Αναπαραγωγή Δύο ζευγάρια budgies στην ίδια κλούβα θα ζουν αρμονικά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης markos34
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

markos34

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2013
Μηνύματα
68
παιδιά καλησπέρα έχω πολύ καιρό να μπω στο φόρουμ σαν μέλος (με σύνδεση)αλλά κατά καιρούς έμπαινα και ελυνα της διάφορες απορίες που είχα.
Λοιπόν η απορία που έχω είναι η εξης,έχω σε μια κλούβα 1.55υψως*60μηκος*60πλατος δυο ζευγαράκια μπαντζι. Το ένα το έχω ένα χρόνοκαι το άλλο έναμιση μήνα. Ακολουθώ διατροφή για αναπαραγωγή και το καινούργιο ζευγάρι το τελευταίο πενθήμερο που εχει μπει και στο μεγαλο κλουβι είναι σε καλό δρόμο τον έχω πετύχει πάνω της κάμποσες φορές (αλλά δεν κουνιέται δεν έσπρωχνε )χα χα χα. Και η ερωτήσει μου είναι, να τα αφήσω μαζί με το άλλο ζευγάρι η να τα χωρίσω;υπόψιν ότι ο αρσενικος ανεβαίνει πάνωτης της περισότερες φορές που ο άλλος κανει πως την πλησιάζει. Επειδή είναι πούλια που ζουν σε σμήνος και λειτουργούν ανταγωνιστικά λέτε αν τα χωρισω να κάνω καμια πατάτα; Και να γίνουν οπώς το πρωτο ζευγάρι με προκαταρκτικά, άλλα ως εκεί.Αν πάλι δεν τα χωρισω, λέτε να
δημιουργηθούν εχθροπραξίες λόγω ζήλιας και να την πληρώσουν τίποτα νεοσσοί;Έχω βάλει δυο φωλιές, μπας και ξυπνήσει και στην πρώτη το μητρικό ένστικτο. Οποίος γνωρίζει ας απαντήσει, ευχαριστώ και συγνώμη για το κατεβατο.
 
Μάρκο ας αρχίσουμε από την κλούβα. Έχεις ύψος αλλά το μήκος είναι αρκετά στενόχωρο για δύο ζευγάρια.
Βέβαια αν τα ζευγάρια είναι συνεργάσιμα και φιλικά μεταξύ τους, μικρό το κακό. Φυσικά ούτε λόγος να μείνουν και οι νεοσσοί ως ενήλικα άτομα στον ίδιο χώρο.
Δεν λες αν κράτησες καραντίνα αλλά και περίοδο γνωριμίας στον ίδιο χώρο πριν ενώσεις στο ίδιο κλουβί τα δύο ζευγάρια, αυτό όμως ήταν απαραίτητο.
Ποια είναι η πάγια διατροφή τους και τι έκανες στην διαδικασία προετοιμασίας της αναπαραγωγής;
Βασικά ακολουθούμε όλο τον χρόνο μια σωστή, ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή, σπόρων, χορταρικών, λαχανικών, φρούτων, αρωματικών βοτάνων και αυγού και κατά την προετοιμασία ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τα πράσινα χόρτα και το αυγό.
Επίσης δεν παραλείπουμε ποτέ το σουπιοκόκκαλο από το κλουβί.
Μην περιμένεις να δεις σπρωξίματα από τον αρσενικό σου, μόνο τριψίματα. Έτσι είναι οι παπαγάλοι.
Τέλος η συμπεριφορά των δύο ζευγαριών, εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του κάθε πουλιού, την ψυχολογία του αλλα και κάποιους αντικειμενικούς παράγοντες κυρίως υγείας.
Αν το θηλυκό σου του πρώτου ζευγαριού π.χ έχει ορμονικά προβλήματα και δεν επιθυμεί ζευγάρωμα, υπάρχει η περίπτωση να γίνει μια εξαιρετική παραμάνα στους νεοσσούς του δεύτερου ζευγαριού αλλά υπάρχει και η περίπτωση να χαλάσει τα αυγά ή να επιδείξει επιθετικότητα στους νεοσσούς.
Το αρσενικό του πρώτου ζευγαριού ενδέχεται να είναι έτοιμο για ζευγάρωμα και η άρνηση του ταιριού του, να το οδηγήσει σε διεκδίκηση του άλλου θηλυκού με αποτέλεσμα τσακωμούς που μπορεί να αποβούν και μοιραίοι για κάποιο πουλί.
Μπορεί τίποτα απ' όλ' αυτά να μην συμβεί, όπως και αν έχουν τα πράγματα και όλα να πάνε καλά, κάτι που στο εύχομαι ολόψυχα.
Πάντως μόνο η σχολαστική παρατήρηση μπορεί να σου δώσει τις απαντήσεις που επιθυμείς και φυσικά πρέπει να έχεις έτοιμο εναλλακτικό κλουβί καθαρό και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.
Βάλε μας αν θέλεις και κοντινές φωτογραφίες των πουλιών και πες μας και τις ηλικίες τους αν τις γνωρίζεις.
 
]maria p σε ευχαριστώ πολύ για της πολύτιμες συμβουλές σου. Ναι στο καινούργιο ζευγάρι είχα κρατηθεί καραντίνα ενός μηνός.Από διατροφή και στα δυο ζευγάρια φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα μαρουλακη λαχανάκι αγγουράκι καροτακι μπρόκολο μηλο μπανανα(το αγγούρι το μήλο και το μαρούλι το ξεπαστρεύουν άμεσος τα υπόλοιπα απλά πολλή λίγα τσιμπιματακια. Τους έχω συνεχια μες στο κλουβί σουπιοκοκαλο που ευτυχώς τρώνε και τα τέσσερα.Απο χωρταρικα δεν έχω βάλει ακωμα αλλά σκέφτομαι να πειραματιστώ με σπόρους -φύτρες.Βάζω μέρα παρά μέρα αυγο αλλά δεν το ακουμπάνε καθόλου και καθημερινά υπάρχει μέσα στο κλουβί ξηρά αυγοτροφη έτοιμη του εμπορίου στην οποία πρόσθετα βάζω από ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα θυμάρι βασιλικό και ρίγανη. Νεράκι. Φρέσκο δυο φωρες την μέρα και για να μην τα ενοχλώ με την μέρα παρά μέρα καθάρισμα του κλουβιού αγόρασα κάποιο ειδικό πελετ και έτσι τα καθαρίζω κάθε Κυριακή.Από ότι βλέπω όμως θα κάνω το εξής θα χωρίσω την κλούβα στην μέση σαν πάνω κάτω οροφως.75υ 60π 60μ πιστεύω ότι είναι ιδανικό για κάθε ένα ζευγάρι. Και εαν και εφόσον γινω παππούς έχω καβαντζα σχεδόν μια καινούργια ζευγαρωστρα(αυτή που έχω ανεβάσει με την κοπέλα μου όταν την πήρα πρην από ένα χρόνο.σε ευχαριστώ και κάθε συμβουλή παρατήρηση δεκτη. Οσω για της φωτο θα ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία.

και κάτι τελευταίο μες στην φωλιά έχω βάλει λίγο πριονίδι αυτό το χοντρό να το αφήσω;δεν ξέρω έχω δει άπειρα βίντεο. Στο y/άλλοι βάζουν άλλοι όχι το ίδιο και στης διάφορες συζητήσεις στο ίντερνετ. Και μιας και λεω για y/t εκεί είδα αυτά τα ζόρικα αεροπλανικα σπρωξίματα και συγκρινο με τον δικό μου που απλά. κάθεται. Και πάλι ευχαριστώ.
 
Ωραια, πριονίδι κανονικά δεν χρειάζεται. Βάλε αν θέλεις ελάχιστο και αν δεν το θέλουν θα το βγάλουν μόνα τους έξω. Συνήθως ελάχιστα πούπουλα βάζουν και τίποτ' άλλο. Με το καλό!
 
Αυτό θα κάνω, πιστεύουν δυο κουταλιές της σούπας σε κάθε φωλιά που εχω βάλει είναι αρκετό, σε ευχαριστώ.
 
Καλημερα! Εδώ είναι και τα μικρά μου,(στην φωτο του προφιλ,θα προσπαθησω να την ανεβασω και κανονικα αλλα κατι δεν κανω καλα μαλλον.)αργησα να ανεβασω φώτο αλλά δεν το αμελησα. Την κλούβα οπώς γράφω και σεππροηγούμενο μνα την έχω χωρίσει στα δυο, στο ενα κομάτι είναι το ενα ζευγαρακι ο ρουλης απο τερμα αριστερά, και η Χρύσα απο τέρμα δεξιά. Στο άλλο κομάτι έχω την μητσουλα τέρμα πανω, και τον Βαγγέλη κεντρο. Θα ανεβασω και φώτο απο την κλούβα μόλις μπορέσω να ξεκολησω μιας και χρειάζεται μια ψιλό επεξεργασία η φώτο λόγω μεγέθους της.
 
Πολύ ωραία πουλάκια όλα να σου ζήσουν, ε ο Βαγγέλης πρωταγωνιστεί :)
 
Back
Top