Γενικά Είμαστε ανώτεροι;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Isidoros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Αθήνα
Όλοι πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ων. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα πλάσματα του θεού είναι ότι μπορεί να αγαπάει και να έχει συναισθήματα. Είναι όμως έτσι;

Πριν ένα μήνα είχα βάλει μαζί ένα ζευγάρι γκλόστερ. Έναν ωραιότατο άσπρο αρσενικό και μία θηλυκιά άσπρο-γκρι. Τα πουλιά ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα έστρωσαν την φωλίτσα τους και έκαναν το πρώτο τους αυγουλάκι. Μετά από δύο μέρες και το δεύτερο, αλλά στο τρίτο η μικρούλα είχε πρόβλημα. Για καλή μου τύχη το πουλί σώθηκε αλλά για να μην το επιβαρύνω του πήρα τα δύο αυγά τα έβαλα σε μία άλλη κανάρα που κλώσαγε άσπορα και την άφησα με το ένα αυγό αυτό που έκανε τελευταίο.

Τα πράγματα κυλούσαν πολύ καλά μέχρι προχθές. Να σημειώσω ότι τα αυγά ήταν να βγουν χθες 17/4. Η μικρούλα αρρώστησε και πάλι και δυστυχώς χωρίς να δείξει πρωτύτερα κάποιο σημάδι αδιαθεσίας. Ακολούθησα κάποια φαρμακευτική αγωγή, της έδωσα μία γενική αντιβίωση δυστυχώς όμως σήμερα γυρίζοντας από την δουλειά την βρήκα νεκρή παγωμένη μέσα στην φωλίτσα της κλωσώντας το μοναδικό συγουλάκι της. Δίπλα της ο αρσενικός την καλούσε σφυρίζοντας της αλλά αυτή δεν τον άκουγε. Είχε φύγει.

Φίλοι μου πιστέψτε με είναι μία εικόνα που με έκανε να ανατριχιάσω και να αναρωτηθώ: Τελικά είμαστε ανώτεροι;

Το ευτύχημα είναι ότι τα δύο αυγά που κλώσαγε η θετή μάνα βγήκαν χθες και τα δύο. Πρόλαβε όμως η κανονική τους μητέρα και τα είδε (τα κλουβιά ήταν δίπλα δίπλα). Τα μικρά της ήταν ένα άσπρο και ένα γκρι. Όπως οι γονείς τους.

Ισίδωρε σου μιλάω ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που δάκρυσα διαβάζοντας κάτι που αφορά το χόμπι μου. Να είσαι πάντα καλά!

φιλε ισηδωρε αυτο το επαθα και εγω σημερα με μια καναρα που δεν μπωρεσε να κανει το τριτο αυγο και για μεγαλη ατυχεια ελυπα απο το σπιτι και οταν γυρισα ηταν αργα και εκει ειδα κατι που με εκανε και ανατριχιασα ο αρσενικος ηταν απο πανω της και της καλαιδουσε για να σηκοθει και αφου εβλεπε οτι δεν σηκωνοτανε πηγενε και μια κελαιδουσε και μια της τραβαγε την ουρα για να την σηκωσει απο την φολια και αφου την πηρα για μια εβδομαδα περιπου πεταγε ανισηχος στο κλουβι και την εψαχνε!

Δυστυχως για ολους εμας που ασχολουμαστε απο αγαπη και μερακι με τα ζωακια, κατι τετοιες εμπειριες, μας πληγωνουν, μας πονουν. Μπορει ο ανθρωπος να αναφερεται ως ανωτερο ον σε σχεση με τα ζωα να διαθετει συναισθηματικη ωριμοτητα και λογικη, αλλα πολλες φορες στην πορεια της ζωης του να εκδηλονονται συναισθηματα, οπως μισος, φθονος, απληστια κ. Α. κατι που στα ζωα δεν υπαρχει...
Δενονται μαζι μας, μας αγαπουν χωρις αποτερους σκοπους και οσο και να τα πληγωνουμε με ενα χαδι, ενα πιατο φαγητο, ενα νευμα ισως, ειναι και παλι εκει να μας χαρισουν την αγαπη τους.
Οσοι απο μας εχουν βρεθει σε παρομοια κατασταση (φανταζομαι οι περισσοτεροι) Ισιδωρε σε καταλαβαινουμε απολυτα!

πραγματικα με στεναχωρισε η απωλεια της καναρας σου φιλε μου... Δεν πρεπει να τα βαλεις κατω . αλλωστε εχεις τα μικρα τωρα που θα σε χρειαστουν... Τι να πω παιδια ενω ειναι τοσο μικρουλια τα πουλια ποσο αγαπη δεχονται απο εμας ε;

Συγκλονιστικο! Νομιζω οτι τετοια γεγονοτα πρεπει να μας κανουν ποιο "ανθρωπους" με οτι αυτο μπορει να σημαινει.

Είμαστε ανώτεροι ίσως σε κάποια πράγματα... σε κάποια άλλα δυστηχώς δεν είμαστε πουλιά.

Δυστυχως ο θανατος ειναι το μονο δημοκρατικο πραγμα για ανθρωπους και ζωα. Μπροστα στον θανατο ειμαστε ολοι ισοι. Ειναι οπωσδηποτε πολύ λυπηρο αυτο το γεγονος που συνεβει με το πουλακι, αλλα μην μου πειτε οτι δεν συμβαινει το ιδιο και με τους ανθρωπους;Δεν μπορω να πιστεψω οτι αν συμβει παρομοιο γεγονος σε μια οικογενεια και χαθει η μανα ή το παιδι ή ο συζηγος δεν βιωνουν ολοι μια κατασταση πενθους;Δεν ειναι λοιπον θεμα ανωτεροτητας η κατωτεροτητας ανθρωπων, πουλιων η ζωων. Η απωλεια ειναι παντα απωλεια... Μπορει να ειναι λιγο ασχετο αλλα δεν θα ξεχασω ενα βραδυ που γυριζοντας απο εκδρομη σε ενα βουνο καποιο προπορευομενο οχημα ειχε χτυπησει μια μικρη αλεπου. Το νεκρο ζωακι κειτονταν πεσμενο στο χωμα και το ταιρι του μοιρολογουσε απο πανω του για ωρα. Δεν κουνηθηκε ουτε οταν το πλησιασαμε με το αυτοκινητο μας. Ηταν τοσο συγκινητικη στιγμη που παρακολουθουσαμε σιωπηλοι για ωρα βουρκωμενοι και εμεις την σκηνη...☹

Φίλε Ισίδωρε, όποιον άνθρωπο και να ρωτήσεις θα πάρεις την ίδια απάντηση, "Ναι, είμαστε ανώτεροι " - Είναι ωραίο να βαυκαλιζόμαστε! Μα δεν είναι ακριβώς έτσι... Να δεχθώ επίσης ότι είμαστε τα μόνα ζώα που έχουν λογική;

Αν κάτσουμε λίγο και αναρωτηθούμε πιό ζώο είναι αυτό που κατά γενική ομολογία λεηλατεί το περιβάλλον στο οποίο ζεί, φέρεται με τον χειρότερο τρόπο σε οποιοδήποτε πλάσμα είναι πιό αδύναμο από αυτό και όχι από ένστικτο επιβίωσης αλλά έτσι, επειδή θέλει να κάνει τον μάγκα..., αδιαφορεί σε ποιό περιβάλλον θα μεγαλώσουν τα παιδιά που φέρνει στον κόσμο... Μία απάντηση έρχεται στο μυαλό :
O άνθρωπος!
Έτσι λοιπόν στην λογική σου ερώτηση "Είμαστε ανώτεροι;", η απάντηση είναι κατά την ταπεινή μου άποψη, αμφιβάλω! Ικμάδα ελπίδας οι ελάχιστοι πλέον σκεπτόμενοι Νεοέλληνες.

Γιάννης

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΤΕΡΟΙ;
ΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΝΙΩΣΕ; ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΝΑΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ. ΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ "ΝΟΜΟΥΣ", ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΩΡΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΜΑΙ.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΣΤΗ ΒΛΑΚΙΑ!

Επιτρέψτε μου. Ο Θεός (και οχι η Δαρβινική θεωρία...) έπλασε τον άνθρωπο δίνοντας του όλη την φύση που είχε πλάσει να την ονοματήσει (δείχνοντας κυριαρχία πάνω σε αυτήν) και να την χρησημοποιήσει για το ΚΑΛΟ του. Ο ίδιος ο Κύριος, ο Χριστός, είπε ότι η ανώτερη εντολή από όλες είναι να αγαπάς τον συνάνθρωπο σου ως εαυτόν, και σας θυμίζω ότι ο άνθρωπος πλάστηκε καθ εικόνα και κατ ομοίωση του Θεού, ο οποίος είναι αγάπη. Πλάστηκε ανώτερος, κατάντησε όμως χειρότερος από την άλογη φύση που του δόθηκε απλόχερα, περιφρονώντας αυτή την πιο σημαντική εντολή. Η πορεία του ανθρώπου φίλοι μου είναι οχι απλά πτωτική, αλλά ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ πτωτική, και με βεβαιότητα μπορώ να εκφράσω την προσωπική μου άποψη:Κάποτε είμασταν ανώτεροι... Είναι αυτό που μας λέγαν οι γιαγιάδες μας "Μια φορά και ένα καιρό..."

Back