Αναπαραγωγή Γιατί γέννησε η κανάρα στον πάτο και όχι στη 2η φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης grekosdx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

grekosdx

PB New Member
Εγγραφή
5 Ιαν 2012
Μηνύματα
185
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Μέσα στο Γενάρη είχαμε τις πρώτες επαφές και έως το τέλος του είχαμε τα πρώτα αυγά. Από τα 4 που έκανε η θηλυκιά μας, έχουμε 4 πουλάκια! Πρωτόγνωρο για εμάς (ως αρχάριους) επειδή το προηγούμενο ζευγάρι που είχαμε κατάφερε να κάνει μόνο 1 γέννα και να διατηρήσει μόνο 1 πουλάκι (που είναι και ο πατέρας τώρα!). Οι νεοσσοί είναι ήδη πλέον έξω όλη μέρα, αλλά είναι ακόμη μικρούληδες και εννοείται ότι ταϊζονται από τον πατέρα διαρκώς! Η θηλυκιά παίρνει όλη την ώρα σχοινάκια και ψάχνει να ξανακάνει νέα φωλιά, αφού εδώ και λίγες μέρες ξαναξεκίνησαν ζευγάρωμα με επιτυχία! Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω όσους ξέρουν, είναι: α) βρήκα ήδη 1 αυγό στο πάτωμα της φωλιάς, το οποίο μάλλον το έκανε σήμερα, ενώ της είχα βάλει 2η φωλιά, την οποία δεν έστρωσε ποτέ! τι πάει στραβά; έχω κάνει κάποιο λάθος; Σήμερα ψιλοέστρωσα τη 2η φωλιά με σχοινάκια, μπας και παει εκεί τελικά... Β)οι νεοσσοί πότε πρέπει να αποχωριστούν από τους γονείς (πως είμαστε σίγουροι για το πότε..) και αν πρέπει να τους βάλω όλους μαζί σε ένα μεγάλο κλουβί (γεννήστρα διπλή) ή τον καθένα χώρια; Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις! Και λίγη βοήθεια σχετικά με την διατροφή που χρειάζονται όλοι αυτές τις στιγμές, θα ήταν ευπρόσδεκτη!
 
Μπράβο να σου ζήσουν να μωράκια! Πόσων ημερών είναι τώρα;
 
Είναι περίπου 20 ημερών (19-23 ανάλογα το πουλί..). Δεν παρεμβήκαμε καθόλου, αν και είχαμε ψεύτικα αυγουλάκια κλπ. Η θηλυκιά είναι πολύ έξυπνο (αν και μικρό ηλικιακά) πουλί και ενστικτωδώς δεν κάθησε στα αυγά άμεσα, παρά μόνο όταν βγήκαν τα 3 από τα 4! Το ένα βέβαια είναι ο Βενιαμίν της παρέας, αλλά όλα είναι καλά μέχρι και τώρα!
 
Από την πρώτη γέννα καναρινιών στη δεύτερη διάβασε αυτό θα σε βοηθήσει!

Τα μικρά εγώ προσωπικά τα χωρίζω από τους γονείς και τα βάζω σε ένα μεγάλο κλουβί όλα μαζί μόνο αν βεβαιωθώ ότι τρώνε μόνα τους σποράκια... Βαλτα όλα μαζί.. Δεν νομίζω να τσακώνονται. Αν τσακώνονται τα χωρίζεις..

Στη φάση του βατεματος και τώρα με τα μωρά που δεν έχεις ακόμα αυγά δίνει καθημερινά αυγοτροφη σπιτική (εγώ αυτή φτιάχνω και τους δίνω: Η δικιά μου σπιτική αυγοτροφή) και όσο θα είναι τα μικρά με τους γονείς θα δίνεις αυγοτροφη ώστε να τους διευκολύνεις στο τάισμα... Όταν αρχίζουν και τσιμπάνε σπόρους που θα τα χωρισεις πάλι θα τους βάζεις αυγοτροφη που είναι μαλακή και την τρώνε εύκολα. Οι γονείς όταν θα μείνουν οι 2 τους στη φάση της επωασης μόνο σπόρους και νερό. Όταν βγουν τα μωρά για δέκα μέρες καθημερινά σφιχτοβρασμενο φρέσκο αυγό και μετά αυγοτροφή! Τώρα στα μικρά μπορείς να βάζεις και λαχανικά και φρούτα να τρώνε και να μάθουν..

Η κανάρα σου δεν είναι έξυπνη, το ένστικτο της ακολουθεί το οποίο είναι πολύ καλό! 😉
 
Ναι, είναι φανταστικό πουλί, αν και της αρέσει να τσιμπάει... Πωπούς! 😀! Τον είχε ταράξει στην αρχή τον αρσενικό! Και τα μικρά τα δίνει κάνα-δυο στο άσχετο, αλλά χωρίς να τα ξεπουπουλιάζει! Πάντως, δεν είναι ακόμη ώρα για χώρισμα, αφού ακόμη ταϊζονται από τον πατέρα! Της έχω και κλωστές και έχω βάλει και λίγες μέσα στη φωλιά, μπας και συγκινηθεί και πάει κατά εκεί, αλλά ίσως πάλι να στρεσάρεται από την παρουσία των υπολοίπων; Δεν ξέρω! Δεν μου λέει και τίποτε η άτιμη (😀)! Πάντως, την είχα παρατηρήσει που έπαιρνε αρχικά τις κλωστές και πήγαινε στην υπάρχουσα φωλιά και ενώ ήταν μέσα 2-3 μικρά, αυτή έβαζε μέσα υλικό!
 
Η οικογένεια...Χωραφά!
 

Συνημμένα

  • IMG_20140221_143650.webp
    IMG_20140221_143650.webp
    28,8 KB · Προβολές: 89
  • IMG_20140219_094216~1.webp
    IMG_20140219_094216~1.webp
    14,8 KB · Προβολές: 87
  • IMG_20140220_083933~1.webp
    IMG_20140220_083933~1.webp
    18,8 KB · Προβολές: 77
  • IMG_20140220_171109~1.webp
    IMG_20140220_171109~1.webp
    32,7 KB · Προβολές: 83
  • IMG_20140220_171138~1.webp
    IMG_20140220_171138~1.webp
    26,8 KB · Προβολές: 80
κουκλάκια φτου φτου φτου να τα χαίρεσαι!
 

Συνημμένα

  • matoxantro.webp
    matoxantro.webp
    7,4 KB · Προβολές: 45
😀! Νά'σαι καλά Μαρία! Ευχαριστώ και για το... φυλαχτό! Ναι, είναι τρέλα! Μισά κίτρινα, μισά γκρι, μισά λευκό, απ'όλα έχουν! Και λίγο πορτοκαλί από το. Γέρο τους! Είναι αυτός στη φωτό! Είναι η πρώτη γέννα πριν 2 χρόνια και βάλε και είναι ο μόνος που μου είχε απομείνει! Τους γονείς τους χάσαμε δυστυχώς.. Τώρα, έχει δική του οικογένεια και είναι Φ Ο Β Ε Ρ Ο πουλί! Τα προσέχει διαρκώς! Ο πατέρας του ήταν ποιό ατίθασος!
 
Έχω κάνει κι γω τέτοιο ζευγάρωμα(μωζαικ θηλυκια με παρδαλό αρσενικό όπως η θηλυκή σου αλλά με περισσότερο κίτρινο) τα μικρά εκεί που είναι άσπρα μετά την πτερορροια τα άσπρα τους φτερά είτε θα κιτρινισουν είτε θα κοκκινισουν.. Ο,τι και να. Γίνει θα γίνουν πολύ όμορφα και ξεχωριστά! Να τα χαίρεσαι! :D
 
Σ'ευχαριστώ πολύ Αλίκη.. Νά'σαι καλά! Θα γράφω ανά διαστήματα για την πορεία των πραγμάτων, μπας και βοηθηθεί και κανένας άλλος ψιλο-αρχάριος όπως εγώ!
 
να τα χαιρεσαι τα μικρουλια σου και τα μεγαλα σου ειναι πολυ ομορφα
 
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Ναι, είναι μούρλια! Ξέρεις που λένε: του παιδιού σου το παιδί! 😀
Το κακό είναι ότι η θηλυκιά έκανε 3 αυγά στο πουθενά, ενώ της είχα 2 φωλιές έτοιμες, αλλά μάλλον δεν ήθελε να πάει σε καμία!
Δεν ξέρω γιατί.. Πάει τζάμπα η 2η της προσπάθεια! Πάω να σκάσω!
 
ενταξη μην στεναχωριεσαι νωρις ειναι ακομα
τωρα γιατι το κανει αυτο αυτη ξερει
καλη συνεχεια ελπιζω μεσα στην φωλια
 
Λοιπόν φίλοι μου! Συμβαίνει τώρα και συμβαίνει... Μόνο εδώ! Μόλις έχασε και το 3ο αυγό σήμερα το πρωί, αποφάσισε να φτιάξει φωλιά! Άρχισε να τη στρώνει και να την ετοιμάζει; Τώρα, πόσα αυγά θα προλάβει να βάλει μέσα, ένας Θεός ξέρει! Και η ίδια βέβαια! Να σημειώσω ότι ΟΛΑ τα αυγά είχαν κρόκο μέσα, δλδ ΔΕΝ ήταν τσούφια! Ελπίζω να μην πάει χαμένος ο κόπος της (και η στενοχώρια μας επίσης!) όλο αυτό το διάστημα!
 
Δεν εχω διαβασει το θεμα απο την αρχη αλλα το οτι ειχε κροκο μεσα δεν σημενει οτι ηταν ενσπορα, ο κροκος ειναι ο ωάριο του πουλιου και για να ειναι γονιμοποιημενο εχει μια ασπρη τελιτσα μεσα του που ειναι το σπερμα του αρσενικου, ευκολοτερα το βλεπεις και στα αυγα κοτας.
 

Συνημμένα

  • inFertileEgg.webp
    inFertileEgg.webp
    7,8 KB · Προβολές: 134
Γιάννη, ευχαριστώ για την πληροφορία! Αλλά δυστυχώς εκεί που έσκασε το αυγό (στη μέση του κλουβιού) είναι αδύνατον να δω αν ήταν ή όχι γονιμοποιημένο... Απλά υποθέτω ότι εφόσον ήταν πλήρες κι όχι τσούφιο, ίσως και να είχε πιθανότητες να γίνει ένα...5ο πουλάκι!
🙄
 
Καλησπερα και απο μενα, εγω δεν εχω σε καμια περιπτωση την εμπειρια των υπολοιπων παιδιων απλα θα αναφερω την εμπειρια μου στην πρωτη και μοναδικη μεχρι στιγμης γεννα που ειχε το ζευγαρι μου. Η θυληκια δεν πλησιαζε με τιποτα την εξωτερικη φωλια, ακομα και οταν εβαλα μεσα αυγο και μηλο να την δελεασω ουτε με σφαιρες, οποτε αναγκαστικα να βαλω εσωτερικη. Στην αρχη σκορπαγε το νημα αλλα μολις πηρα και την εστρωσα μονος μου πηρε μπροστα και ξεκινησε.

Υ. Γ Πολυ σημαντικη η βοηθεια της τσοχας, πιστευω πως ειναι απαραιτητη.

Υ. Γ. Εχω παρατηρησει οτι για τον πατο της φωλιας η δικια μου καναρα τουλαχιστον ψαχνει μαλακο υλικο δεν της κανει το νημα, ηδη στην παλαιοτερη φωλια με τους νεοσσους ακομα μεσα τσιμπολογουσε την τσοχα βγαζοντας μικρες ινες σαν χνουδι(δεν ηταν τα πουπουλα των νεοσσων το διαπιστωσα με βιντεο που τραβηξα πανω απο τη φωλια). Στη νεα της φωλια της εδωσα βαμβακι που ειχα αραιωσει οσο πιο πολυ γινοταν,το υποδεχτηκε με μεγαλη χαρα
 
Θανάση, σκέφτηκα κι εγώ ότι μπορεί να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ως πουλί, αλλά επειδή την 1η φορά με το που ήρθε η ώρα, τα έκανε όλα τέλεια, με το ίδιο υλικό, φαντάστηκα ότι δεν πρέπει να κάνω πειράματα (είχε την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, μόνο που δεν πέταγε τα αυγά της)! Άλλωστε και τη 2η φορά, της έβαλα τη φωλιά και άδεια αλλά και μερικές φορές την ψιλογέμισα εγώ! Αλλά και αυτή και ο αρσενικός, την έκαναν... φύλλο και φτερό! Παίζανε με τα νήματα κα το βαμβάκι και μόνο για λόγους βατέματος! 'Εχω πετάξει νήμα για 2 φωλιές! 😀!
Δεν ξέρω εντέλει αν θέλει να κάνει ή όχι φωλιά! Κι αυτή που ψιλοξεκίνησε, την άφησε έτσι και δεν έκανε τίποτα. Είναι εντελώς κενή!
 
Εντέλει, χθες έκανε φωλιά μέσα σε λίγες ώρες, είναι πλήρης και αυτή τη στιγμή έχει μέσα 2 νέα αυγά! Νωρίς το πρωί είχε μόνο 1, ενώ τώρα που γράφω έχει ήδη 2 αυγά! Δεν μένει ακόμη μέσα συνεχώς... Έχω χωρίσει και τον αρσενικό από τα μικρά και τα ταϊζει μέσα από το διαχωριστικό. Τρώνε και μόνα τους, αλλά τιτιβίζουν διαρκώς, σαν να βαριούνται να φάνε μόνα τους! Ταϊζει και τη θηλυκιά ταυτοχρόνως.. Έχω μείνει άναυδος από τον αρσενικό μου! Το μόνο κακό είναι ότι παρατήρησα 3-4 πουπουλάκια από τα πουλάκια, μέσα στη φωλιά (μάλλον κάποια στιγμή τα τσίμπησε και δεν είμουν εκεί..) και επίσης, τσουρομαδάει και τον αρσενικό που και που! Τον ακούω που διαμαρτύρεται! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει, αφού η φωλιά είναι πλήρης και με αυγά! Και της έχω βάλει και τρίχα κλπ! Το έχει συναντήσει κανείς αυτό? Ανησυχώ και σκέφτομαι να ξαναβάλω τον αρσενικό με τα πουλάκια κι όχι με τη μάνα! Παρόμοια συμπεριφορά έχουν και τα μικρά! Εκεί που τρώει το ένα από π.χ. το αυγό, πάει το άλλο από πίσω και του τσιμπολογάει την ουρά ή τα φτερά στα πλαϊνά κλπ! Όχι κάτι βίαιο, αλλά γίνεται σχεδόν από όλους! Το έχει η ράτσα άραγε ή και αυτό είναι κάτι... φυσικό; Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη! Δεν σας κρύβω ότι ψιλοανησυχώ λίγο...
:D
 
Εκανε δυο αυγα μεσα σε μια μερα; Μηπως το πρωι δεν ειδες καλα; λιγο απιθανο μου κανει...
Τα μικρα ετσι κανουν μην ανηχυχεις παιζουν και δοκιμαζουν τα παντα οπως ολα τα μωρα... Η θηλυκια γινεται βιαιη απεναντι στον αρσενικο; δλδ τον εχει καραφλοασει. Αν ναι τοτε βαλτον με τα μικρα, αν απλα του βγαζει 1-2 φτερακια δεν το θεωρω και τραγικο.. 😛 τι νημα της εχεις δωσει; Μηπως δεν της αρεσει;
 
Back
Top