Φροντίδα Δίνουμε κεχρί στα budgie μόνο για εκπαίδευση ή και ως λιχουδιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ameli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ameli

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
312
Πόλη
Ιωάννινα
Έχω αναρωτηθεί πολλες φορες τις ποσότητες κεχριου που πρεπει να δίνουμε στα budgie καθώς και αν πρέπει να του τι δίνουμε κάθε μέρα η για λιχουδιά. Μπορείτε να μου λύσετε αυτές τις απορίες? Σας ευχαριστω για τον χρόνο σας!
 
Εγώ τους δίνω όπως και να έχει κάθε Κυριακή ένα κομμάτι 2-3 εκατοστά . Αν και μέχρι στιγμής όλες τις Κυριακές το έχω συνδιάσει και με εκπαίδευση. Από κει και πέρα μόνο για εκπαίδευση .
 
Αυτό είναι μια καλή ερώτηση και η απάντηση είναι κάπως σύνθετη. Το κεχρί από μόνο του δεν είναι και η πιο σπουδαία από διατροφική άποψη τροφή. Άρα δεν ανήκει στην κατηγορία του φαγητού που παραμένει μονίμως στο κλουβί. Γενικά συνιστώνται μικρές ποσότητες καθημερινώς, κάπως μεγαλύτερες σε μικρά σε ηλικία ή άρρωστα παπαγαλάκια, γιατί είναι εύπεπτο. Από εκεί και πέρα, όταν φερεις σπίτι ένα καινούργιο πουλάκι, ακόμα κι αν είναι μεγαλωμένο στο χέρι, στην αρχή θα φοβάται. Έτσι, χρησιμοποιείς το κεχρί για να σε προσεγγίσει το παπαγαλάκι. Στην αρχή μπορεί να μην φάει καθόλου. Αν είναι απίστευτα τρομαγμένο για τον όποιο λόγο, μπορείς να το αφήσεις το τσαμπί μέσα μια μερα, να πάει μόνο του και να δει ότι όντως είναι κάτι που του αρεσει. Το έκανα αυτό με την Ίριδα στην αρχή, επιβεβαιώνοντας πάντα ότι έτρωγε και άλλα πράγματα. Γιατί πραγματικά αν τα αφήσεις μόνα τους, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να φάνε μόνο αυτό μέσα στην ημέρα, και δεν κάνει (δεν χαλά ο κόσμος για μιά μέρα, φυσικά, αλλά εδώ λέμε τυπικά). Όταν το παπαγαλάκι προσαρμοστεί κάπως και δεν φοβάται και την σκιά του, τότε αρχίσει η εκπαίδευση, η οποία το πιο πιθανό στην αρχή απλώς να είναι τάισμα κεχριού με το χέρι. Από απόσταση σητν αρχή, και τα δάχτυλα πλησιάζουν σταδιακά, όσο το δέχεται το πουλάκι. Όταν ανταποκριθεί όπως θέλουμε (από το να φάει χωρίς να τρέμει σύγκορμο, μέχρι πχ να ανεβεί στο δάχτυλο για χ,ψ δευτερόλεπτα)το αφήνουμε να φάει λιγάκι, ως επιβράβευση. Όπως με σκύλους και γάτες. Όταν πια είναι ημιεξημερωμένο και ξέρει ότι το πλησιαζεις με κεχρί για εκπαίδευση, δυο-τρεις φουντίτσες ανά μάθημα επαρκούν. Εγώ το κάνω δύο φορές την ημέρα, περίπου 6 φουντίτσες το καθένα συνολικά. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλο.
Τώρα για λιχουδιά λες ας πούμε όπως εμείς μπορεί να φάμε ένα γλυκό μετά το φαγητό? Η γρήγορη απάντηση είναι όχι, γιατί έχει ήδη φάει την λιχουδιά σητν εκπαιδευση και το έξτρα δεν προσφέρει κάτι. Αλλά μπορείς να το δώσεις σκέτο σε ειδικές περιστάσεις, ακριβώς όπως κι εμείς τρώμε τούρτα σε γιορτές, γενέθλιες κλπ. Και ομολογώ ότι εγώ το κάνω τέτοιες μέρες: όταν είχα γενέθλια τον Μάιο δεν μπορούσε να φάει τούρτα, της έβαλα λοιπόν 1/3 τσαμπιού και το εξαφάνισε πιο γρήγορα από το 1.5 κιλό κέικ.
 
Back
Top