Διαμαντόσπινος με Κόκκινη Ουρά - Diamond Firetail Finch

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Είναι σίγουρο ότι αν τον δείτε από κοντά θα σας γοητεύσει. Αν και μικροκαμωμένος, ο αρμονικός συνδυασμός του μαύρου, κόκκινου, λευκού, γκρι και καφέ στο φτέρωμά του, είναι ικανός να κερδίσει το βλέμμα σας από την πρώτη στιγμή.

Ο διαμαντόσπινος με την κόκκινη ουρά προέρχεται όπως και τα υπόλοιπα είδη σπίνων, ζεμπράκια, γκούλντιαν, java sparrow, κοινωνικοί σπίνοι, shaft tail, Σπίνοι Μπικένο από την μακρινή Αυστραλία. Η Ανατολική και Νότια Αυστραλία είναι οι κυριότεροι τόποι διαμονής και αναπαραγωγής τους. Προτιμούν τα δάση των ευκαλύπτων, τα ανοιχτά δάση, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις κοντά πάντα σε νερό. Ζουν σε μικρές ομάδες των 30 πουλιών και δημιουργούν πολύ ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς. Αρέσκονται στον να χοροπηδάνε στο έδαφος και να μπανιαρίζονται σε μικρές λιμνούλες νερού.

Είναι γνωστός με τα ονόματα Diamond Sparrow, Spotted - Sided Finch και ανήκει και αυτός στην οικογένεια των Εστρίλδων.

Πρόκειται για ένα μονομορφικό είδος πουλιού και οι διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μόνο το ερωτικό κάλεσμα του αρσενικού την εποχή της αναπαραγωγής, καθώς και οι ερωτικές επιδείξεις.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ένα αξιόπιστο διακριτικό σημάδι είναι ότι το ράμφος του θηλυκού είναι ελαφρώς πιο κόκκινο από του αρσενικού κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Κατά τα άλλα, τα χρώματα στο φτέρωμα και των δυο φύλων είναι ίδια.

Έχει μικρό κωνικό ράμφος στο χρώμα του ρουμπινιού, ενώ κόκκινο είναι και το ουροπύγιο του, από το οποίο προέρχεται και το όνομά του. Τα μάτια του περιβάλλονται από κόκκινο οφθαλμικό δακτύλιο. Το κεφάλι και ο μανδύας είναι ασημόγκριζα, ενώ η πλάτη και τα φτερά σε καφετιές αποχρώσεις. Το πηγούνι, η κοιλιά και το υπογάστριο έχουν αστραφτερό λευκό χρώμα, ενώ στο στήθος διακρίνεται μια έντονη μαύρη λωρίδα, που περνάει κάτω από τα φτερά και στολίζεται από λευκές κηλίδες. Μαύρα είναι επίσης τα φτερά της ουράς, τα πόδια του, καθώς και ένα μικρό σημάδι ανάμεσα στο ράμφος και το μάτι.

Αν και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 12 εκατοστά, έχει μια τάση προς την παχυσαρκία, αν δεν προσεχτεί ιδιαίτερα η διατροφή του και αν η κλούβα διαμονής τους είναι σε περιορισμένες διαστάσεις. Χρειάζονται όπως όλα τα είδη σπίνων μεγάλο παραλληλόγραμμο χώρο ο οποίος θα πρέπει να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που φιλοξενεί. Όπως όλοι οι Αυστραλιανοί σπίνοι δεν κοιμούνται στις πατήθρες, αλλά χρειάζονται φωλίτσες. Έτσι θεωρείται σκόπιμο να υπάρχουν αρκετές φωλιές, καλαθωτές ή και κλειστού τύπου, για να επιλέξουν την κατάλληλη για να κοιμούνται και να αναπαραχθούν. Είναι πουλιά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και το κατάλυμα τους θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο και ειδικά τον χειμώνα, θερμαινόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες στους νεοσσούς.

Αν τους χορηγηθεί πλούσιο υλικό θα ετοιμάσουν την φωλιά της προτίμησής τους, μέσα στην οποία ζευγαρώνουν κιόλας. Για να αισθάνονται ασφαλείς, οι φωλιές πρέπει να είναι καλυμμένες με πρασινάδα για να προσομοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον. Στο φυσικό τους περιβάλλον η φάση αναπαραγωγής ξεκινάει από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο. Αν το ζευγάρι ταιριάξει, είναι πιθανό να καταφέρουν να αναπαραχθούν αρκετές φορές, γεννώντας από 4-6 αυγά.

Για την διαμονή, τις διατροφικές συνήθειες, τις συνθήκες αναπαραγωγής, καθώς και την ανάπτυξη των νεοσσών, ισχύει ότι και για τα περισσότερα είδη σπίνων.

Γενικά είναι κοινωνικά, φιλειρηνικά και δραστήρια πουλιά. Επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο και ειδικά αν συγκατοικούν σε μεγάλες ομάδες, γεγονός που κάνει την διαχείριση τους όχι και τόσο απλή υπόθεση.

Το κελάηδημά τους είναι χαμηλόφωνο και αποτελείται από σύντομα καλέσματα και μικρά τιτιβίσματα.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 8-10 χρόνια.
 
Το άρθρο αρχειοθετείται ως "μη ενημερωμένο". Το περιεχόμενό ή τμήμα του περιεχομένου του διατίθεται στα μέλη μας για την περεταίρω ανάπτυξη και ενημέρωσή του με νέες, επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Το PBCP άρθρο: Διαμαντόσπινος με κόκκινη ουρά - Diamond firetail (Stagonopleura guttata).

Σχετικά: PetBirds Community Project
 
Back
Top