Αναπαραγωγή Γιατι δεν γινεται να ζευγαρωσουμε καναρινια που ειναι αδελφια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ariadnh

PB Known Member
Εγγραφή
1 Απρ 2014
Μηνύματα
3.046
Πόλη
Κύπρος
Δεν γινεται να ζευγαρωσουμε αδελφια. Γινεται ομως να ζευγαρωσουμε πατερα-κορη, μανα-γιο. Γιατι δεν γινεται να ζευγαρωσουμε αδελφια που εχουν π.χ. Ιδια μανα; Ενω γινεται να ζευγαρωσουν με την ιδια τους την μανα;

Ισως να ειναι ανοητη η ερωτηση μου αλλα δεν μπορω να βρω λογικη εξηγηση..

Ευχαριστω
 
Αν θέλεις να διατηρήσεις κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο πχ φωνή ή χρωμα το να ζευγαρωσεις κόρη με πατέρα ειναι καλύτερο απο το να ζευγαρωσεις αδέρφια. Αλλά εγω δε θα το κανά.
 
- Δεν βρίσκεις λογική εξήγηση γιατί δεν υπάρχει λογική εξήγηση! Πρόκειται για μια περίπου ίδια διασταύρωση και φέρει τους ίδιους κινδύνους όπως και η πρώτη. Τα αδέλφια απο διαφορετικό πατέρα έχουν το 50% των χρωμοσωμάτων ίδιο-όμοιο. Είναι αυτά που κληρονομούν απο την μητέρα τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν ζευγαρώνουμε Μάνα και Υιό. Η μητέρα και ο υιός έχουν χρωμοσώματα ίδια, σε ποσοστό επίσης 50%. Η οποιαδήποτε απο τις παραπάνω συνδέσεις μειώνει κατά το ήμισυ τον στόχο της φύσης για ποικιλομορφία. Παρ' όλα αυτά στην άγρια μορφή της ζωής, το φαινόμενο είναι πολύ συνηθισμένο. Η φύση δίνει προτεραιότητα σ' αυτόν που έχει πλεονεκτήματα έναντι του αντιπάλου. Στον δυνατότερο, στον ομορφότερο, στο πιο τραγουδισταρά 😛 κλπ. αδιαφορώντας εν μέρη για την συγγένεια του με το ζευγάρι του. Εκεί όμως υπάρχει η φυσική επιλογή και η τιμωρία είναι σκληρή στα "ατυχήματα"(τυχόν λάθη). Οταν όμως μιλάμε για αιχμαλωσία τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Τότε τον ρόλο της φύσης τον παίρνουμε εμείς. Θα πρέπει όλοι λοιπόν να αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στη ζωή και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Αυτές πρέπει να προκύπτουν μέσα απο γνώση και να έχουν σοβαρό στόχο όταν περνάνε σε τέτοιες επιλογές (αιμομιξία).
 
Ολα αυτα που λες τα ξερω.. Δεν προκειτε να ζευγαρωσω αδελφια ή ετεροθαλη αδελφια ή γονιο με παιδι.. Απλα το ειχα ως απορια. Γιατι γινεται γονιο με παδι να ζευγαρωνουμε χωρις καμμια συνεπεια (ετσι φανταζομαι δηλαδη αφου πολλοι το επιτρεπουν) ενω ετεροθαλη αδελφια δεν μπορουν να ζευγαρωσουν μεταξυ τους;

Σε ευχαριστω παρα πολυ
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Όπως είπαμε όλα μπορούν να γίνουν αλλα το θέμα είναι αν είναι σωστό δεν μιλάω για ηθική εννοείται...
Αν δεν Ασχολήσαι με συγκεκριμένη ράτσα και δεν κατεβαίνεις σε διαγωνισμούς κυρίως που θα κερδίσεις κάτι γιατί να κάνεις αιμομιξία στα κοινά καναρίνια;
Αυτοί που το κάνουν αυτό το κάνουν για συγκεκριμένο σκοπό και μετά προσέχουν πολύ με τι θα ζευγαρωσει το συγκεκριμένο πουλί..
Στην φύση από το κάθε ζευγάρι θα βγουν 10 πουλιά ας πούμε που θα φτάσουν στο σημείου του ζευγάρωματος την επόμενη άνοιξη ένα. Σπάνια βλέπεις πουλιά άνω των 3 ετών και αυτά είναι τα πιο δυνατά.
 
Γινεται ομως να ζευγαρωσουμε πατερα-κορη, μανα-γιο..
Ποιος τα λέει αυτά; Κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρεις είναι περιπτώσεις αιμομιξίας. Το μόνο που αλλάζει με τους συνδυασμούς, είναι το ποσοστό των τεράτων που πρόκειται να προκύψουν σε κάθε περίπτωση. Το θέμα είναι, όσον αφορά τα πουλιά εκτροφής, το πόσο υψηλά ποσοστά συνείδησης έχει ο εκτροφέας και κατά πόσο του επιτρέπουν να υποβάλει τα πουλιά του σε μια διασταύρωση που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι ασύμβατη με τη φύση, προκειμένου να πάρει από τα πουλιά αυτό που επιθυμεί. Με κάθε κόστος δηλαδή.

Συμβαίνει και στη φύση όπως ανέφερε ο Μάκης, δυστυχώς όμως τα "τέρατα" δεν επιβιώνουν περισσότερες από μερικές ώρες ή μέρες και δεν διατηρεί κανείς αρχεία εκτροφής για να καταγράψει τη "ζημιά". Δεχόμαστε όμως ότι η φύση έχει το δικαίωμα του πειραματισμού για χάρη της Εξέλιξης. Αυτή δίνει τη ζωή, αυτή τη διαχειρίζεται με τον τρόπο της. Το θέμα είναι αν επιτρέπεται το ίδιο δικαίωμα, για οποιονδήποτε λόγο και στον άνθρωπο, απλά επειδή είναι πιο ισχυρός από τα υποκείμενα των πειραμάτων του.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα σου ή μάλλον είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει, όταν συζητάνε μεταξύ τους τα ισχυρότερα ζώα του πλανήτη, για το ότι αποτελεί δικαίωμα και τι υποχρέωση απέναντι στη Φύση.
 
Οποτε μου λετε πως μανα-γιος και πατερας-κορη οταν ζευγαρωσουν μπορει να εχουμε τα ιδια αρνητικα αποτελεσματα οπως αν ζευγαρωσουν αδελφια ή ετεροθαλη αδελφια;

Επειδη πολλοι εκτροφεις λενε οτι στην πρωτη περιπτωση γινεται ενω στην δευτερη οχι..

Δεν αναφερομαι στο να κρατησουν καποια χαρακτηριστικα αλλα στο να βγαλουν ενα καναρινι χωρις προβληματα.
 
Οποιαδήποτε αιμομιξία δεν σου δίνει εγγύηση ότι θα βγάλεις καναρίνι χωρίς προβλήματα, συνήθως είναι ασθενικα πουλια.
Αδέρφια πότε δεν βάζουμε να ζευγαρώσουν μαζί είναι αιμομιξία στο φουλ.
 
Αλλο πράγμα τα αδέλφια και άλλο τα ετεροθαλή αδέλφια. Τα αδέλφια έχουν τα ίδια ακριβώς χρωμοσώματα ( 100% ).
Δεν γίνεται ουδέ κάν συζήτηση για τέτοιου είδους ζευγάρωμα μιας και δεν υπάρχει και καμιά δικαιολογία (κανεί λόγος) για κάτι τέτοιο.
-Ο Κος Γιάννης Κουλέτσης, Παλαιός εκτροφέας με σπουδές στο αντικείμενο, μας λέει...
Το ενδοζευγάρωμα (inbreeding) επιχειρείται ΜΟΝΟ
ως μέσο ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου βελτίωσης ενός σμήνους εκτροφής.
Πρέπει δε να υπάρχει μεγάλη προσοχή διότι
τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να διαιωνίσουμε είναι συνήθως αναγνωρίσιμα
οπτικώς, μιας που πολλές φορές αφορούν στην Κυρίαρχη κληρονομικότητα, πλην όμως θα
πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πολλά ανεπιθύμητα στοιχεία είναι συχνά Υποχωρητικά, και έρχονται
στην επιφάνεια μέσω των ενδοδιασταυρώσεων. Τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η
προβληματική σωματική ανάπτυξη, η ευπάθεια απέναντι σε ορισμένες ασθένειες, προβλήματα
σχετικά με το πτέρωμα (κύστες – lumps), πτωχό πτέρωμα, χαμηλή γονιμότητα, τύφλωση, κακή ανάπτυξη στα κεράτινα μέρη κ. Α...
Διαπιστώνει δηλαδή κανείς, ότι εκτός από τα θετικά στοιχεία, οι αιμομικτικές διασταυρώσεις τονίζουν
ενδεχόμενα αρνητικά χαρακτηριστικά και σε βάθος χρόνου οδηγούν σε πλήρη εκφυλισμό του είδους.
 
Back
Top