Διατροφή Διευκρινίσεις για έλαια και βότανα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Σε κάποια άρθρα παρατήρησα ότι προτείνεται η χρήση ελαίων όπως γαιδουράγκαθου, πορτοκαλιού κ.α.
Παράλληλα, σε άλλα θέματα στα οποία αναφέρονται τα έλαια, παρατηρώ ότι αντιπροτείνεται να χρησιμοποιούμε τα ίδια τα βότανα παρά τα έλαιά τους.
Τελικά ποια έλαια πότε και με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιούμε;

Στα καναρίνια μου, έχω δοκιμάσει να δώσω φρέσκα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και βασιλικό αλλά κανένα δε θέλησαν να φάνε. Τα αποξήρανα και τα ανακάτεψα με αυγοτροφή όμως και πάλι είδα ότι δεν τα προτίμησαν.
Έχω διαβάσει για συνταγές παρασκευής ψωμιού-κεικ βοτάνων-φρούτων αλλά δεν έχω την πολυτέλεια χρόνου.
Το ίδιο πρόβλημα έχω και με το πορτοκάλι και άλλα χυμώδη φρούτα που δε θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Τα ζουμερά φρούτα δεν τα ήθελε ούτε ο Joy-Rigel (ο κοκατιλάκος μου)
Πως θα μπορέσω να τα εισάγω στη διατροφή τους; Μήπως σε αυτή την περίπτωση εξυπηρετούν τα έλαια;
 
Θα βράσεις ένα αυγό και θα το κόψεις στη μέση(αν θελεις βαζεις και το τσόφλι).
Το βάζεις στο μπλέντερ μαζί με 2 φρυγανιες + ρίγανη θυμάρι και τρίβεις μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια.
Αυτη την απλή συνταγή την έχουν φάει μέχρι και τα πιο ιδιότροπα πουλια που είχα.
Ένα κουταλάκι του γλυκου αρκεί 2 φορές τη βδομάδα. Το βάζεις νωρίς το πρωί και ανάλογα τη ζέστη το βγάζεις.
Εγώ προσωπικά όταν δεν βάζω το τσόφλι το τρωω και εγω.Θα σε εκπλήξει ποσο νόστιμο είναι στο τόστ σου.
Κρατάει περιπου 1 βδομάδα σε ένα ταπεράκι στο ψυγείο.
Απλά πραγματάκια που έχουμε στο ψυγείο μας και οικονομικά. Καλημερα
 
@PantelisTs χωρίς φρυγανιές γίνεται; (το λέω γιατί έχουν συντηρητικά κι άλλες ουσίες που μπορεί να μην κάνουν καλό μακροπρόθεσμα στα πτηνά)

Για το πορτοκάλι και τα ζουμερά φρούτα καμιά ιδέα;
Μπορώ να προσθέσω κι από αυτά, στο αυγό ή δεν κάνει αυτός ο συνδυασμός;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
χωρίς φρυγανιές γίνεται;
Ναι μπορείς να αγοράσεις Rusk από pet shop σαν βάση. Πάντως με τα συντηρητικά υπερβαλεις. Δεν θα δημιουργήσει τίποτα απολυτως.
Για το πορτοκάλι και τα ζουμερά φρούτα καμιά ιδέα;
Εγώ δεν δίνω τίποτα εκτός αυγοτροφης σπόρων και βοτάνων.
Μπορώ να προσθέσω κι από αυτά, στο αυγό ή δεν κάνει αυτός ο συνδυασμός;
Μπορείς να προσθέσεις ότι κρίνεις εσυ ότι είναι πιο σωστό.
Εγώ μοιράζομαι το δικό μου προγραμμα που μέχρι τώρα έχει 100% επιτυχία.
 
Για το πορτοκάλι και τα ζουμερά φρούτα καμιά ιδέα;
Δεν προσφέρει κάτι. Δημιουργεί μόνο υπερβολική υγρασία και τίποτε άλλο κατά τη γνώμη μου. Λέγοντας πορτοκάλι το μυαλό όλων μας πηγαίνει στη βιταμίνη C. Όσον αφορά αυτή λοιπόν, μετά από λίγο χρόνο οξειδώνεται οπότε δεν έχει κάποιο νόημα. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κάποιο όφελος όταν τρώγονται κατευθείαν.

Όσον αφορά στα βότανα, αυτό που τα κάνει ωφέλιμα είναι τα αιθέρια έλαια τους, από τα οποία προσπαθούμε να επωφεληθούμε με διάφορους όπως ο βρασμός (τσάι), το ψιλοκόψιμο για να μπούνε σε άλλες τροφές, το μασούλημα κ.α.
 
@PantelisTs Καλημέρα.
Έκανα το πείραμα με μίγμα αυγού με τσόφλι, ρίγανης, θυμαριού, βασιλικού, δυόσμου, ταραξακου, βρώμης και λίγης σπιρουλίνας.
Αρχικά πήγαν, το είδαν, έσκουξαν κι έφυγαν. Βλέπω όμως μια κινητικότητα γύρω απο το μπολακι με την τροφή. Κάποια δοκιμάζουν και φεύγουν. Ίσως διστάζουν γιατί τους είναι ξένη γεύση. Νομίζω ότι θα το συνηθίσουν.
 
Mα σπιρουλίνα βρε Αθηνά ; Εδώ φεύγουν μακριά ακόμα και απο αυγοτροφές που τρώνε μετά μανίας για χρόνια, όταν υπάρχει η παρουσία της. Απο τα βότανα ,ταραξάκος και ρίγανη είναι υπέρ αρκετά. Καλόν θα είναι μάλιστα και αυτά να μπαίνουν σε μικρές δόσεις ώστε να επικρατεί σαφώς η γεύση και το "άρωμα" της αυγοτροφής (αυγού).
 
@mgerom το παράκανα ε;😊😇

Βλέπω ότι δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει να το τρώνε πάντως. Υπάρχει περίπτωση να τους προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα; να το αφαιρέσω;
 
Η επιτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα, αυγό, ρασκ και αποξηραμένα βότανα είναι αρκετά, άντε ίσως και κάποιο λάδι (ελάχιστη ποσότητα) για καλύτερη συντήρηση... Έπειτα αν βλέπεις ότι δεν το τρώνε μόλις τελειώσεις το ανακάτεμα από το μπλέντερ βάλε μέσα λίγο από την τροφή που τρώνε και ανακάτεψε με ένα κουτάλι ίσως "εμπιστευτούν" περισσότερο την αυγοτροφη και τη φάνε.
 
το παράκανα ε;
Καλημερα. Εγώ σου έδωσα μια ιδέα για να μπορείς να τρως και εσυ και τα καναρινάκια σου. Όλα αυτά που λες ναι μεν κάνουν καλό αλλά υπάρχουν αρκετοί παραγοντες για να μην τα χρησιμοποιείς. Η αυγοτροφη στην συγκεκριμένη περίοδο χρειάζεται 1 φορά τη βδομάδα. Που σημαίνει ότι όλο αυτό το μίγμα τώρα θα το πεταξεις.
 
@PantelisTs
Λυπάμαι αλλά δε μου αρέσει το σφιχτό αυγό οπότε δε θα έτρωγα το μίγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τους φτιάχνω φρέσκο αυγό όταν δε χρειάζεται να τρώνε συχνά. Προτιμώ να δίνω λίγη έτοιμη αυγοτροφή αν χρειαστεί.
Γενικά φρέσκο αυγό έχω να τους δώσω από αρχές Νοέμβρη. Μόνο αυγοτροφή κίτρινη με βρώμη τους έβαλα πριν περίπου 15 μέρες.
Οι νεότερες πληροφορίες που έχω, είναι ότι τελικά το τρώνε όλα.
Επειδή θέλω να τρώνε βότανα πιο συχνά από ό,τι αυγό, θα δοκιμάσω να τα ανακατέψω με βρώμη και σκόνη λιναρόσπορου. Αν τους αρέσει θα προτιμήσω να τους τα προσφέρω έτσι.
 
λίγη έτοιμη αυγοτροφή
Ποια αυγοτροφη δίνεις αν επιτρέπεται;
Η βρώμη για πιο λόγο;
θα δοκιμάσω να τα ανακατέψω με βρώμη και σκόνη λιναρόσπορου
Γενικά τα ανακατεψες όλα. Η βρώμη και ο λιναρόσπορος δημιουργούν υδαρά περιτωματα.
Σε άλλο ποστ είπες ότι έχεις θέμα με τα περιττώματα.
Καλο ειναι που θελεις το καλυτερο για αυτά απλά κάποιες φορές η υπερπροσπάθεια μας οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.
Ένα απλό μίγμα σπόρων και μια επώνυμη αυγοτροφη 1-2 φορές τη βδομάδα αρκούν. Τώρα όσον αφορά τα ματζουνια και τα βοτάνια είναι προβλημα όλων όσων κάνουν εξωτερικές εκτροφές με ακραίες υγρασίες.
 
@PantelisTs Όντως είχα βάλει θέμα με τα περιττώματα της θηλυκιάς επειδή είχε αρρωστήσει. Έκανε θεραπεία και εδώ και 2 περίπου εβδομάδες είναι καλά.
Λιναρόσπορο έχουν οι συσκευασμένες τροφές που τους παίρνω πχ manitoba. Γενικά υδαρά περιττώματα δεν έχω βρει ποτέ. Ούτε δίνω χυμώδη λαχανικά και άλλα φρούτα πολύ συχνά.
Βρώμη χρησιμοποιώ αρκετά συχνά και δεν έχω δει ποτέ υδαρα περιττώματα σε κανένα. Τους αρέσει πολύ.
Επίσης σχεδόν καθημερινά τους δίνω και σουσαμι.
Αυγό 2 φορές τη βδομάδα; Νομίζω ότι ανέφερες πως δεν είναι εποχή για αυγοτροφή. Εγω τώρα τους δίνω λίγη, 1 φορά στις 10 με 15 μέρες.
Ματζούνια μέχρι σήμερα δεν έχουν φάει ποτέ. Και σήμερα που έφαγαν η ποσότητα που είχα βάλει ήταν εξαιρετικά λίγη έως αμελητέα.
Η συσκευασμένη αυγοτροφή που τους δίνω είναι της Deli nature
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θα έλεγα, αναλόγως και της αναπαραγωγικής διάθεσης του ενήλικου θηλυκού που έχεις (αν βλέπεις ότι κινείται προς τα εκεί, απλά δεν δίνεις) να τους προσφέρεις, όπως είπες αυγοτροφή κάθε 7-10 ημέρες ή φρέσκο αυγό με το τσόφλι (υπό βρασμό 12 -15 λεπτά) και τα υπόλοιπα, π.χ. βότανα ξεχωριστά είτε φρέσκα αν έχεις σε γλάστρες είτε αποξηραμένα του εμπορίου 2 φορές εβδομαδιαίως. Για χορταρικά, κηπευτικά κλπ μπορείς να δίνεις και καθημερινά.
Σκοπεύεις σε αναπαραγωγή εφέτος;
 
@ianos γενικά δε θέλω να κάνω αναπαραγωγή.
Μονο τον μικρό τον αρσενικό θα ήθελα να ζευγαρώσω μιας και κάνει σαν τρελός. Όμως δεν έχω χώρο να κρατήσω άλλα γεννητούρια και δεν έχω κανένα γνωστό μου που να θέλει καναρινακια.

Το μεσημέρι που γύρισα απο το γραφείο, προς έκπληξη μου, είδα ότι ο Ρίκι το Αστεράκι και η αδερφή του είχαν φάει όλο το αυγό με τα βότανα (ένα κουταλάκι του γλυκού).
Τα υπόλοιπα είχαν αφήσει περίπου το μισό.
Βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο και δυόσμο έχω σε γλάστρα. Το θυμάρι όσες φορές έχω πάρει, δεν έχει αντέξει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@PantelisTs Καλημέρα.
Έκανα το πείραμα με μίγμα αυγού με τσόφλι, ρίγανης, θυμαριού, βασιλικού, δυόσμου, ταραξακου, βρώμης και λίγης σπιρουλίνας.
Αρχικά πήγαν, το είδαν, έσκουξαν κι έφυγαν. Βλέπω όμως μια κινητικότητα γύρω απο το μπολακι με την τροφή. Κάποια δοκιμάζουν και φεύγουν. Ίσως διστάζουν γιατί τους είναι ξένη γεύση. Νομίζω ότι θα το συνηθίσουν.
Εγώ τους βάζω αυγό, ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μήλο, σουσάμι,μελι, μπρόκολο, πιπεριά κόκκινη, φρυγανιά και λίγο μηλοξυδο και μαλώνουν ποιο θα πρωτοφαει
 
Εγώ τους βάζω αυγό, ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μήλο, σουσάμι,μελι, μπρόκολο, πιπεριά κόκκινη, φρυγανιά και λίγο μηλοξυδο και μαλώνουν ποιο θα πρωτοφαει
Όλα αυτά στο ίδιο μείγμα; δλδ, τα ανακατεύεις;
η φρυγανιά συνήθως περιέχει αλάτι, οπότε φρόντισε, αν δεν το κάνεις ήδη, να αγοράσεις αυτές χωρίς αλάτι. Το μέλι περιέχει πολλά σάκχαρα και δεν υπάρχει λόγος να το δίνεις, υπό την έννοια ότι δεν θεωρείται θρεπτικό για ένα πτηνό, αλλά παχυντικό.
Το μηλόξυδο με πιο σκεπτικό τους το προσφέρεις;
 
Back
Top