Φροντίδα Γνώμες για απόκτηση parotlet

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης woody
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

woody

PB New Member
Εγγραφή
6 Μαϊ 2023
Μηνύματα
38
Καλησπέρα είμαι ο Αλέξανδρος και έχω μερικά Καναρίνια και μια καρδερίνα και μετά από αρκετό διάβασμα κυρίως στη συγκεκριμένη σελίδα αποφάσισα να αποκτήσω ένα ζευγάρι parotlet.Αποφασισα να πάρω parotlet λόγο των παιδιών (5 και 3 χρόνων) γιατί πιστεύω ότι είναι τα πιο κατάλληλα λόγου μεγέθους και χαρακτήρα (κάθε πουλί φυσικά έχει τον δικό του χαρακτήρα) και θα ήθελα να μου πείτε γνώμες και να προτείνετε κάποιον εκτροφέα αν γνωρίζετε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Καλησπέρα, καλώς ήρθες.
Καλό θα είναι να διευκρινήσεις αν ενδιαφέρεσαι για άγρια (που θα ζουν στο κλουβί τους) ή ήρεμα που θα μπορείς να τα αφήνεις να πετάνε σε ένα δωμάτιο και να έχεις αλληλεπίδραση μαζί τους.
 
Θα προτιμούσα ήρεμα να υπάρχει αλληλεπίδραση μαζί τους αλλά για αρχή όχι αρκετή ώρα ελεύθερα σιγά σιγά .το κλουβί σκέφτομαι να είναι 60*60
 
Καλημέρα από το βροχερό και κρύο Κιλκίς.
Κατά τη γνώμη μου σε αυτή την ηλικία είναι προτιμότερο ένα πιο κοινωνικό είδος από τα parrotlet, όπως είναι τα cockatiel, τα budgies ή τα lineolated. Ο λόγος που τα προτείνω είναι τα παραπάνω είδη είναι στο σύνολο πιο ήρεμα πουλάκια, συγχωρούν τις λάθος κινήσεις των παιδιών και δεν θα δαγκώσουν εύκολα.
Τα parrotlet παρά το μικρό τους μέγεθος είναι αρκετά πιο δυναμικά και έχουν την τάση να γίνονται κυρίαρχα οπότε θέλει μεγαλύτερη εμπειρία από τον ιδιοκτήτη τους ώστε να τα εκπαιδεύσει σωστά.
Ακόμα και τα δικά μου παιδιά (ίδιες ηλικίες- αγόρια) τα οποία μεγαλώνουν μαζί με παπαγάλους ήμερους και άγριους, δεν έχουν ακόμα τη διανοητική κατάσταση να διαχειριστούν σωστά δυναμικά πουλιά. Εδώ θέλει λίγο προσοχή για να έχετε μια ομαλή συμβίωση.
Επίσης θα ήταν καλύτερο να μην πάρεις ζευγάρι γιατί μεγαλώνοντας θα αναπτύξουν περισσότερο τη μεταξύ τους σχέση παρά με την οικογένεια.
 
Να κι ένας άνθρωπος που ζητά πληροφορίες και γνώμες πριν προχωρήσει στην αγορά πουλιών!
Έχετε ήδη αρκετά,μη "φορτωθείτε" και άλλα. Κάντε λίγο υπομονή. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά και είναι σε θέση να τα φροντίζουν μόνα τους,ας αποφασίσουν εκείνα τι θέλουν.
 
@Geokilkis καλησπέρα ...τα cockatiel δεν τα προτίμησα λόγου μεγέθους και για την σκόνη που βγαζουνε (κάτι τέτοιο διάβασα) τα budgies τα προσπέρασα δεν ξέρω γιατί και είχα πάει στα love birds και στα parotlet και αποφάσισα τα parotlet λόγο ότι είναι πιο φιλικα τα lineolated τώρα τα έμαθα από εσας αλλά λίγο που έψαξα δεν βρήκα αρκετές πληροφορίες θα με ενδιαφερανε αλλα πρώτα πρέπει να βρεθεί κάποιος να μου πει μερικά πράγματα πχ τι μέγεθος εχουνε τι τροφή χρειάζονται τι κλουβί .....
 
Η σκόνη που βγάζουν είναι υπαρκτή αλλά όχι σε τόσο έντονη όσο ακούγεται. Είναι θέμα μπάνιου όσο πιο συχνά κάνουν τόσο περισσότερο δεν θα γίνεται αντιληπτή.
Τα lineolated είναι αθόρυβα, γίνονται τρομερά ήμερα και λίγο πιο μεγάλα από τα parrotlet. Ίδια τροφή με μεσαίους παπαγάλους.
 
@woody
Καλωσήρθατε και συγχαρητήρια που ενημερώνεστε πριν κάνετε κάποια δέσμευση🐤
Θα προσθέσω απλά και την δική μου γνώμη /εμπειρία στις ήδη χρήσιμες παρατηρήσεις των υπολοίπων.
Τα cockatiel είναι πολύ γλυκά και σχετικά ήρεμα πουλιά (μπορούν βέβαια να κάνουν αρκετά δυνατό θόρυβο όταν θέλουν).
Τα budgie είναι εκπληκτικά και πολύ υποτιμημένα, ζωηρότατα και κοινωνικά (μουρμουράνε συνέχεια αλλά οχι τόσο δυνατά), πιό ευκολα στο καθάρισμα και εξαιρετικά μιμητικά.
Lovebirds δεν έχω αλλά για το μέγεθος τους έχουν τρομαχτική φωνή και τσιμπιά😅
Φυσικά όλα θέλουν μεγάλο κατάλληλο κλουβί (καμία σχέση με τα κλουβιά "κορνίζες" που σπρώχνουν τα πετσόπ), καθαριότητα, παρέα σχεδόν όλη μέρα, ήσυχο σκοτεινό χώρο για 12ωρο ύπνο (ετσι ρυθμίζονται κι ορμόνες τους), ποιοτικα παιχνίδια και τροφή, καθημερινό χρόνο πτήσεων και κοινωνικοποίησης εκτός κλουβιού σε ασφαλή birdproof κλειστό εσωτερικό χώρο, ειδικό κτηνίατρο για εξωτικά ζώα και γενικά διάβασμα και διαρκή ενημέρωση από πλευράς σας. Επίσης όλα κάνουν φασαρία και τσιμπάνε απλά αλλάζει η ένταση και η συχνότητα.
Επιπλέον αν και δεν είναι απαραίτητο να τα αποκτήσετε ταυτόχρονα, καλό θα ήταν μελλοντικά να πάρετε και 2ο του ίδιου είδους για παρέα.

Σε κάθε περίπτωση κανένα παιδί -ανεξαρτήτως ηλικίας- δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για κανένα ζωντανό, οπότε θα πρέπει να θέλετε εσείς να ασχολείστε με το πουλάκι για τα επόμενα 15-30 χρόνια ζωής του ανάλογα το είδος του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιβλέπετε και να καθοδηγείτε κατάλληλα τα παιδιά στο πως να τους φέρονται (όσο μικρότερα τα παιδιά ευκολότερα τραυματίζουν θανάσιμα ένα μικρό ζωάκι ή ανοίγουν ένα κλουβί ώστε να φύγει και να χαθεί καταλάθος, κάτι που είναι τραυματικό και για το παιδί φυσικά).

Καλή απόφαση και καλή συνέχεια🙂
 
@myr πρώτα να σας ευχαριστήσω όλους για τις συμβουλές σας και εννοείται ότι τα παιδιά είναι μικρά για κάτι τέτοιο και γνωρίζω ότι όλα θα πρέπει να τα κάνω εγώ επίσης καταλαβαίνω ότι με την απόκτηση ενός κατοικίδιου υπάρχουν δεσμεύσεις και διάφορα προβλήματα. τελικά δεν έχω αποφασίσει τι θα αποκτήσω και αν το αποκτήσω αλλά είμαι ανάμεσα από parotlet και lineolated. Όταν αποφασίσω θα το μάθετε και πάλι ευχαριστώ......
 
Back
Top