Φροντίδα Διαχείριση και εκτροφή ορτυκιών

Ένα άρθρο που έχει ως στόχο να ενημερώσει τον απλό χομπίστα σχετικά με τα μυστικά για μια ολοκληρωμένη εκτροφή οικόσιτων ορτυκιών στο σπίτι.

Γενικές πληροφορίες​

Ορτύκι Ιαπωνίας

Τα ορτύκια στην αιχμαλωσία ζουν κατά μέσω όρο 3-7 χρόνια. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως δεν είναι είναι καθόλου απίθανο να σας κρατούν συντροφιά και για περισσότερο ακόμη καιρό.

Ζυγίζουν γύρω στα 200 με 400 γραμμάρια ενώ το μέγεθός τους αγγίζει τα 20 εκατοστά.

Τα αυγά τους είναι διατροφικά ανώτερα από τα άλλα ενώ 4 αυγά ορτυκιού ισοδυναμούν με 1 μεγαλόσωμο αυγό κότας. Περιέχουν 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, σχεδόν 3 φορές περισσότερη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό και κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4,5 φορές περισσότερο κάλιο.

Το κρέας του ορτυκιού είναι αρκετά πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και φώσφορο κάτι το οποίο του δίνει μια υψηλή διατροφική αξία ανάμεσα στα τρόφιμα.

Οδηγός διαχείρισης και εκτροφής ορτυκιών στο σπίτι​

Το ορτύκι αποτελεί την πιο προσιτή λύση για άτομα που επιθυμούν να λαμβάνουν καθημερινά φρέσκα βιολογικά αυγά, αλλά ο χώρος ή ο τόπος κατοικίας τους δεν τους επιτρέπει να διατηρούν μεγαλύτερα σε μέγεθος πτηνά όπως είναι οι όρνιθες.

Τα ορτύκια λόγω του μικρού τους μεγέθους, έχουν λιγότερες διατροφικές ανάγκες και μικρότερες απαιτήσεις στέγασης σε σχέση με άλλα παραγωγικά πτηνά. Αποτελούν επομένως μια απλή και οικονομική λύση για όσους αποζητούν μια προσιτή εκτροφή ακόμη και στο ίδιο τους το μπαλκόνι.

Είναι προτιμότερο να μην διατηρούνται μαζί με μεγαλύτερα είδη οικόσιτων πτηνών ενώ συμβιώνουν αρμονικά σε μεγάλες κλούβες με καναρίνια, εξωτικά και ιθαγενή πτηνά τρώγοντας τους σπόρους που πέφτουν στο έδαφος.

Τα ορτύκια ανήκουν στην οικογένεια των φασιανίδων και τα είδη τους ποικίλουν σε κάθε περιοχή του κόσμου. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα γίνει αναφορά στην εκτροφή του ιαπωνικού ορτυκιού (coturnix japonica) καθώς και και στις χρωματικές μεταλλάξεις του.

Πως να ξεχωρίσετε το φύλο του ορτυκιού​

Τα ορτύκια είναι διμορφικά πτηνά και το φύλο τους ξεχωρίζει σχετικά εύκολα. Τα αρσενικά έχουν σκούρα καφέ προσωπίδα με καστανό στήθος ενώ τα θηλυκά, σε αντίθεση, έχουν μαύρα στίγματα στο στήθος τους και το κεφάλι τους δεν παρουσιάζει την μάσκα των αρσενικών.

Υπάρχουν όμως και οι λευκές μεταλλάξεις που δεν ξεχωρίζουν με το μάτι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορούν να κάνουν το φύλο τους εύκολα διακριτό.

Τα αρσενικά πουλιά κράζουν δυνατά ενώ τα θηλυκά κάνουν ένα μονότονο και συγκροτημένο ήχο. Τοποθετείτε το πουλί μόνο του, σε σημείο που να μην έχει οπτική επαφή με τα υπόλοιπα. Σύντομα θα τα αναζητήσει και σύμφωνα με τον ήχο που θα κάνει θα αναγνωρίσετε το άτομό του.

Ακόμη, τα αρσενικά έχουν στην περιοχή της αμάρας τους ένα φουσκωμένο εξώγκομα γεμάτο με αφρό. Κάτι τέτοιο όμως μπορείτε να παρατηρήσετε μόνο την αναπαραγωγική περίοδο η οποία αρχίζει αρχές Μαρτίου.

Πως να διαλέξετε τα σωστά ορτύκια​

Όταν θα έρθει η ώρα να αγοράσετε τα ορτύκια σας, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση της υγείας τους. Το φτέρωμα τους θα πρέπει να είναι περιποιημένο, χωρίς γυμνά σημεία και σπασμένα φτερά.

Πρέπει να απουσιάζουν τυχόν τραυματισμοί και τα πουλιά να είναι δραστήρια. Να αποφεύγετε νωχελικά ή αδιάθετα πουλιά με κλειστά μάτια μιας και τα περισσότερα από αυτά είναι σίγουρα φορείς ασθενειών.

Πολλοί πωλητές επιδιώκουν να μας πλασάρουν κακής ποιότητας ή ασθενικά πτηνά προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να αποφύγετε κάτι τέτοιο και να διαλέξετε μόνοι σας τα πουλιά χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις προτροπές του πωλητή.

Από που να τα αγοράσετε​

Για την αγορά των ορτυκιών είναι προτιμότερο να τα αναζητήσετε σε πτηνοτροφικές μονάδες, φάρμες και καταστήματα με ζωοτροφές. Οι αγγελίες κρύβουν πολλούς κινδύνους για αυτό αν δεν είμαστε εντελώς σίγουροι καλό είναι να τις αποφεύγετε.

Οι τιμές τους στην αγορά κυμαίνονται από 3 έως και 10€ το πτηνό αναλόγως πάντα τι θέλετε να αγοράσετε.

Στέγαση των πτηνών​

Αφού επιλέξετε τη χρωματική μετάλλαξη και τα σωστά πτηνά που πάντα επιθυμούσατε, ήρθε η ώρα να δείτε που και πως θα τα στεγάσετε.

Η κλούβα θα πρέπει να τοποθετεί σε σημείο που να μην είναι εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα που να μπορεί όμως να να έχει πρόσβαση ο ήλιος. Τα πουλιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λιάζονται καθημερινά για να μπορεί ο οργανισμός τους να συνθέτει την απαραίτητη γι' αυτόν βιταμίνη D.

Προσοχή όμως το καλοκαίρι διότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη συνεχή έκθεση της κλούβας στο ηλιακό φως, μπορεί να αποβούν μοιραία για τα πτηνά. Το ιδανικό θα ήταν η κλούβα να βρίσκεται μισή στον ήλιο και μισή στη σκιά για να μπορούν τα πτηνά να επιλέξουν από μόνα τους τη θέση που θέλουν.

Επομένως χρειάζεται σωστή μέριμνα και κατάλληλος σχεδιασμός του σημείου που θα επιλέξετε.

Διαστάσεις κλούβας​

Όπως όλα τα πτηνά, έτσι και τα ορτύκια έχουν ανάγκη από ένα ευρύχωρο χώρο που θα τους επιτρέπει να κινούνται, να τεντώνουν και να απλώνουν τα φτερά τους αλλά και να μπορούν να απολαμβάνουν ένα σωρό ακόμη φυσικές διεργασίες.

Εσείς μπορείτε να τους δώσετε αυτή τη δυνατότητα, τηρώντας τις διαστάσεις που χρειάζονται και διακοσμώντας το χώρο με τα κατάλληλα υλικά.

Οι ιδανικές διαστάσεις χώρου φιλοξενίας των ορτυκιών είναι 100cm μήκος, 40cm ύψος και 45 με 50cm πλάτος. Μέσα σε αυτό το χώρο μπορείτε να προσθέσετε 1 αρσενικό μαζί με 3 έως 6 θηλυκά. Η πιο σωστή όμως αναλογία είναι 1 αρσενικό μαζί με 3 θηλυκά άτομα.

Φυσικά, τα επιπλέον θηλυκά δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για το μικρό μας σμήνος. Η μοναδική ένσταση εντοπίζεται στο ότι το αρσενικό δυσκολεύεται να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό θηλυκών από τον προτεινόμενο.

Να αποφεύγετε τη συνύπαρξη περισσότερων του ενός αρσενικού μιας και είναι ιδιαίτερα κτητικά πτηνά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς το ένα στο άλλο στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την κυρίαρχη θέση στο σμήνος.

Μερικά αρσενικά μάλιστα, έχουν τόσο αυξημένη τεστοστερόνη που επιτίθενται μανιωδώς μέχρι και στα θηλυκά. Τέτοιου είδους ορτύκια πρέπει να διατηρούνται απομονωμένα από τα υπόλοιπα είτε να σφάζονται. Επομένως ένα αρσενικό ορτύκι είναι ιδανικό για τα θηλυκά μας.

Είναι προτιμότερο να κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι την κλούβα για τα ορτύκια σας και να μην προτιμήσετε τις "ειδικά" σχεδιασμένες κλούβες του εμπορίου. Τέτοιου είδους κλούβες είναι υπερβολικά μικρές και συχνά τα ορτύκια πάσχουν από άγχος και διαταραχή λόγο του συνωστισμού και της έλλειψης χώρου. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα κανιβαλισμού και σοβαρές αψιμαχίες μεταξύ των μελών.

Τα ορτύκια είναι αποκλειστικά εδαφόβια πτηνά, αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζονται πατήθρες ή βέργες για να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύκτας.

Αντιθέτως, αρέσκονται από τη φύση τους στο να κρύβονται. Έτσι δεν νιώθουν συνεχώς εκτεθειμένα στους θηρευτές και διατηρείται η ηρεμία στο κοπάδι. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε κρυψώνες όπου θα μπορούν να καταφεύγουν όταν είναι ανήσυχα αλλά και όταν νιώθουν την ανάγκη να κρυφτούν κάπου για να ηρεμήσουν.

Οι κρυψώνες αυτές μπορεί να είναι μία απλή ξύλινη ή πέτρινη κατασκευή σε σχήμα τετράγωνο με μεγάλη μπροστινή είσοδο. Τα ορτύκια μας θα μας ευγνωμονούν για αυτή μας την προσθήκη στο χώρο τους.

Είναι πολύ σημαντικό στη βάση της κλούβας να υπάρχει άμμος και συγκεκριμένα θαλάσσης που χρησιμοποιείτε και στις οικοδομές και όχι σύρμα. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ειδική λαμαρίνα που θα διατηρεί την άμμο μέσα στον κλωβό και θα επιτρέπει στα ορτύκια την πρόσβαση σε ατελείωτα αμμόλουτρα.

Ακόμη, τα ορτύκια μας χρειάζονται την άμμο, για να γίνεται σωστή πέψη της τροφής αλλά και να καταναλώνουν το απαραίτητο ασβέστιο που τους χρειάζεται.

Περισσότερα για τα αμμόλουτρα των οικόσιτων πτηνών.

Αν θέλετε να προσθέσετε νέα μέλη στο ήδη υπάρχον σμήνος, ο ορατός διαχωρισμός για μερικές ημέρες κρίνεται απαραίτητος. Τα πουλιά έτσι συνηθίζονται μεταξύ τους και μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες τα παλαιά μέλη να δείξουν επιθετική συμπεριφορά στα νέα.

Φωλιές και αξεσουάρ κλούβας​

Τα περισσότερα θηλυκά ορτύκια δεν χρησιμοποιούν φωλιές και γεννούν τα αυγά τους πάνω στην άμμο, σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Μπορείτε να τους δώσετε τη δυνατότητα φωλιάσματος και την ευκαιρία να επιλέξουν από μόνα τους τι θέλουν.

Η φωλιά μπορεί να είναι μία απλή γλάστρα, κατάλληλη στο μέγεθος τους, μέσα στην οποία θα έχετε προσθέσει κομμάτια άχυρο η αποξηραμένα χόρτα. Είναι πολύ πιθανόν να δείτε τα ορτύκια σας να τη χρησιμοποιούν και ως μια απλή κρυψώνα και όχι μόνο σαν φωλιά. Εσείς όμως κάνατε αυτό που χρειάζεται και τώρα μένει στην κρίση τους να αποφασίσουν πως θα τη χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε στην κλούβα τους γλαστράκια με αρωματικά φυτά, μικρές πέτρες και κορμούς ξύλων. Ένα τέτοιου είδους διαμορφωμένο τοπίο, τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, πράγμα που τα βοηθάει να ζουν μια πιο ευημερούσα ζωή.

Φυσικά μέσα στο κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθούν οι κατάλληλες σε μέγεθος ταΐστρες και ποτίστρες.

Διατροφή​

Στα ορτύκια θα πρέπει να προσφέρετε μια πλούσια διατροφή με μεγάλη ποικιλία χορταρικών και σπόρων. Η βασική τροφή του θα πρέπει να αποτελείται από φύραμα ανάπτυξης ή ωοτοκίας (ανάλογα τι χρειαζόμαστε) μέσα στο οποίο μπορείτε να ανακατεύετε μια με δύο φορές την εβδομάδα ποικιλία αποξηραμένων βοτάνων όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, η μέντα, ο βασιλικός κ. Α.

Σε ξεχωριστή τροφοθήκη θα πρέπει να τους παρέχετε σπαστό καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι. Επίσης, ως έξτρα λιχουδιά μπορείτε να τους χορηγείτε σπόρους καναρινιών καθώς και σπόρους υγείας όπως κία, κινόα, γαϊδουράγκαθο, σουσάμι, ηλιόσπορο κλπ.

Μεγάλη αδυναμία όμως έχουν και στα έντομα για αυτό αν έχετε την δυνατότητα, μπορείτε να τους προσφέρετε mealworms, bufalloworms, προνύμφες εντόμων, σκαθάρια, μικρά αρθρόποδα όπως αράχνες, μυρμήγκια και τερμίτες.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε και ένα είδος εκτρεφόμενης κατσαρίδας όπως και μικρούς γρύλους/ακρίδες. Όλα τους είναι κατάλληλα για τα ορτύκια και αποτελούν μια βόμβα θρεπτικών στοιχείων και πρωτεϊνών, ακόμη και αν βρίσκονται σε αποξηραμένη μορφή.

Εξίσου σημαντική προσθήκη στο σιτηρέσιό τους είναι τα φύτρα σπόρων καθώς και διάφορα πράσινα λαχανικά όπως τα μαρούλια, τα σπανάκια, τα αντίδια, τα ραδίκια, το μπρόκολο, το αγγούρι, τα βλήτα, η γλυστρίδα, οι οξαλίδες, τα διάφορα αγριόχορτα, τα αγριοτρύφυλλα και το κοινό χορτάρι.

Εδώ να σημειωθεί πως πολλά πουλιά αποφεύγουν να τα δοκιμάσουν σε ολόκληρη μορφή λόγου του μεγέθους τους. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα βάζετε στο μούλτι, είτε να τα ψιλοκόβετε και στην συνέχεια να τους τα προσφέρετε.

Μία ακόμη έξυπνη λύση για τους μικρούς μας φίλους είναι να φυτεύετε σε μπολάκια σπόρους κριθαριού ή σιταριού και αφού φτάσουν τους δέκα πόντους σε ύψος να τους προσφέρετε ως έχουν στα πουλιά μας. Είναι μια εξαίρετη λιχουδιά για εκείνα που θα τα κρατήσει για ώρες απασχολημένα.

Το νερό χρειάζεται καθημερινή αλλαγή και καλό πλύσιμο της ποτίστρας. Προληπτικά μπορείτε να χορηγείτε μέσα σε αυτό βιολογικό μηλόξυδο καθώς και εκχύλισμα μελιάς προς αποφυγή τυχών ασθενειών.

Η αναπαραγωγή των ορτυκιών​

Η αναπαραγωγική περίοδος των ορτυκιών αρχίζει από τον Απρίλιο και συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Πολλές φορές, ανάλογα με την θερμοκρασία που επικρατεί, τα πουλιά μπορεί να μπουν νωρίτερα σε αναπαραγωγική φάση είτε να προσπελάσουν την καθιερωμένη περίοδο.

Τα αρσενικά αρχίζουν να κράζουν δυνατότερα και πιο συχνά προκειμένου να υποδηλώσουν την αναπαραγωγική τους διάθεση, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο χώρο και να κρατήσουν τους υποτιθέμενους αντίζηλους μακριά.

Είναι τα μοναδικά πτηνά που διαθέτουν ένα ειδικό αδένα στο πάνω μέρος της αμάρας, ο οποίος παράγεται από τα ανδρογόνα του οργανισμού τους και παρουσιάζεται ως μια αφρώδη μορφή.
Οι βασικές του χρήσεις, σύμφωνα με μελέτες, είναι τρεις:
  1. Ο αφρός λειτουργεί σε ανταγωνισμό μαζί με τα σπερματοζωάρια
  2. Μειώνει τις πιθανότητες διεκδίκησης του θηλυκού από κάποιο άλλο αρσενικό
  3. Αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης ενός αυγού με σκληρό κέλυφος στην μήτρα του θηλυκού
Το αρσενικό πουλί, όταν έχει ανάγκη να ζευγαρώσει αρχίζει να κάνει έντονους, χαμηλόφωνους ήχους οι οποίοι ενημερώνουν τα θηλυκά για τις προθέσεις του. Το θηλυκό που θα έχει την ίδια διάθεση με το αρσενικό σας, θα ξαπλώσει την κοιλιά του στο έδαφος και θα σηκώσει ελαφρώς την ουρά του μαζί με το κεφάλι.

Το αρσενικό πραγματοποιεί την πράξη πολύ γρήγορα κρατώντας το θηλυκό με το ράμφος του από τα φτερά του σβέρκου και με ένα δυνατό σπρώξιμο, πραγματοποιεί την ενέργεια ανοίγοντας τα φτερά του διάπλατα και πέφτοντας προς στα πλάγια.

Εναλλακτικά, θα κυνηγάει το ακατάδεκτο θηλυκό στον κλωβό με σκοπό να ζευγαρώσει χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Τα θηλυκά ορτύκια θα αρχίσουν να γεννάνε 4 με 6 αυγά εβδομαδιαίως ενώ συνολικά μπορούν να φτάσουν και τα 300 αυγά σε αριθμό ανά πτηνό. Σημαντικό είναι να ειπωθεί, πως κάθε χρόνο τα ορτύκια μας θα γεννάνε όλο και λιγότερα αυγά λόγω ωρίμανσης της ηλικίας τους.

Τα αυγά θα τα βρίσκετε διάσπαρτα στο χώρο είτε τοποθετημένα μέσα στις ειδικές φωλιές που θα τους έχετε δώσει.

Τα ορτύκια που προέρχονται από εκτροφές μακράς διάρκειας και γεννιούνται μέσω κλωσομηχανών έχουν χάσει τελείως το ένστικτο κλωσήματος και ανατροφής των νεοσσών. Αυτός είναι και ένας λόγος, που αρκετά θηλυκά από αυτά δεν γεννάνε καθόλου σε φωλιές και αφήνουν τα αυγά τους διάσπαρτα στο χώρο.

Αν θελήσετε, να εκκολάψετε τα δικά μας μικρά μια μέρα, θα χρειαστείτε απαραιτήτως εκκολαπτική μηχανή κατάλληλη για το μέγεθος των αυγών τους. Όσοι όμως κατέχετε μικρόσωμες φυλές ορνίθων, μπορείτε να αναθέσετε σε αυτές, τόσο την εκκόλαψη όσο και την ανατροφή των νεαρών ορτυκιών.

Η νάνα κλώσα θα ξυπνήσει τα μητρικά ένστικτα των θηλυκών ορτυκιών μας και θα τους παραδώσει σημαντικά μαθήματα για την μετέπειτα πορεία τους. Κάτι τέτοιο πολλαπλασιάζει κατακόρυφα τις πιθανότητες να έχετε μια μέρα τα δικά σας ορτύκια που θα κλωσούν, γεγονός το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας.

Πιθανοί κίνδυνοι και προβλήματα στην εκτροφή​

Τα ορτύκια βαριούνται εύκολα, έτσι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο κλουβί ο εξοπλισμός που αναφέραμε. Ένα ορτύκι που πάσχει από ανία καταφεύγει σε διάφορες μεθόδους προκειμένου να την καταπολεμίσει.

Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να ραμφίζει τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να τους χαλάει το πτέρωμα και να τα τραυματίζει, πολλές φορές σοβαρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κανιβαλισμό, πτερόρροια λόγο άγχους και σε φοβικά πουλιά με ανησυχίες.

Σταδιακά παύει η ωοτοκία και πολλές φορές τα πουλιά τρώνε τα ίδια τους τα αυγά. Ο χώρος λοιπόν που τα είναι πολύ σημαντικός για την μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Πέραν όμως αυτών, τα πτηνά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κι άλλες προκλήσεις αν δεν προνοήσουμε για την ασφάλειά τους. Αρπακτικά ζώα βρίσκουν τα ορτύκια μας ως εύκολη λεία και έτσι ίσως θελήσουν να μας επισκεφθούν.

Φυσικά τα ζώα αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή μπορεί να συναντήσετε ζώα όπως γεράκια, καρακάξες, κουκουβάγιες, μπούφους, αρουραίους, ποντίκια και γάτες. Το κάθε ένα έχει το δικό του τρόπο επίθεσης. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Ζώα όπως σκύλοι, νυφίτσες, κουνάβια, αλεπούδες και όλα τα προαναφερθέντα συναντώνται ακόμη πιο συχνά στην περιφέρεια, εκτός των μεγάλων αστικών περιοχών. Η κλούβα θα πρέπει να μην επιτρέπει σε αυτά τα ζώα να προσεγγίσουν τα πτηνά μας.

Αν τα πόδια των ορτυκιών, έχουν πρόσβαση σε σύρμα και δεν πατούν πάνω σε σταθερό έδαφος με άμμο, τότε είναι πολύ πιθανό να δείτε ακρωτηριασμένα είτε νεκρά πτηνά.

Εκτός των θηρευτών μπορούν να παρουσιαστούν κι άλλα ζητήματα που μπορούν να δυσκολέψουν την εκτροφική μας προσπάθεια. Ένα από τα σοβαρότερα είναι η κόκκινη ψείρα, η οποία επιτίθεται κατά ομάδες και απορροφά μεγάλες ποσότητες αίματος από τα πτηνά μας.

Ακόμη, παράσιτα και ακάρεα είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν στα ορτύκια μας. Το κάθε ένα χρίζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Προκειμένου να αποφύγετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό μπορείτε να τοποθετήσετε προστατευτικό δίχτυ στην οροφή του κλουβιού ώστε σε πιθανή αναστάτωση και διαταραχή του σμήνους μας να μην επιτρέψει στα ορτύκια μας να τραυματίσουν το κεφάλι τους.

Μία ακόμη χρήσιμη πληροφορία είναι πως τα περισσότερα ορτύκια παρουσιάζουν έντονη φοβία για το κόκκινο χρώμα. Επομένως θα πρέπει να αποφύγετε κάποια τυχαία συνάντηση μιας και ενδεχομένος να προκαλέσετε, έστω και άθελά μας, μεγάλη αναστάτωση στην κλούβα.

Ράτσες των ορτυκιών​


Jumbo quails​

Τα ορτύκια jumbo είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε σχέση με τα κοινά, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στην παραγωγή κρέατος. Πρόκειται για φιλικά πτηνά, με ήπιο χαρακτήρα και μεγάλη ευκολία στη διαχείρισή τους.

The Texas Α&Μ quails​

Τα Texas quails είναι μια μεγαλόσωμη ράτσα, λευκού κυρίως χρώματος με μερικές μικρές καφέ στάμπες στην πλάτη και το κεφάλι. Παράγουν ικανοποιητική ποσότητα κρέατος για το μέγεθος τους ενώ ο αριθμός παραγωγής των αυγών τους θεωρείται μέτριος.

The English white quails​

Εξίσου λευκά πουλιά αλλά μικρότερα σε μέγεθος από τα Texas και με μεγαλύτερα καφέ σημάδια στην πλάτη και στο κεφάλι. Η διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη θεωρούνται δύσκολες μιας και γενετικά στοιχεία των English White βρίσκονται μέσα στο γενετικό ιστό των Texas.

The Mancurian golden quail​

Γνωστά και με την ονομασία speckled quails τα ορτύκια Μαντζουρίας έχουν χρυσαφί χρώμα με ωραίο μοτίβο. Το μέγεθος τους είναι όμοιο με των jumbo για αυτό και η συμβίωση των δύο αυτών ειδών είναι επιτρεπτή.

The Italian golden quail​

O διαχωρισμός ανάμεσα στα italian και τα mancurian ορτύκια καθίσταται αδύνατος για πολλούς. Παρόλα αυτά, μπορείτε να τα αναγνωρίσετε σχετικά εύκολα από την έλλειψη σημαδιών στο σώμα τους και την ευρύτερη επικράτηση του χρυσάφι χρώματος σε εκείνο.

Tibetan quails​

Πρόκειται για μεγαλόσωμα ορτύκια, σκούρου σοκολατί χρώματος με αρκετές ραβδώσεις στο σώμα τους. Υπάρχουν και σε πιο ανοιχτού τύπου χρωματικές ποικιλίες όπως είναι τα cinammon και τα light.

Rosetta quails​

Αυτή η ράτσα ορτυκιού δεν είναι τίποτε περισσότερο από από ένα ζευγάρωμα Tibetan ορτυκιού με ένα Tibetan. Το μόνο διαφορετικό εντοπίζεται στο χρώμα το οποίο είναι αρκετά πιο σκούρο από το κανονικό με υπέρυθρες αποχρώσεις.

Tuxedo quails​

Τα ορτύκια αυτά είναι αποτέλεσμα υβριδισμού ενός Tibetan πτηνού με ένα Texas A&M. Τα χρώματα τους ποικίλουν σε μορφές ενώ το συνηθέστερο είναι να βρίσκονται κοντά στα πρότυπα του Θιβετιανού ορτυκιού.

Σε κάθε περίπτωση, το ορτύκι αποτελεί το ιδανικό είδος για ενασχόληση από άτομα όλων των ηλικιών. Το μικρό του μέγεθος, ο αξιολάτρευτος χαρακτήρας του και η ειρηνική συμπεριφορά του θα σας μαγνητίσουν αναμφίβολα το ενδιαφέρον.

Ξεκινήστε λοιπόν την δική σας εκτροφική προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως το έντονο και ελκυστικό ταμπεραμέντο τους δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Media gallery Ορτυκιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Κοινό ορτύκι - Common quail (Coturnix coturnix)
Παραγωγή νεοσσών όρνιθας με τη φυσική μέθοδο
 

Συνημμένα

  • japanese-quail-og.webp
    japanese-quail-og.webp
    96,2 KB · Προβολές: 81.482
Γιάννη 1000 μπράβο πάρα πολύ ωραίος οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες καθόλου φλύαρος και δίνει απάντηση σε κάθε απορία που πιθανόν να έχει κάποιος που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το είδος εκτροφής!
 
Back
Top