Ασθένειες Γιατί τα μπάτζι μου κόβουν το χαρτί από τον πάτο του κλουβιού;

vivi2505

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2023
Μηνύματα
19
Καλησπέρα.έχω αποκτήσει εδώ και 3 μήνες ένα ζευγάρι παπαγαλάκια μπατζι.η θηλυκιά είναι πολύ άγρια και τσιμπάει πολύ.αντίθετα ο αρσενικός έχει αρχίσει κάθεται στα χέρια μας αλλά μόλις πάμε να τον χαϊδέψουμε με τον αντίχειρα φεύγει και τσιμπαει(όχι δυνατά)
Στο θέμα μας.είχα παρατηρήσει πριν 4-5 μέρες ότι έκοβαν το χαρτί από τον πάτο του κλουβιού(χαρτί κουζίνας)γιατί το έκαναν αυτό?
Τους εχω βάλει φωλιά για ζευγάρωμα.ο αρσενικός θα έλεγα θέλει να «καβαλήσει» την θηλυκιά αλλά αυτήν μόλις την πλησιάζει φεύγει και καθεται φωνάζει.οι χαλινοί τους είναι μπλε με μωβ στο αρσενικό ενώ στο θηλυκό είναι σκούρο καφέ.τωρα για ηλικία θα έλεγα ότι είναι κάπου στους 10-11 μήνες.από διατροφή τους εχω τους σπόρους τους και αυγοτροφη αυτήν την καρδούλα την άσπρη και σουπιοκοκαλο το οποίο δεν το πλησιάζουν.τους έβραζα και αυγο πριν την αυγοτροφη αλλά δεν το πλησίαζαν.απο φρούτα τους εχω βάλει μήλα 5-6 φορές ετρωγαν απο λιγο και αυτό.τι άλλο απο φρούτα μπορώ να τους δώσω?και για το ζευγάρωμα τι αλλο μπορώ να κάνω?ευχαριστω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα.
Τους εχω βάλει φωλιά για ζευγάρωμα.
Αν θέλετε να προχωρήσετε σε αναπαραγωγή θα πρέπει να τα αφήσετε στο κλουβί τους χωρίς να τα ενοχλείτε με πιασίματα.
Το κλουβί θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο που θα έχουν την ησυχία τους.
Δες και αυτό:
 
Αν θέλεις μπορείς να ανεβάσεις κοντινές φωτογραφίες του ζευγαριού σου με φυσικό φωτισμό (μέγεθος έως 1Mb) για να δούμε το χαλινό τους και να καταλάβουμε σε ποια φάση βρίσκονται.
Υπάρχουν αρκετοί φίλοι με εμπειρία στους παπαγάλους.
Μπορείς να δίνεις και λαχανικά όπως μπρόκολο και καρότο.
 
Και ακόμα μια ερώτηση.παρατήρησα ότι ξύνονται αρκετά.υπάρχει περίπτωση να έχουν ψείρες?χτες που τους καθάρισα το κλουβί με μηλόξυδο και έπιασα το αρσενικό το κοίταξα λίγο αλλά δεν είδα κάτι.σήμερα το πρωί πάλι τα ίδια.μπορεί να μην έχουν και τιποτα και απλά να περιποιούνται τα φτερά τους.μπορώ να τους βάλω κάτι προληπτικά όμως για τις ψείρες?
 
@vivi2505
Να σου ζήσει το ζευγαράκι σου.
Ο αρσενικός ίσως να είναι λίγο μεγαλύτερος από 10-11 μηνών.
Το θηλυκό είναι lutino και είναι πιο δύσκολο να προσδιορίσουμε την ηλικία του, μου φαίνεται όμως μικρότερο του ενός έτους.
Και τα δύο βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής με βάση το χρωματισμό των χαλινών τους, και περισσότερο το θηλυκό θα έλεγα.
Τώρα το γιατί δεν τον θέλει, ίσως να οφείλεται στην ηλικία της.
Εφόσον τα πουλάκια είναι μαζί, κάποια στιγμή θα ζευγαρώσουν.
Ψείρες δύσκολο το βλέπω να έχουν, εφόσον βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα πτηνά.
Γενικά οι παπαγάλοι ξύνονται, καθαρίζουν το φτέρωμα τους μ'αυτό το τρόπο.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βάλεις κάτι.
Εάν θέλεις μπορείς να δεις και τη λίστα με τα αντιπαρασιτικά.
 
@Vada ευχαριστώ πολύ.
Μπορώ να τους δώσω κάποιο συμπλήρωμα η να προσθέσω κάτι στην διατροφή τους γενικα?
Για τις πατηθρες διάβασα ότι πρέπει να είναι ξύλινες.ισχύει κάτι τέτοιο? Θα πρέπει να τις αλλάξω εφόσον έχω τις κλασικές πλαστικές?
 
Να ρωτήσω κάτι παιδιά...αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για αναπαραγωγή του είδους; Διορθώστε ή συμπληρώστε με, αλλά είχα την εικόνα ότι οι εποχές αναπαραγωγής τους είναι άνοιξη και φθινόπωρο
@vivi2505 , ανέβασε αν θέλεις μια φωτο να φαίνεται όλο το κλουβί και η εσωτερική του διάταξη και πες μας σχετικά με τις διαστάσεις του
 
@ianos καλησπέρα. Και εγώ έτσι είχα διαβάσει στο Ίντερνετ λόγο υψηλών θερμοκρασιών καλύτερα να αποφεύγεται.αλλα έκανα την ιδια ερωτηση σε ομάδα στο φβ και μου απάντησαν ότι γίνεται όλο τον χρόνο με τις κατάλληλες συνθήκες και ο κύριος που μου απάντησε δεν θεώρησε τους 28-29 βαθμούς που έχει υψηλή θερμοκρασία.ενώ εδώ που βρίσκομαι εγώ (Λαρισα) το καλοκαιρι υποφέρουμε εμείς οι άνθρωποι. Δεν θα υποφέρουν τα πουλιά από τόση ζέστη?
[automerge]1686740701[/automerge]
Για κλουβί έχω την κλασική ζευγαρωστρα.προσπαθω να ανεβάσω φωτογραφία αλλά μου λέει το αρχείο είναι πολύ μεγάλο.
 
Μπορώ να τους δώσω κάποιο συμπλήρωμα η να προσθέσω κάτι στην διατροφή τους γενικα?
Η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλούσιο μείγμα σπόρων,(επώνυμη, συσκευασμένη τροφή, όχι χύμα), αυγό η αυγοτροφή και φρούτα εποχής (1-2 φορές την εβδομάδα) λαχανικά όπως μπρόκολο,σπανάκι, καρότα, αρακά,, φασολάκια κ.α που μπορείς να τα δίνεις και κάθε μέρα.
Επίσης υπάρχουν και τα pellets.
Διάβασε και το παρακάτω άρθρο για την διατροφή τους.

Για τις πατηθρες διάβασα ότι πρέπει να είναι ξύλινες.ισχύει κάτι τέτοιο? Θα πρέπει να τις αλλάξω εφόσον έχω τις κλασικές πλαστικές
Τις πλαστικές πατήθρες καλύτερα να τις αλλάξεις με ξύλινες του εμπορίου, ή να τις φτιάξεις εσύ από κάποιο κλαδί ενός ασφαλούς δέντρου.
Να προσέξεις την διάμετρο τους, να μην είναι μικρότερη του 1cm, και ούτε μεγαλύτερη από 1,5 cm, για να εφαρμόζουν όπως πρέπει στα πέλματα τους.
Επίσης πολύ χρήσιμος είναι και ο
Οδηγός φροντίδας παπαγάλων

 
Back
Top