Διατροφή Διατροφή καναρινιών το καλοκαίρι

Εγγραφή
17 Μαϊ 2018
Μηνύματα
985
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι νέος στο φόρουμ αλλά με μεγάλη αγάπη για τα καναρινια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η καλύτερη και σωστότερη διατροφή των καναρινιών τους καλοκαιρινού μήνες.
 
Το καλοκαίρι θα μπορούσαμε αυθαίρετα να το χωρίσουμε σε δυο κομμάτια - περιόδους.
Στην περίοδο ηρεμίας και στην περίοδο πτερόρροιας.
Αν μπορεί κάποιος παρακολουθώντας το καναρίνι του να διακρίνει τις δυο αυτές περιόδους τότε η διατροφή μπορεί να γίνει διαφορετική.
Δηλαδή μια διατροφή συντήρησης στην περίοδο ηρεμίας και μια ενισχυμένη και με extra σπόρους κατά την πτερόρροια.
Αν έχουμε ενισχυμένη διατροφή όλο το καλοκαίρι τότε πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε ένα παχύσαρκο καναρίνι, με λίπος παντού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι λιπαροί σπόροι που είναι αυξημένοι στα μείγματα για τις δύσκολες περιόδους όταν δίνονται σε περιόδους ηρεμίας κάνουν "κακό" ειδικά αν δεν υπάρχει γνώση και "διάβασμα" του εκτροφέα στα όσα βλέπει πάνω στο πουλί.
Τώρα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεχωρίσει κάποιος αυτές τις δύο περιόδους ή υπάρχει συγκατοίκηση με άλλα πουλιά που δεν ακολουθούν τον ίδιο βιορυθμό τότε θα πρέπει να γίνει μια πιο προσεγμένη διατροφή ώστε ούτε να ξεφύγουν αλλά ούτε και να έχουν ελλείψεις.
Ασφαλώς όμως θα πρέπει να κρίνεις και να αποφασίσεις με αυτό που βλέπεις... κι αυτό νομίζω δεν είναι εύκολο ακόμη και για τους έμπειρους.
 
Δίνω την "κλασικη" κελαιδινη χύμα αλλά σκέφτομαι να την αλλάξω. Επίσης δίνω και "βιταμίνη" που σκέφτομαι και αυτήν να την σταματήσω.

Το χειμώνα εμπλουτίσω με λιπαρός σπόρους που τους μειώνω το καλοκαιρι

Να σε ρωτήσω τι λες για το πανικο(κεχρί) που μου πρότεινε ο μαγαζατορας
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπόν Τάσο, λέω να κανείς τα ακόλουθα:
Αγοράζεις ένα απλό μείγμα συντήρησης χωρίς έγχρωμα μπισκοτάκια, επώνυμο σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίξεις εσύ ο ίδιος. Δλδ, πετάς τη χύμα τροφή ό,τι κι αν σου πει ο μαγαζάτορας. Το απλό μείγμα μπορούν να στο πουν τα άλλα μέλη, όπως πχ ο Δημήτρης Dimitris.P . 1 -2 κιλά είναι αρκετά.
Πετάς επίσης τη χύμα βιταμίνη και βάζεις 1/4 του αυγού 12+ λεπτά υπό βρασμό στο κάθε πουλί μιλά φορά την εβδομάδα για 2-4 ώρες μαζί με το τσόφλι, ενώ έπειτα το αποσύρεις από το κλουβί γιατί αλλοιώνεται. Αυτά για αρχή και για την τρέχουσα περίοδο εφόσον τα καναρίνια σου δεν είναι σε αναπαραγωγή ή έχουν βγει από αυτή τη φάση τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Όταν θα δεις στο κλουβί φτεράκια, πουπουλάκια και περίπου αυτό θα συμβεί πιθανά μεταξύ μέσα Ιουλίου με τέλος του μήνα, αλλάζεις τη διατροφή τους εξακολουθώντας το ίδιο μείγμα αλλά προσθέτοντας σε άλλη ταϊστρα έξτρα σποτάκια όπως κία,* καμελίνα, νίζερ, περιλα, κανναβούρι, λιναρόσπορο*. Τα τρία πρώτα σε μια ταϊστρα, τα άλλα τρία σε άλλη. Αυτά με το αστεράκι τα αγοράζεις από καταστήματα για ανθρώπινες τροφές, τα άλλα από πετσοπ, αλλά συσκευασμένα και με εμπορική ονομασία. Βάζεις από το κάθε μείγμα 1-2 κουταλάκια του γλυκού στην κάθε ταϊστρα 2 έως 4 φορές την εβδομάδα για όσο διαρκεί η πτώση πούπουλων και φτερών και άλλες 2-3 φορές εβδομαδιαίως αυγό. Όταν η πτερορροια ολοκληρωθεί επιστρέφεις στο προηγούμενο στάδιο της ξεκούρασης. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει κόκκαλο σουπιάς στα κλουβιά. Μπορείς να δίνεις έως και καθημερινά χόρτα και λαχανικά κηπευτικά και βότανα αρκεί να τα δίνεις ένα ένα είδος τη φορά μέχρι και τις πρώτες δύο φορές, αν και τα βότανα όπως η ρίγανη, βασιλικός δυόσμος... Καλό είναι να δίδονται όχι καθημερινά. Προτείνω να μην δώσεις φρούτα καθόλου, ειδικά πολύ γινωμένα, καθώς περιέχουν πολλά σάκχαρα και αλλοιώνονται πολύ εύκολα και συνήθως φέρουν και εντομοκτόνα πάνω τους.
Τέλος να συμπληρώσω ότι οι παραπάνω ποσότητες και συχνότητες διάθεσης ισχύουν όχι για καναρίνια που έχουν γεννηθεί την άνοιξη του τρέχοντος έτους.
 
Σε ευχαριστώ Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να δίνω και ένα μείγμα άμμου με άνθρακα για την χονευση.
Αν είναι συσκευασμένο, επώνυμο κτλπ, πες μας ποιο είναι να βρούμε τη σύστασή του και να σου απαντήσουμε. Αν δεν πρόκειται για συσκευασμένο, επώνυμο κτλπ, μην το πάρεις καν.
 
Η άμμος δεν είναι απαραίτητη εγώ δεν θα έδινα το πεπτικό σύστημα των καναρινιών δεν το χρειάζεται είναι μύθος και ο λόγος είναι απλός ότι τα καναρίνια δεν τρώνε τους σπόρους ολόκληρους.
 
Μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον μα θα του δώσω την κατάλληλη προσοχή σε κάποια άλλη στιγμή

Δλδ τα διάφορα που πουλάνε στα πετ σοπ είναι με λίγα λόγια σκουπίδια ε; ( βιταμίνη, κλαδάκια με μέλι και σπόρους κτλ)

Πάντως παιδιά σας ευχαριστώ για τις καταπληκτικες συμβουλές σας. Μου α νοιξατε τα μάτια. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ακούμε και πολύ τους μαγαζατορες
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
βιταμίνη, κλαδάκια με μέλι και σπόρους κτλ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες που λέει κι ο σοφός σε αυτές τις περιπτώσεις λαός μας.
Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ακούμε και πολύ τους μαγαζατορες
Ας τους ακούμε σε αυτά που λένε (ελεύθερη γνώμη) αλλά μέσα από την ενημέρωση να ελέγχουμε τι τελικά αγοράζουμε. Κι εδώ υπάρχει πλουραλισμός ιδεών και γνώσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα.
 
Τελικά προτείνετε να δίνουμε ένα ή και δύο μειγματα σπόρων;
Αν κάποιος έχει ένα δυο καναρίνια... Τι μείγματα να αλλάξει;
Με ένα κιλό βγάζει ένα χρόνο που λέει ο λόγος.
Τώρα για τα πιο "πολλά" πουλιά... Ναι..
Θέλει δύο και τρία μείγματα στο χρόνο κι αν έχεις και μικρά ίσως και παραπάνω.
  1. Ένα μείγμα συντήρησης... με περίσσια αμυλούχων σπόρων όπως το κεχρί
  2. Ένα μείγμα αναπαραγωγής με αυξημένους τους λιπαρούς σπόρους
  3. Ένα μείγμα για την πτερόρροια με παραπάνω "extra" και ακριβούς σπόρους
  4. Και ένα ανάπτυξης όταν έχεις μικρά.
Όμως τα παραπάνω ακόμη και για μένα που τα γράφω μοιάζουν και είναι υπερβολικά... αντιοικονομικά και κυρίως μη "πρακτικά"...
Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους χρησιμοποιώ δύο μείγματα (συντήρησης και αναπαραγωγής) και διαφοροποιώ κάπως τις αναλογίες ανάλογα με τις εποχές, τις εκτροφικές φάσεις και την εικόνα του κοπαδιού μου.
Σε αντίθεση μάλιστα με αρκετούς εκτροφείς... έχω ακόμη και σήμερα αμφιβολίες για το αν αυτό που κάνω είναι και το πιο σωστό.
 
Ευχαριστώ για την ολοκληρωμένη απάντηση. Και κάτι τελευταίο για σήμερα
Στην πτερρορια να δίνουμε και κάποιες βιταμινες στο νερό;

Συγνώμη αν σας κούρασα! Από αύριο θα κάνω κάποιες αλλαγές και θα σας ενημερώσω
 
Στην πτερρορια να δίνουμε και κάποιες βιταμινες στο νερό;
Υπάρχουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα με σχεδόν όλο το φάσμα των βιταμινών. Συνήθως οι εκτροφείς τα χρησιμοποιούν στις περιόδους των μεγάλων οργανικών απαιτήσεων (πτερόρροια, αναπαραγωγή, ασθένεια) αλλά με εξαίρεση την τελευταία περίπτωση αμφιβάλω για την αναγκαιότητά τους.
Επειδή όμως είμαι άνθρωπος με "αδυναμίες", φοβίες σε ότι αφορά το σωστό και πρέπον... Δίνω δύο φορές το χρόνο κι εγώ (αναπαραγωγή και πτερόρροια) στα πουλιά μου ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των παρασκευαστών.
Γιατί πιστεύω πως η υπερδοσολογία βιταμινών είναι το ίδιο επιζήμια με την έλλειψή τους.
Συγνώμη αν σας κούρασα!
Ούτε ως αστείο...
Όποιος θέλει και μπορεί... απαντά όπως πιστεύει ή νομίζει ως σωστό...
Κι αυτό κάνει το petbirds ξεχωριστό... μοναδικό και κυρίως χρήσιμο!
 
Αύριο θα ήθελα αν προλάβω να σας γνωρίσω και τα φιλαράκια μου. Πρώτα όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις διατροφικες αλλαγές.
Εφόσον αυτό γίνει, για κάθε ένα βγάλε μας και πανοραμικές φωτογραφίες των κλουβιών τους, μίλησέ μας και για τον χώρο διαβίωσής τους, ώστε να δούμε αν και κατά πόσο χρειάζονται βελτιώσεις και σε αυτούς τους τομείς.
Κλαδάκια με μέλι ή διάφορες γλυκαντικές ουσίες και σπόρους κολλημένους πάνω τους, απέφυγέ τα διότι δεν προσδίδουν κάτι στην υγεία των πτηνών, μπορεί μάλιστα και να την επηρεάσουν δυσμενώς (σάκχαρα, κακοσυντηρημένοι σπόροι κλπ)
 
Να σας ρωτήσω όταν βάζω αυγο θα ήταν καλύτερα να το λιώνω και να προσθέτω νιζερ η και άλλους σπόρους η και βότανα; η να το δίνω όπως είναι;
 
Back
Top