Ένα από τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την αναπαραγωγή των καναρινιών, είναι η μη εκκόλαψη των αυγών. Μάθετε ποιοι είναι οι λόγοι και τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις μη παραγωγικές φωλιές.
Οι εξωτερικές μολύνσεις μπορεί να προέρχονται από την μεταφορά μικροβίων από τα πόδια των πουλιών στη φωλιά, αλλά από την δική μας κακή διαχείριση των αυγών. Άπλυτα γυμνά χέρια, απρόσεκτες μετακινήσεις σε υγρά και λερωμένα μέρη.
Μην πετάξετε ποτέ κάποιο παγωμένο αυγό όταν η κανάρα σας δεν έχει αρχίσει να κλωσά με συνέπεια.
Συμβαίνει συχνά σε κάποιους αρχάριους να νομίζουν ότι τα πρώτα αυγά μιας γέννας που τα βρίσκουν "παγωμένα", είναι ακατάλληλα πλέον για επώαση.
ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να είναι γονιμοποιημένα και απλά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η εκκόλαψη τους αφού η κανάρα δεν κάθεται συνεχώς στην φωλιά.
Το κάνουν αυτό πολλά θηλυκά. Περιμένουν την άφηξη του 3ου και κάποιες φορές ακόμα και του 4ου αυγού για να αρχίσουν κλωσσούν χωρίς διακοπές. Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι μετά από 5-6 μέρες από την αρχή της συνεχούς επώασης, με το σωστό φωτιστικό εργαλείο ωοσκόπησης.
Απώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων
Νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό
Οι αιτίες που προκαλούν τη διακοπή της εκκόλαψης
Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την διακοπή της ζωής μέσα στο αυγό μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες.- Γενετικής φύσεως
- μικροβιακής φύσεως
- τυχαίες.
Γενετικές αιτίες
Στις γενετικές συγκαταλέγονται οι απαγορευμένες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ένα ποσοστό θανάτων μέσα στο αυγό της τάξεως του 25%. Αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να ζευγαρώσουμε δύο λευκά κυρίαρχα καναρίνια ή δύο πουλάκια με σκουφί.Αιτίες μικροβιακής φύσεως
Οι μικροβιακής φύσεως αιτίες μπορούν να αποδοθούν είτε στο ίδιο το πουλί, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Αν το ίδιο το πουλί πάσχει ή φέρει κάποιου είδους μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο αυγό κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.Οι εξωτερικές μολύνσεις μπορεί να προέρχονται από την μεταφορά μικροβίων από τα πόδια των πουλιών στη φωλιά, αλλά από την δική μας κακή διαχείριση των αυγών. Άπλυτα γυμνά χέρια, απρόσεκτες μετακινήσεις σε υγρά και λερωμένα μέρη.
Τυχαίες αιτίες
Κάποιοι "τυχαίοι" παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη θνησιμότητα στο αυγό συνήθως προέρχονται και αυτοί από δικές μας παραλήψεις. Τα μακριά νύχια των πουλιών μπορούν να τρυπήσουν το κέλυφος των αβγών.Μην πετάξετε ποτέ κάποιο παγωμένο αυγό όταν η κανάρα σας δεν έχει αρχίσει να κλωσά με συνέπεια.
Συμβαίνει συχνά σε κάποιους αρχάριους να νομίζουν ότι τα πρώτα αυγά μιας γέννας που τα βρίσκουν "παγωμένα", είναι ακατάλληλα πλέον για επώαση.
ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να είναι γονιμοποιημένα και απλά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η εκκόλαψη τους αφού η κανάρα δεν κάθεται συνεχώς στην φωλιά.
Το κάνουν αυτό πολλά θηλυκά. Περιμένουν την άφηξη του 3ου και κάποιες φορές ακόμα και του 4ου αυγού για να αρχίσουν κλωσσούν χωρίς διακοπές. Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι μετά από 5-6 μέρες από την αρχή της συνεχούς επώασης, με το σωστό φωτιστικό εργαλείο ωοσκόπησης.
Σχετικό περιεχόμενο
Εμβρυϊκή νέκρωση στα πτηνάΑπώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων
Νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό