Διατροφή Διατροφη καναρινιων, προιοντα που χορηγουμε και ποια τα οφέλη

Εγγραφή
18 Οκτ 2008
Μηνύματα
208
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Θα ηθελα να ανοιξω αυτο το θεμα με στοχο να δουμε κατα ποσο ξερουμε τα προιοντα που χορηγουμε στα πουλια και πια τα ωφελη,γιατι βλεπω συνεχεια να δωσω αυτο... Να δωσω εκεινο. Υπαρχει τεραστια ποικιλια προιοντων... Το θεμα ειναι το ενα να μην αναιρει το αλλο και τελος αφου καταληξουμε σε ενα μοντελο διατροφης ετησιο μην το αλλαζετε, με το παραμικρο. Πολλοι απο εμας δεν ξερουμε τις επιπτωσεις απο την αποτομη αλλαγη διατροφης και ισως αυτο να ειναι η αρχη καποιων προβληματων στην εκτροφη...
 
Θα κανω πρωτος την αρχη να σας περιγραψω την δικη μου αυγοτροφη.
Αυγοτροφη ουδετερη εμποριου.
Μαγια, σπιρουλινα, τυρφη, ειδικο σιροπι 24 βοτανων για αιμοποιηση, σκορδο σκονη,τσαι απο φλοιο ιτιας,ιχθυελαιο, σουσαμι ημερο-αγριο, αγριοσπορους, σπορο γκαζον,τριμμενο αμυγδαλο, καρυδι, περιλλα λευκη-καφε, λιναρι καφε-κιτρινο, λεκιθινι, νιζελ, κτλ.
Μπορει να ειναι αρκετα αλλα ξερω τι δουλεια κανει το καθενα και προσεχω τις δοσολογιες ωστε τα πουλια να μην ειναι παραφορτωμενα διατροφικα, με δυσαρεστες συνεπειες... Και ποτε δεν χορηγω ολα μαζι σε καθημερινη βαση... Εχω το προγραμμα μου.
 
μιγμα σπορων (καναρινοσπορος 70%, νιζερ 10% , λιναροσπορος 8% , καναβουρι 8%, περιλλα 4% ) που φτιαχνω μονος μου.στην περιοδο "συντηρησης-διαιτας " αυξανω λιγο τον καναρινοσπορο και μειωνω εξισου τα αλλα. Ειμαι ευχαριστημενος αλλα ψαχνω κατι αντιστοιχο συσκευασμενο που με μικρες προσθηκες να πετυχαινω αυτες τις αναλογιες. σε αραια διαστηματα δινω μιγμα (ξεχωρα) μικρων σπορων οπως chia ,foniopaddy, καμελινα ή "σπορων υγειας".
την χρησιμοτητα του καθενος μπορειτε να δειτε εδω jk21.yooblog.gr/?p=13

παρεχω μεσα στην αυγοτροφη κυριως φυτρα σπορων σιταριου (προετοιμασια αναπαραγωγης ), αμαρανθου ή νιζερ (μεγαλωμα νεοσσων), κινοα ή ροβιτσα (mung bean)( στην πτερροροια)
τους λογους θα τους βρειτε εδω Φύτρα - Πώς φτιάχνουμε βλαστωμένους σπόρους για τα πουλιά μας
. https://community.petbirds.gr/threads/Τι-σπόρους-μπορούμε-να-δώσουμε-ως-φύτρα-στα-καναρίνια.3213/

αυγοτροφη δινω πιο αραια απο οκτωμβρη εως τελη δεκεμβρη και καθολου οταν κλωσσανε μεχρι την επωαση.φτιαχνω μονο δικη μου και τελευταια σχεδον παντα αυτη Αυγοτροφή με τη χρήση κουσκούς (couscous)

βιταμινουχα σκευασματα χρησιμοποιυσα το vitamix plus της ταφαρμ σπανια ή μετα απο ασθενειες. Τωρα οποτε βαζω στην αυγοτροφη προβιοτικο , το ιδιο σκευασμα περιεχει και συμπλεγμα βιταμινων. Ενοειται δεν γινεται συχνη χρηση.Κυριως στην προετοιμασια της ναπαραγωγης και στην πτεροροια.
στη διαρκεια ασθενειων και χορηγησης αντιβιωσης χρησιμοποιω προβιοτικο μονο το ultra levure.

θα ηθελα να τονισω τη χρηση
https://community.petbirds.gr/threads/Σιτελαιο-βιταμινη- Ε.2497/ (βιταμινη ε, λιπαρα οξεα)
https://community.petbirds.gr/threads/brazil-nuts-στα-πουλιά.11040/ (σεληνιο), φυτρων σιταριου (αργινινη, ψευαδαργυρος, βιτ. Ε ) και γυρης (παμπολα θρεπτικα στοιχεια αλλα και γοναδοτροπες φυτικες ορμονες) σαν βασικα εργαλεια στην σωστη πρπετοιμασια της αναπαραγωγης

και τη χρηση ριγανης,θυμαριυ, γλυκανισου στην αυγοτροφη καθως και σε τακτα διαστηματα χορηγηση https://community.petbirds.gr/threa...ρόπολη-για-πρόληψη-ασθενειών-στα-πτηνά.11205/ για προληψη ασθενειων ή βοηθητικα σε τυχον ασθενεια, για λογους που εξηγουνται εδω
Τα Καναρίνια και η εκτροφή τους Blog Archive βότανα :το φαρμακείο της Φύσης!
Πρόπολη, εναλλακτικό μέσο πρόληψης ασθενειών των πτηνών



* το σιροπι θοδωρε που αναφερεις ειναι ετοιμο σκευασμα; Πιο; Τη λεκιθινη τη χρησιμοποιεις για λιποδιαλυτη(αδυνατισμα) ή κατι αλλο;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θοδωρε καλησπερα
μηπως θα πρεπει να πουμε και ποια ειδη φρεσκων λαχανικων και φρουτων πρεπει να δινουμε αναλογα την περιοδο;
Εγω για παραδειγμα δινω κατα την περιοδο της προετοιμασιας κυριως, μπροκολο και καροτο απο λαχανικα και μηλο απο φρουτα.
Την περιοδο της πτερροροιας τι ειναι καλο; Τον υπολοιπο χειμωνα;
Ευχαριστω.
 
Θοδωρε καλησπερα
μηπως θα πρεπει να πουμε και ποια ειδη φρεσκων λαχανικων και φρουτων πρεπει να δινουμε αναλογα την περιοδο;
Εγω για παραδειγμα δινω κατα την περιοδο της προετοιμασιας κυριως, μπροκολο και καροτο απο λαχανικα και μηλο απο φρουτα.
Την περιοδο της πτερροροιας τι ειναι καλο; Τον υπολοιπο χειμωνα;
Ευχαριστω.

Aν θελεις δινε και κουνουπιδι η'αγριοραδικο, παντως αυτα που δινεις ειναι πολυ καλα, οποτε η επιλογη ειναι δικη σου...
 
Θοδωρή μπορείς να μας πεις τι σκεύασμα είναι αυτό το σιρόπι.
Και ποια εποχή δίνης τι, και σε τι ποσότητες;

Διάβασα την απάντηση του Δημήτρη που εξηγεί το πότε και το γιατί, και θα ήθελα εάν μπορείς, μια και έκανες την αρχή να κάνεις κάτι παρόμοιο για να είναι ποιο κατανοητό.
Ευχαριστώ.
 
Aν θελεις δινε και κουνουπιδι η'αγριοραδικο, παντως αυτα που δινεις ειναι πολυ καλα, οποτε η επιλογη ειναι δικη σου...

1. καροτο δινουμε αφοβα σε ολα, η μονο στα κοκκινου παραγοντα μιας και περιεχει φυσικες χρωστικες;

2. Μπροκολο ολο τον χρονο;

3. Κουνουπιδι υποθετω ωμο, ετσι;

Ευχαριστω Θοδωρε.
 
1. καροτο δινουμε αφοβα σε ολα, η μονο στα κοκκινου παραγοντα μιας και περιεχει φυσικες χρωστικες;
Μετά από την πτερόρροια δε βάφεται το πουλί. Τα πούπουλα που θα πέσουν την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου θα αντικατασταθούν από νέα τα οποία όμως δε βάφονται από το καρότο ή το παντζάρι ή τη σπιρουλίνα που θα φάει το πουλί μια φορά την εβδομάδα. Το καρότο και γενικά τα λαχανικά που περιέχουν καροτινοειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλό είναι να τα δίνουμε άφοβα σε όλα τα ήδη καναρινιών και όχι μόνο στα χρώματος.

2. Μπροκολο ολο τον χρονο;

3. Κουνουπιδι υποθετω ωμο, ετσι;
Μπρόκολο όλο το χρόνο και κουνουπίδι ώμο. Γενικά όμως είναι καλύτερα να δίνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Προσωπικά προτιμώ τα λαχανικά και μάλιστα τα φυλλώδη πράσινα, τα οποία έχουν καλύτερη αναλογία θρεπτικών συστατικών / νερού σε σχέση με τα φρούτα.
 
Σταυρο ευχαριστω
εισαι σιγουρος οτι η σπιρουλινα περιεχει χρωστικες; Νομιζω οτι οι αποψεις διχαζονται.
 
Σταυρο ευχαριστω
εισαι σιγουρος οτι η σπιρουλινα περιεχει χρωστικες; Νομιζω οτι οι αποψεις διχαζονται.
Ναι, πιστεύω πως βάφει με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι υπόλοιπες φυσικές τροφές που περιέχουν καροτένια.
 
Δημητρη δινω το σιροπι ολο το χρονο σε δοσολογια 5ml σε 500-700gr αυγοτροφης.Αυγοτροφη στα θηλυκα δινω ολο τον χρονο, ενω στα αρσενικα την σταματαω στα τελη Νοεμβριου. Τωρα θα αναλυσω την αυγοτροφη μου.. Στο νερο βαζω τα 5ml σιροπι,5ml υγρη τυρφη, σκορδο σκονη,ιχθυελαιο 5ml δυο φορες την εβδομαδα και την περιοδο αναπαραγωγης προσθετω tabernil cria. Μετα βαζω rusk, αφου πιει το νερο προσθετω αγριοσπορους, λιναρι κιτρινο-καφε, περιλλα καφε-ασπρη, σπορους γκαζον,τριμμενο καρυδι-αμυγδαλο, σουσαμι ασπρο και αγριο, νιζελ, βρωμη,ριγανη,θυμαρι, βασιλικο, μαγια 5gr, ψιλο μπιζελακι τριμμενο, σπιρουλινα 2gr και γυρη 3gr στην προετοιμασια για το ζευγαρωμα.Απο λαχανικα δινω μπροκολο, οσο διαρκει η εποχη του, αγριοραδικο, κουνουπιδι, καποιες φορες αντιδια και γλιστριδα οποτε βρω χρονο να μαζεψω.Απο φρουτα δινω πρασινα ξυνομηλα. Σημειωση οι σποροι ειναι μια κουταλια σουπας νορμαλ.
 
Επισης λεκιθινι θα δωσω την περιοδο ζευγαρωματος. Το σιροπι που δινω ειναι μιγμα απο διαφορα χορταρικα και φυτα οπως:
Χαμομιλι,lapacho,ταιγκα,echinacea, λειχηνα Usnea Barbata, κρεμμυδια, σιροπι απο ζαχαροτευτλα κτλ... Εχει αντιφλεγμονωδη και αποτοξινωτικη δραση, μειωνη την οξυτητα των μυων,το σιροπι απο τα ζαχαροτευτλα παρεχει σιδηρο, μαγνησιο απαραιτητα για την αιμοποιηση. Επιπλεον δρα εναντια στους μυκητες τα βακτηριδια και τους σκωληκες...
 
Μειγμα σπορων καναρινιου με ρουψεν του kiklos
Αυγοτροφη orlux yellow patte
Γκριτ της cede
Μηλο-μαρουλι-αγγουρι-μπροκολο
Συμπληρωματα orlux αναλογα την περιοδο τα οποια συνηθως τα προσφερω στο νερο
Chia-καμελινα-φονιο περιοδικα
 
προσφατα κτηνιατρος(ισχυριζεται οτι εχει ασχοληθει με πτηνα) μου ειπε πως το μαρουλι ειναι αχρηστο για τα πουλια και ο πιο σιγουρος τροπος να μεταδωσω στα πουλια επικυνδινα γιαυτα μικροβια ειναι το μαρουλι γιατι οσο και να το πλυνουμε εχει την ιδιοτητα να συγκρατει και να συντηρει στην επιφανεια του βλαβερους οργανισμους που για μας δεν ειναι επιβλαβης αλλα για τα μικρα πουλια θανατηφορο και ειναι πολλεσ φορες και αιτια για την κοκκιδιωση δεν ξερω βεβαια αν ισχυει μεταφερω οτι μου ειπε θα ηθελα και την γνωμη των πιο εμπειρων
 
Αν ηταν έτσι τοσες φορες που δωσαμε ολοι μαρουλια στα πουλιά μας τωρα θα τα κλαίγαμε...
 
Επισης βρηκα ενα προιον που εψαχνα εδω και καιροκαι θα το χορηγησω στην αναπαραγωγη σε καθημερινη βαση 5ml σε 500-700 gr αυγοτροφης... Μετα θα το συνεχισω αλλα με χορηγηση 1 φορα το δεκαπενθημερο. Το προιον ειναι ελαιο ινδικης κανναβης το οποιο περιεχει 90% ακορεστα λιπαρα + τα ωμεγα 3,ωμεγα 6,ωμεγα 9 λιπαρα που θεωρουνται αρκετα σπανια. 🙂
 
Back
Top