Γενικά Διάκριση φύλου καρδερίνας

Αναγνώριση φύλου καρδερίνας με αναλυτική περιγραφή και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα σημεία διάκρισης. Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η καρδερίνα σας είναι αρσενική ή θηλυκή, με περιγραφές και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα σημεία διάκρισης των φύλων.

Σημεία διάκρισης του φύλου της καρδερίνας​

Για να ελέγξουμε το φύλο της καρδερίνας πρέπει να πιάσουμε το πουλί και ν αρχίσουμε τον έλεγχο. Πρέπει να κρατάμε το πουλί απαλά μέσα στην παλάμη μας και να το συγκρατούμε με το μεγάλο μας δάκτυλο. Έτσι είναι εύκολο να το ελέγξουμε.

Μάσκα και μουστάκι​

Στα αρσενικά πουλιά η μάσκα περνάει καθαρά το μάτι και τελειώνει στο τέλος του ματιού ή λίγο πιο πίσω από αυτό (αριστερή εικόνα). Στα θηλυκά η μάσκα τελειώνει περίπου στο μέσον του ματιού ή λίγο πριν το τέλος του ματιού.

μάσκα_μουστάκι_καρδερίνας.jpg

Το επόμενο που ελέγχουμε είναι το μουστάκι. Στα αρσενικά είναι χρώματος μαύρο και στα θηλυκά καφέ.

Ώμοι - "πλατάρι"​

Ο επόμενος έλεγχος γίνετε στη φτερούγα. Συγκεκριμένα στον σημείο που ενώνεται με το σώμα (ονομάζεται και "πλατάρι"). Για να κάνουμε αυτόν τον έλεγχο, κρατάμε το πουλί όπως περιέγραψα προηγουμένως και με το άλλο χέρι ανοίγουμε το φτερό του. Αν το "πλατάρι" είναι μαύρο, το πουλί είναι αρσενικό.

πλατάρι_καρδερίνας_.jpg

Αν έχει και καφέ φτερούγες ή ολόκληρο είναι καφέ το πουλί είναι θηλυκό (δεξιά εικόνα). Αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνετε προσεκτικά και να μην κρατάμε το φτερό ανοιχτό πολύ ώρα για ν αποφύγουμε τραυματισμό ή χάσιμο φτερών σε περίπτωση που τρομάξει και προσπαθήσει να φύγει.

"Σταυρός" στο κεφάλι​

Όταν τελειώσουμε με τις φτερούγες ελέγχουμε και τον μαύρο σταυρό στο κεφάλι.

σταυρός_καρδερίνας_.jpg

Στα αρσενικά είναι καθαρά μαύρο και στα θηλυκά υπάρχουν πολλές φορές καφέ ή άσπρα φτεράκια.

Αναπαραγωγικά όργανα​

Γυρνάμε το πουλί με την πλάτη του στην παλάμη μας και συνεχίζουμε τον έλεγχο στο μπροστινό μέρος του. Πρώτα φυσάμε χαμηλά στην κοιλιά του ώστε ν ανοίξουν τα φτερά και να ελέγξουμε τα αναπαραγωγικά του όργανα.

όργανα_καρδερίνας_.jpg

Στο αρσενικό πουλί έχει όρθια στάση, σχεδόν κάθετο στην κοιλιά. Στο θηλυκό η φορά είναι προς τα πίσω παράλληλα με την κοιλιά του. Η φορά των οργάνων είναι “σχεδιασμένη” από την φύση για να είναι εύκολο το ζευγάρωμα τους.

Αγκώνας​

Στην ίδια στάση, ανοίγουμε τα φτερά. Αν το πουλί έχει ένα μικρό κίτρινο φτερό στον αγκώνα είναι αρσενικό. Τα θηλυκά δεν έχουν κάτι αντίστοιχο. Επίσης κάποια αρσενικά έχουν αριστερά – δεξιά του στήθους, κάτω από τα φτερά, λίγα μικρά κίτρινα φτεράκια που οι θηλυκές δεν έχουν.

αγκώνας_καρδερίνας_.webp

Σε γενικές γραμμές, τα θηλυκά που είναι επιφορτισμένα με την κατασκευή της φωλιάς και το κλώσημα των αυγών, δεν έχουν έντονα χρώματα όπως τα αρσενικά.

Λογικά έπειτα από όλα αυτά τα στοιχεία που γνωρίζουμε θα ήταν εύκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο μιας καρδερίνας. Όμως πρέπει να τσεκάρουμε όλα τα στοιχεία γιατί πολλές φορές οι καρδερίνες δεν εμφανίζουν όλα τα στοιχεία που καθορίζουν το φύλο τους εύκολα. Υπάρχουν αρσενικά πουλιά που έχουν μικρές μάσκες και αντίθετα θηλυκά που έχουν υπερβολικά μεγάλες μάσκες.

Το ίδιο μπορεί να συναντήσετε σε όλα τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω. Έτσι π.χ. υπάρχουν στις Carduelis carduelis major πολλά αρσενικά πουλιά με μεγάλη μάσκα, μαύρο μουστάκι, το κίτρινο φτεράκι στον αγκώνα αλλά έχουν ένα πλατάρι, στις φτερούγες, που φαίνεται σαν πράσινο. Αυτές, βεβαίως, από τα στοιχεία που ξέρουμε, είναι αρσενικές.

Ένα στοιχείο αναγνώρισης, που δεν περιέγραψα, είναι το κελάηδισμα. Αν έχουμε τα πουλιά πολύ καιρό είναι ευκολότερο το ξεχώρισμα με βάση το κελάηδισμα. Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να μας βοηθήσει αν πρόκειται για πουλιά που βλέπουμε πρώτη φορά. Σ αυτήν την περίπτωση θα τα ελέγξουμε με τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω.

Πως αναγνωρίζουμε το φύλο των νεοσσών​

Πολλές φορές με ρωτάνε πως μπορούμε ν αναγνωρίσουμε το φύλο των νεοσσών. Πιστεύω ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο. Το μόνο που βρήκα, μέχρι σήμερα και δεν αποτελεί κανόνα, είναι το ράμφος. Τα αρσενικά, πολλές φορές, έχουν μακρύτερο ράμφος και πιο στενό στην βάση του.

Τα θηλυκά έχουν κοντύτερο ράμφος και πιο φαρδύ στην βάση του. Γι αυτό τα κεφάλια των αρσενικών φαίνονται “μακρόστενα” και των θηλυκών “κοντόχοντρα”. Τα αμέσως επόμενα στοιχεία αναγνώρισης φύλου, που θα εμφανιστούν στους νεοσσούς είναι το μουστάκι και τα “πλατάρια” στις φτερούγες.

Media gallery Καρδερίνων​


Σχετικό περιεχόμενο​

Αναγνώριση φύλου καρδερίνας από το μουστάκι
Αναγνώριση φύλου καρδερίνας από το πλατάρι
Η Καρδερίνα (Carduelis carduelis)
 
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο αλλα και οι φωτογραφίες Αλέξανδρε μεγάλη βοήθεια για όλους μας!
 
Είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Βέβαια, αρσενική καρδερίνα δεν σημαίνει πάντα και καλό κελάηδισμα, αν και υπάρχουν πάντα μερικά, ελάχιστα ίσως, αντικειμενικά κριτήρια.
 
Αλέξανδρε πολύ καλό και ιδίως για το κιτρινάκι στον αγκώνα δεν το γνώριζα.
 
Εξαιρετικά κατατοπιστικό, μπράβο! Καταπληκτικές οι φωτογραφίες.

Αλέξανδρε, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ισχύει αυτό και για της μεταλλαγμένες καρδερίνες.
 
Γεια σου Νίκο,
  • Η μάσκα, ναι
  • Το "πλατάρι" και φτερούγα, όχι
  • Ο σταυρός στο κεφάλι, και και όχι, ανάλογα με την μετάλλαξη.
  • Τα γεννητικά όργανα, ναι
  • Το μουστάκι, ναι
  • Το μικρό κίτρινο φτερό, ναι και όχι, ανάλογα με την μετάλλαξη.
Εγώ στο 85% των περιπτώσεων στα μεταλλαγμένα κάνω test DNA για να είμαι σίγουρος. Αλλιώς μπορεί να χάσεις μια ολόκληρη περίοδο αναπαραγωγής, μέχρι να σιγουρευτείς για το φύλο του.
 
Αυτό με το κίτρινο μικρό φτερό στην κάτω πλευρά, πόσο έγκυρο είναι; Δεν το έχω ξανακούσει.
 
Μιλάμε για βαμμένα πουλιά φαντάζομαι. Στα μικρά ισχύει επίσης;
 
Για να θεωρηθεί μια καρδερίνα αρσενική πρέπει να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά; Αν τα έχει όλα και ένα δεν είναι τόσο έντονο;
 
vasilis aegina είπε:
Για να θεωρηθεί μια καρδερίνα αρσενική πρέπει να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά; Αν τα έχει όλα και ένα δεν είναι τόσο έντονο;
Για να θεωρηθεί μία καρδερίνα αρσενική δεν θα πρέπει να κάνει αυγά. Τα υπόλοιπα ποτέ μα ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Πάντα λέμε ότι "φαίνεται" για αρσενικό ή "φαίνεται" για θηλυκό.
 
Back
Top