Αναπαραγωγή Γιατί δεν εκκολάπτονται τα αυγά των καναρινιών

Ένα από τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την αναπαραγωγή των καναρινιών, είναι η μη εκκόλαψη των αυγών. Μάθετε ποιοι είναι οι λόγοι και τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις μη παραγωγικές φωλιές.

Οι αιτίες που προκαλούν τη διακοπή της εκκόλαψης​

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την διακοπή της ζωής μέσα στο αυγό μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες.
  1. Γενετικής φύσεως
  2. μικροβιακής φύσεως
  3. τυχαίες.

Γενετικές αιτίες​

Στις γενετικές συγκαταλέγονται οι απαγορευμένες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ένα ποσοστό θανάτων μέσα στο αυγό της τάξεως του 25%. Αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να ζευγαρώσουμε δύο λευκά κυρίαρχα καναρίνια ή δύο πουλάκια με σκουφί.

Αιτίες μικροβιακής φύσεως​

Οι μικροβιακής φύσεως αιτίες μπορούν να αποδοθούν είτε στο ίδιο το πουλί, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Αν το ίδιο το πουλί πάσχει ή φέρει κάποιου είδους μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο αυγό κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.

Οι εξωτερικές μολύνσεις μπορεί να προέρχονται από την μεταφορά μικροβίων από τα πόδια των πουλιών στη φωλιά, αλλά από την δική μας κακή διαχείριση των αυγών. Άπλυτα γυμνά χέρια, απρόσεκτες μετακινήσεις σε υγρά και λερωμένα μέρη.

Τυχαίες αιτίες​

Κάποιοι "τυχαίοι" παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη θνησιμότητα στο αυγό συνήθως προέρχονται και αυτοί από δικές μας παραλήψεις. Τα μακριά νύχια των πουλιών μπορούν να τρυπήσουν το κέλυφος των αβγών.

Μην πετάξετε ποτέ κάποιο παγωμένο αυγό όταν η κανάρα σας δεν έχει αρχίσει να κλωσά με συνέπεια.

Συμβαίνει συχνά σε κάποιους αρχάριους να νομίζουν ότι τα πρώτα αυγά μιας γέννας που τα βρίσκουν "παγωμένα", είναι ακατάλληλα πλέον για επώαση.

ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να είναι γονιμοποιημένα και απλά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η εκκόλαψη τους αφού η κανάρα δεν κάθεται συνεχώς στην φωλιά.

Το κάνουν αυτό πολλά θηλυκά. Περιμένουν την άφηξη του 3ου και κάποιες φορές ακόμα και του 4ου αυγού για να αρχίσουν κλωσσούν χωρίς διακοπές. Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι μετά από 5-6 μέρες από την αρχή της συνεχούς επώασης, με το σωστό φωτιστικό εργαλείο ωοσκόπησης.

Σχετικό περιεχόμενο​

Εμβρυϊκή νέκρωση στα πτηνά
Απώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων
Νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό
 
Πολύ καλές οι πληροφορίες!

Εγώ θέλω να προσθέσω και άλλον έναν σημαντικό παράγοντα που είναι η υγρασία.

Αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή οι νεοσσοί μπορεί να αργήσουν πολύ να εκκολαφθούν έως και να μην τα καταφέρουν. Για αυτό τις τελευταίες μέρες βάζουμε μπανιέρα στην κανάρα, να μαλακώσει το τσόφλι να έχουμε καλύτερη και πιο γρήγορη έξοδο από το αυγό.

Επίσης, άλλος ένας παράγοντας είναι και η διατροφή. Αν μια κανάρα είναι διατροφικά προετοιμασμένη τέλεια, τα αυγά θα έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχειά για να εκκολαυθεί ένας νεοσσός γρήγορα εφόσον θα είναι "δυνατός".

Αν πάλι μια κανάρα δεν είναι προετοιμασμένη σωστά και λείπουν κάποια στοιχεία, βιταμίνες από το αυγό, πολύ πιθανό οι νεοσσοί να μην εκκολαφθούν, και να μην καταφέρουν να βγουν.
 
Πολύ ωραίο άρθρο! Κατατοπιστικότατο. Μακάρι και κάθε φορά που είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό να ξέραμε και ποιος είναι ο λόγος.

Στην περσινή μου αναπαραγωγή, τη 2η φορά από τα 3 αυγά βγήκαν τα 2. Το 3ο δεν έσκασε παρόλο που ο νεοσσός ήταν πλήρως σχηματισμένος και η εκκόλαψη του λογικά σταμάτησε τις τελευταίες 1-2 μέρες και με είχε φάει η απορία γιατί να έγινε έτσι.
 
Back
Top