Διατροφή Διευκρινίσεις για δοσολογία ξηρών καρπών και λαχανικών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα!
Διάβαζα χθες ένα θέμα και αναφέρθηκαν στη συχνότητα και ποσότητα ξηρών καρπών και λαχανικών στη διατροφή ενός παπαγάλου.
Θα ήθελα κάποιες παραπάνω διευκρινίσεις για την ποσότητα και τη συχνότητα που πρέπει να δίνουμε ανάλογα το είδος του παπαγάλου.
Επίσης υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής; Αν δλδ είναι ελεύθερος και δραστήριος αρκετές ώρες;
Εμένα ο κοκατιλ μου, γίνεται σε 2μερες 4 μηνών και ο γιατρός τον βρήκε αδύνατο παρόλο που του χω μεγαλη ποικιλία σπόρων, πελετ, δίνω κάθε μέρα διαφορετικό φρούτο (συμβουλή απο την εκτροφέα) αν και δεν τα τρώει, 4φορες τη βδομάδα τρώει και μικρή ποσότητα λαχανικών (πιο συχνά τρώει καλαμπόκι) και του έχω μια μικρή αυγοθήκη με ποικιλία ψιλοκομμένων ξηρών καρπών. Η αναλογία που προσθέτω είναι:
1/3 καρύδι, ένα αμύγδαλο, ένα φυστίκι Αιγίνης και 1/3 κάσιους. Συνήθως το τρώει μέσα σε περίπου 8-10 μέρες. Φυστίκι και κάσιους δεν προσθέτω κάθε φορά. Κάποιες φορές βάζω κολοκυθόσπορους και βιολογική βρώμη μαζί με το αμύγδαλο και το καρύδι. Κατόπιν συμβουλής γιατρού, πήρα μια ζυγαριά για να ελέγχω το βάρος του.

Τελικά πόση ποσότητα και σε τι συχνότητα πιστεύετε ότι πρέπει να τρώει το κάθε είδος παπαγάλου από κάθε ξηρό καρπό, ανάλογα την ηλικία και τον τρόπο ζωής του;
 
Δεν έχω παπαγαλάκια, αλλά στο youtube έχω βρει αυτό το κανάλι:
Δεν ξέρω αν βοηθάει, πάντως έχει πληροφορίες σχετικές με τη διατροφή των παπαγάλων.
 
Καλησπέρα,

την παρακάτω διατροφή μου την έχει συστήσει ο γιατρός των μικρών μου ,

fagiitaki1.webp

Τα επιτρεπόμενα λαχανικά δεν τα μετράμε, τρώνε όσο θέλουν.
Με τα φρούτα δεν ισχύει το ίδιο (ειδικά τα ώριμα φρούτα) καθώς περιέχουν σάκχαρα.

Οι ποσότητες ξηρών καρπών που καταναλώνει το μικρό σου μέσα σε μια εβδομάδα 10 ημέρες όπως λες είναι μια χαρά.

Πόσο ζύγιζε το πουλάκι και σου είπε ότι ήταν αδύνατο;

Να υπολογίζεις ότι πουλάκια που βγαίνουν από το κλουβί και πετάνε ελεύθερα στο χώρο κάθε ημέρα είναι λογικό να είναι πιο αδύνατα (και γυμνασμένα) από όσα είναι μόνιμα σε κλουβί και δεν πετάνε καθόλου.
 
@Chrisad
Ο κοκατιλακος μου που είναι 4 μηνών (δεν έχει ουρά γιατί είναι πολύ ατίθασος κι είναι ένα αλλο θέμα που με απασχολεί), ήταν 85gr όταν τον ζύγισε ο γιατρός (μεσημέρι, που ο μικρός είχε φάει και πιει αρκετό νερο όπως φάνηκε στις κουτσουλιές του).
Μου είπε οτι θα μπορούσε να είναι και πιο βαρύς.

Σήμερα τον ζύγισα πρωι πρωι για να μην έχει φάει και είναι 80gr.
Απο διάθεση αλλο τίποτα. πετάει, παίζει, καταστρέφει, τραγουδάει.
Οι κουτσουλιές του φαίνονται φυσιολογικές.
Μόνο που τρομάζει με το παραμικρό (αν και του περνάει γρήγορα ο φόβος και συνεχίζει τις αταξίες).

Με ανησύχησε όμως αυτό που συνέβη πριν μια βδομάδα που πήγαμε στο νησι.
Μάλλον απο το σοκ του ταξιδιού, την επόμενη μέρα έβγαλε 3 ματωμένα φτερά απο τη δεξιά φτερούγα του και το διαπίστωσα επειδή ειχαν τα σεντόνια και το πάτωμα μικρές πιτσιλιες απο αίμα. Βρήκα και τα φτερά. Η πληγή είχε κλείσει. Έβαλα λίγο μπενταντιν και τις επόμενες μέρες ο μπέμπης ήταν ολο χαρές και τραγούδια.

Ένα που σκέφτομαι σχετικά με τα κιλά, είναι οτι ίσως δείχνει πιο αδύνατος απο άλλα, γιατί δεν έχει ουρά.
Ο γιατρός μου είπε θα ξαναβγάλει ουρά, όμως ο μικρός με απογοητεύει γιατί ενα νέο φτερακι που είχε ξεκινήσει να βγαίνει, το τσάκισε χθες. Λες και δε θέλει ουρά. Και όπως έχω ηδη αναφέρει το κλουβί είναι φυσιολογικό (48*48*60) και τα κλαδιά τα έβαλα παράλληλα και πιο μακριά απο τα κάγκελα.
Τώρα που θα ξεκινήσω πάλι δουλειά και θα περιοριστεί περισσότερο στο κλουβί του, ίσως επικεντρωθεί παραπάνω στο φαγητό του.
Τον άλλο μήνα θα το ξαναπαω στο γιατρό (γιατι θέλω να του λιμαρει λίγο τα νύχια του που έχουν γίνει ξυράφια) οπότε θα τον ελέγξει πάλι.
 
Και όπως έχω ηδη αναφέρει το κλουβί είναι φυσιολογικό (48*48*60)

Mπορούμε να δούμε φωτογραφίες απο το κλουβί και τη διαρύθμισή του; Τα φτερά που λες τα έχασε κατα το ταξίδι μέσα στην ημέρα ή τη νύχτα;
 
@Φοίβος
Καλησπέρα,
Στο πηγαινε τον είχα στο μεγάλο του κλουβι (μόνο στο πλοίο τον πήρα με το μικρό του, πανω) κι είχε πολύ ταρακουνημα. Σοκαρίστηκε.
Όταν φτάσαμε στο νησί (μεσημέρι) και τον έβγαλα να πετάξει δεν είδα πιτσιλιες αίματος.
Την επόμενη μέρα το πρωί που τον ξαναεβγαλα, εντόπισα κάποιες πιτσιλιες (σα σπρέι) στο χέρι μου και ψάχνοντας ανακάλυψα κι άλλες στα σεντόνια κι αλλού.
Μάλλον θα του φυγαν καθώς πετούσε. Βρήκαμε τα ματωμένα φτερά σε διάφορα σημεία μέσα στο δωμάτιο. Μέσα στο κλουβί δεν είχε ούτε αίμα ούτε ματωμένο φτερο. Οταν τον ελεγξα κ έβαλα μπενταντιν, η πληγή ήταν κλειστή αλλά αρκετά ματωμένη η περιοχή. Ακόμα δεν έχουν καθαρίσει όλα τα αίματα απο την κάτω μεριά της φτερούγας. Αποφεύγω να του ρίχνω νερό όμως εκεί όταν τον πλένω, γιατί φοβάμαι μην ξανανοίξει).
Στην επιστροφή τον ειχα σε ολο το ταξίδι στο μικρό κλουβακι και ήταν πολύ ήρεμος.

IMG_20210913_215300.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την επόμενη μέρα το πρωί που τον ξαναεβγαλα, εντόπισα κάποιες πιτσιλιες (σα σπρέι) στο χέρι μου και ψάχνοντας ανακάλυψα κι άλλες στα σεντόνια κι αλλού.
Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχασε τα φτερά το βράδυ περνόντας μια κρίση νυχτερινού πανικού. Είναι σχετικά σύνηθες στα κοκατίλ και γι'αυτό πολλοί αφήνουν ένα φωτάκι νυχτός. Άλλαξε και περιβάλλον οπότε το θεωρω ακόμη πιο πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο.
 
@Φοίβος Μου φαίνεται δύσκολο να έπαθε πανικό το βράδυ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το κλουβί του ήταν κοντά μου και θα τον αντιλαμβανομουν αν άρχιζε να χτυπιέται όπως όποτε του έχει συμβεί. Δεύτερον τα 3 φτερά βρέθηκαν εκτός κλουβιου και τα 2απο αυτά σε μακρινή απόσταση συν του ότι στο κλουβί δεν υπήρχε καμία πιτσιλιά πουθενά (ούτε στα κάγκελα γιατί τα έλεγξα και καθάρισα για να σιγουρευτώ.
Πιστεύω ότι τα φτεράκια την άκουσαν απο το ταξίδι (ειδικά ο δρόμος στο νησί μέχρι το σπίτι ήταν πολύ τρικυμιώδης και το μεγάλο κλουβί που τον είχα κουνιόταν πολύ). Πρέπει λοιπόν να τα χτύπησε και σιγά σιγά με τα πετάγματα στο σπίτι να του φυγαν.
Εντύπωση βέβαια μου έκανε που η πληγή ήταν κλειστή.

Και μιας και το θέμα μου αναφέρεται στη διατροφή θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν τροφές ή βιταμίνες για φροντίδα φτερώματος, γιατί όλο τρίβεται σκαρφαλώνει χώνεται και του τσακίζουν τα φτερά.
Πάντως τις τελευταίες 2 βδομάδες του έχω μόνιμα ένα μικρό μπολακι (αυγού) με κομματάκια ξηρών καρπών και του δίνω αυγό 2 φορές τη βδομάδα. Κάθε μέρα προσπαθώ να φάει και φρούτο αλλά χωρίς επιτυχία.
 
Λογικά κάπου χτύπησε όταν τον έβγαλες έξω, δεν καταλαβαίνω των λόγο που το συνδέεις με την ταλαιπωρία του ταξιδιού αυτό.

Στο κλουβί του, τι είναι αυτό πάνω από τα δύο μπολ? Γιατί από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να καταλάβω.

Βγάλε το μπολακι που είναι στον πάτο. Δεν πρέπει να υπάρχει τπτ εκεί, καλό θα ήταν να μην κατεβαίνει καν το πουλί κάτω. Βγάλε και την σκάλα που είναι κάτω, άμα θες βάλε την κάπου όπως την άλλη. Γιατί αν δεν με ξεγελούν οι φωτογραφίες το πουλί δεν έχει ουρά.

Και κάτι τελευταίο βλέπω πως η σχάρα είναι 2 κομμάτια, αυτό το κενό είναι παγίδα θα τον μικρό.
 
@Panosfros Το επίπεδο ξύλο πάνω απο τις ταιστρες του το έβαλα αυτή τη βδομάδα γιατί παρατήρησα ότι είχε αρχίσει να κάθεται πάνω στα μπολ του. Οπότε σταμάτησε να την αράζει πάνω στην τροφή του. Κρέμασα στη γωνία κι ένα μπιχλιμπιδι για να παίζει, έβαλα απο κει το σουπιοκοκαλο και φαίνεται να του αρέσει.

Το πιατακι κάτω απο τις ταιστρες δεν το χρησιμοποιεί. Το έβαλα για να μαζεύει τα σπόρια που πετάει και του το βγάζω να τρώει οταν είναι έξω απο το κλουβί.
Καλού κακού μιας και το πες θα το βάλω στο ταψί, κάτω απο τη σχάρα, για να ειμαι σίγουρη οτι δε θα πάει.

Γενικά του αλλάζω διαρρύθμιση έστω και λίγο, μια φορά το μήνα. Ειδικά στην αρχή μέχρι να βρω τελικά τι του αρέσει, τον βολεύει αλλά εξυπηρετεί κι εμένα του έκανα πολυ συχνά αλλαγές.

Σχετικά με το βάρος και τη διατροφή, να πω ότι πήγα σήμερα και του πήρα κι ενα συμπλήρωμα διατροφής που μου πρότεινε η εκτροφέας. Το anima strath (βαζω στο νερό του).
Πάντως δεν μπορώ να πω οτι δεν τρώει. Ίσως οταν είναι ελεύθερος ξεχνιέται λιγο. Όπως είπα, πλέον του βγάζω κι έξω να χει τροφή. Είναι και υπερδραστήριος...
Αν συνεχίσει να αδυνατίζει θα τον πάω στο γιατρό.
 

Συνημμένα

  • IMG_20210916_171827.webp
    IMG_20210916_171827.webp
    67,3 KB · Προβολές: 16
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@AthinaJR και εμένα κάθεται αρκετη ώρα στην ταίστρα του είναι πρόβλημα αυτό;
@Panosfros γιατί να μην πατάει στην σχάρα; Στο δικό μου του αρέσει να τρέχει στην σχάρα.
Ξέρω εκτός θέματος αλλά μου γεννήθηκαν απορίες γιατί και ο δικός μου σκαρφαλώνει συνέχεια και κάνει τα ίδια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@Nikolma Οσο περισσότερο κάθεται τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να τις κουτσουλαει. Εγώ προτιμώ να τον αποτρέπω απο το να κάθεται πάνω στα μπολακια του. Στο νερό που το χω πιο ψηλά για να μην το καβαλάει έχω βάλει ενα ξύλινο μανταλακι (οπότε δεν τον βολεύει να ανεβαίνει).

Για τη σχάρα κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αν είναι κακό να περπατάει. Και ο δικός μου κάποιες φορές θα περπατήσει αν και δεν το συνηθίζει.
 
Για τον προφανή λόγο πως υπάρχουν κουτσουλιές πάνω στην σχάρα. Εκτός και αν έχετε τον χρόνο να την καθαρίζετε 2 φορές την μέρα. Εγώ που την κάνω κάθε 2 μέρες έχει αρκετές κολλημένες επάνω.

@AthinaJR πιστεύεις πως από την πλατφόρμα δεν μπορούν να τρέξουν κουτσουλιές (ουρά) στις ταιστρες?

Εγώ παντός θα τις έβαζα κάπου που να μην έχει τπτ από επάνω. Θα έβαζα και μια κανονική ποτίστρα γιατί αυτή βρομιζει πιο εύκολα (αυτές τις βάζουν σε πιο μεγάλους παπαγάλους). Και δεν θα έβαζα μέσα στο κλουβί αυτούς του συνδετήρες (δεν ξέρω ακριβός πως τα λένε) γιατί μπορεί να πιαστεί κάποιο ποδαράκι του μέσα. Και τέλος δεν θα έκανα τόσο συχνές αλλαγές στην διαρυθμιση του κλουβιου γιατί αυτό μπορεί να ανχωσει το πουλί.

Δεν ξέρω παιδιά εγώ έτσι τα βλέπω και εγώ 3 μήνες έχω ένα κοκατιλ και μαθαίνω ακόμα. Τα λέω τελείως καλοπροαίρετα και με κοινή λογική.
 
Back
Top