω μια φωτο από το διπλοσάινο του φίλου μου. Το πανέμορφο αυτό γεράκι προέρχεται από εκτροφείο, είναι νόμιμο και δυστυχώς με τους νόμους που υπάρχουν στην χώρα μας δεν μπορεί να κυνηγήσει όπως κάνουν οι γερακάρηδες σε όλη την Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος σε όλο το μεγαλείο του.
 

Συνημμένα

  • goshawk.webp
    goshawk.webp
    25,5 KB · Προβολές: 938
Φοβερό θα 'ναι να 'χεις ένα γεράκι για κατοικίδιο, αλλά μάλλον θα κατασπαράξει τον παπαγάλο μας.
 
Κατοικίδιο όπως και να έχει δεν μπορεί να είναι ένα τέτοιο πουλί. Δηλαδή με χαδάκια και έτσι θέλω να πω. Επιπλέον δεν έχουν τόσο μεγάλο το ένστικτο συντροφικότητας τα αρπακτικά πουλιά από όσο ξέρω, οπότε δεν αναπτύσσεται το ξεχωριστό δέσιμο που μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τον ιδιοκτήτη του. Και ναι μάλλον θα βλέπει τους παπαγάλους μας σαν μεζέ.
 
Συγνώμη αλλά είμαι κατά του να είχες ένα τέτοιο πουλί για κατοικίδιο, είναι αδιανόητο! Θα μου πείτε και τα άλλα γιατί να τα είχες; Αλλά τα άλλα είναι χρόνια εξημερωμένα με τον άνθρωπο. Το γεράκι κατοικίδιο; Ποτέ! Έχετε δει ποτέ ελεύθερο γεράκι να πετάει μπροστά σας;
 
Αν διαβάσεις και άλλες αναφορές εδώ στο forum, θα δεις ότι οι Άραβες είχαν χρόνια παράδοση στο κυνήγι γερακιών. Δεν είναι ακριβώς και κατοικίδια, πιο πολύ ζώα "εργασίας" αλλά κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν και άλλα είδη να ζουν και να κάνουν παρέα κοντά στον άνθρωπο; Στο Καζακστάν είχα διαβάσει ότι χρησιμοποιούσαν αετούς για κυνήγι λύκου αλλά και αλεπούς!
 
Ναι, αυτό το γνωρίζω! Αλλά φαντάζεσαι αυτό το περήφανο πουλί μέσα σε μια κλούβα;
 
Όχι εγώ με τίποτα δεν θα ήθελα ένα τέτοιο πουλί να το έχω και να το χαϊδεύω σπίτι μου. Απλά εφόσον δεν είναι παράνομα πιασμένο από τη φύση αλλά εκτρέφεται, δεν με πειράζει το ίδιο καθώς ούτε και αυτό θα νιώθει δυσάρεστα θέλω να πιστεύω.
 
Η ιερακοτροφία χάνεται μέσα στην ιστορία, στις κινέζικες αυτοκρατορίες και στους Άραβες. Η εκτροφή και κατοχή διέπεται από πολύ αυστηρούς νόμους σε όλον τον κόσμο.

Τα γεράκια είναι πουλιά που σε εντυπωσιάζουν με την συμπεριφορά τους αλλά και συνάμα πολύ δυσκολία. Αρκεί ένα λάθος στην διατροφή τους για να είναι σε κατάσταση Yarak δηλ. έτοιμα για πέταγμα και η μείωση του βάρους τους μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτά.

Τα γεράκια όταν τα κατέχεις θέλουν πολύ φροντίδα κ μεράκι. Όπως ένα διπλοσάινο δεν είναι για ένα αρχάριο αλλά καλύτερα να ασχοληθεί με ενα Χαρρις που είναι πιο βατό.

Δυστυχώς στην χωρά μας υπάρχουν νόμοι για την ιερακοτροφία που μόνο ευρωπαϊκό κράτος δεν θυμίζουν. Σκοταδισμός!

Το πρόβλημα στην κατοχή γερακιού στο σπίτι δεν είναι ο χώρος του αλλά το ότι το κάθε γεράκι πρέπει να βγαίνει σε ανοιχτό χώρο για να πετάει και να γυμνάζεται συχνά. Κάτι πιο δύσκολο από το να έχεις ένα πουλί στο κλουβί έτσι απλά.

Εδώ θέλω να πω σε όλους σας και να το υπενθυμίσω ξανά, ότι η νομοθεσία της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδας απαγορεύει την σύλληψη αγρίων πουλιών από την φάση καθώς και τους νεοσσούς και τα αυγά τους.

Τα γεράκια που μεγαλώνουν σε εκτροφείο έχουν χαρτιά και δαχτυλίδι με τους κωδικούς του εκτροφέα.

Είναι πολύ άμορφο και εντυπωσιακό να το βλέπεις να έρχεται από ψηλά στο γάντι σου!

Είναι πολύ απλό να συντηρήσεις ένα γεράκι. Ο χώρος που απαιτεί είναι ελάχιστος, περίπου ένα τετραγωνικό σε ένα μπαλκόνι αρκεί. Η τροφή του είναι κρέας, ορτύκια από το σούπερ μάρκετ με λίγες βιταμίνες για σκύλους που πωλούνται σε όλα τα μαγαζιά για κατοικίδια ζώα.

Η μεγαλύτερη απαίτηση όμως των γερακιών δεν έγκειται στη συντήρηση και τις κατ' οίκον φροντίδες, αλλά στο χρόνο που τους διαθέτει κανείς για να πετούν ελεύθερα. Εάν δεν έχεις τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα διαθέσιμες να πας με το γεράκι σου στο βουνό, τότε είναι καλύτερα να μην ασχοληθείς.
 
Λίγο καθυστερημένα αλλά @melagio80 στη Δράμα που είμαι έχουμε κοντά στο σπίτι μου έχουμε τουλάχιστον 2 ζευγάρια γεράκια. Κάθε φορά μάλιστα που πηγαίνουμε Θεσσαλονίκη κάθε χιλιόμετρο σε ένα δέντρο βρίσκεται και ένα γεράκι παρατηρώντας την περιοχή του.
 
Ενημέρωση Άρθρου από @Stavros
  • Επιμέλεια κειμένου.
  • Προσθήκη παραγράφου "Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση".
  • Προσθήκη φωτογραφιών.
 
Back
Top