Αναπαραγωγή Δίνετε αυγό κατά την περίοδο επώασης;

stefanos88

PB New Member
Εγγραφή
10 Νοε 2013
Μηνύματα
238
Πόλη
Κερατσίνι
Θέλω να συζητησουμε (ίσως έχει γίνει ήδη) για το αν δίνεται αυγό - αυγοτροφη και γενικά "ενισχυμένη" διατροφή κατά την περίοδο της εκκόλαψης των αυγών ή τα κόβεται όλα μέχρι να βγουν οι νεοσσοί;
 
Γνώμη μου είναι να μην το κόψεις. Δεν ξέρω αν θα ήτανε καλύτερο να το κάνεις μέρα παρά μέρα αλλά δεν βρίσκω λόγο να το κόψεις τελείως.Ίσα ίσα που στην επόμενη γέννα θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Δίνω αυγό χωρίς τον κρόκο. Με αυτό τον τρόπο τρώνε και τσόφλι και δεν πυρώνει το αρσενικό περισσότερο με τυχόν δυσάρεστα προβλήματα. Επίσης, συνηθίζουν την παρουσία μου με τα... Δωράκια μου στη διατροφή τους
 
Δίνω αυγό χωρίς τον κρόκο. Με αυτό τον τρόπο τρώνε και τσόφλι και δεν πυρώνει το αρσενικό περισσότερο με τυχόν δυσάρεστα προβλήματα
Μπορείς να αναπτύξεις αν θέλεις το σκεπτικό σου;
 
Μπορείς να αναπτύξεις αν θέλεις το σκεπτικό σου;

- Δεν σταματώ να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με το κλουβί για ελάχιστο χρόνο και τα πουλιά εξοικιώνονται με την παρουσία μου. Ίδιες κινήσεις (άνοιγμα πόρτας και χέρι μέσα) την ίδια ώρα περίπου κάθε πρωί.
- Συνεχίζω και τους προσφέρω κάτι επιπλέον στη διατροφή τους. Θεωρώ ότι λάθος να τους διακόπτουμε ξαφνικά αυγό και αυγοτροφή για 14 ημέρες και μετά να τα ξαναπροσφέρουμε.
- Τσόφλι και ασπράδι είναι απαραίτητα κυρίως για το θηλυκό.
- Ο κρόκος (χωρίς να έχω αντιμετωπίσει προβλήματα από την μικρή εμπειρία μου) έχω την εντύπωση ότι πυρώνει το αρσενικό και φοβάμαι μήπως γίνει επιθετικό. Νομίζω ότι εδώ βασίζεται η "ένστασή" σου...
 
Εγώ δεν καταλαβαίνω το ότι δεν θέλουμε να πυρώσει το αρσενικό με δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα δυσάρεστα είναι να βλέπεις άσπορα αυγά. Τί πάει να πει να μην πυρώσει;Έχει την θηλυκιά μέσα με αυγά κτλ. του έφυγε το πύρωμα που είχε από όταν έκατσε η κανάρα στη φωλιά; Δεν πάει έτσι. Το πουλί είναι ακόμα πυρωμένο από όταν ξεκίνησε να μπει σε αυτή τη διαδικασία.Ακόμα και οι τσακωμοί με το αρσενικό και θηλυκό δεν πιστεύω ότι είναι θέμα αυγού. Είναι θέμα πουλιών περισσότερο.
- Δεν σταματώ να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με το κλουβί για ελάχιστο χρόνο και τα πουλιά εξοικιώνονται με την παρουσία μου.
Πάντα πάμε στο κλουβί να δούμε τί γίνεται όταν υπάρχει φωλιά.
- Τσόφλι και ασπράδι είναι απαραίτητα κυρίως για το θηλυκό.
Και ο κρόκος επίσης και μάλιστα και τα δυο και για το αρσενικό. Όταν θα μπει στη δεύτερη γέννα θα θες να δεις ένσπορα αυγά. Γιαυτό και συνεχίζεις να δίνεις αυτά που έδινες. Και μετά αναρωτιούντε πολλοί γιατί άσπορα; Δεν είναι βρύση τα αρσενικά να ανοίγει και να κλείνει σύμφωνα με τα θέλω μας.
Και ρωτάω όχι μόνο εσένα Νώντα αλλά όσους μας διαβάζουν. Όταν αλλάζουμε μείγμα σπορικών όλοι λένε αλλάξτε το σταδιακά και μετά από κανένα διβδόμαδο ή μήνα να αλλάξει τελείως για να μην στρεσαριστεί το πουλί. Όταν του δίνουμε κάθε μέρα αυγό στην αναπαραγωγή και το σταματάμε για 14 μέρες για κάποιους και του ξαναδίνουμε δεν το στρεσάρουμε;
 
Λάμπρο, το θέμα για το πύρωμα του αρσενικού και άσπορων αυγών είναι στην πρώτη γέννα, κυρίως λόγω δικών μας λαθών. Στη συνέχεια και λόγω πολλών παραγόντων (αύξηση ωρών φωτισμού, περισσότερη ποιοτική διατροφή, πιο ώριμο σεξουαλικά κλπ) το πρόβλημα έχει να κάνει με την τυχόν επιθετικότητα του πουλιού και την εμμονή του για ζευγάρωμα (κυρίως όσοι το χρησιμοποιούν ως επιβήτορες, προσωπικά δεν το κάνω). Γι' αυτό θυσιάζω - ίσως κακώς - τον κρόκο, αντί για όλο το αυγό.

Στο κλουβί πάντα πάμε όχι μόνο να δούμε τη φωλιά καθημερινά αλλά να αλλάξουμε και νερό. Απλά ανέφερα το άνοιγμα της πόρτας και το χέρι μέσα ότι είναι μια κίνηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται φυσιολογικά από τα πουλιά μας.

Φιλικά πάντα!

Στα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμφωνούμε...
 
Ασπράδι Κρόκος
  • Θερμίδες 16 - 54
  • Λιπαρά (γρ.) 0 - 5
  • Κορεσμένα
  • λιπαρά (γρ.) 0 - 2
  • Χοληστερόλη (mg) 0 - 211
  • Νάτριο (mg) 55 - 8
  • Υδατάνθρακες (γρ.) 0 - 1
  • Πρωτεΐνες (γρ.) 4 - 3
  • Βιταμίνη A (IU) 0 - 244
  • Βιταμίνη B12 (mcg) 0 - 0,3
  • Βιταμίνη D (IU) 0 - 18,2
  • Ασβέστιο (mg) 2,3 - 21,9
  • Φυλλικό οξύ (mcg) 1,3 - 24,8
  • Κάλιο (γρ.) 53,8 - 18,5
  • Σελήνιο (mcg) 6,6 - 9,5
  • Ω-3 λιπαρά οξέα (mg) 0 - 38,8
Αυτά είναι τα στοιχεία των δύο μερών του αυγού.
Νομίζω ο λόγος που μειώνουμε και όχι καταργούμε την αυγοτροφή κατά την διάρκεια της επώασης είναι η ανησυχία για πιθανό βάρος του θηλυκού που είναι μονίμως καθισμένο.
Επίσης γενικότερα, τα μεγάλα ποσοστά ζωικής πρωτεΐνης, επιβαρύνουν ήπαρ και νεφρούς.
 
Εγώ απλά μειώνω τη συχνότητα, και δίνω πιο συχνά χόρτα και λαχανικά που κάνουν πάντα καλό! Αντί για κάθε μέρα, δίνω 1-2 φορές την εβδομάδα.
 
Back
Top