Διατροφή Διατροφική πρόληψη και αντιμετώπιση των κύστεων φτερών

Οι κύστες φτερών, feather cysts ή lumps στα αγγλικά και η διατροφική πρόληψη και αντιμετώπισή τους στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό.

Τι είναι οι κύστες των φτερών​

Κύστη φτερών σε καναρίνιΟι κύστες στα φτερά δημιουργούνται όταν τα νέα φτερά κατά την έξοδό τους από το δέρμα εγκλωβίζονται σε αυτό και μεγαλώνουν εσωτερικά κάτω από την επιδερμίδα. Γενετικά, οι κύστες εμφανίζονται σε καναρίνια που προκύπτουν από τη διασταύρωση δύο πουλιών με φτέρωμα τύπου buff.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται χειρουργικά και ενδείκνυται όταν το πρόβλημα δεν είναι πολλαπλό και επαναλαμβανόμενο. Επίσης -και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε- η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας, μόλυνσης ή και άμεσου θανάτου από το στρεσάρισμα του πουλιού.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά κατατοπιστικά άρθρα για το πρόβλημα και πως δημιουργείται και σκοπός μου δεν είναι απλά να επαναλάβω κάτι πού ήδη έχει δοθεί σαν πληροφορία.

Στο άρθρο αυτό θα ήθελα να δώσω μερικές πρόσθετες πληροφορίες για τη διατροφική αντιμετώπιση του προβλήματος των κύστεων, όπου αυτό είναι εφικτό και η πρόληψη του μέσω της διατροφής.

Πρόληψη και αντιμετώπιση κύστεων μέσω της διατροφής​

Σε άρθρα του διαδικτύου[1][2] υπάρχουν αναφορές στη διατροφική προληπτική ή και μετεπεμβατική αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την αποτροπή ή τη μείωση της επανεμφάνισής του.

Σε αυτές τις αναφορές προτείνεται η μείωση των λιπαρών σπόρων όπως το ρούπσεν και ο λιναρόσπορος στη διατροφή των πουλιών.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί οι κύστες είναι το ίδιο πρόβλημα με τα σπυράκια που δημιουργούνται από τρίχες στο ανθρώπινο δέρμα που δε βγαίνουν σωστά. Είναι γνωστό ότι το σμήγμα που δημιουργείται στην περίπτωση, εντείνεται από την αυξημένη λιπαρή διατροφή.

Η ίδια πρόταση από εκτροφείς υπάρχει και εδώ:
Some breeders however believe that Lumps are due to diet, and by not feeding any of the oily seeds like Rape and Linseed etc and by feeding a high diet of dark green leafy vegetables, that they have no problem

Επειδή βέβαια οι λιπαροί σπόροι δε γίνεται να εκλείψουν τελείως από το διαιτολόγιο των πουλιών λόγω της ενέργειας, των λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων που προσφέρουν, μια καλή πρόταση είναι η παροχή λεκιθίνης, ενός γνωστού λιποδιαλύτη, όπως αναφέρεται στο Feather Cysts / Feather Lump:
Feather Cysts / Feather Lump είπε:
Some experienced canary breeders recommend the following amino acids for a successful, lump-free moult: methionine, lysine, threonine, and tryptophan, which are found in various foods). They also suggest that lecithin (an unsaturated fatty acid) also aids in allowing feather growth to occur smoothly. Adequate B vitamins, mineral content (especially zinc), folic acid and Biotin have also been cited as essential elements required for a trouble-free moult

Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επίσης και τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία (ειδικά ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες που βοηθούν. Τα περισσότερα υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής για την πτερόρροια.

Η λεκιθίνη δε συμπεριλαμβάνεται από ότι έχω δει σε αυτά. Μπορεί κάποιος να τη βρει σε μορφή σκόνης ή σε μορφή ελαίου σε κάψουλα, τόσο στα φαρμακεία, όσο και στα σούπερ μάρκετ στο χώρο των προϊόντων υγιεινής διατροφής.

Προσωπικά την έχω βρει και έχω προμηθευτεί σε μορφή σκόνης και σε κατάστημα με βότανα, μπαχαρικά. Σε μορφή σκευάσματος για πουλιά έχω ανακαλύψει μόνο της εταιρίας backs.

Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσω το αρθάκι στον γκλοστερίνο μου, που σε ηλικία 3 ετών εμφάνισε φέτος κύστη και εύχομαι να μην υπάρξει συνέχεια. Επίσης στον Admiral το norwich μιας καλής διαδικτυακής μου φίλης, που τόσο ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα και που πρόσφατα "αναπαύθηκε".

Σχετικό περιεχόμενο​

Lump Resolution, φάρμακο για τα Lumps
 
Πολύ όμορφο και ολοκληρωμένο το άρθρο.

Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω (έχω περάσει πολλές φορές στο παρελθόν από τις πληροφορίες του) για να το αξιολογήσω ως πολύτιμο.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top