Γενικά Γνωριμία μεταξύ δύο Lovebird

ChristosP

PB New Member
Καλησπέρα σε όλους!

Έχω βρει μεγάλη βοήθεια στο φόρουμ για διάφορα θέματα που αφορούν το παπαγαλάκι μου, και θα ήθελα ακόμα μερικές συμβουλές από την εμπειρία σας. Το lovebird μου πρόσφατα άρχισε να παρουσιάζει πτεροφαγία στη δεξιά του φτερούγα (χωρίς τραυματισμό στο σώμα, αλλά χάλασε 4 φτερά), κάτι που δυσκολεύει το πέταγμά του. Μετά από επισκέψεις στην πτηνίατρο και ακολουθώντας συμβουλές από εδώ, του βελτίωσα τη διατροφή, του προσέφερα ποικιλία παιχνιδιών για απασχόληση και το ψεκάζω με το Jungle Shower της Versele Laga δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Με αυτές τις ενέργειες είδα βελτίωση, και καθώς βρισκόταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, αποφασίσαμε να του φέρουμε έναν φίλο.

Τα lovebirds συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα με παρέα, και παρατήρησα ότι το δικό μου αναζητούσε κοινωνική επαφή, αφού όταν άκουγε άλλον παπαγάλο από μακριά, ανησυχούσε. Δεν κατάφερα να βρω εκτροφέα και, ανησυχώντας για πιθανή υποτροπή, τελικά πήρα ένα ακόμα άγριο lovebird από pet shop (έπειτα από τρεις επισκέψεις για να επιβεβαιώσω ότι ήταν ζωηρό και υγιές). Τήρησα την καραντίνα, κι έπειτα κρατώντας τα κλουβιά κοντά, και φάνηκε ότι τα δύο lovebirds συμπαθούσαν το ένα το άλλο, καθώς πλησίαζαν το ένα στο άλλο και φούσκωναν τα φτερά τους, αν και μερικές φορές φώναζαν σαν να τσακώνονται.

Μετά την καραντίνα, άρχισα να τα αφήνω ελεύθερα στον ίδιο χώρο, πάντα υπό επιτήρηση. Είδα ότι έδειχναν ενδιαφέρον το ένα για το άλλο, ακολουθώντας το ένα το άλλο (με το πρώτο lovebird να έχει ακόμα δυσκολία στο πέταγμα). Παρόλα αυτά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον, όταν πλησιάζουν αρκετά, παρατηρώ φωνές, φτερούγισμα και κυρίως το πρώτο lovebird να τσιμπά το καινούριο στα πόδια. Να προσθέσω πως τα διατηρώ ακόμα σε ξεχωριστά κλουβιά δίπλα-δίπλα, και όταν βρίσκονται εκεί δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, εκτός από λίγες φωνές κάποιες στιγμές.

Θα χρειαζόμουν τη γνώμη και τις συμβουλές σας για το πώς να χειριστώ αυτή την κατάσταση, καθώς θέλω τα lovebirds μου να προσαρμοστούν αρμονικά.

Ευχαριστώ πολύ!

Καλημέρα.
Όσο κράτησε η καραντίνα, τα πουλιά ήταν στον ίδιο χώρο; Είχαν οπτική επαφή ή ήταν σε άλλο δωμάτιο το καθένα και είχαν μόνο ακουστική επαφή; Πόσο καιρό κράτησες την καραντίνα;
Επίσης πόσες ημέρες έχεις τα κλουβιά κοντά το ένα στο άλλο; Είναι σε επαφή τα κλουβιά;
Σε γενικές γραμμές, από αυτά που γράφεις, θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλά κι εξελίσσονται προς το καλύτερο. Προφανώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος, πιο πολλά πετάγματα στο δωμάτιο. Βεβαίως υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να συνεχίσουν να τσακώνονται και να μην τα βάλεις στο ίδιο κλουβί, αλλά το γεγονός ότι θα έχουν τον ένα το άλλο και δεν θα νιώθουν μόνα τους, είναι πολύ σημαντικό.
Μία διευκρίνιση κάνε...τα τσιμπήματα στο πόδι, συμβαίνουν σε ουδέτερο χώρο ή μόνο όταν το νέο πουλάκι βρίσκεται κοντά ή πάνω στο κλουβί του άλλου;

Καλημέρα.
Όσο κράτησε η καραντίνα, τα πουλιά ήταν στον ίδιο χώρο; Είχαν οπτική επαφή ή ήταν σε άλλο δωμάτιο το καθένα και είχαν μόνο ακουστική επαφή; Πόσο καιρό κράτησες την καραντίνα;
Επίσης πόσες ημέρες έχεις τα κλουβιά κοντά το ένα στο άλλο; Είναι σε επαφή τα κλουβιά;
Σε γενικές γραμμές, από αυτά που γράφεις, θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλά κι εξελίσσονται προς το καλύτερο. Προφανώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος, πιο πολλά πετάγματα στο δωμάτιο. Βεβαίως υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να συνεχίσουν να τσακώνονται και να μην τα βάλεις στο ίδιο κλουβί, αλλά το γεγονός ότι θα έχουν τον ένα το άλλο και δεν θα νιώθουν μόνα τους, είναι πολύ σημαντικό.
Μία διευκρίνιση κάνε...τα τσιμπήματα στο πόδι, συμβαίνουν σε ουδέτερο χώρο ή μόνο όταν το νέο πουλάκι βρίσκεται κοντά ή πάνω στο κλουβί του άλλου;
Κατα τη διάρκεια της καραντίνας (30 μέρες ) το δεύτερο το φιλοξενούσαμε σε άλλο σπίτι δεν είχαν καμία επαφή, τώρα είναι δεύτερη βδομάδα μαζί με τα κλουβιά να είναι συνεχώς σε επαφή και δίπλα δίπλα, αλλιώς στρεσάρονται και φωνάζουν ασταμάτητα. Τα τσιμπήματα συμβαίνουν σε ουδέτερο χώρο όταν το νέο πηγαίνει αρκετά κοντά, με καλές νομίζω προθέσεις, στο παλιό.

Υπομονή. Πιστεύω ότι σιγά - σιγά θα αποδεχθεί το παλιό, το νέο.

Αλήθεια, υπάρχει η δυνατότητα να τα βγάλετε σε ουδέτερο χώρο, δλδ σε χώρο στον οποίο δεν έχει συνηθίσει το παλιό να τον θεωρεί δικό του;

Υπομονή. Πιστεύω ότι σιγά - σιγά θα αποδεχθεί το παλιό, το νέο.

Αλήθεια, υπάρχει η δυνατότητα να τα βγάλετε σε ουδέτερο χώρο, δλδ σε χώρο στον οποίο δεν έχει συνηθίσει το παλιό να τον θεωρεί δικό του;
Η αλήθεια είναι πως στο ίδιο δωμάτιο έβγαινε μόνο του το πρώτο παλιότερα, δεν ξέρω αν θεωρεί τον χώρο αυτό δικό του, θα δοκιμάσω να τα βγάλω και σε διαφορετικό χώρο. Ευχαριστώ πολύ!

Σχετικά θέματα

Back