Αναπαραγωγή Διακοπή τρίτης γέννας και απογαλακτισμός

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Babis69
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Babis69

PB New Member
Εγγραφή
22 Μαρ 2018
Μηνύματα
26
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Kαλημέρα.

Εχω δυο νεοσσούς 27 ήμερων, έναν 26 και έναν 25, αφού απουσίαζα την τελευταία μέρα της ωοτοκίας και έβαλα πίσω τα αυγά όταν ήταν τρία.
Βρίσκονται όλοι μαζί με τους γονείς τους στην ζευγαρώστρα σε εσωτερικό χώρο όπου γεννηθήκαν και όλα πάνε καλά όπως θα έπρεπε και όπως διάβαζα στα άρθρα του φόρουμ και δεν είχαμε εκπλήξεις μέχρι τώρα..
Στην ζευγαρώστρα έχει μπει 2η φωλιά και το θηλυκό έχει κάνει ήδη 4 αβγά (σήμερα πριν λίγο το 4ο) τα οποία έχω αντικαταστήσει με ψεύτικα και δεν σκοπεύω - μάλλον - να προχωρήσω σε τρίτη γέννα μιας και πέρασε λίγο ο καιρός και δεν θέλω να την ταλαιπωρήσω στις ζέστες. (Είχαμε μια πρώτη με 4 αβγά, 3 άσπορα και 1 νεκρό και την παρούσα με 4 αβγά και 4 υπέροχα πουλάκια).
Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα αλλά δυσκολεύομαι.
Δηλαδή ένα πρωί της κλέβω/αφαιρώ ψυχρά την φωλιά!;! Και πετώ και τα αβγουλάκια; Έτσι απλά!; Αυτό είναι το καλύτερο για το πουλί μετα δυο γέννες κοντά μέσα Ιουνίου που φτάσαμε;

1) Μετά τις 30 μέρες σιγά σιγά και μόλις σιγουρευτώ ότι τα πουλιά τρέφονται μόνα τους σκεφτομαι να τα αφήσω μόνα στην ζευγαρώστρα και να πάω τους γονείς τον καθένα στο ατομικό του κλουβί. Υπάρχει κάτι άλλο ίσως καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω;
Η καναρα στο ατομικό της κλουβί δεν θα πρέπει να βλέπει τον αρσενικό από δω και πέρα ούτε να τον ακούει, πρέπει να πάει σε άλλο δωμάτιο;

2) Παρατηρώ ότι ο αρσενικός "μαλώνει" τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένα με 2 από τους νεοσσούς και αρκετές φορές έχουμε και κάποιες κοκορομαχίες, Σηκώνουν φάτσα με φάτσα τους λαιμούς τους και ανοιγοκλείνουν τα ράμφη τους με ένταση. Για κάτι τα μαλώνει κάτι τους λέει και αυτά αντιδρούν, δεν θέλουν, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι. Μάλιστα τα μικρά αντιδρούν αρκετά δυναμικά, με θράσος θα έλεγα.
Παρά τις στιγμές αυτές το αρσενικό συνεχίζει να τα ταΐζει κανονικά, όποτε χρειαστεί, αφού τα δυο πουλιά με τα οποία διαπληκτίζεται είναι τα 2 μεγαλύτερα και έχουν ήδη αρχίσει να τρέφονται και μόνα τους. Κατά τα αλλά επικρατεί ηρεμία, και αυτά τα περιστατικά είναι περιορισμένα.
Υπάρχει κάποια άποψη για το τι μπορεί να συμβαίνει;
Σε τόσο μικρή ηλικία που είναι τα πουλιά και εάν υποθέσουμε ότι είναι αρσενικά μπορεί ο πατέρας αρσενικός να νοιώθει ότι απειλείτε με κάποιο τρόπο από τα παιδιά του που συνεχίζει να ταΐζει; Μήπως πρέπει να κάνω κάτι από τώρα εκτός από το να παρατηρώ και να έχω τον νου μου;

3) Πότε σταματώ την καθημερινή παροχή αβγού και αβγοτροφής και το βάζω πια οπως συνηθιζα περιπου 2 φορες την εβδομαδα;


Ευχαριστώ
 
Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι αργά για γεννητούρια. Για να πω την αλήθεια εγώ γενικά δεν επέτρεπα στα ζευγάρια μου τρίτη γέννα ακόμη και αν ο καιρός ήταν κατάλληλος. Το πώς θα αφαιρέσεις την φωλιά δεν το γνωρίζω, γιατί εγώ για να αποφύγω επόμενη γέννα αφαιρουσα αρκετά νωρίς τον αρσενικό και τον έβαζα σε μέρος που η θηλυκια δεν τον έβλεπε και δεν τον άκουγε.
Όσον αφορά τον αρσενικό είναι φυσιολογική η επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε αρσενικά μικρά ακόμη κι αν τα ταΐζει. Στη θέση σου θα έβαζα το χώρισμα για να αποτρέψω κάτι χειρότερο. Τα πουλάκια είναι αρκετά μεγάλα και έτσι κι αλλιώς ακόμη και με το χώρισμα ο αρσενικός θα συνεχίζει να τα ταΐζει μέχρι να απογαλακτιστουν και να πάει ο καθένας στον χώρο του.
 
Καλημέρα. Είναι πολλά τα θέματα που θίγεις και θα προσπαθήσω να σου απαντήσω (ελπίζω χωρίς να ξεχάσω κάποιο)
  1. Αν η κανάρα έχει ήδη κλωσσήσει κάποιο από τα αυγά της, αυτό σου συνιστώ να το αφήσεις στη φωλιά και να την αφήσεις να το εκκολάψει, αν εκκολαφθεί. Έχω αυτήν την άποψη διότι στην αρχική υπόθεση που κάνω, η επώαση του αυγού έχει ήδη ξεκινήσει κι επομένως και η ζωή του εμβρύου.
  2. Αν αφαιρούσες τα αυγά όταν τα γεννούσε τότε η επώαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Επομένως έχεις τις εξής δύο δυνατότητες: Να επιστρέψεις τα αυγά και να την αφήσεις να τα επωάσει ή να τα πετάξεις απλά, αντικαθιστώντας τα με ένα ή δύο ομοιώματα αυγών και να αφήσεις την κανάρα να κλωσσήσει είτε 7-10 ημέρες είτε 14 και να αποσύρεις φωλιά και ψεύτικα αυγά. Οι περισσότεροι ακριβώς αυτό πράττουν. Προσωπικά θα επέλεγα να μην πετάξω εν δυνάμει ζωές (δλδ ένσπορα αυγά στα οποία η επώαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα) εκτός κι αν το θηλυκό μου ήταν άρρωστο.
  3. Άπαξ και διακόψεις με κάποιον τρόπο την επώαση, αποσύρεις το θηλυκό σε ατομικό του κλουβί ή σε κλούβα πτήσης με άλλα θηλυκά, το ταΐζεις καμιά βδομάδα με πλούσιο μείγμα ώστε να αναλάβει αν σου φαίνεται κουρασμένο, κι έπειτα δίνεις τροφή συντήρησης την οποία εμπλουτίζεις όταν θα μπει σε πτερόρροια. Εννοείται ότι σε όλες τις φάσεις δίνεις όσο συχνά θέλεις χορταρικά, κηπευτικά... Το μέρος που θα ζει σε πρώτη φάση, και αν έχεις τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να είναι μακριά από τον αρσενικό ώστε να μην υπάρχει οπτική και ηχητική επαφή.
  4. Τα 2 πουλάκια που εναντιώνονται στον πατέρα πιθανά να είναι αρσενικά, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα διεκδικούν τροφή από εκείνον, τάισμα δηλαδή, αλλά επίσης μάλλον από ό,τι υποθέτω (και καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου) τρέφονται και μόνα τους. Παρατηρείς τις αψιμαχίες και αν αυτές είναι έντονες τα χωρίζεις με κάγκελο από τον πατέρα τους, ώστε να μπορεί για λίγες ημέρες να τα ταΐζει ακόμα. Επίσης τους βάζεις μαλακές και θρεπτικές τροφές (αυγό, αυγοτροφή, κία, περίλα, καμελίνα, λινάρι, καναβούρι, νίζερ) και φυσικά το μείγμα σπόρων που έχεις.
  5. Τα αυγά / αυγοτροφές και ποικιλλία σπόρων εξακολουθείς και τα δίνεις με διαρκώς μειούμενη συχνότητα έως τους 6 μήνες ηλικίας των μικρών. Δλδ, τώρα ακόμα και μέχρι να κλείσουν το δίμηνο κάθε ημέρα, έπειτα και μέχρι το τετράμηνο 5-6 φορές την εβδομάδα, ακολούθως 3 φορές την εβδομάδα. Στους γονείς μία φορά εβδομαδιαίως έως να μπουν στην πτερόρροια αρκεί.
 
Δηλαδή ένα πρωί της κλέβω/αφαιρώ ψυχρά την φωλιά!;! Και πετώ και τα αβγουλάκια; Έτσι απλά!;
Οχι δεν είναι έτσι απλά. Ο σωστότερος τρόπος είναι να αφήσεις να κλωσήσει για λίγο τα πλαστικά και μετά 2-3 μέρες να αφήσεις μόνο ένα, στην φωλιά,"εξαφανίζοντας" ταυτόχρονα και τον αρσενικό. Συνήθως με ένα αυγό στην φωλιά χωρίς κίνηση θα σηκωθεί μόνη της σε λίγα 24ωρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα. Είναι πολλά τα θέματα που θίγεις και θα προσπαθήσω να σου απαντήσω (ελπίζω χωρίς να ξεχάσω κάποιο)
Βρίσκομαι στην φάση νούμερο 2. Τα αυγά τα έχω πάρει, δεν τα κλώσησε καθόλου. Τις έχω βάλει ψεύτικα τα οπία θα αφαιρέσω σταδιακά όπως λέτε. Τα 5 αυγά που έκανε τα πήγα τελικά στο pet shop που αγόρασα την κανάρα και θα μπούν σε παραμάνα. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και για τις λοιπές συμβουλές.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα 5 αυγά που έκανε τα πήγα τελικά στο pet shop που αγόρασα την κανάρα και θα μπούν σε παραμάνα.
Οταν αποφασίσει κανείς οτι η συγκεκριμένη γέννα (2η-3η) θα είναι και η τελευταία, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αρσενικό στη ζευγαρώστρα. Μετά το 2ο-3ο αυγό, αποσύρουμε το αρσενικό απο το οπτικό και ακουστικό πεδίο της θηλυκιάς. Ετσι η μάνα φροντίζει τα μικρά μέχρι τον απογαλακτισμό τους και σπάνια θα ασχοληθεί με νέα φωλιά. Αν δεν είναι "κουρασμένη" και θέλει να πάει σε νέα σειρά αυγών (πιθανότατα άσπορων), θα το κάνει πολύ αργότερα, μετα την 20-25 μέρα των νεοσσών και τότε δεν υπάρχουν, ούτε προβλήματα για την ζωή των νεοσσών αλλά ούτε και ηθικής τάξης μιας και τα αυγά δεν έχουν σπόρο.
 
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί;
Γι' αυτό μπορεί να μιλάμε ώρες!
Αν μεν πρόκειται για δύο ετών θηλυκό και πάνω, κι' αν οι πρώτες του εμπειρίες ήσαν φυσιολογικές, πιθανότατα τίποτε απολύτως. Αν όμως μιλάμε για πρωτάρα τότε μπορεί τα λάθος μηνύματα να δημιουργήσουν άσχημα επακόλουθα, που θα φανούν την επόμενη χρονιά. Το βασικότερο, είναι η ιδιαίτερη φοβία του θηλυκού να αφήσει έστω και για λίγο την φωλιά εκτεθειμένη. Αυτό οδηγεί σε υπερβολές και κακή ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας της φωλιάς. Πράγμα που είναι καταστροφικό για αυγά και νεοσσούς πρώτων ημερών. Κάποιες φορές η φοβία έχει σαν στόχο το αρσενικό. Δεν σηκώνεται ούτε να ταΐσει με την παρουσία του αρσενικού, ιδιαίτερα αν αυτό είναι και πυρωμένο. Αλλες φορές πάλι το μήνυμα που δίδεται με την απότομη απομάκρυνση φωλιάς και αυγών μεταφράζεται σε ματαιοπονία και άχρηστο ενδιαφέρον για όλα αυτά, με αποτέλεσμα την νέα χρονιά, να υπάρχει κάποιο μειωμένο ενδιαφέρον και πρόωρη εγκατάλειψη.Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα κι' αν δεν έχουμε πρωτάρικα θηλυκά, το σωστότερο είναι η διακοπή να γίνεται ομαλά, με προγραμματισμό. Ολα τα πουλιά δεν είναι ίδια. Ειναι διαφορετικοί χαρακτήρες και ο εκτροφέας πρέπει πάντα να έχει ανοικτά τα μάτια του ώστε να ξεχωρίζει ακόμα και στις μικρές "παραξενιές" του καθ' ενός.
 
Back
Top