Αναπαραγωγή Για την συμπεριφορα του αρσενικού στα αυγά

Εγγραφή
30 Μαρ 2015
Μηνύματα
509
Πόλη
Άργος
Ποια είναι η εμπειρία σας απο τη συμπεριφορα του αρσενικού όταν η καναρα έχει αυγά; Σας έχει τύχει να τα χαλάσει για παράδειγμα; Δεν μιλαμε για να τα χαλασει απο τυχη-ατυχημα. Ειναι ενας περισσοτερο μυθος και ενας λαθος φοβος συνηθως των αρχαριων; Και αν ναι γιατί μπορεί να συμβεί;Εγώ πιστεύω οτι ένας αρσενικός δεν πειράζει τα αυγά, Αλλα έχω ενα ζευγαρι και δεν ξέρω .
 
Κι εγώ το ιδιο πίστευα, οτι οι αρσενικοί κάναρος βοηθούν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτο ισχύει. Είχα όμως έναν επέρυσι που τι να σου πω: αυγά βρήκα σπασμένα μέσα στη φωλιά, αυγά σπασμένα κάτω, λέω δεν μπορεί άσπορα θα ´ταν, η θηλυκια τα πέταξε κλπ. Αμ δε! Γεννιούνται τα παιδιά του, αμέσως βρίσκω το ένα κάτω, στον πάτο του κλουβιού. Φρικαρα. Το ξαναβαζω μέσα. Μετα απο 5´ παλι κάτω. Ξανά μανά τα ίδια. Την πρώτη μέρα έγινε πολλές φορες αυτο, μέχρι του σημείου να το βάλω στην άλλη μου καναρα που κλωσσαγε, για να το ζεστάνει. Μετά, το βράδυ το ξαναγύρισα στη φωλιά. Τα ίδια και με ένα άλλο πουλάκι που βγήκε την ίδια μέρα. Η δε καναρα δεν ξε κούναγε ρούπι. Είχε περάσει το 24 ωρο και δεν είχε ταΐσει, ο ίδιος είχα ήδη πάθει λαλά και ξεκίνησα τη σίτιση των μικρών, βρίζοντας τη θηλυκια.
Φυσικά, όταν είδα κάτι παράξενο στα δάχτυλα του ενός νεοσσού, που στη συνέχεια απεδείχθη οτι του τα είχε κόψει, κι έτσι έμειναν μισά, ξεκίνησα παρακολούθηση. Δε χρειάστηκε πολυ: ο τύπος πήγαινε στη φωλιά και τα τσιμπαγε, τα πέταγε έξω κλπ. Και για αυτο η θηλυκια δε σηκωνόταν να πάει να φάει και να ταΐσει. Φυσικά τον χώρισα, τον κράτησα μέχρι να ολοκληρώσει την πτερόρροια του και τον έδωσα σε ένα φίλο μου, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για αναπαραγωγή. Να φανταστείς οτι το πουλι ήταν τόσο πυρωμένο, που έπαιρνε φόρα, και κοπανάτε με δύναμη πάνω στο διαχωριστικό για δυο μήνες.
 
Δημήτρη, κάθε μέρα που έβλεπα τα δαχτυλάκια της μικρής του, μου ρχοταν να τον λιανίσω στην κυριολεξία. Ήταν που μου χε πει ο ανθρωπος που μου τον χάρισε οτι ο μπαμπάς του ήταν εξαιρετικός πατέρας.
Βέβαια, εκεί που τον χάρισα, απέφυγα να πω οτι το πουλι αντιδρούσε σαν κανίβαλος, γιατι.. Να, ήθελα να τον αγαπήσουν και να τον φροντίζουν, και... Τι να σου λέω τωρα...
 
Η δε καναρα δεν ξεκούναγε ρούπι
ωραίο θέμα, κύριοι! Και οι εμπειρίες των πιο παλιών και έμπειρων φίλων-εκτροφέων θα μας ανοίξουν τα μάτια, σίγουρα!
βρε Γιάννη, παρατηρούσα σήμερα την Χαρά(με το ένα και μοναχικό 3 ημερών νεοσσό της) να έχει σηκωθεί μέχρι τώρα όλες κι όλες 2 φορές απ'τη φωλιά! Λες να συμβαίνει το ίδιο; ο αρσενικός την ταίζει βέβαια, αλλά..
θα την παρατηρήσω κι αύριο και αν δω τα ίδια, μάλλον το αγόρι θα φάει.. Διαχωριστικό!
 
Δημήτρη δεν μπορώ να ξέρω, αλλάξει το απεύχομαι. Η Χαρά, είχε σπασμένα αυγά; Ή πεταμένα;
Η Fluencha, η 4χρονη καναρα μου, επισης, όσο μπόρεσα να δω, κι ενώ είναι πολυ άγριο πουλι, δε σηκώθηκε απο τη φωλιά της παρά με μεγάλη πίεση απο εμένα, που ήθελα οπωσδήποτε να δω αν έσκασαν και οι άλλοι νεοσσοί, αλλά ο Fluently την τάιζε και αυτην και τα μωρά, τα οποία έχουν δεν έχουν κλείσει το 24ωρο κάθε λίγο και λιγάκι. Μετα βέβαια, την αράζει στη σχάρα με τα πόδια κρεμασμένα, αλλά έτσι κάνει αυτός σε κάθε αναπαραγωγή.
Πόσων ημερών είναι το μικρό της Χαράς; Αν είναι ταισμενο αύριο, προφανώς και απο κάπου βρίσκει τροφή, έτσι δεν είναι;
Παρακολουθα και βλέπουμε.
 
Ναι εντάξει Δημήτρη έχει σηκωθεί 2 φορές, αλλα δε βάζεις και τις φορες που δεν έχεις δει. Ειναι και οι πρωτες μερες. Εξάλλου αφού ταιζει την καναρα και δε δείχνει επιθετική συμπεριφορα τι άλλο θες; Και τα ίδια να δεις αύριο δεν υπάρχει λογος για διαχωριστικό.
 
Παιδιά εγώ 7 χρόνια κάνω αναπαραγωγή (τα πρώτα χρόνια προφανώς και έκανα προσπάθειες αναπαραγωγής) και μόνο τότε από έναν αρσενικό υπέθετα πως είχε σπάσει μερικά αυγά. Είχα βρει και ένα νεοσσο κάτω πεθαμένο, αλλά δεν μπορώ να κατηγορήσω το αρσενικό γιατί δεν είχα εμπειρία οπότε σίγουρα κάτι άλλο έφταιγε για όλα αυτά. Όταν λοιπόν διαβάζοντας ρωτώντας κτλ απέκτησα πιο πολύ γνώση και χρόνο με το χρόνο πιο πολύ εμπειρία έχω να πω πως ποτέ δεν είχα επιθετικό προς τα αυγά και τα μικρά αρσενικό. Γαϊδάρους και αδιάφορους προς το τάισμα των νεοσσών ναι, επιθετικούς ποτέ!
 
Φέτος δοκίμασα για δεύτερη χρονιά έναν από τους αρσενικούς μου(Fabio) με διαφορετική κανάρα(Gemma). Ενώ ζευγάρωσαν κανονικά και άρχισε την ωοτοκία, ξαφνικά άρχισα να ακούω καυγάδες. Έβαλα κάμερα και ο κος στεκόταν στο χείλος της φωλιάς και καυγάδιζε με την κανάρα, την οποία δεν άφηνε να πλησιάσει. Αφού τον απομάκρυνα η κανάρα ηρέμησε και μεγαλώνει 4 μωρά(18-20 ημερών) με μεγάλη επιτυχία. Τον ίδιο κύριο έβαλα στην συνέχεια με μια άλλη κανάρα(Ornella) και πάλι τα ίδια. Ακολούθησα την ίδια τακτική και αυτή την στιγμή η κυρία επωάζει τα αυγά της. Ο συγκεκριμένος κάναρος είναι λίγο κυκλοθυμικός. Τώρα τον έχω μόνο του και "τα σπάει" εκπαιδεύοντας τους γιούς του στο τραγούδι.
 
Εγώ να πω για την πρώτη φετινή αναπαραγωγή το εξής. Επειδή βρήκα ένα σπασμένο αυγό στην άκρη δεν μπορώ να πω ότι το έσπασε ο αρσενικός γιατί δεν το είδα. Πιθανολογώ όμως ότι αυτός το έκανε ίσως από λάθος γιατί συνέχεια έπαιζε και παίζει με τη φωλιά. Τσιμπάει την τσόχα και τα νήματα. Παρόλα αυτά ταίζει και την κανάρα.Αν ήτανε τόσο προβληματικός πιστεύω θα έσπαγε και τα άλλα τα αυγά. Μια μέρα επίσης τον είχα δει πάνω από τη φωλιά κάτι να κάνει και η κανάρα τον κυνήγησε και μετά σαν να έκλαιγε να πω ένα πράγμα η κακομοίρα και κοίταζε την φωλιά.Αυτά όμως μπορεί και να είναι στο μυαλό μου που είμαι άπειρος και να φταίει κάτι άλλο που έσπασε το αυγό.Άσπορο τελικά δεν ξέρω αν ήταν γιατί όταν το έσπασα είδα είχε ξεραθεί ο κρόκος στον πάτο. Οπότε μπορεί να έσπασε και στις αρχές ενώ ήτανε ένσπορο.Αυτό όμως που πιστεύω χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία είναι ότι η θηλυκιά αν θυμώσει όλους τους αρσενικούς τους φασκελώνει προκειμένου να προστατεύσει τα αυγά και τη φωλιά.
 
  1. Περσι το ίδιο ζευγαρι, ο αρσενικός στην πρωτη φωλια και όλη την διαρκεια που ήταν μαζί δεν την άφηνε να φαει απο καμια ταιστρα με τίποτα, μονο στο κλαράκι την ανεχόταν, ειχα βαλει 7 μηπως προλαβει να φαει απο καμια,.Ως και τον χωροφυλακα εκανα πολλες φορες για να φαειΣτη φωλιά δεν την πείραζε και ουτε πείραξε φωλιά. Μάλιστα μια μέρα ενω είχε και μικρα κάπου 2βδομαδων,την είχε εξαντλήσει. Στη δεύτερη φωλια που έφτιαξε μετα, ηταν εντάξει αρκετά τουλαχιστον την άφηνε να τρώει κάπως απο τις ταιστρες, αλλα μόλις έκανε μικρο δεν κρατιοταν. Επιθεση στη φωλιά σα γεράκι, κρατιοταν ανάποδα απο την εξωτερική και με το ράμφος του την τσιμπουσε και εκραζε, η καναρα η φουκαριαρα αμυνόταν όσο μπορούσε αλλα έχανε τη μάχη γρηγορα. Και ολα αυτά στη φωλιά για να ταισει αυτός το μικρο απο σχεδόν την πρωτη μέρα
. Την ενοχλούσε και εξω μετα.Φέτος αλλη συμπεριφορα. Σε όλα πρωτη και οποτε ήθελε η καναρα. Στο φαι αν έτρωγε αυτός, μια έτσι η καναρα και έτρωγε πρωτη το καλυτερο. Δεν τον ενοχλούσε βεβαία, αλλα οτι ήθελε και οποτε ήθελε το επερνε.Αν πήγαινε καμια φορα να κανει λίγο μαγκιες με μια κινηση του έδειχνε ποιος είναι το αφεντικό. Πέρα οτι την πρόσεχε και την τάιζε κοιμοντουσαν στη φωλια μαζι κ. Α.σε όλη την διαρκεια που ηταν μαζί.
 
Back
Top