Διατροφή Διατροφή μωσαϊκών μέχρι την πρώτη πτερόρροια

Εγγραφή
29 Αυγ 2015
Μηνύματα
1.711
Έχοντας στην κατοχή μου ένα ζευγάρι κόκκινα μωσαϊκά καναρίνια, ανοίγω αυτό το θέμα, όχι για να συζητήσουμε πως βάφουν ένα μωσαϊκό, αλλά για να καταλάβουμε τις κινήσεις μας μέχρι να ξεκινήσει επίσημα το βάψιμό τους.

Είναι γνωστό ότι τα λαχανικά έχουν καροτινοειδή που μπορεί να βάψουν ένα πτηνό στο χρονικό σημείο που δεν επιθυμούμε. Εσείς που διαχειρίζεστε μωσαϊκά δεν δίνετε κανένα λαχανικό μέχρι να σχηματιστούν τα φτερά πτήσης και η ουρά; Υπάρχουν λαχανικά με χαμηλές συγκεντρώσεις καροτινοειδών, ασφαλή για κατανάλωση από πλευρά βαψίματος; Τα βότανα βάφουν; Τέλος, ποιοι είναι οι ουδέτεροι σπόροι που μπορούμε να δίνουμε μέχρι τότε, να μην βάφουν, αλλά να είναι και ικανοί να μεγαλώσουν ένα νέο οργανισμό;

Διευκρινίζω ότι παράλληλα με ένα σωστό χρώμα, με ενδιαφέρει η υγεία των απογόνων. Ωστόσο δεν μπορώ να κατανοήσω πώς αυτό θα επιτευχθεί στερώντας σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο τέτοιες πολύτιμες πηγές από τα πουλιά μας.

Η ερώτηση αφορά κόκκινα και κίτρινα μωσαϊκά.
 
Αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος της παρέας για να απαντήσω σε κάτι τέτοιο να πω ότι όταν είχα στην κατοχή μου μοσαικ κόκκινα, μπρόκολο τους έδινα άφοβα, pate και αυγοτροφη ουδέτερη και σπόρους verselaga αναπαραγωγής για καναρίνια χρώματος
 
Αν και δεν εχω καποια ιδιαιτερη εμπειρια θα πω την αποψη μου από την δικη μου προσπαθεια που σε καμια περιπτωση δεν ειχα στοχο εκθεσιακου επιπεδου. Λαχανικα εδινα σε μικρες ποσοτητες 2 φορες την εβδομαδα μαρουλι μπροκολο ταραξακο ροκα γλιστριδα και αγριο ραδικι εναλαξ η ότι ειχα φρεσκο στον κηπο μου, από σπορους δεν δινω ρουψεν και μπελα ντι νοτε, Από βοτανα τους βαζω λιγο μεσα στην αυγοτροφη ριγανη βασιλικο θυμαρι. Το αποτέλεσμα είναι αυτό αν σε ικανοποιει μην στερεις από τα πουλακια σου τιποτα.

20170305_124412.webp
20170305_125346.webp
Υ. Γ. Λαχανικα τους ξεκινω μετα της 30 - 32 ημερες μηλο από πιο νωρις.
 
Εγώ παιδιά έχω ως προτεραιότητα την υγεία τους και να μεγαλώσουν να γίνουν υγιή και δυνατά. Πριν τις 40-42 μέρες (την ηλικία δηλαδή που ξεκινάμε χρωστική) δίνω και καρότο, και καμελίνα (νομίζω πως βάφει) και πολλά βότανα (ταραξάκο, αγκινάρα, γαιδουράγκαθο κτλ) και μπρόκολο, αντίδια, γλυστρίδα κτλ κτλ. Όταν μιλάμε για υγεία και για μωρά, οργανισμούς δηλαδή με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, πρώτη μου προτεραιότητα είναι να τους παρέχω ό,τι χρειάζονται για να χτίσουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα! Το πως θα φαίνονται μετά έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Προσωπικά δεν θέλω μωσαικά εκθεσιακού επιπέδου, και φέτος θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα τους δώσω χρωστική ή αν θα βαφτούν μόνο μέσω της φυσικής διατροφής.

Το μικρά μου κόκκινα μωσαικά μετά την πτερόροια και το βάψιμο με χρωστική:
rsz_16010608_1254872594607361_267425952_o-jpg.47787
 
Αν δεν υπήρχε η έγνοια για την τελική εμφάνιση κατα τον εκθεσιασμό, θα τάιζα σαν να ήταν κοινά καναρίνια, χωρίς να αφαιρώ το παραμικρό. Τώρα που τα πρότυπα επιβάλλουν καθαρά κινητήρια και ουρά αποφεύγω τα καροτενοειδή, τον κρόκο του αυγού και τους γνωστούς σπόρους. Δίνω μεγάλη έμφαση στην αυγοτροφή (ασπράδι-pinkies-αρακά-περίλλα-βρώμη).
 
Back
Top