Ασθένειες Διάρροια στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Οι αλλαγές στις κενώσεις των πτηνών μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια, γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι διάρροια και τι φυσιολογική κένωση.

Τι είναι διάρροια στα πτηνά και τι όχι​


Κάθε ιδιοκτήτης πουλιών πρέπει να έχει σαφή αντίληψη για το τι θεωρούνται κανονικές κενώσεις. Είναι σημαντικό να παρατηρούν προσεκτικά τα περιττώματα των πουλιών τους, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλή ιδέα για το τι είναι φυσιολογικό, όσον αφορά τα δικά τους πουλιά.

Οι αλλαγές στις κενώσεις των πτηνών μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος των αλλαγών που παρατηρούνται.

Μια κανονική κένωση ενός πουλιού αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα.
  1. Περίττωμα
  2. Ουρικό οξύ
  3. Ούρα
Καθώς το περιεχόμενο του εντέρου κατεβαίνει προς την έξοδο, τα τρία αυτά στοιχεία αναμειγνύονται προτού αποβληθούν από το σώμα.

1. Περίττωμα​


Το περίττωμα είναι το σκούρο στερεό τμήμα και έχει τη μορφή σκουληκιού. Το χρώμα του μπορεί να είναι σκούρο πράσινο (συνήθως στα σποροφάγα) ή καφέ (συνήθως στα πουλιά που καταναλώνουν pellets). Το περιττωματικό αυτό στοιχείο μπορεί να έχει και άλλα χρώματα που εξαρτώνται από την τροφή που κατανάλωσε πρόσφατα το πουλί.

Η κατανάλωση κάποιων ειδών μούρων ή παντζαριών για παράδειγμα και γενικά φυσικών τροφών με υψηλό ποσοστό χρωστικών, θα δημιουργήσει περιττώματα με χρώμα αντίστοιχο της τροφής που καταναλώθηκε.

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η ξαφνική (που δεν σχετίζεται με την τροφή) εμφάνιση κοκκινωπών περιττωμάτων, διότι μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη αίματος μέσα σε αυτά. Έτσι, πριν πανικοβληθείτε, θυμηθείτε τι τροφή έχει κατανάλωση το πουλί για να αξιολογήσετε σωστά την αλλαγή χρώματος.

Εάν ένα πουλί δεν φάει καθόλου στερεά τροφή για τουλάχιστον 24 ώρες, το περιττωματικό τμήμα των κενώσεων θα γίνει μαύρο ή σκούρο πράσινο (που είναι σχεδόν μαύρο) και κολλώδες. Η εικόνα αυτή συγχέεται συχνά με την ύπαρξης αίματος στις κενώσεις. Στην πραγματικότητα όμως, ο χρωματισμός προέρχεται από μία ουσία της χολής (biliverdin) που υπερισχύσει στα περιττώματα λόγω της έλλειψης τροφής.

Εάν το περίττωμα δεν είναι σχηματισμένο, τότε λέμε ότι υπάρχει διάρροια. Όταν κάποιες κουτσουλιές παρουσιάζουν αυξημένη ποσότητα ούρων, με συνέπεια να δείχνουν υγρές γενικότερα, αλλά το περίττωμα παραμένει σχηματισμένο, τότε αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να θεωρείται διάρροια. Όταν δηλαδή το περίττωμα παραμένει στερεό, τότε δεν υπάρχει θέμα διάρροιας ανεξάρτητα από την ποσότητα ούρων που υπάρχουν.

Το υγρό (ούρα) γύρω από το περίττωμα είναι ένδειξη αυξημένης ποσότητας ούρων στην κένωση και όχι διάρροια. Να ελέγχετε τις φρέσκες κουτσουλιές διότι με το χρόνο περιττωματικό τμήμα μπορεί να απορροφήσει κάποια ούρα, που δίνουν την ψευδή εντύπωση διάρροιας.

Επομένως, αν το καφετί ή πράσινο στερεό περιττωματικό τμήμα δεν είναι σχηματισμένο ή είναι πολύ υδαρό, τότε η κατάσταση αυτή θεωρείται σωστά διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροιας, μπορεί να υπάρχουν φυσαλίδες αέρα στα περιττώματα.

2. Ουρικό οξύ​


Το δεύτερο περιττωματικό στοιχείο είναι το ουρικό οξύ (εστέρας ουρικού οξέος). Έχει υπόλευκο, κρεμ χρώμα ή ελαφρώς κιτρινωπό και είναι αδιαφανές. Το πράσινο ή κίτρινο χρώμα του ουρικού οξέως μπορεί να έχει ένδειξη ασθένειας του ήπατος.

Τα άλατα του ουρικού οξέος είναι προϊόντα της πέψης και του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στον οργανισμό του πουλιού. Αποβάλλονται μέσω των νεφρών. Άλατα ουρικού οξέος πράσινου χρώματος μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε πουλιά που ασθενούν από χλαμυδόφιλα.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα τους, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του πτηνιάτρου σας.

3. Ούρα​


Το τρίτο τμήμα τον κενώσεων ενός πουλιού είναι τα ούρα. Πρόκειται για τα υγρά απόβλητα των νεφρών. Η ποσότητα τους κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα νερού που καταναλώνεται. Έτσι, ένα πουλί που καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά (με υψηλή περιεκτικότητα νερού) θα "ουρεί" περισσότερο από ένα πουλί που τρώει μόνο σπόρους ή pellets.

Τα πουλιά πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό πόσιμο νερό. Το νερό πρέπει να τους παρέχεται μέσω μιας ποτίστρας και όχι κάποιου μπολ, προκειμένου να αποφευχθούν βακτηριακές μολύνσεις από την πτώση περιττωμάτων και υπολειμμάτων τροφής μέσα σε αυτό.

Πολλοί άνθρωποι συμπεραίνουν εσφαλμένα ότι η σίτιση μικρών πουλιών (budgies, lovebirds και cockatiels κλπ) με φρούτα και λαχανικά προκαλεί διάρροια. Η αλήθεια είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό των φρούτων και των λαχανικών, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ούρων θα υπάρχουν στα περιττώματα με αποτέλεσμα θεωρείται λανθασμένα διάρροια.

Πολλά πουλιά, όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες, "ουρούν" περισσότερο, λόγω της αυξημένης τους αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι αναμενόμενο. Σε καταστάσεις στρες, ένα πουλί μπορεί να "ουρήσει" μόνο, χωρίς να αποβάλει συγχρόνως όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την κουτσουλιά ή να αποβάλει μόνο ουρικό οξύ και ούρα, ανεξάρτητα από το περιττωματικό τμήμα. Για να αξιολογηθούν καλύτερα οι κενώσεις πρέπει να ελέγχονται όταν το πουλί βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Επομένως, η αύξηση των ούρων μπορεί να προκληθεί από τη δίψα, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών, το στρες, από λοιμώξεις αλλά και ορισμένες μεταβολικές νόσους όπως ο διαβήτης των πτηνών.

Έλεγχος και αξιολόγηση κουτσουλιάς​


Για να αξιολογηθούν σωστά οι κουτσουλιές των πουλιών πρέπει καταρχήν να μπορούν να ελεγχθούν σε κατάσταση που δεν αλλοιώνεται η πραγματική τους εικόνα.

Χρησιμοποιήστε μια λευκή κόλλα Α4 για να συλλέξατε και να ελέγξετε τις κουτσουλιές. Ο έλεγχός τους πάνω στο στρώμα υγιεινής που έχετε στον πάτο του κλουβιού (άμμος, τρίμματα ξύλου, ζεόλιθος κα.) αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα της κουτσουλιάς.

Αιτίες που προκαλούν αλλαγές στις κενώσεις​


Μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές στην ποσότητα, το μέγεθος, το χρώμα, τη συνοχή ή τη συχνότητα των κενώσεων. Όμως, οι αλλαγές που πρέπει να μας ανησυχούν, είναι αυτές που διαρκούν χρονικά. Ακολουθούν μερικές από τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις αλλαγές.

Αίμα στα ούρα​


Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ένδειξη δηλητηρίασης από μόλυβδο, ειδικά στους παπαγάλους Amazon ή μπορεί πιο σπάνια να είναι ένδειξη κάποιας μόλυνσης των νεφρών.

Περισσότερα για τη δηλητηρίαση των πτηνών από μόλυβδο.

Διάρροια​


Η διάρροια στα πτηνά μπορεί να προκληθεί από:

Αντιμετώπιση της διάρροιας των πτηνών​


Το σημαντικότερο στη σωστή αντιμετώπιση των ασθενειών των πτηνών γενικά, είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους. Εφόσον διαπιστωθεί ότι το πτηνό σας έχει διάρροια, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με ένα γιατρό ειδικευμένο στα πτηνά, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για τη διάγνωση των αιτίων που την προκαλούν και τη χορήγησης της σωστής θεραπείας.

Διαγνωστικές εξετάσεις​


Ανάλογα με τις ανωμαλίες που θα διαπιστωθούν στις κενώσεις, ο πτηνίατρος θα διεξάγει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις. Καταρχήν λαμβάνεται δείγμα των κουτσουλιών των πουλιών, τα οποία συλλέγονται από ειδικό επίστρωμα που τοποθετείται στον πάτο του κλουβιού, το οποίο ελέγχεται μικροσκοπικά.

Επίσης μπορούν να γίνουν καλλιέργειες για διάφορα βακτήρια καθώς και ειδικές εξετάσεις σε αντίστοιχα εργαστήρια για πρωτοζωικές μολύνσεις. Εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, DNA PCR tests, τοξικολογικές εξετάσεις, ή οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις, μπορούν να διεξαχθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό.

Επίλογος​


Ο τακτικός έλεγχος για την αξιολόγηση των περιττωμάτων των κατοικίδιων πτηνών, είναι μία από τις βασικές ευθύνες των ιδιοκτητών τους. Οι αλλαγές στις κενώσεις να είναι συχνά το πρώτο, βασικό σημάδι για το ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία των πτηνών. Η έγκαιρη αναγνώριση της ασθένειας, πριν ακόμη το πουλί καταστεί κλινικά άρρωστο και η σωστή αντιμετώπισή της από τον ειδικό γιατρό, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ίασης, χωρίς καν να απειληθεί η ζωή του.

Σχετικό περιεχόμενο​

Προκαλούν διάρροια στα πουλιά τα βρεγμένα χορταρικά;
Λοιμώδη νοσήματα στα πτηνά συντροφιάς
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top