Εξωτικά Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος - Bobolink (Dolichonyx oryzivorus)

Ο Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος ή Bobolink όπως είναι ίσως περισσότερο γνωστός, είναι ένα μεταναστευτικό πτηνό της αμερικανικής ηπείρου με όμορφο κελάηδημα και ιδιαίτερο χρωματισμό.

Ο Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος​


Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος

Ο Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος είναι ένα πτηνό μεσαίου μεγέθους με μήκος 15-21 εκ και βάρος περίπου 35 γρ.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος ένα αρσενικό bobolink, χάρη στο ξεχωριστό χρωματισμό των φτερών του. Κανένα άλλο πουλί στη Βόρεια Αμερική δεν έχει μαύρο χρώμα, με λευκά μπαλώματα στην πλάτη, λευκούς ώμους και ένα λαμπερό κίτρινο λαιμό (το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού).

Διάκριση φύλου​


Ενώ ο αρσενικός δολιχόνυξ ορυζοφάγος είναι φανταχτερός, σε ότι αναφορά τον χρωματισμό του πτερώματός του, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει το ταίρι του, όταν τελειώνει η περίοδος αναπαραγωγής το πτέρωμα του γίνεται πιο άτονο. Μόλις περάσει το καλοκαίρι, τα ξεχωριστά φτερά του αρσενικού bobolink αντικαθίστανται από ελαφρά και σκούρα καστανά φτερά, κάνοντάς το να μοιάζει πολύ περισσότερο με το θηλυκό.

Αρσενικός και θηλυκός δολιχόνυχας ορυζοφάγος

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​


Τους θερινούς μήνες οι δολιχόνυχες ορυζοφάγοι απαντώνται στον Καναδά καθώς και στην ανατολική και μεσοδυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον χειμώνα μεταναστεύουν με προορισμό τις χορτολιβαδικές εκτάσεις της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της βόρειας Αργεντινής.

Ο προτιμώμενος βιότοπος αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου εγκαθίστανται σε ανοιχτούς βοσκοτόπους και αγροκτήματα. Λίγο πριν από τη μετανάστευσή τους στα νότια, μετακινούνται από τους χώρους αναπαραγωγής τους σε βάλτους γλυκού νερού όπου σταδιακά αντικαθιστούν το πτέρωμά τους με το χειμερινό που είναι πιο άτονα χρωματισμένο.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, έρχεται η στιγμή που αυτά τα μικρά πτηνά θα πετάξουν νότια. Κάθε χρόνο πετούν από το σπίτι τους στο νότιο Καναδά και τις βόρειες ΗΠΑ, προς τη νότια Νότια Αμερική, μία διαδρομή που φτάνει τα 20.000 χλμ! Αν υπολογίσει κάποιος τη συνολική απόσταση που πετάει ένα bobolink κατά τη διάρκεια της ζωής του, αντιστοιχεί 2-3 φορές του κύκλου της Γης!

Όταν φτάνουν τελικά στους χειμερινούς τους προορισμούς στη Νότια Αμερική, ψάχνουν για λιβάδια, έλη, ορυζώνες και χωράφια καλλιέργειας σόργου. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι την άνοιξη και στην συνέχεια θα επιστρέφουν στον Καναδά για να γεννήσουν για το καλοκαίρι.

Οικοσύστημα​


Τα bobolinks διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα τους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους αγρότες. Ζώντας σε χωράφια και τρώγοντας έντομα, τα πτηνά αυτά βοηθούν στη διατήρηση των αγροτικών καλλιεργειών χωρίς επιβλαβείς οργανισμούς.

Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, όταν φροντίζουν τους νεοσσούς τους, τρώνε κυρίως τα έντομα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, γεμίζουν το στομάχι τους με 70-90% επιβλαβή παράσιτα για τις αγροτικές καλλιέργειες και μόνο 5% άλλα έντομα.

Διατροφή των Βobolink​


Το ισχυρό ράμφος των δολιχόνυχων ορυζοφάγων έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται σπόρους. Μπορεί να σπάσει ακόμη και σκληρά κελύφη σπόρων χωρίς πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους, εκτός από τους σπόρους τρώνε επίσης έντομα, προνύμφες εντόμων και αρθροπόδων (όπως αράχνες, ακρίδες και σκαθάρια).

Τον χειμώνα προσθέτουν το ρύζι στη διατροφή τους. Το ρύζι αποτελεί μεγάλο μέρος της διατροφής τους και αυτό γίνεται αντιληπτό και από το όνομά τους. Τρώνε επίσης σπόρους βρώμης και καλαμποκιού.

Αναπαραγωγή​


Κάθε άνοιξη, όταν οι δολιχόνυχες ορυζοφάγοι επιστρέφουν στον Καναδά αρχίζουν την αναζήτηση συντρόφου. Τα αρσενικά είναι τα πρώτα που φθάνουν ακολουθούμενα από τα θηλυκά.

Τα αρσενικά ξεκινούν ένα περίτεχνο τελετουργικό με την ελπίδα να προσελκύσουν τον σωστό σύντροφο. Αναδεικνύουν τις φανταστικές ικανότητες πτήσης και το όμορφο τραγούδι τους. Μόλις το θηλυκό αποδεχθεί τον αρσενικό, ζευγαρώνουν.

Το θηλυκό αναλαμβάνει την κατασκευή της φωλιάς. Σε αντίθεση με πολλά άλλα πουλιά που φωλιάζουν στα δέντρα, τα bobolinks προτιμούν το έδαφος.

Απομακρύνει ένα κομμάτι εδάφους στη βάση των ψηλών χορταριών και κάνει ένα μικρό κοίλο άνοιγμα χρησιμοποιώντας το σχήμα του σώματός της. Στη συνέχεια, υφαίνει ξερό γρασίδι και ζιζάνια μαζί για να κάνει το τείχος της φωλιάς και τελειώνει εσωτερικά με κομμάτια μαλακού χόρτου. Αυτό το μαλακό γρασίδι θα βοηθήσει να είναι άνετη όταν κάθεται στη φωλιά για πολλές ώρες κάθε μέρα.

Το θηλυκό γεννά ένα αυγό την ημέρα για πέντε ημέρες από τα τέλη Μαΐου. Κλωσά τα αυγά για περίπου 13 ημέρες, επωάζοντας τα και διατηρώντας τα ζεστά μέχρι να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Φροντίζει τους νεοσσούς μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι να φύγει από τη φωλιά και το τελευταίο πουλί.

Θηρευτές​


Οι φωλιές των bobolinks γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων μεγαλύτερων πτηνών, φιδιών και θηλαστικών. Τα καστανόπτερα, για παράδειγμα, λειτουργώντας παρασιτικά προσπαθούν να βάλουν τα δικά τους αυγά σε φωλιές των δολιχόνυχων οριζοφάχων, σπρώχνοντας τα αυγά τους εκτός φωλιάς.

Προστασία​


Για να προστατεύσουν τις φωλιές τους από τα αρπακτικά, επιλέγουν σημεία καλά κρυμμένα από ψηλά χόρτα.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​


Διωνυμική ονομασία: Dolichonyx Oryzivorus
Ελληνική ονομασία: Δολιχόνυξ ο ορυζοφάγος
Αγγλική ονομασία: Βobolink
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Ικτερίδες (Icteridae)
Γένος: Δολιχόνυξ (Dolichonyx)
Είδος: D. Oryzvorus

Media Bobolink​


Το τραγούδι του δολιχόνυχα του ορυζοφάγου

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Μπράβο Αντώνη!Ένα πλήρες άρθρο για ένα δύσκολο πτηνό. Το έχω πετύχει πολλές φορές σε βιντεακια αλλά δεν ήξερα τι είναι. Σε ευχαριστούμε πολύ!
 
Συγχαρητήρια Αντώνη για το άρθρο! Από τα πιο οικεία πτηνά των βορειοαμερικανικών λιβαδιών. Δυστυχώς η σοβαρότερη απειλή που πλήττει το είδος είναι η πρόωρη συγκομιδή των καλλιεργειών, όπου με τα μηχανήματα κατά στρέφονται οι φωλιές τους. Είναι μειωμένος ο αριθμός τους.
 
Back
Top