Γενικά Είμαι υπό σκέψη ανάμεσα σε Monk ή Pyrrhura

Αναστάσιος P

PB New Member
Εγγραφή
20 Μαρ 2017
Μηνύματα
42
Πόλη
Πάτρα
Καλησπέρα !
Είμαι υπό σκέψη,ανάμεσα σε Monk ή Pyrrhura.
Το σκέφτομαι σαν δωράκι στο τρίχρονο γιο μου,ώστε να αρχίζει να μαθαίνει σιγά σιγά,με την συνύπαρξη ενός κατοικιδίου στο σπίτι και να ασχολείται με κάτι που έχει ζωντάνια και όχι μόνο και εκτός από τα κοινά παιχνίδια,που εύκολα βαριούνται μετά από ένα σημείο.
Εξυπακούεται με την επίβλεψη την δική μου πάνω απο όλα και τον χειρισμό.
Οπότε,θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες και γνώμες ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα παπαγαλάκια.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🦜
 
Δυστυχώς οι παπαγάλοι δεν είναι για μικρά παιδιά με κανέναν τρόπο, μπορεί τα πράγματα να έχουν πολύ, μα πολύ, άσχημη κατάληξη. Αν θελετε να πάρετε έναν παπαγάλο μεσαίου μεγεθους για εσάς και το παιδί να είναι παρατηρητής από ΠΟΛΥ μακριά, βεβαίως, αλλά δώρο ΓΙΑ το παιδί είναι εκτός των δυνατοτήτων και τωνν δύο. Οι παπαγάλοι έχουν ισχυρό ράμφος και την νοημοσύνη και συναισθηματικό κόσμο παιδιού όσο ο γιός σας, με την διαφορά ότι είναι μιρκότεροι σε μεγεθος. Παπαγαλος και παιδι δεν θα μορούν να είναι στο ίδιο δωμα΄τιο χωρίς το πτηνό να είναι στο κλουβί αι το παιδί να μην μπορεί να πλησιάσει. Το πρόβληαμ είναι ότι τέτοια πτηνά δεν μπορούν να είναι στο κλουβί, ακόμα και σε κλούβα, λόγω μεγέθους. Μόνο μπάτζι σε μεγάλη κλούβα θα πρότεινα, και πάλι με επιφυλάξεις, γιατί και τα μπάτζι, παρά το μέγεθός τους, αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά και τα παιχνίδια, και δεν μπορούν να βρίκσονται στον ίδιο χώρο με έναν άνθρωπο που δεν έχει λεπτές δεξιότητες, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα όρια και πόση δύναμη έχει. Συγγνώμη που το λέω κάπως απότομα, αλλά είναι η αλήθεια. Μόνο σε οικογένειες που ασχολούνται χρονια με παπαγάλους είναι αποδεκτό, και πάλι απαιτεί προσχή. Ένας αρχάριος ιδιοκτήτης που θέλει ένα μεσαίο σε μέγεθος παπαγάλος αυτομάτως έχει πολλή δουλεια μπροστά του. Το να μπλέξουμε και ένα τόσο μικρό παιδί δεν γίνεται. Προσωικά δεν συμφωνώ καν με την κλασσική ιδέα ότι τα μπάτζι ειναι ιδανικά κατοικίδια για παιδιά. Οι παπαγάλοι ΔΕΝ είναι για παιδιά κάτω των ώριμων 12χρονων.
 
@Nausicaa
Έχω ήδη μια Αμαζόνα και έχω εμπειρία,καθώς ήταν ο πρώτος μου και μάλιστα την είχα πάρει άγρια.
Αλλά στην πορεία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,την έβγαζα έξω και αρχίσαμε τα χάδια.
Οπότε,θα ήθελα συγκεκριμένα για τα παπαγαλάκια που ανάφερα κάποιους ιδιοκτήτες ή κάποιοι που γνωρίζουν καλά αυτές τις ράτσες.
Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου.
 
Τωρα την Αμαζόνα πού την έχετε? Κοντά στο παιδί? Θα είναι μαζί με νέο παπαγαλάκι?
 
Απόσο ξέρω οι Αμαζόνες είναι μόνες τους, θα κάνει κομματάκια τον κουακέρο αν της έρθει... Αλλά τι να πω, δεν είμαι ειδική. Ο Φοίβος έχει οικογένεια από αμαζόνες, για τα άλλα δεν μου έρχεται κάποιος άμεσα στο μυαλό για ταγκ. Στο φμπ είναι πολύ δημοφιλή όμως.

Υπάρχει λίστα με τις προσωπικές εμπειρίες μελών με κάθε είδος, ρίξτε μια ματιά, ίσως κάποιο μέλος που δεν εμφανίζεται συχνά και έχει κάποιο από τα 3 μπορεί να σας εξηπυρετήσει.
 
@Nausicaa διαφωνώ σε πολλά σημεία.
Ως γονέας θα πω ότι και οι δύο μικροί μου Ταρζάν (4ετων και 1,5) είναι απίστευτα προστατευτικοί και με πολύ μεγάλη αίσθηση ευθύνης στα ζώα. Σαφώς θέλουν και τα παιδιά και τα πουλιά προσοχή αλλά το να αποκλείουμε τα παιδιά από τη φροντίδα των ζώων γενικότερα, νομίζω ότι κάνει τα παιδιά να απομακρυνθούν από αυτά.
Παράδειγμα:
Σήμερα βρισκόμασταν οικογενειακώς στα πουλιά, ο μεγάλος με βοηθούσε με τις τροφές και ο μικρός το προσπαθούσε και "επέβλεπε", μάλιστα σε ένα κλουβί που παρελειψα επίτηδες, μου έκανε παρατήρηση.
Επίσης αναπτύσσουν έναν διαφορετικό δεσμό με τα πουλιά, "ο κονουρος" μου που λόγω των αυγών (θα ανοίξω σχετικό θέμα) είναι πιο νευρικός και προσπαθεί να δαγκώσει αν βάλεις χέρι στο κλουβί, στα παιδιά δεν έκανε το παραμικρό...το ίδιο και το τρελό μου αρσενικό lovebird..
Να μη γράψω για τους νεοσσούς που έχουν γίνει κολλητοί..
 
@Geokilkis Μάλλον δεν ήταν ημουν ασκετά σαφής γιατί δεν εννοούσα ακριβώς αυτό, ακι σε κάθε περίπτωση δεν αναφερόμουν σε οικογένειες που ασχολούνται επαγγελματικά με ζώα, όπως εκτροφείς, φάρμες και κτηνίατροι με παιδιά. Το βασικό όμως είναι ότι δεν εννοώ φυσικά όλα τα ζώα, μόνο παπαγάλου που βγαίνουν από το κλουβί. Δυστυχώς κάθε εβδομάδα υπάρχουν θλιβερές ιστορίες από παιδιά που είδαν ένα παπαγαλάκι, οι γονείς το πήραν, και ή κατέληξε σε μια γωνία (καλό σενάριο) ή τα παιδιά το έχουν για λούτρινο, το ζουλάνε, το κακοποιούν συνειδητά(!) ή όχι, και τελικά καταλήγει νεκρό ή να χρειάζεται νέο σπίτι. Το φμπ είναι γέματο με σχετικά θέματα και είναι πάρα πολύ θλιβερό. Θέλει γονείς με γνώσεις που είναι από πάνω από τα παιδιά και τους παπαγάλους, και έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση πάρα πολυ. Αλλά επειδή ξεφεύγουμε από το θέμα, αν είναι να κάνουμε σχετική συζητηση να πάμε σε άλλο thread, @Stavros, να μην ενοχλούμε τον Αναστάσιο και όποιον έχει να γράψει επί του θέματος.
 
Συμφωνω με την Ναυσικα. Ειναι πολλοι οι λογοι που οι παπαγαλοι δεν ειναι καταλληλοι για οικογενειες με παιδακια. Οπως ολοι γνωριζουμε οι παπαγαλοι για οτι κανουν χρησιμοποιουν το ραμφος τους και καποιες φορες μπορει και να δαγωσουν, ειναι μεσα στο προγραμμα, και ειδικα οι κονουρες και τα μονκ ειναι ειδη που δαγκωνουν περισσοτερο σε σχεση με αλλα ειδη και εχουν πολυ δυνατο ραμφος, με αποτελεσμα αν το παιδακι δαγκωθει και θα πονεσει και μπορει και απο τα νευρα του να δωσει μια στον παπαγαλο και να ψωφησει. Τωρα αμα ειναι να παρετε και να ειναι συνεχεια στο κλουβι καλυτερα να παρετε ενα καναρινι η ενα αλλο πουλακι αλλα οχι παπαγαλο.
 
@Αναστάσιος P
Όποιο είδος και να διαλέξεις το βασικότερο είναι να το πάρεις από εκτροφείο και όχι από pet shop.
Το καλύτερο θα είναι να είναι προσφάτως απογαλακτισμενο και ταισμενο στο χέρι.
Και τα δύο είδη ανήκουν στους μικρομεσαίους παπαγάλους, και θέλουν παρόμοια φροντίδα και διατροφή.
Οι monk θεωρούνται καλύτεροι ομιλητές αν αυτό, το βάζεις σαν ζητούμενο.
Οι κονιούρες και ειδικά οι green cheek είναι το πιο δημοφιλές είδος σε οικογένειες με μικρά παιδιά.
 
@Vada
Καταρχήν σε ευχαριστώ για την βοήθεια.
Ποτέ δεν αγοράζω από pet shop.
Όχι από θέμα υποτίμησης,αλλά μου αρέσει να απευθύνομαι σε εκτροφέα,που ασχολείται μόνο με το συγκεκριμένο είδος και σημαντικό κριτήριο για μένα,ο εκτροφέας,να έχει αγάπη μέσα σε λογικά πλαίσια και όχι να το παρουσιάζει λες και θα πάρεις δεινόσαυρο.
Μου αρέσουν και οι δύο παπαγάλοι και για αυτό βρίσκομαι σε αυτό το δίλλημα,καθώς έχουν πολλά κοινά και οι δυο τους.
 
Και τα δύο είδη έχουν αρκετά δυνατή και τσιριχτή φωνή. Δεν το λέω για να σε αποτρέψω απλά σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις. Το πουλάκι ότι είδους και να είναι θα εξαρτάται αποκλειστικά απο τους ενήλικες για την φροντίδα και την καλή διαβίωσή του αφού ένα τόσο μικρό παιδάκι δεν μπορεί να το φροντίσει. Επίσης και τα δύο είδη πολλές φορές δαγκώνουν και ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν παρτίδες. Θέλω να πω μπορεί να το σκέφτεσαι ότι θα μεγαλώσει μαζί με το παιδάκι σου αλλά μπορεί το πουλάκι να μην θέλει να κάνει τίποτα με το παιδί μόλις γίνει μερικών μηνών κι αρχίσει και ξεπετάγεται. Τα πουλιά δεν είναι όπως τα σκυλιά που αν μεγαλώσουν στα χέρια κάποιου τον λατρεύουν κατ'ανάγκη.

Τα κοκατίλ και τα μπάτζι ίσως είναι μια πιο "εύκολη" λύση στο θέμα του χαρακτήρα.
 
Οι προσωπικές εμπειρίες που καταθέτει ο καθένας όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να βρίσκουν εφαρμογή σε όλους.

Ούτε κάθε παιδί είναι ίδιο άλλα ούτε και κάθε πτηνό είναι ίδιο με κάποιο άλλο.
Αναφερόμαστε σε ζωντανούς οργανισμούς και όχι σε ρομποτακια!
 
Εγώ προσωπικά διάλεξα green cheek conure καθώς είναι λίγο πιο φιλικοί και λιγότερο κυριαρχικοί
καθώς οι monk είναι αρκετά κυριαρχικοί. (Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις!)
 
Back
Top