Ασθένειες Δεύτερη πτερόρροια μπάτζι σε 5 μήνες;

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους!

Εδώ και μερικές μέρες πρόσεξα ότι η Ίρις, ενήλικο θηλυκό μπάτζι αγνώστου ηλικίας, έχει αρχίσει να χάνει πούπουλα που έχουν χρώμα. Σήμερα βρήκα το ένα εκ των δύο μακρύτερων φτερών της ουράς συν κάποια μικρότερα από τις φτερούγες στο πάτωμα. Λογικό, μάλλον, αφού είναι εποχή πτερόρροιας πάνω-κάτω, αλλά η Ίρις είχε περάσει πτερόρροια και μόλις είχε έρθει σε εμάς, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν κανονική πτερόρροια, όπου έχασε σχεδόν όλα τα μεγάλα φτερά και πρέπει να άλλαξε και όλα τα πολύ μικρά της κεφαλής γιατί είχε καρφάκια. Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει το ιστορικό, η Ίρις μπήκε από το παράθυρο κυνιγημένη από έναν γλάρο και δεν ξέρουμε από πού το έσκασε, μάλλον μακριά γιατί βάλαμε ενημερώσεις και κανείς δεν την ζήτησει. Θα μπορούσε εκείνη η πτερόρροια να ήταν αποτέλεσμα στρες και αυτή να είναι η κανονική της (η Αυγή, επίσης ενήλικο μπάτζι, είναι στην ίδια φάση πάνω από μία εβδομάδα) ή είναι από αυτά τα μπάτζι που έχουν πτερόρροια συχνά? Όσα φτερά μάζεψα δείχνουν υγιέστατα, με ΄΄εντονο χρώμα και μεγάλη ελαστικότητα. Επίσης, δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά ο χαλινός της έχει γίνει αρκετά καφέ εδώ και εβδομάδες.
Ευχαριστώ
 
Δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο χαλινός της έχει γίνει καφέ επειδή βρίσκεται σε αναπαραγωγική φάση.Δεν νομίζω να οφείλεται στην έντονη πτερόρροια αλλά καλύτερα να μιλήσει κάποιος πιο ειδικός.🙂
 
@Ιωάννης 2021 Το ξέρω ότι ο χαλινός είναι καφέ γιατί βρίσκεται σε φάση αναπαραγωγής αν και κάπως καθυστερημένα, άλλωστε καφέ ήταν και όταν ήρθε. Μάλιστα είχα την θεωρία ότι το έσκασε γιατί άκουγε κάποιο αρσενικό μπάτζι να τραγουδάει. Αλλά κανονικά δεν συναδουν αυτά τα δύο, σωστά? Θέλω να πω, και να φτιάχνεις καινουργια φτερά, και να προετοιμάζεσαι για φωλιές και γέννες και μωρά δεν παραείναι μεγάλο το στρες για τον οργανισμό? Όταν είχα αναφέρει (δεν θυμάμαι πού, μπορεί εδώ, μπορεί και στο reddit) ότι έχει πτερόρροια Μάρτιο μου είχαν πει οκ, δεν είναι περίεργο, είναι κι αυτό μια εποχή, δεν είναι ομοιόμορφο για τα μπάτζι το πότε, και ότι υπάρχουν κάποια που περνούν μία ετησίως, άλλα δύο, αλλά σαν συνεχόμενα (όχι french moult που τα σκοτώνει αλλά γενικά έχουν φτερά και πουπουλα σχεδόν πάντα) και είχα εφησυχασθεί (γιατί ο Δρ. Ηλίθιος με τον οποίο είχα μιλήσει στο τηλ είχε πει να της δώσουμε αντι-στρες σταγόνες). Αλλά πέντε μήνες δεν είναι πολύ σύντομο διάστημα? Και σαφώς είναι μεγαλύτερη ααπό την Αυγή, γιατί η Αυγή χτυπιέται και σκαρφαλώνει και παίζει όλη την ώρα, τώρα περίπου κλείνει χρόνο, ενώ η Ίρις είναι πιο, εχμ... αξιοπρεπής και ήρεμη, άρα είναι άνω των 1-2 ετών. Δεν πέφτει κάπως βαρύ στον οργανισμό?
 
Όπως είπα και πριν δεν είμαι ειδικός αλλά ξέρω ότι υπάρχουν κάποιες τροφές για την καταπολέμηση της έντονης πτερόρροιας στα πετ σοπ. Δεν γνωρίζω βέβαια εάν περιέχουν πολύ ζάχαρη και αχρείαστα συστατικά...Καλύτερα να μιλήσει κάποιος πιο ειδικός για να μην σου λέω βλακείες.
 
Ήδη δίνω πτερόρροια mix που μου είχε μείνει από την πρώτη πτερόρροια, αυγοτροφή και έξτρα σουσάμι που έχει μεθειονίνη και ασβέστειο για να βοηθήσει την κατάσταση. Περισσότερο ανησυχώ για το κατά πόσον είναι φυσιολογικό ή αν κάτι το προκάλεσε, πχ πολλή αυγοτροφή.
Και μην ανησυχείς, κουβέντα κάνουμε, και μάλιστα δημόσια, όποιος έχει να πει κάτι, θα το πει, να είσαι σίγουρος ;)
 
Όπως και να έχει ελπίζω να πάνε όλα καλά με την Ίριδα!Περαστικά της εύχομαι!🐦🟢
Και μην ανησυχείς, κουβέντα κάνουμε, και μάλιστα δημόσια, όποιος έχει να πει κάτι, θα το πει, να είσαι σίγουρος ;)
Εννοείται! :D
 
@Ιωάννης 2021 Ευχαριστούμε πολύ. Μάλλον εγώ απλώς παραανησυχώ, είναι και τα πρώτα ζωάκια που φροντίζω μόνη, αλλα ακόμα και αν δεν είναι κάποιο πρόβλημα, έχω περιέργεια για τις εποχές πτερόρροιας, γιατί ακούει κανείς πραγματικά τελείως διαφορετικά πράγματα.
Edit: Να ανησυχήσω που ενώ το είχα στην φροντίδα, μεταφέρθηκε στο φόρουμ ασθενειών...? *γκλουπ*
 
Παρακαλώ!Μην αγχώνεσαι δεν είσαι η μόνη. Κι εγώ θα ανησυχούσα, μέχρι και σε πτηνίατρο θα την πήγαινα..!Αν δεν ήμουν μέλος του petbirds φυσικά!
είναι και τα πρώτα ζωάκια που φροντίζω μόνη
Ούτε εγώ είχα ζωάκια μικρός...Μόνο από τότε που συγκατοίκησα απέκτησα τους τέσσερις φτερωτούς μου φίλους! Άλλα μην τα πολυλογώ γιατί βγαίνω από το θέμα.
Edit: Να ανησυχήσω που ενώ το είχα στην φροντίδα, μεταφέρθηκε στο φόρουμ ασθενειών...? *γκλουπ*
Δεν νομίζω να είναι κάτι σοβαρό πάντως...Έχω ακούσει παρόμοιες καταστάσεις που περνάνε με τον καιρό! (:
 
Ολα τα σκευασματα που εμφανιζονται ως "γιατρικα" της πτερορροιας δεν ειναι τιποτε αλλο απο πολυβιταμινες με λιγο μεγαλυτερη αναλογια στις βιταμινες που απευθύνονται στη δημιουργια του πτερωματος,χωρις τραγικες διαφορες απο οποιαδήποτε πολυβιταμινη ομως.
Ειναι καθαρα θεμα marketing και παρουσιασης.
 
@Tony Forpus Αυτό σκεφτόμουν μόλις. Εγώ στην πτερορροια πέρα από τους σπόρους, αυγό και φρέσκα λαχανικά, το μόνο που πρόσθεσα είναι πέλλετς (χωρίς πολύ επιτυχία βέβαια). Απλά για να είμαι σίγουρη ότι προσλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες κ.α. Χρειάζονται ειδική τροφή;
 
Back
Top