Αναπαραγωγή Γιατί αφού η κανάρα ήταν πυρωμένη δεν δέχονταν τον αρσενικό;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AMAL20465
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AMAL20465

PB New Member
Εγγραφή
14 Απρ 2016
Μηνύματα
16
Πόλη
Καρλόβασι
Γειά σας. Πριν αρκετές μέρες και έχοντας κάνει προετοιμασία σε δύο θηλυκά καναρίνια και ένα αρσενικό (το αρσενικό με το ένα θηλυκο σε ζευγαρώστρα με χώρισμα και το άλλο θηλυκό μόνο του σε κλουβί) παρατήρησα από το ζευγάρι η θηλυκιά να ετοιμάζει φωλιά.Ανοιξα το χώρισμα, ειδα βατέματα, η φωλιά τελειοποιήθηκε και σε μερικές μέρες ήρθε κ το πρώτο αυγό. Τρεις μέρες πριν όμως η αλλη θηλυκια ετοιμασε πολυ γρηγορα φωλια μεσα σε δυο μερες σχεδον.Βρίσκομαι λοιπόν στη φάση να έχω στη ζευγαρώστρα το ζευγάρι με ενα αυγό στη φωλια και η αλλη κανάρα να μπαινοβγαίνει στην έτοιμη φωλιά της. Πηρα τον αρσενικο τον εβαλα μαζι τησ αλλα δεν δεχονταν νατην βατεψει. Αυτοσ την κυνηγαγε σαν τρελλος. Για να αποφυγω ατυχηματα επανεφερα τον αρσενικο στην ζευγαρωστρα μαζι με την καλη του.Αυτό το επανέλαβα άλλες δυο φορές. Δεν ήθελα άλλο να τα στρεσάρω. Αυτη τη στιγμη η καναρα με τον αρσενικο εχουν τρια αυγα κ η αλλη που δεν δεχονταν το ζευγαρωμα εχει τεσσερα. ΣΊγουρα και τα τέσσερα θα είναι άσπορα. Γιατί αφού η κανάρα ήταν πυρωμένη δεν δεχόνταν τον αρσενικό?Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πότε μπορώ να πάρω τον αρσενικό κ να τον βάλω μαζί της;
 
Ανοιξα το χώρισμα, ειδα βατέματα, η φωλιά τελειοποιήθηκε και σε μερικές μέρες ήρθε κ το πρώτο αυγό.

Να αφήσεις το ζευγάρι να προχωρήσει την γέννα και να μην κάνεις πειραματισμους. Την 2η κανάρα να την κρατήσεις για παραμάνα αν πάει κάτι στραβά με την 1η.

Διάβασε το Από το αυγό μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των καναρινιών για να έχεις σωστό αποτέλεσμα στην προσπάθεια σου.

πηρα τον αρσενικο τον εβαλα μαζι τησ αλλα δεν δεχονταν νατην βατεψει. Αυτοσ την κυνηγαγε σαν τρελλος. Για να αποφυγω ατυχηματα επανεφερα τον αρσενικο στην ζευγαρωστρα μαζι με την καλη του.Αυτό το επανέλαβα άλλες δυο φορές.


Πληροφορίες θα βρεις εδώ Πολυγαμική αναπαραγωγή καναρινιών
 
Γιατί αφού η κανάρα ήταν πυρωμένη δεν δεχόνταν τον αρσενικό?
Και σένα αν σε έβαζαν σε ένα δωμάτιο με έναν ξένο θα τον έβλεπες σαν εισβολέα και θα τον έδιωχνες. Πολύ λάθος η κίνηση που έκανες. Όχι μόνο στρέσαρες τον αρσενικό αλλά και τα θηλυκά. Και το έκανες και πολλές φορές..

Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Να αφήσεις το ζευγάρι με τα 3 αυγά να ολοκληρώσουν μαζί μια τουλάχιστον ολοκληρωμένη γέννα. Να αφήσεις την άλλη να κλωσάει τα (μάλλον) άσπορα αυγά της (στις 7 μέρες κλωσήματος κάνε μια ωοσκόπηση δεν χάνεις τίποτα) και άστην για παραμάνα σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν ταίσει τα μικρά που θα έρθουν.

Πότε μπορώ να πάρω τον αρσενικό κ να τον βάλω μαζί της;
Μόλις απογαλακτιστούν τα μικρά που θα κάνει με την κανάρα που είναι τώρα, θα τον βάλεις μαζί της αλλά με το χώρισμα προφανώς για να γίνει η γνωριμία. Μόλις δεις φιλάκια και ταίσματα απ το κάγκελο τα αφήνεις μαζί για να κάνουν και μια γέννα αυτό το ζευγάρι.
 
Αυτό το επανέλαβα άλλες δυο φορές. Δεν ήθελα άλλο να τα στρεσάρω.
Τα κατάφερες όμως μια χαρά.
Τα καναρίνια ως οργανισμοί έχουν τις ανάγκες και τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.
Δυστυχώς αυτοί οι κώδικες δεν είναι γνωστοί σε μας.
Ακόμη και ο καβγάς είναι (ίσως) παιχνίδι του ερωτικού καλέσματος των πουλιών, ή της φύσης τους.
Γι αυτό μάλιστα εδώ μέσα προτείνεται η σταδιακή επαφή του ζευγαριού σε βάθος αρκετών βδομάδων.
Η γνωριμία περιορίζει και τους καβγάδες.
Ακολουθείς τις οδηγίες του @theodr και της @alicedros
Για κάθε απορία σου... κάνε νέο θέμα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: theodr
Καλημερα σας!
Μετα απο τις απαραιτητες μερες σημερα η καναρα που δεν δεχονταν τον αρσενικο εχει βγαλει τρια πουλακια απο τα πεντε αυγα που εκανε κ η αλλη που παρεμεινε με τον αρσενικο μετα τις συμβουλες σας εχει βγαλει δυο πουλακια απο τα τεσσερα αυγα που εκανε.
Απορια... Ο αρσενικος βατευει πριν την ωοτοκια η καθε φορα πριν τη γεννηση του καθε αυγου;

Τελικα απο τυχη πιστευω πως καταφερα να βατευτουν κ τα δυο θηλυκα. Θα τα καταφερει η καναρα που ειναι μονη της να τα μεγαλωσει;
Την λυπαμαι την καημενη!
Ενω η αλλη καθεται σαν αφεντρα στη φωλια και ταιζει κ ταιζεται
 
Μετα απο τις απαραιτητες μερες σημερα η καναρα που δεν δεχονταν τον αρσενικο
Τα είχες με χώρισμα και μετά από κάποιες μέρες τα άφησες μαζί; Μετά από πόσες μέρες;

εχει βγαλει τρια πουλακια απο τα πεντε αυγα που εκανε
Με ποιον αρσενικό έβγαλε 3 μικρά; Τα μικρά αυτά πόσο ημερών είναι;

η αλλη που παρεμεινε με τον αρσενικο μετα τις συμβουλες σας εχει βγαλει δυο πουλακια απο τα τεσσερα αυγα που εκανε.
Αυτή είναι τώρα μαζί με τον αρσενικό? Τα μικρά αυτά πόσο ημερών είναι;

Απ ότι έχω καταλάβει έχεις βάλει ένα αρσενικό με 2 θηλυκά.. Τώρα ο αρσενικός βρίσκεται με ποια κανάρα; Και γιατί; Θες να προχωρήσεις σε δεύτερη γέννα; Μπέρδεμα γενικά... 😛

ο αρσενικος βατευει πριν την ωοτοκια η καθε φορα πριν τη γεννηση του καθε αυγου;
Ωοτοκία ονομάζεται η γέννηση του κάθε αυγού. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Υπάρχουν κανάρες που δέχονται το βάτεμα μόνο πριν την έναρξη της ωοτοκίας και υπάρχουν κανάρες που μέχρι να βιδωθούν στη φωλιά ζευγαρώνουν με το αρσενικό. Αυτό έχει να κάνει με το ζευγάρι και την χημεία που έχει. Δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση..

Τελικα απο τυχη πιστευω πως καταφερα να βατευτουν κ τα δυο θηλυκα.
Πως το έκανες αυτό; Έχεις τριπλή ζευγαρώστρα; ή μπαινοβγάζεις τον αρσενικό; Γιατί αποφάσισες να τον έχεις μόνο με την μία θηλυκιά; Γενικά εξήγησε μας λίγο τι έχεις κάνει και τι θες να κάνεις γιατί δεν έχω καταλάβει τίποτα!
 
Να σου ζήσουν.
Με το καλό να τα δεις στο "κλαρί".
Η γονιμοποίηση είναι άσχετη χρονικά με οτιδήποτε.
Γίνεται στο χρόνο που το θηλυκό είναι δεκτικό...
Στις πρωινές ώρες για παράδειγμα είναι σίγουρα...
 
Σε ζευγαρωστρα με χωρισμα ειχα ενα ζευγαρι κ σε μεμονωμενο κλουβι μια θηλυκια μονη της. Πυρωσανε οι θηλυκιες ταυτοχρονα κ αρχισαν να φτιαχνουν φωλια. Εβγαλα το χωρισμα στη ζευγαρωστρα κ αφου ειδα οτι βατευτηκαν πηρα τον αρσενικο και τον εβαλα στο κλουβι με την καναρα που ηταν μονη της. Αρχισαν οι φασαριες τσιμπηματα κ ο αρσενικος να την κυνηγαει ασταματητα. Τον αφησα δυο τρεις ωρες. Το σπογευμα τον εβγαλα κ αυτο το επανελαβα αλλες δυο φορες. Τελικα πρεπει να την βατεψε γιατι εκανε 5αυγα κ σημερα βγηκε το τριτο της πουλακι.η αλλη θηλυκια που ηταν στην ζευγαρωστρα κ ειχε βατευτει απο τον ιδιο ατσενικο εκανε 4 αυγα κ σημερα εβγαλε το δευτερο πουλακι

Πρωτη φορα ασχολουμε με αναπαραγωγη καναρινιων
 
πηρα τον αρσενικο και τον εβαλα στο κλουβι με την καναρα που ηταν μονη της. Αρχισαν οι φασαριες τσιμπηματα κ ο αρσενικος να την κυνηγαει ασταματητα.
Να μην το ξανακάνεις αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να τσκαώθηκαν και να έγινε χαμός στο κλουβί. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς γνωριμία να υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα. Και κακώς τα άφησες μαζί τόσες ώρες. Όλο αυτό προκάλεσε στρες και άγχος και στα 2 και θα μπορούσες να είχες πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Πρωτη φορα ασχολουμε με αναπαραγωγη καναρινιων
Μιας και είσαι αρχάρια, το εγχείρημα που θες να πετύχεις (πολλαπλή αναπαραγωγή με ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά) είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολύ εμπειρία. Αν θες την γνώμη μου, άσε το ζευγάρι που τα πάνε καλά μαζί να προχωρήσουν σε 2η και τελευταία γέννα για φέτος, και απλά άσε την άλλη θηλυκιά (με αυτή που σκοτώνεται και τσακώνεται ο αρσενικός) μόνη της να μεγαλώσει τα μικρά της πρώτης γέννας και μην της ξαναβάλεις τον αρσενικό να ζευγαρώσουν γιατί θα είναι πολύ κουρασμένη για μια ακόμα γέννα που θα μεγαλώσει μόνη της τα μικρά. Τον Νοέμβρη πήγαινε και πάρε ένα ακόμα αρσενικό έτσι ώστε του χρόνου να έχεις 2 ζευγάρια, το καθένα στη ζευγαρώστρα του, τηρώντας καραντίνα, διαδικασία γνωριμίας του ζευγαριού και φυσικά διατροφική προετοιμασία. Μόνο έτσι θα έχεις σωστά αποτελέσματα, και πίστεψε με δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα απ το να βλέπεις τρυφερές εικόνες και στιγμές ενός ζευγαριού που έχει "δέσει" (σαν τον πρώτο ζευγάρι σου) που ταίζει και αναθρέφει μαζί τους νεοσσούς του και προχωράνε μαζί σε 2η γέννα με πετυχημένα ζευγαρώματα και υγιείς απογόνους. Γιατί να έχεις θηλυκά που μεγαλώνουν μόνα τους νεοσσούς και κουράζονται τόσο πολύ; Ακόμα και εσύ λες πως την λυπάσαι... είναι κρίμα...
 
Θα καταφερει η καναρα που ειναι μονη της με τα τρια μικρα σημερα κ με τα πεντε μεθαυριο να τα βγαλει περα μονη της;

Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας. Θα συνεχισω ετσι οπως μου ειπατε
 
Θα καταφερει η καναρα που ειναι μονη της με τα τρια μικρα σημερα κ με τα πεντε μεθαυριο να τα βγαλει περα μονη της;
Η κανάρα λογικά θα τα ταΐσει (αν και είναι πρωτάρα οπότε υπάρχει ένα ρίσκο) το θέμα είναι πως το πέμπτο μωρό που θα βγει θα έχει 4 μέρες διαφορά απ το μεγαλύτερο αδελφάκι του το οποίο θα είναι 3 φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος.. Και αυτό είναι ένα θέμα... Αν ποδοπατηθεί απ τα μεγαλύτερα αδέλφια του όσο και να το ταίζει η μαμά δε θα τα καταφέρει. Γι αυτό πήγαινε αγόρασε κρέμα για νεοσσούς να έχεις γιατί ίσως χρειαστεί να βοηθήσεις τους μικρότερους νεοσσούς με τάισμα στο χέρι. Δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Τάισμα-νεοσσών-στο-χέρι.23537/ να είσαι έτοιμη για όλα!

Αλλά για να μην έχεις τέτοια θέματα του χρόνου θα έχεις ζευγάρια σε ζευγαρώστρες, να ταίζουν και οι 2 γονείς γιατί πραγματικά ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ πιο σημαντικός απ ότι νομίζουμε (δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Ο-ρόλος-του-αρσενικού-καναρινιού-στην-αναπαραγωγή.27314/) και σιγά σιγά θα εξοικειωθείς με την αντικατάσταση των αυγών (δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Αντικατάσταση-αποθήκευση-και-συντήρηση-αυγών.23645/ & https://community.petbirds.gr/media/Αντικατάσταση-αυγών-με-ψεύτικα.499/ ) έτσι ώστε να βγαίνουν τα μικρά όλα την ίδια μέρα και να μην έχουν διαφορά μεγέθους.

Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας. Θα συνεχισω ετσι οπως μου ειπατε
Ξεφτέρι θα σε κάνουμε εδώ μέσα! 😉
 
Ειχατε απολυτο δικιο. Η καναρα που ηταν μονη της γεννησε τεσσερα μικρα αλλα απ οτι φαινεται δεν τα ταιζε. Τα παρατηρουσα στο λαιμο και ηταν αδειος. Την τριτη μερα ειχα τρεις απωλειες. Το τεταρτο ηταν πολυ μικρο και μαυρο στο δερμα. Το αναφερω αυτο γιατι ολα τ αλλα ηταν ανοιχτοχρωμα.Αυτο το ταιζα στο χερι αλλα δεν τα καταφερε. Τοχασα σημερα.
Εμεινα λοιπον με τρια μικρα που ανηκουν στο ζευγαρι που ειχα.Αυτα ταιζονται και απο τους δυο γονεις κ ειναι 8ημερων.
 
Η καναρα που ηταν μονη της γεννησε τεσσερα μικρα αλλα απ οτι φαινεται δεν τα ταιζε.
την τριτη μερα ειχα τρεις απωλειες.
Ή η καναρα είναι άπειρη ή υπάρχει ασθένεια.. Όταν χάνουμε όλα τα μικρά μίας φωλιάς το μυαλό μας πάει δυστυχώς σε ασθένεια... ☹ Πριν ξαναπροσπαθήσεις πάρε δείγμα κουτσουλιών των γονιών και πήγαινε τα για ανάλυση!
 
Back
Top