Γενικά Είμαι σκηνοθέτης και ψάχνω πληροφορίες για παπαγάλους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης gaitan
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

gaitan

PB New Member
Εγγραφή
1 Σεπ 2017
Μηνύματα
9
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα είμαι ο Γιάννης, είμαι σκηνοθέτης και δεν έχω πουλιά. Γράφτηκα στο φόρουμ γιατί με ενδιαφέρει να γνωρίσω και να συνομιλήσω με ιδιοκτήτες παπαγάλων, κυρίως μεγάλων (άφρικαν γκρέυ-ζακό, αλλά όχι μόνο). Ο λόγος είναι πως κάνω έρευνα για ένα σενάριο που γράφω, στο οποίο οι ήρωες ψάχνουν να αγοράσουν ένα ζευγάρι ζακό. Γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα για τους παπαγάλους (είχαμε πριν από πολλά χρόνια ένα ζευγάρι budgies), οποιαδήποτε πληροφορία θα με βοηθούσε. Για παραπάνω λεπτομέρειες ή διευκρινήσεις, είμαι στην διάθεσή σας.
Έχοντας ρίξει μια ματιά στο φόρουμ και τις συζητήσεις για τους παπαγάλους, καταλαβαίνω πως υπάρχουν αρκετά μέλη με πολύ αγάπη και γνώση για τα πουλιά. Θα χαρώ να συνομιλήσω με όποιον έχει την διάθεση και τον χρόνο. Συγχαρητήρια για την αξιόλογη και σοβαρή δουλειά της ιστοσελίδας σας.
 
Γεια σου Γιάννη, χαίρομαι να καταφέρουμε κάπως να συμβάλλουμε στη δουλειά σου για την οποία συγκεκριμένα αλλά και γενικότερα εύχομαι κάθε επιτυχία και πρόοδο!
Δυστυχώς προσωπική εμπειρία από αυτούς τους υπέροχους παπαγάλους δεν έχω, υπάρχουν όμως αρκετά αξιόλογα άτομα στο φόρουμ που πιστεύω θα θελήσουν να βοηθήσουν.
Μπορώ να σου δώσω κάποια θέματα να ρίξεις μια ματιά για να μπεις στο ψυχολογικό προφίλ και την υψηλή νοημοσύνη των παπαγάλων αυτών, που ακριβώς λόγω αυτών των εξαιρετικών χαρακτηριστικών τους γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι ψυχικά με τάσεις αυτοκαταστροφής.
Θα ήθελα να ρωτήσω, η αναζήτηση των παπαγάλων είναι μια μικρή πτυχή της γενικότερης ιστορίας ή όλο το σενάριο πλέκεται γύρω από αυτή την αναζήτηση; Η ταινία θα είναι μικρού μήκους; Τι;
Ρωτάω και από περιέργεια αλλά και γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να εφοδιαστείς με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη ζωή, τη καθημερινότητα και την συμπεριφορά των πουλιών.
Επίσης δεν θα χρειαστείς πουλιά;:D
Προφανώς θα γνωρίζεις πως είναι αν όχι ο εξυπνότερος, σίγουρα από τους εξυπνότερους παπαγάλους.
Λέγεται περί νοημοσύνης 5χρονων παιδιών.
Διάβασε αυτά τα θέματα
https://community.petbirds.gr/threa...αγάλος-african-grey-psittacus-erithacus.1078/
https://community.petbirds.gr/threads/Η-διακήρυξη-των-δικαιωμάτων-ενός-παπαγάλου.17678/
https://community.petbirds.gr/threads/Εκπαίδευση-παπαγάλων-εξημέρωση.5707/
https://community.petbirds.gr/threads/Τα-παιχνίδια-και-η-συμβολή-τους-στην-ανάπτυξή-των-παπαγάλων.17867/
https://community.petbirds.gr/threads/Η-επιθετικότητα-των-παπαγάλων.9489/
https://community.petbirds.gr/threads/Οδηγός-φροντίδας-παπαγάλων.26295/
Ό,τι θέλεις και ό,τι σε προβληματίσει εδώ είμαστε και περίμενε και άλλες απόψεις.
Καλή επιτυχία! 🙂
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γειά σου Μαρία, ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
Απαντώ στα ερωτήματά σου: Το σενάριο είναι για μια μεγάλου μήκους ταινία και βρίσκεται ακόμα σε αρχική μορφή. Οι παπαγάλοι και η αναζήτησή τους είναι το έναυσμα της ιστορίας και όχι το βασικό της θέμα. Φυσικά, τα θέματα της επικοινωνίας, της εξυπνάδας και φροντίδας των συγκεκριμένων πουλιών, θα χρησιμοποιηθούν αλληγορικά στην ιστορία και τους χαρακτήρες. Σε πρώτη φάση ψάχνω να μάθω λεπτομέρειες για την ζωή, την συμπεριφορά και την καθημερινότητα των πουλιών, αλλά και των ιδιοκτητών τους σε σχέση με αυτά. Θα διαβάσω τα θέματα που μου έστειλες, είναι σίγουρα μια καλή αρχή για να μπω λίγο στο νόημα.
Επίσης αναρωτιέμαι αν υπάρχουν στην Ελλάδα εκτροφεία που μπορώ να επισκεφτώ ή εκτροφείς με τους οποίους μπορώ να μιλήσω ή ακόμα καλύτερα να συναντήσω από κοντά.
Θα μου ήταν πολύ χρήσιμο να βρω ιδιοκτήτες πουλιών που ενδιαφέρονται να μιλήσουν για τα δικά τους πουλιά και την σχέση τους με αυτά.
Τέλος, δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στο σενάριο, ψάχνω ανθρώπους που να έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους παπαγάλους, σε επίπεδο επικοινωνίας, εκπαίδευσης ή ψυχολογικής υποστήριξης. Ανθρώπους που οι παπαγάλοι να αισθάνονται μια ξεχωριστή οικειότητα κοντά τους. (δεν ξέρω αν έχετε δει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "The wild parrots of Telegraph Hill" http://www.imdb.com/title/tt0424565/ - είναι εξαιρετικό, αξίζει αν και είναι δύσκολο να βρεθεί)
Όλα αυτά είναι στο επίπεδο της έρευνας και της γνωριμίας μου με το θέμα αλλά και με ανθρώπους που έχουν ζήσει με παπαγάλους, προκειμένου το σενάριο να στηρίζεται όσο το δυνατόν σε πραγματικά στοιχεία.
Τέλος, δεν είναι απαραίτητο να είναι ζακό, θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη ράτσα με ικανότητα στην ομιλία.
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, και εννοείται πως θα προκύψουν και άλλα ερωτήματα, αλλά ας ξεκινήσουμε με αυτά! Γιάννης
 
Το σενάριο είναι για μια μεγάλου μήκους ταινία και βρίσκεται ακόμα σε αρχική μορφή. Οι παπαγάλοι και η αναζήτησή τους είναι το έναυσμα της ιστορίας και όχι το βασικό της θέμα. Φυσικά, τα θέματα της επικοινωνίας, της εξυπνάδας και φροντίδας των συγκεκριμένων πουλιών, θα χρησιμοποιηθούν αλληγορικά στην ιστορία και τους χαρακτήρες.
Δλδ για να καταλάβουμε...
Αλληγορικά :
  • Η αναζήτηση των παπαγάλων έχει να κάνει με την αναζήτηση συντρόφου ή παιδιού;
  • Η επικοινωνία σχετίζεται με το " παπαγαλίζειν"
  • Η εξυπνάδα με τον μιμητισμό;
  • Η φροντίδα με την εφ' όρου ζωής δέσμευση στη σχέση;
Αν και βλέποντας τωρα τις ερωτήσεις μου, αντιλαμβάνομαι οτι ενδεχομένως να τις θέτω για να απορριφθούν επι τόπου, ( το οποίο με βοηθά προσωπικά στη μορφοποίηση του πλαισίου σκέψης μου), θέλω να συμπληρώσω ότι τα θέματα που σου θίγω έχουν 2 όψεις, αυτήν της άγριας ζωής συγκριτικά με την προσαρμογή και ανταπόκριση στην οικόσιτη και εκείνην της διάνοιας ενός 5 χρονου σε αντίθεση με το ένστικτο αλλά και με την μη εξέλιξή της.

Τέλος, επειδή δεν τα καταφέρνω και πολυ σε όλα αυτά... Παιδιά έχουμε μέλη με παπαγάλους Ζακό ( και άλλους μεγάλους), μήπως αν τους θυμάστε να τους ταγκάρετε ώστε να βοηθήσουμε τον φίλο μας;
@Φοίβος μηπως εσυ που εχεις μεγαλωσει αμαζονίου θα μπορούσες να δώσεις στοιχεία;
 
@ianos
Καλησπέρα,
σίγουρα κάποια από τα στοιχεία που λες υπάρχουν στην σκέψη και την πρόθεση μας, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα και ίσως να μην ξεκαθαριστούν ποτέ με τόση σαφήνεια. Είναι τόσες πολλές οι αναγωγές που μπορείς να κάνεις, σίγουρα θα αγγίξουμε κάποιες και πολλές άλλες όχι.
Η αναζήτηση του ζευγαριού των παπαγάλων έχει να κάνει, αρχικά, με την ιδέα πως θα μπορούσαν να ζευγαρώσουν τα πουλιά και να πουλάνε τα μικρά παπαγαλάκια. Δηλ. Ο αρχικός σκοπός τους είναι κυρίως "επιχειρηματικός". Δε θα τα καταφέρουν. Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με μια έλλειψη συντροφικότητας, με την ανάγκη της φροντίδας και της υπάρξης μιας "οικογένειας", με την προσπάθεια να καλυφθεί το κενό μια μοναχικής ζωής.
Αντίστοιχα, ο μιμητισμός, η "παπαγαλία", οι λεκτικές παρανόησεις, η δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι θέματα που με αφορούν και θα ενταχθούν με κάποιο τρόπο... Επίσης, οι παπαγάλοι είναι από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα πουλιά και ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα άγριας ζωής, όπως λες, που έχουν την ικανότητα προσαρμογής σε οικόσιτο περιβάλλον.
Όλα αυτά είναι το backround της ιστορίας, η βασική πλοκή της οποίας εξελίσσεται στην αναζήτηση του ανθρώπου που, επειδή είναι "ειδικός" και με μια ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία με τα πουλιά, θα τους έφερνε το υποτιθέμενο ταιριαστό ζευγάρι παπαγάλων. Όταν αυτός εξαφανίζεται με τα λεφτά και τους παπαγάλους, οι ήρωες ξεκινούν την αναζήτησή του, συναντώντας διάφορους χαρακτήρες που τον γνώριζαν, αλλά που ο καθένας έχει μια διαφορετική γνώμη για αυτόν.. ( η παρανόηση και δυσκολία επικοινωνίας που λέγαμε..:D)... Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα πολύ...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και πάλι :)
 
Λοιπόν, κύριε σκηνοθέτη, καλησπέρα! Είμαι η Ανατολή, μένω Χαλκιδική και έχω σταθερά 12 παπαγάλους. Από μεγάλους έχω έναν Ζακό και ένα υπέροχο ζευγάρι Αλεξανδρινών. Δουλεύω από το σπίτι, οπότε όλη μέρα είμαι μαζί τους. Θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες και μέρες για τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους) Οτι θες να μάθεις και το γνωρίζω, ρώτα και θα χαρώ να σε κατατοπίσω σχετικά, οκ; Και φίλμαρε και κανένα ντοκιμαντέρ ωραίο για αυτά τα υπέροχα πλάσματα, ε 😉
 
@anatolia
Kαλημέρα Ανατολή, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου!
Να χαίρεσαι την ομάδα σου! Εκτός από την συμπεριφορά των πουλιών με ενδιαφέρει και η σχέση σου με αυτά, και κάποια πρακτικά θέματα. Ξεκινάω:
- Πόσα χρόνια ζεις με τους παπαγάλους και πως προέκυψε;
- Σε πόσα χρόνια έφτασες να έχεις 12;
- Οι δικοί σου άνθρωποι, πως το αντιμετωπίζουν;
- Σε τι χώρο τους έχεις (κλουβιά ή έξω στο δωμάτιο); Είναι όλοι μαζί ή σε ξεχωριστούς χώρους;
- Φαντάζομαι ζεις σε μονοκατοικία; (σε σχέση με την φασαρία)
- Πως τα πάνε μεταξύ τους τα πουλιά;
- Τα έχεις πάρει από εκτροφέα ή από πετσόπ;
- Έχεις κάνει προσπάθεια να ζευγαρώσεις κάποια;
- Τον ζακό τον έχει μάθει να μιλάει; Οι υπόλοιποι;

Θέλω να σε ρωτήσω τόσα πολλά πράγματα, αλλά θα τα πάω σιγά σιγά για να μην μπερδευτούμε.
Θα ήθελα πάρα πολύ να τα δω ή να τα πούμε από κοντά αλλά είμαστε μακριά. Μένω Αθήνα, και προς το παρόν δεν μπορώ να φύγω λόγω δουλειάς. Θα μπορούσαμε αν θες να μιλήσουμε και τηλεφωνικώς αν θες.
Καλημέρα κι ευχαριστώ
Γιάννης
 
Γιάννη, καλησπέρα!

Ευχαριστώ για τις ευχές σου!)

Παρακάτω σου απαντώ στις ερωτήσεις σου, όπως τις θέτεις.

- Πόσα χρόνια ζεις με τους παπαγάλους και πως προέκυψε;
Με τους παπαγάλους ζούμε εδώ και πέμπτο χρόνο και προέκυψε εντελώς τυχαία. Ο σύντροφός μου είναι τρελός για αυτά και πάντα ήθελε ένα. Έτσι, όταν συζήσαμε, πήγε με το παιδί του μια μέρα επίσκεψη σε έναν ξάδελφο του εκτροφέα και μου έφεραν σπίτι ένα μικροσκοπικό, κακάσχημο, χωρίς φτερά ακόμη κοκατιλάκι περίπου 2 μηνών. Αρχικά το φρόντιζε εκείνος και μια μέρα μου το έβαλε απλά στον ώμο… Αυτό ήταν – έρωτας μέχρι θανάτου!) Αυτό το πουλί τώρα είναι η αρχηγός του σμήνους και αφού μεγάλωσε μαζί μας από μωρό, είναι πραγματικά σαν άνθρωπος.

- Σε πόσα χρόνια έφτασες να έχεις 12;
Φτάσαμε σήμερα, μετά από 4 περίπου χρόνια σε αυτό τον αριθμό. Θα είχαμε πολύ περισσότερα, αλλά συνέβησαν κάποια ατυχήματα με κάποια πουλιά μας και κάποια μωρά τους δεν επέζησαν από τις πρώτες γέννες.

- Οι δικοί σου άνθρωποι, πως το αντιμετωπίζουν;
Η μητέρα μου δεν τα αντέχει, λέει πως ζούμε σε κοτέτσι και μας επισκέπτεται σπανίως. Η αδερφή μου τα συμπαθεί, κάνει την νταντά τους όταν λείπω (σπανίως). Επισκέψεις στο σπίτι, όπως καταλαβαίνεις, δεχόμαστε ελάχιστες και ευτυχώς οι συγγενείς μας όλοι μένουν λίγο μακριά.) Επειδή όλο το σπίτι είναι ένας παιχνιδότοπος, πρέπει πρώτα να συμμαζεύουμε και μετά να δεχόμαστε κόσμο)


- Σε τι χώρο τους έχεις (κλουβιά ή έξω στο δωμάτιο); Είναι όλοι μαζί ή σε ξεχωριστούς χώρους;

Αρχικά, όταν μετακομίσαμε στην Χαλκιδική, τα πουλιά δεν είχαν σταθερό σημείο αναφοράς. Δηλαδή, μετακινούσαμε τα κλουβιά τους πέρα-δώθε κάθε μέρα από το υπνοδωμάτιο στο σαλόνι και αντίστροφα για να έχουμε συνεχή επικοινωνία. Έχουν τα κλουβιά τους το καθένα, αλλά τα βγάζω κάθε μέρα έξω για βόλτα με τη σειρά. Με τον καιρό τους παραχωρήσαμε εντελώς το υπνοδωμάτιο και ακόμη κάνουμε κάποιες βελτιώσεις εκεί μέσα, ώστε να είναι άνετα για τα διαβόλια αυτά να παίζουν και να πετάνε. Συχνά έρχονται από μόνα τους στο σαλόνι ή τα φέρνω μόνη μου και έχουν παιχνιδότοπους παντού να παίζουν και στο σαλόνι.

- Φαντάζομαι ζεις σε μονοκατοικία; (σε σχέση με την φασαρία)
Ζούμε σε ένα συγκρότημα θερινών κατοικιών, κόσμος έρχεται μόνο το καλοκαίρι εδώ. Εμείς έχουμε ισόγειο διαμέρισμα με αυλή, και τα βγάζω έξω όποτε έχω χρόνο να λιαστούνε. Από φασαρία μην σου πω πως τα μωρά των γειτόνων και των τουριστών το καλοκαίρι κάνουν πολύ περισσότερη!) Οι πιο φωνακλάδες μας είναι οι Αλεξανδρινοί, αλλά και αυτοί ακόμη φωνάζουν λίγη ώρα, συνήθως το πρωί και αργά το απόγεμα, όπως κάνουν και στη φύση. Το καλοκαίρι έχουμε ώρες κοινής ησυχίας, οπότε κλείνω πόρτες, παράθυρα, βάζω κλιματιστικό, σβήνω φώτα, αφήνω ένα μικρό φωτάκι και τα πουλάκια μου ησυχάζουν και κοιμούνται μια χαρά. Έτσι, δεν ενοχλούν κανένα. Το υπόλοιπο διάστημα τα αφήνω να εκφράζονται ελεύθερα όλη μέρα) Να ξέρεις, πως αν ένα πουλί φωνάζει συνέχεια, κάτι συμβαίνει. Δεν φωνάζουν ποτέ τυχαία οι παπαγάλοι….

- Πως τα πάνε μεταξύ τους τα πουλιά;
Μεταξύ τους έχουν πια τα κοκατίλ και τα μπάντζι σχηματίσει κοπάδι. Όπως είπα, αρχηγίνα είναι η πρώτη μας, η Χάρη. Επίσης, ο Αλεξανδρινός μας είναι πολύ ήσυχος και τα πάει καλά με όλους. Επειδή, όμως τα άλλα 2 μεγάλα, η Αλεξανδρινή και ο Ζακό, είναι λίγο μουρλά στην συμπεριφορά, διαχωρίζω τις βόλτες των μεγάλων και των μικρομεσαίων. Ο καθένας έχει την ώρα του. Όταν, όμως, πάρω κάποιον από το κοπάδι σε άλλο δωμάτιο, τσιρίζουν όλα μαζί και ψάχνουν ο ένας τον άλλο!) Πολύ πλάκα έχουν τότε, σπέρνεται ένας πανικός στο σπίτι)

- Τα έχεις πάρει από εκτροφέα ή από πετσόπ;
  1. Κοκατίλ Χάρη – την πήραμε από εκτροφέα ερασιτέχνη, ξάδερφο, όπως ανέφερα παραπάνω.
  2. Κοκατίλ Νάσος, σύντροφος της Χάρης – τον πήρα/έσωσα από ένα μαγαζί, όπου τον κρατούσαν σε άθλιες συνθήκες.
  3. Κοκατίλ Φίγκο – τον αγοράσαμε αρχικά για την Χάρη από έναν φοιτητή που δεν τον ήθελε πια, γιατί είναι άγριος και τραγουδά δυνατά.
  4. Κοκατίλ Ζιζέλ, σύντροφος του Φίγκο – την πήραμε από πετσόπ για τον Φίγκο, η προηγούμενη σύντροφος του οποίου πέθανε και εκείνος έπεσε σε κατάθλιψη τότε.
  5. Κοκατίλ Χούλιο, παιδί του Φίγκο και της Ζίζης, το οποίο το μεγάλωσε η Χάρη με τον Νάσο. Είναι το πρώτο μας μωρό κοκατίλ και λατρεμένος.
  6. Μπάντζι Τσίκης – τον σώσαμε παρέα με ένα ανάπηρο κοκατίλ που εκείνος τάιζε. Μας τα έδωσαν γιατί ήταν και τα 2 άρρωστα, οπότε θα πέθαιναν έτσι και αλλιώς, μας είπαν. Ο Τσίκης είχε μεγάλο όγκο στην κοιλιά, τώρα σχεδόν εξαφανίστηκε. Είναι πολύ ερωτιάρης και τσαχπίνης.)
  7. Μπάντζι Αλεκάκι, κόρη (μάλλον) του Τσίκη και της Ιβας (πέθανε από καρδιά έχει 3 μήνες). Είναι το πρώτο μας μωρό μπάντζι.
  8. Μπάντζι Ουρανία – καινούρια στην παρέα, έχει περίπου 2 εβδομάδες που την πήρα από πετσόπ για τον Τσίκη.
  9. Αλεξανδρινός Ρόκκο – τον αγοράσαμε από έναν κύριο που τον είχε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά με κομμένα φτερά και πολύ φοβισμένο. Ήδη τότε ο Ρόκκος ήταν 5 χρόνων. Μαζί μας χαλάρωσε με τον καιρό, έμαθε να πετά και είναι το καλύτερο και το πιο ήρεμο πουλί. Τον έμαθα και κάποιες λέξεις και σφυρίγματα.
  10. Αλεξανδρινή Κοκό – την αγοράσαμε από έναν κύριο που την είχε ναι μεν σε καλή κατάσταση, αλλά μόνη, χωρίς καλή τροφή, χωρίς παιχνίδια, κλπ. Αυτή είναι ο διάολος μας!)
  11. Ζακό Τάσος – τον αγοράσαμε από πετσόπ μετά από παρακάλια 2 χρόνων. Ήταν ο κράχτης του μαγαζιού και τον είχαν σε άθλιες συνθήκες. Το πουλί υπέφερε εκεί μέσα 9 χρόνια και έχει πάρα πολλά ψυχολογικά θέματα. Αλλά είναι γλύκας και τον αγαπάμε πολύ)
  12. Και τώρα πρόσφατα έδωσα και 4 μωρά κοκατίλ σε οικογένειες που τα λατρεύουν, οπότε, με συγχωρείς, μπερδεύτηκα στο μέτρημα!) Περιμένουμε, όμως, σύντομα καινούρια μωρά, οπότε δεν ξέρω τότε πόσα θα έχουμε!)
- Έχεις κάνει προσπάθεια να ζευγαρώσεις κάποια;
Έχουμε ζευγαρώσει σχεδόν τους πάντες. Μπακούριδες χωρίς σύντροφο είναι το Αλεκάκι και ο Τάσος. Ο Χούλιο είναι ακόμη μικρός για τέτοια, ο Τσίκης προς το παρόν αγνοεί την νέα του γυναίκα. Τα κοκατίλ Χάρη-Νάσος είναι άριστοι γονείς, αλλά δεν κάνουν γόνιμα αυγά. Το ζευγάρι Φίγκο-Ζίζη κάνει γόνιμα αυγά αλλά πετά τα μωρά στην άκρη…. Οι Αλεξανδρινοί κάνανε 3 φορές αυγά, αλλά πάλι άδεια, τώρα μπαίνουμε στην 4η γέννα. Δύσκολα τα ζευγαρώματα!)

- Τον ζακό τον έχει μάθει να μιλάει; Οι υπόλοιποι;
Ο Τάσος μεγάλωσε σε μαγαζί, ξέρει να λέει πολλά και να μιμείται πολλούς ήχους, εγώ συνεχίζω την εκπαίδευση. Πολλές φορές, όμως, ρίχνει κάτι βρισιές!) Δεν φταίει το πουλί, βέβαια, ότι ακούει, αυτό επαναλαμβάνει.

Ο Ρόκκο λέει κάποιες λέξεις, σφυρίζει, αλλά και σαν είδος οι Αλεξανδρινοί έχουν περιορισμένες ικανότητες σε αυτό τον τομέα.

Ο Χούλιο άρχισε να λέει το όνομά του πρόσφατα.

Οι υπόλοιποι δεν μιλάνε, αλλά επικοινωνούμε μια χαρά. Από τις τσιρίδες-τραγούδια-σφυρίγματα τους και την συμπεριφορά-στάση σώματος καταλαβαίνω τι μου λένε, οπότε μια χαρά)

Αυτά τα ολίγα για σήμερα!) Πάντως, δεν περίμενα ότι οι παπαγάλοι είναι τόσο απαιτητικά και ευαίσθητα κατοικίδια. Είναι τόσα πολλά που έχω μάθει για αυτούς και με πονάει πολύ, όταν βλέπω πως ο κόσμος απλώς τα αγοράζει για παιχνίδι ή ντεκόρ. Δεν είναι καθόλου παιχνίδι, έχουν απίστευτη νοημοσύνη και δένονται πολύ με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν, αλλά και μεταξύ τους.

Πολλά ακόμη μπορώ να σου πω, όπως, φαντάζομαι, και κάθε μέλος της ιστοσελίδας αυτής της άτυπης όμορφης κοινότητας.

Για αυτό είπα, πως αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος κάποτε ένα καλό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ για αυτά τα υπέροχα πλάσματα)

Αν θέλεις, μπορείς επίσης να δεις κάποια βίντεο και φωτογραφίες από τα μωρά μας στην σελίδα μου στο FB. Ανεβάζω εκεί αρκετά πράγματα.

Αθήνα κατεβαίνω τέλος του μήνα για δουλειά και εγώ, αν θες, μπορούμε να τα πούμε τότε και εκεί.

Σε ευχαριστώ και αναμένω και άλλες ερωτήσεις! Καλό απόγευμα!)
 
@anatolia
Ουάου! Είσαι καλή εσύ! Εξαιρετικές και σαφείς απαντήσεις! Συγχαρητήρια κ ευχαριστώ, με βοηθάς πολύ!
Θα επανέρθω αύριο με νέες ερωτήσεις.
καλό βράδυ
👍
Καλέ μου άνθρωπε, η παιδεία και η εκπαίδευση κάνουν θαύματα!) Καλό βράδυ!)
 
@anatolia

Γειά σου και πάλι,
μερικές ακόμα ερωτήσεις που μου απαντάς όποτε μπορέσεις:
- Μου γράφεις πως είναι δύσκολα τα ζευγαρώματα και πως είναι πολύ απαιτητικά και ευαίσθητα κατοικίδια. Μπορείς να μου πεις λίγα παραπάνω πράγματα για αυτό? υπάρχουν κα΄ποιες προϋποθέσεις για επιτυχημένα ζευγαρώματα;
- Είσης μου γράφεις πως τους έχετε ζευγαρώσει σχεδόν όλους. Αν δηλ φέρεις μια θυληκιά σε ένα αρσενικό ή το αντίθετο, είναι σίγουρο πως θα ζευγαρώσουν ή μπορεί και να μην τα βρούνε; Δηλ επιλέγουν το ταίρι τους;
- είναι μονογαμικοί;
- θα μπορούσες να μου περιγράψεις με λίγα λόγια τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθένος;
- Αν κάποιος γνωστός σου - που αγαπάει τους παπαγάλους - σου έλεγε πως σκέφτεται να αγοράσει ένα ζευγάρι μεγάλων παπαγάλων (πχ ζακό ή μακάο) με σκοπό να ξεκινήσει να τους εκτρέφει, ερασιτεχνικά μάλλον στην αρχή, τι συμβουλές θα του έδινες; Σε σχέση με τον χώρο, την περιποίηση, τις συνθήκες που θεωρείς απαραίτητες;
- Πιστεύεις πως μια τέτοια κίνηση (η αγορά - εκτροφή) μπορεί να είναι μια επιχειρηματική ιδέα;
- Υπάρχει κάποιος ειδικός γιατρός (πχ ψυχολόγος;) που περιποιείται καταθλιπτικά ή ψυχικά τραυματισμένα πουλιά;
- Γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο που να έχει μια ξεχωριστά ιδιαίτερη σχέση με τους παπαγάλους; Κάποιον που τα πουλιά να δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια, τον αισθάνονται δικό τους ή που επικοινωνεί μαζί τους με μεγάλη ευκολία. Φαντάζομαι πως ο καθένας έδω μέσα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα πουλιά του, αλλά εγώ μιλάω για κάποιον που ακόμα και για εσάς τους ίδιους είναι αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη η σχέση του με τα πουλιά.

Αυτά για τώρα... ελπίζω να μην σε κουράζω.

Αν έρθεις στην Αθήνα, θα ήθελα πάρα πολύ να συναντηθούμε να τα πούμε από κοντά.
Δεν έχω fb και δεν μπορώ να δώ τα βιντεο που ανεβάζεις (

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

υ. Γ. τα ονόματα που τους έχετε δώσει είναι ένα κι ένα! Τρελαίνομαι ιδιαιτέρως για Ουρανία και Τσίκη!

νά σαι καλά
γ
 

Γιάννη, καλησπέρα!

Σε ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και συνεχίζω με απαντήσεις.)



- Μου γράφεις πως είναι δύσκολα τα ζευγαρώματα και πως είναι πολύ απαιτητικά και ευαίσθητα κατοικίδια. Μπορείς να μου πεις λίγα παραπάνω πράγματα για αυτό? υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για επιτυχημένα ζευγαρώματα;

Ναι, τα ζευγαρώματα είναι πολύ δύσκολα για πολλούς λόγους. Μπορεί ο αρσενικός να μην ξέρει να βατεύει και η θηλυκή να παράγει αυγά άγονα συνέχεια μέχρι να εξαντληθεί. Αυτό συνέβη πριν λίγο καιρό σε ένα από τα ζευγάρια κοκατίλ μου. Κοντέψαμε να χάσουμε την Χάρη…

Μετά, ένα άλλο θέμα είναι να ταιριάξει το ζευγάρι. Δεν είναι δεδομένο ότι ο αρσενικός θα διαλέξει την θηλυκή που του πασάρουμε (βλέπε Τσίκης-Ουρανία) ή το αντίστροφο. Επίσης, άλλα ζευγάρια είναι πολύ αγαπημένα, τα κάνουν όλα μαζί, τρώνε, παίζουν, ταΐζονται μεταξύ τους, καθαρίζονται, κάθονται στα αυγά, κλπ. (βλέπε Φίγκο-Ζίζη). Και άλλα ζευγάρια σκοτώνονται μεταξύ τους, όπως Χάρη-Νάσος, και τα βρίσκουν μόνο στο ζευγάρωμα ή και καθόλου. Την πρώτη φορά, π.χ., ο Νάσος για να διώξει την μέρα τη Χάρη από τη φωλιά της μάδησε την ουρά μέχρι τα αίματα. Αναγκάστηκα να τους χωρίσω για να τη σώσω από τη μανία του. Οι Αλεξανδρινοί πάλι, ενώ όλα πάνε καλά στα βατέματα και το κάνουν με τις ώρες, δεν έχουν βγάλει ούτε ένα γόνιμο αυγό ακόμη. Είναι πολλά τα θέματα και το κάθε πουλί σε αυτό είναι διαφορετικό. Θέλει συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα. Αν δεν είχα κάνει τράμπα κάποια αυγά των Φίγκο-Ζίζη με τα άγονα των Χάρη-Νάσος, δεν θα είχα βγάλει μωρά, γιατί ο Φίγκο τα πετά στην άκρη μόλις γεννηθούν, και η Ζίζη δεν τα ταΐζει για κάποιο λόγο (ελπίζω από απειρία!). Επίσης, τα θηλυκά είναι που τραβάνε όλο το λούκι και έχουν προβλήματα στις γέννες (αυγά παγιδευμένα στην αμάρα, εμετούς, κα.) και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως και οι ανθρώπινες γυναίκες!)

-
- Επίσης μου γράφεις πως τους έχετε ζευγαρώσει σχεδόν όλους. Αν δηλ φέρεις μια θυληκιά σε ένα αρσενικό ή το αντίθετο, είναι σίγουρο πως θα ζευγαρώσουν ή μπορεί και να μην τα βρούνε; Δηλ επιλέγουν το ταίρι τους; Είναι μονογαμικοί;


Φυσικά και επιλέγουν ταίρι, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Μονογαμικοί είναι μόνο όταν το ταίρι που επέλεξαν είναι μαζί τους, από όσα παρατήρησα. Αν, δηλαδή, τώρα απομακρύνω το Νάσο από τη Χάρη, να μην ακούνε ο ένας τις κραυγές του άλλου, και τους βάλω άλλα ταίρια που τους αρέσουν, σε λίγο καιρό θα κάνουν ζευγάρι με εκείνα τα καινούρια ταίρια.



- θα μπορούσες να μου περιγράψεις με λίγα λόγια τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθένος;

Χάρη – πρώτη και αρχηγός του σμήνους, λίγο κακομαθημένη, θέλει να γίνονται τα πράγματα με το δικό της τρόπο και είναι λίγο νευρική. Αν, π.χ., της ήρθε να κάνει μπάνιο ενώ εγώ ετοιμάζομαι να πάω κάπου για δουλειές και την βλέπω στο νεροχύτη να απαιτεί να την φροντίσω, παρατάω τη δουλειά μου και πρώτα την κάνω μπάνιο, μετά την στεγνώνω και ύστερα μόνο μπορώ να φύγω). Επίσης, είναι πολύ τρυφερή και ζητάει χάδια, όταν δεν είναι σε αναπαραγωγική φάση. Μπορεί όλη μέρα να κάθεται πάνω μου, όσο δουλεύω στον υπολογιστή.

Ο Νάσος είναι ημιάγριος, δεν έρχεται εύκολα στον ώμο, αλλά είναι ο πιο έξυπνος. Ο μόνος που ξέρει πώς να ανοίγει το πορτάκι του κλουβιού και να δραπετεύει, αν ξεχάσω να τον κλειδώσω!) Επίσης, έχει καλό χαρακτήρα, είναι πολύ καλός πατέρας, αλλά μερικές φορές ασκεί ενδοοικογενειακή βία και μαδά τη Χάρη.

Ο Φίγκο είναι ο πιο άγριος και νευρικός, αλλά καλός χαρακτήρας επίσης. Ποιος ξέρει τι πέρασε και αυτός πριν τον πάρουμε; Την πρώτη του θηλυκή την λάτρευε, όπως και τη Ζίζη τώρα πια. Δεν θέλει πολλές επαφές με ανθρώπους, οπότε και εγώ δεν επιμένω, τον αφήνω να κάνει τα δικά του, να είναι ο εαυτός του απλά.

Η Ζίζη είναι η κουτσομπόλα της παρέας, θέλει όλα να τα ξέρει, παρακολουθεί τα πάντα, έρχεται πάνω στο κεφάλι μου και ανακατεύει τα μαλλιά μου (λέω, πως στην προηγούμενη ζωή της θα ήταν κομμώτρια!). Επίσης, είναι αρκετά υποτακτική και πολύ καλός χαρακτήρας. Είναι ημιάγρια και αυτή, αλλά δεν φοβάται την επαφή.

Ο Χούλιο είναι ο λατρεμένος. Γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2016 και είναι ο μικρότερος της παρέας. Είναι πραγματικός έφηβος, χώνεται παντού, ακολουθεί τους πάντες και αρχίζει να φλερτάρει με όλα τα θηλυκά. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί σαν χαρακτήρας, αν και νομίζω, θα γίνει πολύ καλός αρσενικός. Όπως καταλαβαίνεις, τον λατρεύω, είναι η δεύτερη επιλογή μου μετά τη Χάρη!)

Ο Τσίκης ήρθε σε εμάς μεγάλος ήδη σε ηλικία. Από την αρχή ήταν τσαχπίνης και παιχνιδιάρης. Του αρέσουν πολύ οι βόλτες έξω και είναι το «κουδούνι» του πίσω δωματίου. Μόλις έρθει κάποιος από την πίσω μεριά του σπιτιού ή συμβαίνει κάτι μέσα στο δωμάτιο που δεν πρέπει να συμβαίνει, σηκώνει τον κόσμο με τα τιτιβίσματα του, με ειδοποιεί, πως κάτι γίνεται εκεί.

Το Αλεκάκι είναι μεγάλο μαμούνι και φοβάμαι να το αφήνω βόλτα, όταν είναι τα μεγάλα πουλιά στο δωμάτιο ακόμη και στα κλουβιά τους. Πηγαίνει σε όλους και τους τραβά τις ουρές ή μπαίνει στο κλουβί των Αλεξανδρινών για να ενοχλήσει την Κοκό, που το κυνηγάει μανιωδώς. Είναι γενικά μεγάλο πειραχτήρι, αλλά καλός χαρακτήρας, αν και δεν καταφέραμε να το εξημερώσουμε, δυστυχώς, παρόλο που γεννήθηκε στο σπίτι μας. (

Η Ουρανία είναι καινούρια, οπότε ακόμη την παρακολουθώ, δεν έχω σχηματίσει ολοκληρωμένη γνώμη. Μου φαίνεται ήρεμη, ωστόσο και περίεργη για τα πάντα γύρω της.

Ο Ρόκκο είναι ένας ευγενικός γίγαντας. Από μικρός μεγάλωσε με τον αδερφό του που τον έκανε υποτακτικό, καθώς είχε πιο δυνατό το ένστικτο του αρχηγού. Έτσι, ο Ρόκκο συνέχεια υποχωρούσε και είναι ντροπαλός, ευγενικός και θέλει επαφή. Δεν πειράζει κανένα από τα μικρότερα πουλιά, απλά τους κάνει έναν προειδοποιητικό ήχο και γουρλώνει τα μάτια, όταν τον πλησιάζουν υπερβολικά. Τις τρώει που και που και από την γυναίκα του την Κοκό και μερικές φορές μου ζητά να τον βγάλω για να γλυτώσει λίγο και να ξεκουραστεί από την μούρλα της.

Η Κοκό είναι νεαρή και το πιο τρελαμένο πουλί μας. Το πρώτο καιρό δεν έφευγε από πάνω μου και μου είχε μασήσει κουρέλια όλες τις μπλούζες. Είναι πολύ περίεργη για τα πάντα, απαιτεί την συνεχή προσοχή, θέλει να παίζουμε μαζί της συνέχεια, είναι πολύ εγωίστρια και διώχνει το Ρόκκο από τα φρούτα-λαχανικά για να πάρει πρώτη τα καλύτερα κομμάτια. Όταν βαριέται αρχίζει τις δυνατές κραυγές για να έρθω να την βγάλω ή να της δώσω καινούρια παιχνίδια. Γίνεται πολύ επιθετική στην διάρκεια της αναπαραγωγής και δαγκώνει δυνατά. Γενικά, δεν φοβάται τίποτε και κανέναν. Τις περισσότερες ζημιές στο σπίτι τις έχει κάνει η Κοκό)

Ο Τάσος είναι πολύ ύπουλος χαρακτήρας, αψυχολόγητο πουλί τελείως. Εκεί που είναι ήρεμος και μια χαρά, ξαφνικά επιτίθεται και δαγκώνει με μανία μέχρι τα αίματα. Εγώ την πάτησα έτσι στις αρχές 2-3 φορές και από τότε δεν τον πλησιάζω πολύ κοντά. Ενώ ο Νίκος, ο σύντροφός μου τον φέρνει σβούρες στην κυριολεξία. Δεν είναι κακός χαρακτήρας, βέβαια, απλά κουβαλά πολλά ψυχολογικά από το προηγούμενο μέρος, όπου ζούσε σε άθλιες συνθήκες, οπότε και εγώ δεν τον πιέζω πολύ. Τώρα τελευταία, που έχουμε μείνει μόνοι μας και τον φροντίζω μόνο εγώ (ο Νίκος λείπει για δουλειά και έρχεται στα ρεπό του), αρχίζουμε να ερχόμαστε πιο κοντά, αλλά ακόμη δεν τον εμπιστεύομαι 100%, ξέρω πόσο ύπουλος είναι)

Όπως καταλαβαίνεις, οι παπαγάλοι είναι ακριβώς σαν τους ανθρώπους, ο καθένας με δικό του χαρακτήρα και κανένα πουλί δεν είναι ίδιο!)



- Αν κάποιος γνωστός σου - που αγαπάει τους παπαγάλους - σου έλεγε πως σκέφτεται να αγοράσει ένα ζευγάρι μεγάλων παπαγάλων (πχ ζακό ή μακάο) με σκοπό να ξεκινήσει να τους εκτρέφει, ερασιτεχνικά μάλλον στην αρχή, τι συμβουλές θα του έδινες; Σε σχέση με τον χώρο, την περιποίηση, τις συνθήκες που θεωρείς απαραίτητες;



Αρχικά θα έλεγα στον άνθρωπο αυτό να μάθει έστω τα βασικά για την φροντίδα τους. Π.χ, για την υγεία τους, πόσο καιρό ζούνε, τι φροντίδα θέλουν από τροφές, νερά, φάρμακα, φρούτα-λαχανικά, συμπληρώματα, παιχνίδια, κλουβιά, κλπ. Είναι πολύ απαιτητικά σε ότι αφορά την διατροφή και την καθαριότητα και το χώρο φυσικά. Όσο μεγαλύτερο το πουλί, τόσο πιο πολύ χώρο θέλει να ζει, αλλά και να πετά. Οι πτήσεις είναι άριστη άσκηση, ιδίως για τα θηλυκά, να μην έχουν πρόβλημα στις γέννες με σφηνωμένα αυγά. Μετά να σκεφτεί το κόστος αγοράς ενός ζευγαριού, είναι και αυτό υπολογίσιμο, και πόσο πρέπει να περιμένει για να βγάλει μωρά και να καλύψει αυτά τα έξοδα. Το κόστος όλων αυτών είναι αρκετά μεγάλο.

Σκέψου τώρα το εξής, εγώ πως τα έχω, ένα μικρό παράδειγμα: κάθε μέρα καλή τροφή από Βέλγιο/Γερμανία (από 62 ευρώ τα 14κιλά για τα μεγάλα, από 7 ευρώ το ½ κιλό για τα μικρομεσαία), νερά εμφιαλωμένα μόνο, γιατί από της βρύσης κάνουν διάρροια, και η 6-άδα κοστίζει περίπου 1,6 ευρώ και ξοδεύουμε περίπου 2 μπουκάλια την ημέρα. Επίσης, κάθε μέρα αυγά βραστά, φρούτα-λαχανικά, την εβδομάδα μου βγαίνουν περίπου 50 ευρώ. Επίσης, βιταμίνες 8 ευρώ το φιαλίδιο. Επίσης, αν χρειαστούν φάρμακα, εκεί δίνουμε ότι πει ο γιατρός και το κόστος δεν είναι σταθερό. Επίσης, κεχρί με 5 ευρώ το σακούλι για 1 εβδομάδα το πολύ. Και μην αναφέρω τα παιχνίδια που πρέπει να αλλάζουν κάθε 3-5 μέρες για να είναι απασχολημένα. Εγώ τα φτιάχνω μόνη μου και έτσι αποφεύγω αυτά τα έξοδα, αλλά μέσω όρο το φθηνότερο παιχνίδι ή μια κούνια κάνουν 1,5-5 ευρώ, οπότε υπολόγισε. Είναι και πολλά άλλα παρελκόμενα που βγαίνουν στην πορεία, οπότε δεν είναι φθηνή υπόθεση η εκτροφή/συντήρηση των παπαγάλων!

Επίσης, είναι καλό να έχει γνωστούς εκτροφείς, ώστε να του δίνουν συμβουλές, όπως και έναν πολύ καλό γιατρό (πτηνίατρο) για ώρα ανάγκης.

Φυσικά, πρέπει να έχει χώρο, όπου θα πετάνε τα πουλιά και να μπορεί να τον καθαρίζει καθημερινά (με λάστιχο, φαντάζομαι, αν μιλάμε για μεγάλα πουλιά).



- Πιστεύεις πως μια τέτοια κίνηση (η αγορά - εκτροφή) μπορεί να είναι μια επιχειρηματική ιδέα;

Ναι, είναι μια ιδέα καλή για κάποιον που το αντέχει οικονομικά και συναισθηματικά. Οικονομικά γιατί, όπως είπα, μέχρι να κάνεις τζίρο σε αυτή τη δουλειά, πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις το χέρι βαθειά στην τσέπη. Και πες, ότι δεν βρίσκεις που να πουλήσεις τα μωρά, ή ξαφνικά αρρωσταίνουν όλα και πεθαίνουν; Συμβαίνει και αυτό, δυστυχώς… Συναισθηματικά γιατί είναι δύσκολο (τουλάχιστον για εμένα) να μεγαλώνεις ένα ζώο με υψηλή νοημοσύνη από μωρό και να πρέπει να το πουλήσεις για να ζήσεις από την πώληση αυτή. Εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να το κάνω (θα ένοιωθα Ιούδας, σόρρυ!) Άλλοι πάλι, μπορούν, οπότε μια χαρά συντηρούν εκτροφεία. Επίσης, θέλει βοηθούς στην συντήρηση, καθαριότητα του χώρου, κλπ., ένας άνθρωπος μόνος είναι δύσκολο να τα προλαβαίνει όλα. Οπότε, μιλάμε και για έξοδα προσωπικού εδώ. Μετά είναι και σε ποια χέρια θα πάνε τα πουλιά; Θα τους φέρονται καλά ή θα είναι κακοποιημένα, παρατημένα, δυστυχισμένα;

Είναι παράγοντες αυτοί που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.



- Υπάρχει κάποιος ειδικός γιατρός (πχ ψυχολόγος;) που περιποιείται καταθλιπτικά ή ψυχικά τραυματισμένα πουλιά;

Στην Αμερική και Αυστραλία ναι, Ελλάδα δεν νομίζω. Υπάρχει μια αγγελία στο διαδίκτυο από μια κυρία που ζητά τέτοια πουλιά για να τα φροντίσει τάχα, αλλά ποιος ξέρει τι ρόλο βαράει και αυτή;



- Γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο που να έχει μια ξεχωριστά ιδιαίτερη σχέση με τους παπαγάλους; Κάποιον που τα πουλιά να δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια, τον αισθάνονται δικό τους ή που επικοινωνεί μαζί τους με μεγάλη ευκολία. Φαντάζομαι πως ο καθένας έδω μέσα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα πουλιά του, αλλά εγώ μιλάω για κάποιον που ακόμα και για εσάς τους ίδιους είναι αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη η σχέση του με τα πουλιά.

Κοίτα, νομίζω πως επηρεάζεσαι υπερβολικά από το ντοκιμαντέρ που ανέφερες στην αρχή της συζήτησης.) Το είδα και νομίζω πως δεν είναι κάτι το σπάνιο, τουλάχιστον για μένα. Οκ, ο τύπος αγαπά τους παπαγάλους, έρχεται σε επαφή μαζί τους, τους φροντίζει, κλπ. Το βασικό είναι η ΤΡΟΦΗ και η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, όπως άλλωστε και σε κάθε ζωντανό. Αν δίνεις τροφή και κερδίζεις την εμπιστοσύνη και το πιο άγριο θα σε πλησιάσει κάποια στιγμή (το χειμώνα έχουμε ταΐστρα για τα άγρια πουλιά έξω στο παράθυρο και μάθανε πια και έρχονται, δεν μας φοβούνται). Για παράδειγμά, ο Νίκος τα φέρνει σβούρες τα δικά μας, ιδίως τη Χάρη και τον Τάσο. Γενικά το έχει με τα ζώα, όλα τον αγαπάνε και τον ακολουθούν. Γιατί; Γιατί ξέρει τη συμπεριφορά τους, είναι ήρεμος, τα ταΐζει, επιβάλλεται με τον τρόπο του σαν αρχηγός και κοντά του νιώθουν ασφάλεια, εξ ου και τον εμπιστεύονται. Αν δεις και σε άλλα ντοκιμαντέρ, π.χ. στην Ινδία με τους Αλεξανδρινούς, το ίδιο συμβαίνει. Όποιος τα φροντίζει και τα ταΐζει, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και την ιδιαίτερη σχέση μαζί τους.) Απλά τα πράγματα, κύριε σκηνοθέτα μας!)

Δεν μπορώ να κρατηθώ, θα σου πω μια ιστορία να γελάσουμε: είχα ένα φίλο στο Λουτράκι που κάθε μέρα επί ολόκληρα 2 χρόνια πήγαινε σε μία ακτή και έριχνε τροφή στα δελφίνια που κυκλοφορούσαν εκεί συνέχεια. Μετά από καιρό ήρθαν κοντά και μπορούσε πια να κολυμπά μαζί τους και να παίζουν στο νερό. Λοιπόν, όλα αυτά κρυφά από φίλους και παρέες, έτσι; Και πως το εκμεταλλευόταν όλο αυτό; Πήγαινε τις Ρωσιδούλες τουρίστριες στα δελφίνια, συγκεκριμένη ώρα που εκείνα πλησίαζαν την ακτή, και έκανε επίδειξη πως έρχεται σε επαφή μαζί τους και τον εμπιστεύονται για να εντυπωσιάσει τις γκόμενες!)



Ουφ! Αυτά!)





υ. Γ. τα ονόματα που τους έχετε δώσει είναι ένα κι ένα! Τρελαίνομαι ιδιαιτέρως για Ουρανία και Τσίκη!

Όσο για τα ονόματα, είναι και αυτό μία άλλη ιστορία που ίσως κάποτε την πούμε και αυτήν!)
 
καλησπερα γιαννη. ειμε ο εκτωρας και ζω στην κω απο το 2005 μαζι με τους δυο φτερωτους φιλους μου, στην προσπαθεια της αποκεντρωσης μας απο τις μεγαλες πολεις, και δοξα στο θεο τα εχουμε παει παρα πολη καλα. εχω λοιπον δυο παπαγαλους 1. αφρικαν γκρευ(ζακο), 2. σενεγαλης. το ονομα του ζακο που ειναι και ο μεγαλητερος σε μεγεθος και σε ηληκια ειναι γωγος. το ονομα το επελεξε ο ιδιος καθως οταν ηταν εξι(6) μηνων και προσπαθωντας να πει τις πρωτες λεξεις εκανε συνεχεια γω γω γω. ετσι τον εβγαλε η μητερα μου γωγο. Ο γωγος εχει ερθει απο ολλανδικο εκτρωφειο τον φεβρουαριο του 2002. Ο γωγος ηταν δωρο ενος πολη καλου φυλου που η οικογενεια του διατηρη εκτροφειο εξωτικων πουλιων στην ολλανδια, μετα απο μια εξυπηρετηση που εγινε. Θυμαμε οτι με ευχαριστησε και μου ειπε οτι οταν ερθει ελλαδα θα μου εφερνε δωρο ενα παπαγαλο. η αληθεια ειναι οτι ως τοτε δεν ειχα ασχοληθη ποτε. Οταν τον ειδα φρικαρα και του ειπα οτι νομιζα οτι θα μου εφερνε μικρο. Ο γωγος εγινε πραγματικα μελος της οικογενειας. Ξερει τα μελη με το ονομα τους και ποτε δεν εχει κανει λαθος. εχει τρελη αδυναμια στην μητερα μου, υπερ αγαπα εμενα, δεν χωνευη καθολου τον αδερφο μου. ειναι πολη χαδιαρης σαν γατα, αλλα εχει και τις κακες του. Οταν δεν γουσταρη δεν σε αφηνη να τον χαιδεψης. ειναι πολη ταξιδεμενος, παει διακοπες εχει κανει καμπινγκ πολες φορες και ολα αυτα τα γουσταρη. ειναι φιλος μου η μαλλον ο κολητος μου. λατρευη τα φρουτα, δεν πολη συμπαθη τα λαχανικα, του αρεσουν τα οσπρια. η τροφη του ειναι αναμικτη σποροι γνωστης ετερειας που φτιαχτηκε απο τους φροντιστες του παρκου αφρικαν γκρευ της τενερυφη. ζη σε ενα ευρυχωρο κλουβι αν και τις περισοτερες ωρες ειναι σε ενα λατρεμενο του σταν. τα εξωδα του δεν τα βρησκω πολλα. του αρεση η καθαριοτητα, και τρελενετε για μπανιο. κανει μονος. εχει κολημα με τα πραγματα του, και δεν του αρεσει να αποχωριζεται τα αγαπημενα πραγματα του. Οι πτησεις στο υπνοδωματιο του ειναι καθημερινες. 2. σενεγαλης. τον σενεγαλης τον απεκτησα το νοεμβριο του 2015. μπορω να σου πω οτι περασα απιστευτες ωρες σκεψεις μεχρι να αποφασισω, ποιο ειδος θα ειναι ο δευτερος παπαγαλος μου. το ιδανικο θα μου πειτε θα ηταν το ιδιο αλλα αποφασισα να παρω κατι διαφορετικο. Πρεπει να πω οτι και ο ζακο και ο σενεγαλης ειναι αφρικανικα ειδη και αυτο ηταν κατασταλτικο για την αποφαση μου. αγοραστικε απο το εκτροφειο της ροδου. το πρωτο διαστημα σχεδον εξι μηνες οι σχεσεις μας ηταν ταισμα καθαρισμα ομιλια απο εμενα και πτησεις. απο την αρχη καταλαβα οτι ηταν πανεξυπνος. Οταν τον εβγαλα για πτηση για πρωτη φορα, εκανε τις βολτες του και γυρισε μονος στο κλουβι του. ηρθαμε σε επαφη μετα απο εξι μηνες. τρελενετε να τον παο βολτα μεσα στο σπιτι ενω ειναι πανω στον ωμο μου, παρατηρη τα παντα οτι κανω, δεν θελει να δινω προτεραιωτητα στον γωγο, οταν μας χανει απο τα ματια του μας ψαχνει, ειναι μεγαλη φαγανα, τρωει τα παντα. το ονομα του ειναι ιου. ειναι αξιωλατρευτος και χερομε που εκανα αυτην την επιλογη. τον εχω αγαπηση τρελα. ειναι πολη ενεργητικος σε σχεση με τον ζακο, και βεβαια πολη ζηλιαρης. η σχεση του με τον γωγο σαν τον σκυλο με την γατα. Δεν τους αφηνω ποτε μαζι εκτος κλουβιου, καθως ο ιου τραμπουκιζει τον γωγο. και να σκευτης οτι ο γωγος ειναι τριπλασιος σε μεγεθος. το αγαπημενο του σημειο ξεκουρασης οταν κανει πτησεις ειναι το σταν του γωγου παρολο που εχει δικο του. Ο γωγος στο δικο του δεν εχει παει ποτε. τρωει οτι και ο γωγος, με την διαφορα οτι τρελενετε για λαχανικα. Πρεπει να πω ομως οτι οταν χανει τον γωγο απο τα ματια του τον φωναζει αμεσως. Δεν ξερω εαν κουρασα ημουν εκτος θεματος η θελεις να ρωτησης οτιδηποτε, αυτο που πιστευω ειναι οτι οι παπαγαλογονεις εχουν να σου πουν συγουρα μια ωραια ιστορια.
 
@anatolia
Γειά σου Ανατολή, ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου και τις περιεκτικές απαντήσεις σου!
θα επανέλθω. καλημέρα.🙂
 
@ektoras 500
Γειά σου Έκτωρα, ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου. Δεν με κουράζεις καθόλου, ούτε είσαι εκτός θέματος, το αντίθετο. Στη φάση της έρευνας που είμαι, με ενδιαφέρει πολύ αυτή η επικοινωνία και η επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους "παπαγαλογονείς", όπως λες. Θα σκεφτώ και θα σου γράψω κάποιες ερωτήσεις, παρόλο που η απάντησή σου ήταν πολύ κατατοπιστική.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ο γώγος έχει πάει για κάμπινγκ! Που τον έχεις πάει;
Επίσης πως σου δείχνει πως τσαντίζεται-στεναχωριέται όταν αποχωρίζεται τα αγαπημένα του πράγματα;
Ευχαριστώ πολύ και πάλι, καλημέρα
Γιάννης
 
οπως καταλαβενης γιαννη μετα απο τοσα χρονια που ζουμε μαζι και αρκετες ωρες με τον γωγο, καταλαβενω πολες απο της αντιδρασεις του. τα πρωτα χρονια που τον ειχα και μεσα στην πληρη αγνοια μου για τους παπαγαλους, εκανα καποια πραγματα λαθος και καποια σωστα. με το γωγο γιναμε αχωρηστη απο την αρχη. μαζι με το μεγαλο κλουβι που τον ειχα, κρατησα και το κλουβι που ηρθε απο ολλανδια, που στην ουσια ηταν ενα κλουβι μεταφορας. τον εβαζα στο αυτοκινητο και δρομο οπου μας εβγενε. 1. Ο γωγος εχει κανει πολες φορες καμπινγκ στο ματι μεσσηνιας και μαλιστα φρι καμπινγκ κατω απο δεντρα, γινοταν με το καλημερα η μασκοτ, και ολοι στην κυριολεξια ετρεχαν να τον γνωρισουν. καθε μερα γινοταν παραγκελια για τα φρουτα που ηθελε να φαει και μαλιστα πολες φορες τα μιραζα γιατι ηταν υπερβολικα. λατρεμενο του στεκι ενα σουπερ μπαρακι στο πουθενα οπου σφυριζε και εκραζε οπως και μιλαγε, στους φαν φιλους του. το γελιο ηταν οταν πηγεναμε σε μικρες αποστασης με την μηχανη ωπου εβλεπες εναν τρελο με ενα πενηνταρακι και απο πισω ενα παπαγαλο να σφυριζη. μερη που εχει κανει καμπινγκ ειναι, ματι μεσσηνιας, χιλιαδου ευβοιας, μηλος, ιος, ναξος, σιφνο, αναφη. Θελω να σου πω κατι ετσι για το χαβαλε. επειδη κανω συχνα το δρομολογιο κω πειραια μαζι βεβαια με την μασκοτ το πληρωμα του blue star, τον ξερει. μια φορα μπενοντας μεσα ωπου ειχε και πολη κοσμο ακουω ξαφνικά γωγο γωγο που εισαι ρε. ηταν ενα απο τα παιδια του πληρωματος. 2. Πως καταλαβενω οτι απο τις αντιδρασεις δεν του αρεσει να αποχωριζεται τα πραγματα του. απλα μελανχωλη. Θημαμε οταν επρεπε μετα απο πεντε χρονια να του αλλαξω κλουβι. Πηγα και πειρα ενα κλουβι ακριβω και πανω απ'ολα ποιο λειτουργικο. μετα απο ενα σταδιο προσαρμογης τον εβαλα μεσα. μεχρι το βραδυ τον ξανα εβαλα στο παλιο γιατι κοντεψα να παθω ετσι οπως τον εβλεπα. ακινητος αμιλητος με μελανχωλια στο βλεμα. το ιδιο και με ενα ξυλινο παιχνιδι μισοφαγωμενο που το εχουμε χρονια. επισης θελω να σου πω οτι εαν σου κανει εντυπωση η αντιδραση του κοσμου για τον γωγο, πιστευω οτι σπανιος συναντας παπαγαλο σε τετοιες φασεις. στα δωδεκα χρονια που κανω συχνα ταξιδι με καραβι μονο μια φορα ειδα μια κοπελα με μια αμαζωνα, βεβαια εχω δει μικροτερα παπαγαλακια.
 
@anatolia

Γειά σου και πάλι,
μερικές ακόμα ερωτήσεις που μου απαντάς όποτε μπορέσεις:
- Μου γράφεις πως είναι δύσκολα τα ζευγαρώματα και πως είναι πολύ απαιτητικά και ευαίσθητα κατοικίδια. Μπορείς να μου πεις λίγα παραπάνω πράγματα για αυτό? υπάρχουν κα΄ποιες προϋποθέσεις για επιτυχημένα ζευγαρώματα;
- Είσης μου γράφεις πως τους έχετε ζευγαρώσει σχεδόν όλους. Αν δηλ φέρεις μια θυληκιά σε ένα αρσενικό ή το αντίθετο, είναι σίγουρο πως θα ζευγαρώσουν ή μπορεί και να μην τα βρούνε; Δηλ επιλέγουν το ταίρι τους;
- είναι μονογαμικοί;
- θα μπορούσες να μου περιγράψεις με λίγα λόγια τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθένος;
- Αν κάποιος γνωστός σου - που αγαπάει τους παπαγάλους - σου έλεγε πως σκέφτεται να αγοράσει ένα ζευγάρι μεγάλων παπαγάλων (πχ ζακό ή μακάο) με σκοπό να ξεκινήσει να τους εκτρέφει, ερασιτεχνικά μάλλον στην αρχή, τι συμβουλές θα του έδινες; Σε σχέση με τον χώρο, την περιποίηση, τις συνθήκες που θεωρείς απαραίτητες;
- Πιστεύεις πως μια τέτοια κίνηση (η αγορά - εκτροφή) μπορεί να είναι μια επιχειρηματική ιδέα;
- Υπάρχει κάποιος ειδικός γιατρός (πχ ψυχολόγος;) που περιποιείται καταθλιπτικά ή ψυχικά τραυματισμένα πουλιά;
- Γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο που να έχει μια ξεχωριστά ιδιαίτερη σχέση με τους παπαγάλους; Κάποιον που τα πουλιά να δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια, τον αισθάνονται δικό τους ή που επικοινωνεί μαζί τους με μεγάλη ευκολία. Φαντάζομαι πως ο καθένας έδω μέσα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα πουλιά του, αλλά εγώ μιλάω για κάποιον που ακόμα και για εσάς τους ίδιους είναι αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη η σχέση του με τα πουλιά.

Αυτά για τώρα... ελπίζω να μην σε κουράζω.

Αν έρθεις στην Αθήνα, θα ήθελα πάρα πολύ να συναντηθούμε να τα πούμε από κοντά.
Δεν έχω fb και δεν μπορώ να δώ τα βιντεο που ανεβάζεις (

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

υ. Γ. τα ονόματα που τους έχετε δώσει είναι ένα κι ένα! Τρελαίνομαι ιδιαιτέρως για Ουρανία και Τσίκη!

νά σαι καλά
γ
Καλησπέρα, κύριε σκηνοθέτα!
Και όσο εμείς κάναμε τις δουλειές μας, τσουπ! Να και με φόρτωσαν τα κοκατίλ μου 3 μωρά στην σειρά και αναγκάστηκα να τα τατίσω με σύριγγα από την πρώτη ημέρα!) Είναι ένας άθλος, οφείλω να πω!)
Να ακόμη ένας λόγος που τα ζευγαρώματα είναι δύσκολα. Επιφέρουν μερικές φορές και τέτοια "δωράκια"!)
 
Καλησπέρα, κύριε σκηνοθέτα!
Και όσο εμείς κάναμε τις δουλειές μας, τσουπ! Να και με φόρτωσαν τα κοκατίλ μου 3 μωρά στην σειρά και αναγκάστηκα να τα τατίσω με σύριγγα από την πρώτη ημέρα!) Είναι ένας άθλος, οφείλω να πω!)
Να ακόμη ένας λόγος που τα ζευγαρώματα είναι δύσκολα. Επιφέρουν μερικές φορές και τέτοια "δωράκια"!)


Μεγάλωνει το σμήνος! Καλορίζικα!
 
Back
Top