Διατροφή Γύρη στα πτηνά, ένα κοκτέιλ δύναμης από τις μέλισσες

Γύρη είναι η σκόνη που μαζεύουν, στα πόδια τους, οι μέλισσες στην καθημερινή τους αναζήτηση τροφής από λουλούδι σε λουλούδι. Είναι το "σπέρμα" των φυτών και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένας νέος βλαστός για να ξεκινήσει την πορεία του στο να γίνει φυτό.

Γύρη

Η μεταφορά της γύρης από φυτό σε φυτό είναι μια μέθοδος αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα, φυσικά, δεν το κάνει συνειδητά αλλά σκοπός της είναι η μίξη της γύρης με μέλι για την ανάπτυξη των δικών τους απογόνων.

Η γύρη περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός στην καθημερινή του ζωή. Η σύνθεση της εξαρτάται από την φυτική προέλευση της. Στα σημαντικά συστατικά που περιέχει θα βρούμε: Πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, άνθρακα, ορυκτά υλικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αυξητικές και αντιβιοτικές ουσίες, καθώς και συστατικά που λειτουργούν ως ορμόνες.

Περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων. Η φρουκτόζη, η γλυκόζη και σακχαρόζη είναι τα σημαντικότερα είδη ζάχαρης που περιέχει. Χάρη σ αυτούς τους σακχαρίτες η γύρη δίνει άμεση δύναμη. Το ποσοστό του λίπους που περιέχει είναι διαφορετικό κι εξαρτάται από πού συλλέχθηκε.

Τα ουσιαστικά λιπαρά που περιέχει είναι σημαντικά για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης, την δομή των μεμβρανών και των ενζύμων των κυττάρων. Είναι σημαντικά γιατί δεν μπορεί ο οργανισμός να τα παράγει και πρέπει να χορηγηθούν μέσω των τροφών.

Τα λίπη που περιέχει η γύρη αποτελούνται μέχρι και 45% από τα 3 ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι τα Linol, Linolen και Arachidonoksea.

Περιέχει όλα τα αμινοξέα και πολλές βιταμίνες. Οι σημαντικότερες είναι η A, η C, η E και όλο το σύμπλεγμα της Β. Σε μικρότερα ποσοστά περιέχει και άλλες βιταμίνες όπως η D κλπ. Στις ομάδες των βακτηριδίων που είναι υπεύθυνα για Σαλμονέλωση, Proteus και Coli η γύρη λειτουργεί ως προληπτικό αλλά και ως θεραπευτικό μέσον.

Την γύρη δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην αρχική της μορφή, πρέπει να υποστεί επεξεργασία πριν την κατανάλωση. Στην αρχική της μορφή έχει υγρασία 20 - 35% το οποίο μειώνεται σε 5 - 8% αφυδατώνοντας την ή καταψύχοντας την. Αν δεν γίνει η κατάλληλη επεξεργασία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει όλα τα χρήσιμα συστατικά της. Τα πρώτα στοιχεία που χάνονται είναι τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Η συσκευασία αποθήκευσης της πρέπει να κλείνει αεροστεγώς και να διατηρείται σε μέρος ψυχρό, σκοτεινό και δίχως υγρασία. Αν την διατηρούμε στην κατάψυξη (όχι απαραίτητο) η διάρκεια της είναι 1 - 2 μέρες μετά την απόψυξη της.

Σχετικό περιεχόμενο​

Γύρη από το χωριό στα καναρίνια
Από που προμηθεύεστε γύρη για τα πουλιά;
 
Πρόκειται όντως για ένα σχεδόν πλήρες φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Είχα δοκιμάσει να τη δίνω παλιότερα στα καναρίνια προσθέτοντάς την μέσα στην αυγοτροφή που έφτιαχνα, στο τελικό στάδιο λίγο πριν τους την προσφέρω. Δυστυχώς όμως στην αρχή πλησίασαν διστακτικά (ίσως λόγω της μυρωδιάς) και αργότερα έβρισκαν τα κομματάκια, τα πετούσαν κάτω και συνέχισαν να τρώνε την αυγοτροφή.

Ίσως έκανα κάποιο λάθος στον τρόπο που την προσέφερα αλλά τι άραγε; Έχει δοκιμάσει την γύρη κανείς άλλος;
 
Εγώ βάζω γύρη στην αυγοτροφή μου, 5 κουταλάκια ανά 1 κιλό αυγοτροφή και τρώνε όλη την αυγοτροφή και τη γύρη.
 
Τη βάζεις από την αρχή Αλέξανδρε μέσα στο μείγμα που φτιάχνεις και μετά το βάζεις όλο μαζί στο ψυγείο ή αφού βάλεις την αυγότροφή για να την προσφέρεις, προσθέτεις τελευταία τη γύρη;
 
Εγώ τη βάζω από την αρχή. Φτιάχνω 1 κιλό πχ. και ξέρω ότι χρειάζομαι 300 gr την εβδομάδα τα οποία κρατάω στο ψυγείο σε μικρό tupper. Τα άλλα 700 γραμμάρια πάνε σε 7 μικρά tupper στην κατάψυξη. Όταν τελειώνουν τα πρώτα 300 γραμμάρια από το ψυγείο, παίρνω ένα tupper των 100 που είναι για 2-3 μέρες και το κρατάω στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει. Έτσι τελειώνω ένα μετά το άλλο τα tupper και όταν τελειώσουν όλα, φτιάχνω πάλι καινούργια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: gtsaka
Ίσως το πρόβλημα να ήταν σε εμένα ότι έβαζα τη γύρη στο τέλος λίγο πριν σερβίρω την αυγοτροφή και την ανακάτευα, όπως προσθέτουμε για παράδειγμα αλάτι στο φαγητό και πιθανόν η μυρωδιά της να ήταν πολύ έντονη. Με τον τρόπο που περιγράφεις Αλέξανδρε, βάζοντας τη γύρη από την αρχή, το "πρόβλημα" αυτό ελαχιστοποιείται.
 
Σταύρο, αφού φτιάχνεις αυγοτροφή με ράσκ γιατί δεν διαλύεις την γύρη σε χλυαρό νερό (όσο διαλύεται); Νερό που θα χρησιμοποιήσεις για την διάλυση και της σπιρουλίνας ή ακόμη των πολυβιταμινών και όλων των άλλων που τυχόν θα προσθέτεις.
 
Σταύρο αν παίρνεις την γύρη από τα super market που είναι σαν μικρά μπαλάκια μπορείς να την κάνεις σκόνη με ένα ηλεκτρικό μύλο του καφέ. Γίνετε σκόνη την βάζεις στην αυγοτροφή και την τρώνε κανονικά.
 
Παιδιά εμένα το χόμπι του πατέρα μου είναι η μελισσοκομική. Έχει αρκετά μελίσσια και πάντα έχουμε τα προϊόντα της μέλισσας σπίτι μας (βασ. Πολτό, γύρη, πρόπολη) αλλά πρόσφατα έμαθα ότι κάνει κάλο στα πουλάκια.

Ως τώρα τα τρώγαμε μόνο εμείς γιατί είναι το καλύτερο για την υγεία και τις αρρώστιες. Από χθες δίνω στα πουλάκια μου, στο καναρινάκι και στο κοκατίλ μου το μεγάλο. Βάζω 5-6 κόκκους διαφορετικού χρώματος (άρα με διαφορετικές βιταμίνες ανάλογα το λουλούδι) μέσα στο νερό, διαλύονται αμέσως και το πίνουν.

Δεν καταλαβαίνουν διαφορά αλλά δεν έβαζα μαζί και την βιταμίνη την συσκευασμένη του νερού. Δεν ξέρω αν έκανα σωστά!

Στο μωράκι μου το κοκατίλ δίνω με το χέρι μου 3 κόκκους καθημερινώς και τα τρώει έχουν προς γλυκιά γεύση, αλλά δεν ξέρω αν κάνει κάθε μέρα γιατί είναι ισχυρό προϊόν, περιέχει αμέτρητα στοιχεια.

Μήπως είναι δυνατά για το στομάχι τους επειδή η γύρη στη γεύση της δεν έχει καμία σχέση με την αγοραστή συσκευασμένη. Είναι καθαρό αγνό προϊόν αυτό που τους δίνω!
 
Θα σου πρότεινα να μη βάζεις μαζί στην ίδια ποτίστρα πολυβιταμίνες και γύρη. Αλλά ακόμη και μόνη της δεν ξέρω αν είναι σωστό να τη βάζεις στο νερό. Οι περισσότεροι βάζουν την γύρη στην αυγοτροφή που παρασκευάζουν.

MARAKI είπε:
Μήπως είναι δυνατά για το στομάχι τους
Δεν έχω διαβάσει κάπου ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Επίσης αμφιβάλω αν οποιαδήποτε τροφή που καταναλώνεται περιστασιακά ως συμπλήρωμα μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση.
 
@MARAKI Η γύρη διατηρεί τις ιδιότητες της σε χαμηλή θερμοκρασία ψυγείου. Οπότε όταν χορηγείται πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα. Το νερό, ειδικά τώρα ζεσταίνεται γρήγορα, η αυγοτροφή διατηρείται στο ψυγείο και η ποσότητα που προσφέρεται καταναλώνεται γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που βολεύει στην αυγοτροφή κατευθείαν αν την τρώνε.

Πρόβλημα υπερβιταμίνωσης δεν υπάρχει όπως και σε όλα τα φυσικά συμπληρώματα αν χορηγηθούν σε ποσότητες που είναι συμπλήρωμα και όχι η βασική τροφή. Δεν συγκρίνονται (είναι μικρότερες) με τα συνθετικά συμπληρώματα. Πρόβλημα με τη γύρη όμως υπάρχει κυρίως για τα σάκχαρα που περιέχει που την καθιστά αν υπερκαταναλωθεί παχυντική.
 
Σχετικά με τη γύρη μελισσών, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η δοσολογία και ο τρόπος χρήσης, τόσο στο καθημερινό διαιτολόγιο των πουλιών, όσο και σε περιόδους αυξημένων διατροφικών αναγκών.

Ευχαριστώ.
 
M.G είπε:
ποια είναι η δοσολογία
Δεν υπάρχει στανταρισμένη δοσολογία για τα πτηνά. Η γύρη είναι μια φυσική τροφή που βάζουμε μέσα σε μια άλλη τροφή για να την ενισχύσουμε διατροφικά. Ο καθένας βάζει όση κατά την κρίση του θεωρεί αρκετή. Ο Αλέξανδρος για παράδειγμα στο μήνυμα #3, αναφέρει 5 κουταλάκια του γλυκού ανά κιλό αυγοτροφής.

M.G είπε:
τόσο στο καθημερινό διαιτολόγιο των πουλιών
Στο καθημερινό διαιτολόγιο σποροφάγων πουλιών δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Η βασική τροφή τους είναι οι σπόροι, γι' αυτό και προσθέτουμε τη γύρη στην αυγοτροφή όταν τη χορηγούμε σε περιόδους που υπάρχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες (αναπαραγωγή, πτερόρροια κλπ.).

Αν θέλεις σώνει και καλά να δίνεις, βάλε μια κουταλιά του γλυκού σε μια αυγοθήκη και πρόσφερέ την ως λιχουδιά.
 
Ερώτηση. Στα καναρινια χρώματος κάνει να δίνουμε γύρη;
Καλημέρα κύριε Αντώνη. Η γύρη αποτελεί ένα μπέρδεμα διότι δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν και για να μιλήσουμε με κάποια ασφάλεια θα έπρεπε κάθε φορά να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο μαζεύτηκε. Είναι κάτι ανάλογο με την διατροφή των κοτόπουλων και το πως αυτή επηρεάζει την σύνθεση των αβγών που δίνουμε στα πουλιά μας.

Στην γύρη θα βρούμε άλλοτε μικρές, άλλοτε μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών, άλλοτε πιο πολύ λουτεΐνη,ζεαξανθίνη, άλλοτε β-καροτίνη.

Σε αχάτες κίτρινου εντόνου και μωσαϊκά πάντως δεν θα έδινα. Σε λίζαρντ θα έδινα.
Σε υπερμελανινικά έδωσα. Βασικά το είχα πάρει για το σπίτι και στο τσακίρ κέφι έδινα και στα πουλιά.

Αυτά τα έγραψα όπως τα θυμάμαι από τότε που δεν θυμάμαι ότι τα είχα ψάξει. Μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι το κρυφό όπλο του βαψίματος, η βασιλική οδός για το παγκόσμιο!
Αν τρώγεται και αν χωνεύεται επί μέρους ή και ολόκληρη, αυτή η ιστορία.
 
Back
Top