Παπαγάλοι Δυτική ροζέλα - Western rosella (Platycercus icterotis)

Η δυτική ροζέλα ή western rosella και Stanley rosella όπως είναι γνωστή στα αγγλικά, είναι ένας παπαγάλος με καταγωγή από την νοτιοδυτική Αυστραλία.

Western rosella ή Stanley rosella​

Δυτική ροζέλα

Είναι το μικρότερο είδος του γένους του. Η ενήλικη δυτική ροζέλα ζυγίζει 60 έως 70 γρ και φτάνει σε μήκος τα 25 έως 30 εκ. Έχει άνοιγμα φτερών 35 έως 41 εκ και μακριά ουρά που είναι κατά μέσο όρο 13 εκ, όσο δηλαδή το μισό του συνολικού μήκους σώματός της.

Το κεφάλι και το κάτω μέρος της western rosella είναι έντονα κόκκινα και η πλάτη είναι σκούρη μαύρη. Το μάγουλό της είναι κίτρινο και αυτό τη διακρίνει από τα άλλα είδη του γένους των Πλατύκερκων.

Τα μάτια της είναι λαμπερά και φανερώνουν την έως πανουργίας εξυπνάδα της. Η ίριδα έχει χρώμα καφέ.

Το κάλεσμά τους αποτελείται από μια γρήγορη σειρά μελωδικών ήχων σε χαμηλό τόνο και γενικά η συμπεριφορά τους είναι σχετικά διακριτική.

Διάκριση φύλου​

Είναι το μοναδικό είδος του γένους που εμφανίζει έντονες διαφορές στον χρωματισμό των δύο φύλων. Το κόκκινο χρώμα των αρσενικών είναι πιο έντονο και γενικά ο χρωματισμός των θηλυκών είναι πιο θαμπός και λιγότερο εντυπωσιακός.

Τα νεαρά πτηνά δεν έχουν τα εντυπωσιακά χρώματα των ώριμων πτηνών και επίσης το χαρακτηριστικό χρωματικό μοτίβο του είδους δεν διακρίνεται τόσο εύκολα.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Η δυτική ροζέλα είναι ενδημική στη νοτιοδυτική Αυστραλία, απομονωμένη από τα αδελφά είδη του βορρά και της ανατολικής χώρας. Είναι αρκετά συνηθισμένο είδος και παρατηρείται συνήθως στατικό σε δάση ευκαλύπτων ή θαμνώδεις εκτάσεις.

Εμφανίζεται επίσης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και παρατηρείται συχνότερα σε περιοχές που έχουν καθαριστεί από βλάστηση να τρέφεται με σπόρους.

Η οικοσιτοποίησή της άρχισε πριν από το 1830 στην Αγγλία.

Διατροφή​

Η διατροφή της Stanley rosella αποτελείται κυρίως από σπόρους, και συγκεκριμένα ευκαλύπτων και κωνοειδών που ευδοκιμούν στις περιοχές απ' όπου κατάγεται. Η διατροφή αυτή μπορεί να συμπληρωθεί με νέκταρ και έντομα, ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και της ανατροφής των νεοσσών.

Είναι δυνατά και ανθεκτικά πουλιά που θα διατηρηθούν υγιή για όλη τους τη ζωή αν φροντίζουμε για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή τους.

Αναπαραγωγή​

Οι μήνες αναπαραγωγής είναι Σεπτέμβριος με Ιανουάριος. Στη φύση το θηλυκό επιλέγει για φωλιά τις κουφάλες από ξερά κούτσουρα.

Kαλό είναι να προσφέρουμε στην western rosella αρκετές εναλλακτικές φωλιές από τις οποίες το θηλυκό θα κάνει την επιλογή του, τετράγωνες ή πιο φυσικές στρόγγυλες "κουφαλωτές". Η είσοδος της φωλιάς πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 7-8 εκ. Η δε εσωτερική διάμετρός της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 26 εκ. με πλάτος Χ μήκος 40 Χ 60 εκ.

Η φωλιά πρέπει να έχει ένα καπάκι από πάνω, ώστε να είναι εφικτή η επιθεώρησή της από εμάς και ο καθαρισμός της. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ψηλό σημείο στο κλουβί αλλά όχι να ακουμπά την οροφή του.

Από την εσωτερική πλευρά της φωλιάς, κοντά στο άνοιγμα, πρέπει να προνοήσουμε ένα σκαλοπάτι που θα βοηθάει στις πρώτες εξόδους των νεοσσών. Μαλακό, καθαρό, ροκανίδι, πριονίδι πρέπει να είναι διαθέσιμο για το στρώσιμό της.

Οι western rosella γεννούν 1 σπάνια και 2 φορές τον χρόνο, 4-5 λευκά αυγά τα οποία κλωσσούν και τα δύο πουλιά για περίπου 20 ημέρες. Οι νεοσσοί των western rosella χρειάζονται 5 εβδομάδες για να ολοκληρώσουν το πτέρωμά τους και άλλες 2-3 εβδομάδες, ίσως και 4, για να ανεξαρτητοποιηθούν.

Φροντίδα​

Οι western rosella είναι αεικίνητα πουλιά και πρέπει να βγαίνουν τακτικά στο δωμάτιο και για ελεύθερες πτήσεις. Είναι ένα πολύ τσαχπίνικο πουλί, ένα σωστό "διαβολάκι" γεμάτο ενέργεια και παρά την μικρή δυνατότητα εκμάθησής του να μιλάει ή και να κάνει συγκεκριμένα τρικς κατά παραγγελία, ωστόσο έχει από μόνο του τέτοια ζωντάνια και χάρη που κατακτά τον ιδιοκτήτη του.

Επίσης, η western rosella δένεται πολύ και χαίρεται ιδιαίτερα με την καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί της, που το φανερώνει με δικής της επινόησης κόλπα και χαρές.

Παρά το μικρό τους σχετικά μέγεθος, ως μεσαίοι παπαγάλοι, οι western rosella είναι ανταγωνιστικά πουλιά και δύσκολα ανέχονται την συγκατοίκηση με άλλα είδη, ακόμα και με άλλα άτομα του δικού τους είδους σε μεγάλες κλούβες, γι’ αυτό είναι καλύτερα να φιλοξενούνται μόνα τους ή ανά ζευγάρια.

Σύνοψη​

Μέγεθος: 26 εκ.
Θόρυβος: πολύ χαμηλός
Δυνατότητα ομιλίας: Πολύ μικρή
Ενηλικίωση: 12 μηνών
Αναπαραγωγή: από 18 μηνών και άνω
Κλουβί (min. Διαστάσεις): 70 εκ. μήκος Χ 60 εκ. Πλάτος Χ 1μ. ύψος.
Προσδόκιμο ζωής: έως 20 χρόνια

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Platycercus icterotis
Ελληνική ονομασία: Δυτική ροζέλα, ροζέλα Stanley
Αγγλική ονομασία: Western rosella, Stanley rosella
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακουλίδες (Psittaculidae)
Γένος: Πλατύκερκος (Platycercus)
Είδος: P. icterotis
Υποείδη
Platycercus icterotis icterotis
Platycercus icterotis xanthogenys


Άλλα είδη Πλατύκερκων​

Ανατολικός Πλατύκερκος - Eastern rosella (Platycercus eximius) (Article)
Κόκκινος Πλατύκερκος - Crimson Rosella (Platycercus elegans) (Article)
Κίτρινος Πλατύκερκος - Yellow Rosella (Platycercus elegans adelaidae)​
Πλατύκερκος Αδελαΐδας - Adelaide Rosella (Platycercus elegans flaveolus)​
Πράσινος Πλατύκερκος - Green Rosella (Platycercus caledonicus)
Ωχροκέφαλος Πλατύκερκος - Pale-headed rosella (Platycercus adscitus)
Βόρειος Πλατύκερκος - Northern rosella (Platycercus venustus)

Media gallery Πλατύκερκων (Ροζελών)​

 

Συνημμένα

  • western-rosella-og.webp
    western-rosella-og.webp
    72,7 KB · Προβολές: 6.128
Back
Top