Αναπαραγωγή Δεν θέλουν με τίποτε τη φωλιά

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της φύσης και τη γονιδιακή κληρονομιά που αυτή επιβάλει μέσα από το DNA των όντων της.
Αρχικά να σας θυμίσω με χρονική σειρά όλες τις περιπτώσεις που προηγήθηκαν.

  1. Πρώτη αναφορά το 2015 https://community.petbirds.gr/threads/Κανάρες-που-απορρίπτουν-την-εξωτερική-φωλιά.22282/post-239054
  2. Ακολουθεί το 2016 https://community.petbirds.gr/threads/Όταν-η-κανάρα-δεν-αποδέχεται-καμιά-φωλιά.25831/
  3. Μετά το 2017 https://community.petbirds.gr/threads/Δεν-θέλουν-με-τίποτα-τη-φωλιά.29300/
  4. Το 2018 https://community.petbirds.gr/threads/Πάλι-δε-θέλουν-τη-φωλιά.31768/
Για να ακολουθήσει η κόρη της και εγγονή και δισέγγονη και τρισέγγονη της αρχικής το 2019.
60171
60170
Απορίας άξιο!
Γιατί επιμένουν γενετικά τόσο πολύ;
Γιατί δεν θέλουν τη φωλιά;
Ποιο ήταν το "σήμα" που έγραψε γενετικά αυτή την συμπεριφορά;
Σίγουρα δεν θα υπάρξουν απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις μου.

Κι αφού απομακρύνθηκαν οι τροφοθήκες από το συγκεκριμένο σημείο το "κορίτσι" μας στράφηκε σε άλλες λύσεις πέρα από την φυσιολογική που εκτροφικά της πρότεινα.
Ξεκίνησε τη φωλιά της κάτω ... στη σχάρα.
Και την φτιάχνει και όμορφη και κανονική.
60169

Ασφαλώς όμως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συνεχίσει το έργο της σε τόσο ακατάλληλο σημείο και κυρίως χωρίς το καλαθάκι της.

Θεωρώ όμως πως έστω και μέσα από τη συζήτηση θα υπάρξει ενημέρωση για το τι μπορεί να περιμένουμε από τα πουλιά που εκτρέφουμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να περιοριστούν κάποια παρόμοια προβλήματα.
Γιατί για όλα τα παραπάνω υπάρχουν λύσεις
Και για την περίπτωσή της ξεκινά με ένα καλαθάκι κοντά στο σημείο που επέλεξε για φωλιά
60168

Ήδη ξεκίνησε να τη γεμίζει με υλικό...
Σταδιακά η φωλιά θα ανέβει (κάθε μια δυο ώρες μερικά εκατοστά) και θα μετακινηθεί προς την επιλεγμένη που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κλουβιού...

Κόπων συνέχεια λοιπόν... έτσι για να μην έχουμε μονοτονία και πλήττουμε!
 
Εντάξει, τι να πω! Έχω μείνει έκπληκτος και παραξενεμένος συγχρόνως με την επαναλαμβανόμενη, γονιδιακή αναπαραγωγική συμπεριφορά των θηλυκών αυτών καναρινιών σας! Έχει και την πλάκα του το θέμα! Και του χρόνου! 😀! 🙂
 
Καλησπέρα, πραγματικά είναι να απορείς με το μεγαλείο της φύσης. Πιστεύω έχει συμβεί σε όλους μας αυτή η παράξενη συμπεριφορά από τις κυρίες. Εμένα όσες φορές έχει συμβεί βάζω στο σημείο που επιλέγει ένα καλαθάκι φωλιάς και δεν το μετακινώ. Όλα πάνε καλά μέχρι να βγουν οι νεοσσοί από τη φωλιά.
 
Εγώ να πω κάτι γενικό, η φύση είναι πανσοφη. Και τι μας λέει η φύση; Ότι τα πουλιά με τέτοιο γονίδιο στο DNA τους δεν θα πρέπει να το περάσουν στις επόμενες γενεές γιατί είναι λάθος. Άρα χτίζοντας εκεί τη φωλιά έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκολαψει νεοσους και να μεταδόσεις το γονίδιο. Η φύση τείνει να εξαλείφει πάντα κάθε αρνητικό στοιχείο στο dna με παραδείγματα σαν αυτά. Τώρα αν το πουλί είναι καλό γενετικά από εμφάνιση αυτό είναι άλλο θέμα και θέλουμε να το αναπαράγουμε.
 
Νεκτάριε όπως θα διάβασες έγραψα πως τελικά όλα, μα όλα συνετίζονται και γεννούν τα αυγά τους τελικά μέσα σε κανονικές φωλιές χωρίς τους κινδύνους που περιγράφεις.
Αν κάτι με ώθησε να αναφέρω το παραπάνω είναι το βάθος χρόνου και η συνέχιση στους απογόνους κάτι που παρουσίασε μια προγιαγιά τους χωρίς διακοπή.
Μάλιστα αξίζει να σημειώσω πως δεν εμφανίζεται σε όλα τα θηλυκά της "γενιάς" αυτής αλλά μόνο ένα ή πιο σπάνια σε δύο την ίδια χρονιά.
 
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτι τέτοιες παρατηρήσεις για να αντιληφθούμε ποσό μακριά απέχουμε
από το κατανοήσουμε 100% ένα τόσο μικρό πλάσμα.
Κατά βάθος εύχομαι να μην γίνει ποτέ (και ας με στεναχωρεί αυτό) για να μην εκμεταλλευτεί η "μαγεία τους "
από άτομα που δεν πρέπει να έχουν πουλιά στην κατοχή τους.
 
Τέτοιες "ανωμαλίες" υπάρχουν λίγο πολύ και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Το αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο το γεγονός αυτό καθ αυτό, αλλά και ο έξυπνος τρόπος που το αντιμετωπίζεις Γιάννη! Δείχνει κατ εμέ μεγάλη αγάπη για να φτάσεις να ασχοληθείς έτσι υπομονετικά με ένα πουλάκι έχοντας τόσο μεγάλο σμήνος. Μπράβο.
 
Πολύ καλά έκανες που έβαλες την φωλιά στο σημείο που ήθελε, εγώ εκτός από αυτό που έκανες αν δεν έβλεπα αποτέλεσμα θα την έβαζα στο ίδιο σημείο άλλα θα την ψιλοεφτιαχνα και θα της έβαζα και ένα πλαστικό αυγό μέσα για 2-3 ήμερες μήπως και... Όλα τα πουλιά έχουν χαρακτήρα και αυτό είναι που μας ξετρελαίνει αλλά και τρελαίνει 😀
Στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θα δοκίμαζα το ζευγάρωμα των απογόνων της με πουλί το οποίο προήλθε απο μάνα που δεν είχε τέτοιες ιδιοτροπίες.
 
Δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της φύσης και τη γονιδιακή κληρονομιά που αυτή επιβάλει μέσα από το DNA των όντων της.
Ξέρω ότι περνούν χαρακτηριστικά από 7 γενιές πίσω αλλά και στη συμπεριφορά; Είμαι έκπληκτος!
[automerge]1548247715[/automerge]
Αν κάτι με ώθησε να αναφέρω το παραπάνω είναι το βάθος χρόνου και η συνέχιση στους απογόνους κάτι που παρουσίασε μια προγιαγιά τους χωρίς διακοπή.
Δεν ξέρω αλλά εγώ συγκινούμαι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη προγιαγιά!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σταδιακά η φωλιά μετακινήθηκε αρχικά προς τα πάνω

60229

στη συνέχεια δεξιότερα

60228

Μπήκε "παραπλανητικά" μέσα στην κανονική φωλιά

60227

και να το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας

60226


Δεν ξέρω αλλά εγώ συγκινούμαι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη προγιαγιά!
Τα καλά χαρακτηριστικά της προγιαγιάς τους είναι που με κάνουν να κρατώ τόσα χρόνια αυτά τα "αίματα".
Κάθε χρόνο έχουν διακρίσεις οι απόγονοί τους.
θα δοκίμαζα το ζευγάρωμα των απογόνων της με πουλί το οποίο προήλθε απο μάνα που δεν είχε τέτοιες ιδιοτροπίες
Όπως έγραψα και νωρίτερα δεν έχουν όλα τα θηλυκά αυτής της γραμμής αυτή τη συμπεριφορά αλλά "κρατάνε" λίγα αυτή τη συνήθεια με δύναμη και ένταση.
Είναι πουλιά "πρωταγωνιστές" στις κρίσεις και συγχωρώ κάθε τους παραξενιά μια και έχουν αξιοπρόσεκτα για τη μετάλλαξη χαρακτηριστικά.
 
Μπράβο σας κύριε Γιάννη για την πάντοτε άμεση και ταχύτατη παρέμβαση σας στο ετήσιο πλέον για εσάς συμβάν! Πανέτοιμη και καλοφτιαγμένη η σωστή φωλιά σε χρόνο ντε τε! Καλή συνέχεια στην αναπαραγωγή της!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πιστεύω ότι μέχρι να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως την συμπεριφορά των πουλιών
καλό είναι να απορρίπτουμε εξωγενείς παράγοντες (ακόμα και θέσεις κλουβιών ή και φωλιών ) που μπορεί να οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές.
 
Back
Top