Φροντίδα Γιατί δεν επιτρέπονται τα καθρεφτάκια στους παπαγάλους;

mpakopanoug

PB New Member
Εγγραφή
9 Μαρ 2022
Μηνύματα
23
Πόλη
αθηνα
Διάβασα ότι δεν είναι σωστό να παίρνουμε στον παπαγάλο μας παιχνίδια με καθρέφτες. Εμένα η κοκατιλίνα μου όταν ανακάλυψε το καθρεφτάκι που βγάζω τα φρύδια μου στο γραφείο δεν ξεκόλλαγε. Μέχρι και σήμερα είναι το αγαπημένο της παιχνίδι, ασχολείται με τις ώρες. Γιατί δεν επιτρέπεται να απασχολείται με αυτό;
 
. Γιατί δεν επιτρέπεται να απασχολείται με αυτό;
Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα σου έχει δοθεί μέσω του άρθρου.

Από τα πλέον ακατάλληλα αξεσουάρ είναι ο καθρέπτης. Παρόλα αυτά πολλά πετ σοπ επιμένουν να το παρουσιάζουν ως χρήσιμο αντικείμενο για την απασχόληση τους πουλιού. Εκτός από τις αντανακλάσεις που δημιουργεί ο καθρέφτης που είναι πολύ ενοχλητικός, δημιουργεί την αίσθηση ενός ειδώλου το οποίο τα πουλιά προσπαθούν να ταΐσουν.
Η διαδικασία αυτή δημιουργεί πολλές φορές μολύνσεις στον πρόλοβο και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά τους.
 
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Δεν αμφιβάλω για τις πληροφορίες του άρθρου σχετικά με τους καθρέφτες. Ωστόσο δεν φαίνεται να επαληθεύονται ως τώρα τουλάχιστον στο δικό μου κατοικίδιο. Δεν ξέρω αν ισχύει για όλα τα ήδη παπαγάλων (το δικό μου είναι κοκατίλ)
 
Δεν είναι κατάλληλο, διότι το πουλί αντιλαμβάνεται το είδωλο του ως ένα άλλο άτομο του είδους του. Θεωρεί με άλλα λόγια ότι επικοινωνεί με κάποιο άλλο πουλί, ενώ στην πραγματικότητα, όπως καταλαβαίνεις η επικοινωνία δεν μπορεί να βασίζεται σε ακριβή και ταυτόχρονη μίμηση των εκφράσεων ενός μόνο πομπού. Αυτό μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα στους παπαγάλους, τα οποία δεν είναι και τόσο ασυνήθιστα.
 
ασχολείται με τις ώρες.
Ακριβώς γιαυτό. Οι παπαγάλοι, όωπς και τα περισσότερα ζώα, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το πουλάκι στον καθρέπτη δεν είναι άλλο ζώο αλλά η αντανάκλασή τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν συχνά μια πολύ αρρωστημένη μανία με τον καθρέπτη. Νομίζουν ότι έχουν βρει το τέλειο ταίρι πουείναι παντα εκεί, είναι πάντα δεκτικό και παίζει όταν παίζουν, τραγουδαει όταν τραγουδούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το δουν ως ταίρι και να αρχίζουν να εκφράζουν ορμονικές συμπεριφορές οι οποίες είναι προβληματικές και επικίνδυνες. Από το να ασχολούνται μονο με τον καθρέπτη, ενώ υπάρχουν ένα σωρό διαδραστικά, έξυπνα παιχνίδια που μπορούν να παίζουν, μέχρι να προσπαθουν να ταΐσουν το ταίρι τους και να γίνονται έξαλλα αν πάμε να πλησιασουμε τον καθρέπτη/άλλο πουλί. Όταν πια αντιληφθούμε ότι η σχέση με τον καθρέπτη είναι άρρωστη, συνηθως είναι πολύ αργά και δύσκολα επανασυνδέεται το πουλάκι με εμάς και άλλα πτηνά. Δείχνουν ακραία επιθετικότητα, εμφανίζουν στρες στα όρια της αυτοκαταστροφής και πάει λέγοντας. Όλα τα παραπάνω δεν είναι απόλυτα και δεν συμβαίνουν πάντα, αλλά επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναπτυχθεί αυτή η σχέση εξάρτησης, καλό είναι να μην γίνεται καν η αρχή. Δεν δίνουμε παιχνίδια με καθρέπτες και καλύπτουμε τους καθρέπτες του δωματίου όταν είναι εκτός κλουβιού. Επίσης, αν ο καθρέπτης έιναι ολόσωμος και το παπαγαλάκι πετάει, δεν θα αντιληφθεί ότι το δωμάτιο σταματάει εκεί, και μπορεί να χτυπήσει άσχημα.
 
Οι καθρέφτες είναι ακατάλληλα αξεσουάρ για πολλούς λόγους. Τα πουλια όταν κοιτάνε σε αυτόν βλέπουν το είδωλο τους στον καθρέφτη αλλά όπως όλα τα ζώα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι το είδωλο τους και όχι ένα άλλο πουλί. Αυτό τα οδηγεί στο να περνάνε όλο τον χρόνο τους να ταΐζουν τον καθρέπτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις του πρόλοβου καθώς όταν προσπαθεί να το ταΐσει ανεβάζει και κατεβάζει το φαγητό του από το στομάχι στο στόμα και εφόσον το κάνει όλη την ώρα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και αναρρόφησης. Επίσης όταν 'λερώνει' τον καθρέφτη μετά το φαγητό συνήθως το ξανατρωνε και καθώς αναπτύσσονται μικρόβια πάνω στον καθρέφτη μολύνεται ο πρόλοβος. Άλλος λόγος που δεν πρέπει να έχουμε καθρεπτακια είναι ότι δημιουργεί όρμονικα προβλήματα. Το πουλί ενώ φροντίζει και ταΐζει το είδωλο του δεν περνει ανταπόκριση και αυτό το παίρνουν πολύ άσχημα. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Επίσης τα περισσότερα πουλιά παθαίνουν εμμονή με τον καθρέφτη και δεν ξεκολλάνε από πάνω του και συνήθως δεν μας αφήνουν να το ακουμπήσουμε και ως αποτέλεσμα μας δαγκώνουν.
Όταν τα πουλιά βγαίνουν έξω από το κλουβί για πτήσεις θα πρέπει να καλύψουμε όλους τους καθρέφτες γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι σταματάει εκεί το δωμάτιο με αποτέλεσμα τα χτυπάνε πάνω στο καθρέφτη και να τραυματιζονται στο κεφάλι.
 
Back
Top