Ασθένειες Είναι άρρωστο ή θέλει το χρόνο του;

iliasthes

PB New Member
Εγγραφή
11 Νοε 2011
Μηνύματα
8
Πόλη
Καβάλα
Καλησπέρα,
παρακολουθώ εδώ και πάνω από 1 χρόνο το φόρουμ και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές βρήκα τις απαντήσεις που ήθελα εδώ μέσα και σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες που δίνετε. Έχω ένα αρσενικό καναρίνι εδώ και 3 χρόνια, ο οποίος κελαηδούσε πάρα πολύ δυνατά και διαρκώς. Περίπου πριν 20 μήνες αποφασίσαμε πως έχει το δικαίωμα να ζευγαρώσει και μέσω κάποιου γνωστού που εκτρέφει καναρίνια πήραμε και ένα θηλυκό. Αν και ακολουθήσαμε πιστά σχεδόν τις συμβουλές πιο έμπειρων και φτάσαμε τα πουλιά να μένουν και στο ίδιο κλουβί, τελικά δεν ζευγάρωσαν ποτέ, αφού φάνηκε ότι το θηλυκό ήταν μεγάλο σε ηλικία και δεν είχε διάθεση να ζευγαρώσει (ίσως και ικανότητα πλέον), μέχρι που πέθανε. Όσο καιρό τα πουλιά ήταν στο ίδιο κλουβί θεωρούσαμε λογικό να μην κελαηδάει το αρσενικό, αλλά επειδή φαινόταν ότι απολάμβαναν το ένα την παρέα του άλλου δεν τα χωρίσαμε.
Μετά το θάνατο του θηλυκού, ο αρσενικός άρχισε δειλά δειλά να κελαηδάει, μέχρι που άρχισε η πτερόρροια λίγο καιρό μετά το θάνατο της θηλυκιάς. Το χαρακτηριστικό φέτος ήταν ότι πρώτη φορά κράτησε, τόσο πολύ (αφύσικα πολύ), αφού έφτασε σχεδόν τρεις μήνες, ενώ ακόμα και 1-1,5 μήνα μετά το τέλος της δεν κελαηδούσε καθόλου το πουλί. Περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας φουσκωμένος και καθισμένος στο κλαδί του, ενώ καμιά φορά και στον πάτο του κλουβιού. Του ενίσχυσα λίγο την τροφή, και έγινα πιο τακτικός στην καθαριότητα και βλέπω ότι κάνει κάποιες προσπάθειες να κελαηδήσει κάποιες ώρες της ημέρας, (ξεκίνησε με ένα εκνευριστικό και μονότονο τσίου, στο οποίο έχει προσθέσει και κάποιους από τους παλαιούς ήχους του κελαηδίσματος του, αλλά ακόμα αρκετά χαμηλόφωνα σε σχέση με το παρελθόν), ενώ πλέον δεν κάθεται ποτέ στον πάτο του κλουβιού του, αλλά δεν έχει καθόλου δραστηριότητα. Κάθεται όλη μέρα σε ένα "κλαδί" άλλοτε λίγο φουσκωμένος, άλλοτε "οριζόντια" (γέρνοντας το σώμα μπροστά) και άλλοτε απλά βαριεστημένος. Βέβαια δυνάμεις έχει και το καταλαβαίνω όταν πλησιάζω ή όταν χρειάστηκε να τον πιάσω για να του αλλάξω κλουβί. Εξωτερικά δεν δείχνει να έχει κανένα σημάδι αρρώστιας, παρά μόνο στα "δάχτυλα" του φαίνεται να έχει είτε ποδάγρα, είτε ακάρεα. Διάβασα προσεκτικά όλες τις αναφορές για ασθένειες και δεν έχω βρει τα σημάδια για κάποια από αυτές, πέρα από κάποια ποδάγρα ή ακάρεα στα πόδια. Δικαιολογείται αυτή η έλλειψη δραστηριότητας αν έχει ποδάγρα ή ακάρεα; Με το φτέρωμα του δεν ασχολείται εδώ και βδομάδες για να πω ότι έχει εκεί κάποιο παράσιτο. Παραθέτω εικόνα:

IMG222-srn.webp

Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή, ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
 
Ο θάνατος του θηλυκού από ποια αιτία προήλθε; Μήπως η συνύπαρξή τους έκανε και το φίλο σου να έχει "μερίδα" στην ασθένεια; Ο μόνος που μπορεί να μας διαφωτίσει είσαι εσύ.. Πες μας λοιπόν τους λόγους που έφυγε η κοπελιά και ίσως μπορέσουμε να βρούμε κάποια άκρη... Και για να μην χάνουμε χρόνο... μερικές φωτογραφίες της κοιλιάς του πτηνού θα βοηθήσει κάποιους να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Το θηλυκό εκ των υστέρων κατάλαβα ότι είχε κάποιο πρόβλημα, το οποίο δεν πήρα χαμπάρι εμπιστευόμενος, γνωστό που έχει καναρίνια πολλά χρόνια, αλλά μάλλον δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις και με καθησύχαζε ότι όλα είναι οκ . Ένα διάστημα πρόσεξα ότι ήταν λερωμένη από εκεί που κουτσουλούσε. Ψάχνοντας έμαθα ότι καλό θα ήταν να της χορηγήσω aviomycine, όντως σταμάτησε να λερώνεται για ένα διάστημα, αλλά μετά από 1-2 μήνες το πρόβλημα επανεμφανίστηκε, ενώ κάποια στιγμή ήταν παραμορφωμένο και το ράμφος της (το πάνω μέρος του ράμφους είχε παραμεγαλώσει). 1-2 φορές που τους πήγαμε σε έναν τοπικό κτηνίατρο καταλάβαμε ότι δεν ασχολείται και δεν γνωρίζει από πτηνά (μας το δήλωσε και ο ίδιος δηλαδή) και επειδή δεν μάθαμε για κάποιο πτηνίατρο στην περιοχή δεν το ψάξαμε περισσότερο. Επειδή ο "χοντρομπαλάς" κοιμάται, αύριο γυρνώντας από τη δουλειά θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες της κοιλιάς του. Θα πρέπει να τραβήξω και τα πούπουλα που τη σκεπάζουν; Πάντως όταν πλησιάζω σηκώνεται όρθιος και πηγαινοέρχεται για να δείξει ότι είναι οκ και πρόσφατα που ήθελα να τον πιάσω για να απολυμάνω το κελί του έκανα κανένα δεκάλεπτο, πέταξε δεκάδες φορές από τη μια μεριά του κλουβιού στην άλλη μέχρι να μπορέσω να τον πιάσω.
Ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκριση.
 
Αν βρέξεις τα πούπουλα της κοιλίας του θα είναι πολύ πιο εύκολη η φωτογράφιση... καλές "πόζες" στον χοντρομπαλά σου λοιπόν...
 
Το καναρινάκι είναι σίγουρα άρρωστο και όπως φαίνεται έχει αρρωστήσει εδώ και καιρό οπότε πρέπει να βιαστείς και να μην καθυστερείς καθόλου. Σε τέτοιες περιπτώσεις μέχρι και τα λεπτά είναι πολύτιμα! Αν θες ανέβασε φώτο των κουτσουλιών, του στέρνου και της κοιλιάς του. Μέχρι να κάνεις το επόμενο βήμα να το έχεις μόνιμα στο σπίτι σε ζεστό και ήσυχο μέρος χωρίς καπνό ή θόρυβο, να κοιμάται όσες ώρες φωτίζει ο ήλιος και αν γίνεται να βλέπει και ήλιο λίγη ώρα την ημέρα καλό θα του κάνει, και τέλος δίνε του μόνο σπόρους. Μετά για να του δώσεις ενέργεια βάλε ηλεκτρολύτες (ανθρώπινο φάρμακο - εγώ βάζω το almoral plus, διαλύω ένα φακελάκι σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και μ αυτό βάζω στην ποτίστρα) στο νεράκι του.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά έτρεχα να βρω κάποιον πτηνίατρο στην περιοχή για να τον δει, αφού δεν κατάφερα να κάνω κάποια από τα πράγματα που μου είπατε. Προσπάθησα να φωτογραφίσω την κοιλιά του, αλλά τζίφος και δεν ξέρω αν είναι καλό να ξαναπροσπαθήσω ούτε πτηνίατρο βρήκα. Πήγα σε έναν κτηνίατρο, ο οποίος με παρέπεμψε σε άλλον, ο οποίος όμως είχε κλείσει οριστικά και από τον χρυσό οδηγό της πόλης 1-2 που βρήκα, τζίφος. Τον έπιασα, και παρόλο που τον έβρεξα καλά, τα πούπουλα του ήταν πολύ πυκνά και δεν κατάφερα να τα τραβήξω (αν είσαι άσχετος έτσι είναι). Πάντως από τα συμπτώματα και από αυτά που διάβασα εδώ και σε άλλα σχετικά φόρουμ και μπλογκς και με έναν γνωστό μου εκτροφέα, μάλλον είναι ακάρεα και γι' αυτό αποφάσισα να πάρω το ρίσκο (σήμερα θα φύγουμε για τριήμερο, οπότε δεν ήθελα να τον αφήσω, χωρίς να κάνουμε κάποια θεραπεία για 3 ημέρες), μήπως βελτιωθεί. Πριν λίγο του βάλαμε pulmosan, ενώ έβαλα aviomycin στο νερό του, φρέσκους σπόρους και αυγοτροφή με 2 σταγόνες υγρές πολυβιταμίνες. Το κλουβί "απολυμάνθηκε την Τετάρτη. Λέτε να ξαναχρειάζεται;
 
To POYLMOSAN πρέπει να μπει 3 φορές. Μια φορά κάθε 7 ημέρες. Δεν αποτελεί κανένα ρίσκο όταν εφαρμόζεται σωστά. ΜΙΑ σταγόνα στο δέρμα του σβέρκου. Δυο σταγόνες πολυβιταμίνες είναι ελάχιστη ποσότητα ακόμα και σε 50αρα ποτίστρα. Στην Καβάλα υπάρχει σύλλογος καναρινιών. Μπορούν να σε βοηθήσουν. Σε λίγες μέρες έχει και την έκθεσή του.
 
Πάντως γενικότερα τα ακαρεα των αεροσακων είναι πολύ σπάνια στα καναρίνια. Αλλά εσύ αποφασίζεις... Κάνε θεραπεία με πουλμοσαν και άμα δεν γίνει καλά τότε μάλλον πρόκειται για αναπνευστικο πρόβλημα και όχι ακαρεα. :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Δυστυχώς η σελίδα στο facebook δεν ισχύει πλέον (για το σύλλογο λέω). Ρωτάω γνωστούς και φίλους, μήπως ξέρουν κανέναν με πουλιά, αυτός όλο και κάποιον πτηνίατρο θα ξέρει. Ο γνωστός μου πήγαινε σε αυτόν που έκλεισε. Πάντως 6 ώρες μετά το pulmosan, τον ακούω κάπως καλύτερα να κελαηδάει, αν και δεν έχει αυξηθεί η κινητικότητα του. Τις πολυβιταμίνες τις έβαλα στην αυγοτροφή, και στο νερό έβαλα Aviomycin. Πριν φύγω το βραδάκι θα ανανεώσω το νερό και θα βάλω Aviomycin και θα αφήσω αρκετούς σπόρους για να έχει μέχρι την Κυριακή το Μεσημέρι που θα γυρίσω. Σκέφτομαι αν είναι καλό να αφήσω αυγοτροφή ή όχι. Άναψα και ένα ηλεκτρικό σώμα στο δωμάτιο που είναι μέχρι να φύγω, να έχει ζεσταθεί καλά και μετά να κλείσω την πόρτα για να μην κρυώσει μέχρι την Κυριακή.

Πάντως αν είναι αναπνευστικό το πρόβλημα, το Aviomycin θα βοηθήσει δεν είναι έτσι;
 
Δοκίμασε να γκουγκλάρεις το... ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
 
Πριν φύγω το βραδάκι θα ανανεώσω το νερό και θα βάλω Aviomycin
Όταν στο νερό βάζουμε αντιβίωση ή βιταμίνες ή γενικότερα ένα φάρμακο το ανανεώνουμε κάθε 24 ώρες. Οπότε να βάλεις φρέσκο νεράκι και ξεκινάς θεραπεία με αντιβίωση από Κυριακή μεσημέρι ή Δευτέρα. Γιατί να σου πω να μη φύγεις τριήμερο, δεν παίζει να γίνει και αν το πάρεις μαζί σου το πουλάκι, είναι χειρότερο γι αυτό.

Σκέφτομαι αν είναι καλό να αφήσω αυγοτροφή ή όχι.
Η αυγοτροφη είναι συσκευασμένη; Πατε ή ξηρή;

Πάντως αν είναι αναπνευστικό το πρόβλημα, το Aviomycin θα βοηθήσει δεν είναι έτσι;
Από ότι γράφει πάνω βοηθάει και στα αναπνευστικά αλλά γενικότερα το Aviomycine είναι μια πολύ ελαφριά αντιβίωση ευρείας χρήσης, απλά αν τελικά δεν έχει ακαρεα και πρεπε να του δώρες φάρμακο για το αναπνευστικό ο οργανισμός του από την αντιβίωση θα είναι εξασθενημενος, και επειδή είναι πολύ μικροί και ευαίσθητοι οργανισμοί μπορεί να "φύγει" από τα πολλά φάρμακα. Γι'αυτο λέμε δε δίνουμε αντιβίωση για ψύλλου πηδημα. Αλλά εγώ δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο το δίνεις το Aviomycine;

Τίποτα με βότανα που σου είπα έκανες; Μην τα σνομπάρεις είναι θεραπευτικά!
 
Δυστυχώς δεν πρόλαβα το μήνυμα σου. Ευτυχώς βέβαια, αύριο το πρωί θα είμαι πίσω στο σπίτι, οπότε το νερό με το φάρμακο θα έχει μείνει 30-32 ώρες. Μαζί μας έχουμε σταματήσει να το παίρνουμε εκτός από 1-2 φορές στην αρχή, αλλά καταλάβαμε πόσο μεγάλη ταλαιπωρία είναι για το πουλί και προτιμάμε να το δώσουμε σε κάποιον γείτονα αν πρόκειται να λείψουμε πάνω από 2-3 μέρες. Η αυγοτροφή είναι συσκευασμένη και αν δεν κάνω λάθος δεν είναι πατέ. Παίρνω μία της Beaphar; Βασικά την αυγοτροφή δεν την έχω σταθερή μάρκα. Έχει 3-4 στο petshop που ψωνίζω και λέω να μην του έχω όλο την ίδια, επειδή κάθε μία έχει και διαφορετικά συστατικά για να έχει ποικιλία. Ωστόσο παίρνω πάντα συσκευασμένη. Ψάχνοντας διάβασα κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο στέκει, ότι δηλαδή αν έχει ακάρεα και του βάλω Pulmosan, μπορεί λέει το πουλί να πεθάνει, επειδή θα "καθαρίσει" απότομα από τα ακάρεα, επειδή καταρρέει το ανοσοποιητικό του (προσωπικά δε μου ακούγεται λογικό) και ότι συνίσταται όταν δίνουν pulmosan ή vetermec να δίνουν και aviomycine. Όταν δεν γνωρίζεις, είσαι έρμαιο, όσων ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν. Τα βότανα δεν τα σνομπάρω καθόλου, ίσα ίσα και εγώ πολλές φορές αν ξέρω κάποιο φυσικό τρόπο θεραπείας τον προτιμώ και για τον εαυτό μου και πολλές φορές έχω ξεπεράσει προβλήματα υγείας που οι γιατροί με ταλαιπωρούσαν βδομάδες και μήνες, πολύ εύκολα και γρήγορα, απλά κάνοντας μια εβδομάδα συγκεκριμένη διατροφή. Απλά δεν πρόσεξα που γράφεις για βότανα και ποια. Αν μπορείς να το επισημάνεις θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ και πάλι. Ελπίζω αύριο που θα γυρίσω να τον βρω κατ' αρχάς ζωντανό.

Αν του βάλω φρέσκο βασιλικό (τον τρώει κι όλας) θα του κάνει καλό;.
 
Καλησπέρα και πάλι. Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. Ο Πιπίκος, φαίνεται πως είναι καλύτερα πλέον. Θα συνεχίσω να του βάζω Aviomycine τις επόμενες 3 ημέρες και βιταμίνες. Έχει 2 ώρες που γυρίσαμε και σταματάει να κελαηδάει μόνο για να φάει και μάλιστα πλέον τρώει κυρίως σπόρους, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τους απέφευγε. Είναι κάπως πιο κινητικός βέβαια όχι όπως είναι στα φυσιολογικά του. Γενικά αν βάλω έναν δείκτη υγείας με άριστα το 100 ήταν στο 40 τις προηγούμενες ημέρες και τώρα είναι στο 70, οπότε ελπίζω τις επόμενες ημέρες να επανέλθει πλήρως. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν τη "δουλειά" την έκανε το Pulmosan ή το Aviomycine, για να μην τον ξαναβάζω Pulmosan, χωρίς λόγο. Από την άλλη αν όντως το Pulmosan βοήθησε, δεν είναι καλό να αφήσουμε "στη μέση" τη θεραπεία και μετά να ξαναπάμε από την αρχή, οπότε γέρνω στο να κάνουμε άλλη μία εφαρμογή Pulmosan, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας όμως, που λέει όχι συντομότερα από τις 20 ημέρες.
 
Το πουλμοσάν σκοτώνει τα ακάρεα και το αβιομισίν βοηθάει αν τα ακάρεα είναι στην τραχεία, να τα από βάλει από το στόμα και να μην πνιγεί, γιατί είναι αντιβίωση για το αναπνευστικό και τα έντερα. Άλλη δουλειά κάνει το καθένα. Το θέμα όμως είναι να γίνεται σωστή διάγνωση. Τα πουλιά να ξέρεις, όταν είναι άρρωστα, μόλις αντιληφθούν τη ν παρουσία μας προσπαθούν να κρύψουν την ασθένεια με το να συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Επίσης δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις (όλοι μας μαθαίνουμε ακόμα από τους παλαιότερους) προσπάθησε όμως να εφαρμόζεις αυτά που μαθαίνεις από την παρέα μας ακόμα και αν κάποια πράγματα νομίζεις ότι δεν μπορείς να καταφέρεις να τα κάνεις. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς ευχάριστα από τον εαυτό σου και σίγουρα θα βοηθήσεις το πουλάκι σου. Εύχομαι να είναι περαστικά.
 
Back
Top