Φροντίδα Είναι εύκολο να μεγαλώσω ένα μωρό κοκατίλ;

Εύα Μανωλιού

PB New Member
Εγγραφή
15 Νοε 2020
Μηνύματα
34
Πόλη
Αττική
Καλήσπερα! Ήθελα να ρωτήσω αν ειναι έυκολο να μεγαλώσω εγω ενα μωρό κοκατίλ...σκεφτόμουν να παρω ενα μικρό και να το ταΐζω στο χέρι μιας που ειναι η καραντίνα και έχω πολύ ελευθερο χρόνο.Ειναι επικίνδυνο να χάσει την ζωή του? Χρειάζετε κάποια ιδική τροφη ή καποια φάρμακα?
 
Καλησπέρα Εύα,

Δεν είναι "εύκολο" όπως και φυσικά δεν είναι ακατόρθωτο.

Ιδανικά το μωρό το παίρνεις από τον εκτροφέα μόλις έχει απογαλακτιστεί , το έχε ταΐσει αυτός στο χέρι με κρέμα νεοσσών , μόλις έχει ξεκινήσει να τρώει μόνο του σπόρους. Οι σοβαροί εκτροφείς δε στο δίνουν από μόνοι τους ποιο νωρίς, ειδικά αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία από τάισμα στο χέρι.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα πουλάκια τρώνε μια συγκεκριμένη φόρμουλα νεοσσών (μόνο αυτή τρώνε - όχι συμπηρώματα ή φάρμακα), την οποία παρασκευάζεις διαλύοντας την σε βραστό νερό
και ταΐζοντας το πουλάκι με σύριγγα σιγά σιγά, το μεγάλο ζήτημα στο τάισμα είναι η θερμοκρασία της κρέμας , πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία την ώρα που ταΐζεις το πουλάκι (για αυτό και επιβάλλεται η χρήση θερμομέτρου) , ποιο κρύα κρέμα, δε θα τη φάει, ποιο ζεστή μπορεί από το να του κάνει ζημιά στο πεπτικό σύστημα μέχρι να ανοίξει και τρύπα στον προλοβό του πουλιού.
(Δυστυχώς έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά) , αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνεις κάποιες φορές την ημέρα, όσο μεγαλώνει το πουλάκι μειώνονται και τα ταΐσματα, μέχρι που αρχίζει να τρώει μόνο του τη τροφή που του παρέχεις. (μετά από περίπου 3+ μήνες).

Δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά θέλει πολύ προσοχή! Οι κοκατιλάκια ενήλικα έχουν βάρος 100 γραμμάρια... αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο εύθραυστα είναι.

Προσωπικά θα σου έλεγα να βρεις έναν σοβαρό εκτροφέα (απέφυγε τα petshop) , να πάρεις ένα αξιολάτρευτο πουλάκι απογαλακτισμένο , πάλι μωρό θα είναι και να συνεχίσεις το μεγάλωμα του από εκεί και πέρα.

Αναφέρεσαι στον ελεύθερο χρόνο λόγω καραντίνας , η ζωή σου μετά την καραντίνα από χρόνο πώς θα είναι ; Το πουλάκι (ειδικά αν είναι μόνο του) θα "απαιτεί" πάλι χρόνο.
 
Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν συντρέχει λόγος σοβαρός όπως αδυναμία γονέων να ταΐσουν τα μικρά τους, δεν πρέπει να ταΐζουμε οι φροντιστές αποκλειστικά τα μικρά πουλάκια. Και αυτό διότι :
  • αυξημένη θερμοκρασία τροφής πέραν των ορίων μπορεί να σημάνει καταστροφή του πρόλοβου, κάψιμο του πεπτικού συστήματος του πουλιού και ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική χλωρίδα του πεπτικού συστήματος
  • πιο χαμηλή θερμοκρασία παρεχόμενης τροφής μπορεί να συνεπάγεται ανεπαρκή σίτιση ή /και ανάπτυξη μυκήτων
  • μη σωστός καθαρισμός του πουλιού μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας
  • έλλειψη της φυσικής παρουσίας των γονέων, ενδεχομένως να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα το πουλάκι, π.χ. να προβλήματα ταυτότητας είδους
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αλλά σου έγραψα τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου.
Επίσης, ένα προσφάτως απογαλακτισμένο πουλάκι, μπορεί πολύ άνετα να εξοικειωθεί με τον φροντιστή του και να αποκτήσει εξαιρετικά στενή σχέση μαζί του, και όταν θα μπορεί να τρέφεται μόνο του, είναι εξαιρετικά πιθανό να δέχεται μεζεδάκια, τα οποία όμως θα μπορεί ο οργανισμός του να τα επεξεργαστεί κατάλληλα ώστε να μην κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από τα πιο πάνω προβλήματα.
Επιπρόσθετα, η καραντίνα είναι κακός σύμβουλος για την υιοθεσία ενός πετ...καθώς εμείς δίνουμε διέξοδο στον εαυτό μας, αλλά η στάση μας και η συνεπαγόμενη συχνότητα ή ποιότητα των επαφών μας με το ζωάκι συντροφιάς, μοιραία μειώνεται απότομα με τη λήξη της καραντίνας, επομένως θα σου προτείνω να περιμένεις και να σκεφτείς εκ΄ νέου στο άμεσο μέλλον το να φιλοξενήσεις ένα πετ.
 
@Chrisad Καλημέραα... Ευαχαριστώ πολύ για τις συμβουλές το φαντάστικα ότι Θα ήταν δύσκολο αλλά είπα να ρωτήσω γιατί δεν ήμουν τόσο σίγουρη. Πριν κάνα τρίμηνο είχα βρει κάτι γατάκια που τα είχαν πετάξει στα σκουπίδια νεογέννητα και τάιζα σύριγγα αλλά δεν κατάφεραν να ζήσουν θεώρησα πως το να μεγαλώνεις παπαγαλάκι θα ήταν πιο εύκολο και είπα να ρωτήσω μήπως και ήσυχουσε αυτό που πίστευα αλλά αν είναι επικήνδινο και να χάσουν τη ζωή τους θα προτιμήσω να πάρω ένα μεγαλωμένο ήδη και να προσπαθήσω να το εκπαιδεύσω .Γενικά και όταν δεν ήταν καραντίνα είχα χρόνο.
[automerge]1605510178[/automerge]
@ianos Καλημέρα... Ευχάριστω και εσάς για τις συμβουλές που μου δώσατε. Εγώ τώρα έχω ένα μπάτζι το οποίο το είχα πάρει πέρσι τον Δεκέμβρη και ήταν μεγαλωμένος στο χέρι,όταν το πήρα ήταν ήρεμο (μπορώ να τον χαϊδέψω ) αλλά δεν κάθεται ούτε στο χέρι ούτε μπορώ να το βγάλω έξω το κλουβί να παίξει,είπα να μην το ζορίσω για να μην το τρομάξω έτσι κάθομαι και του μιλάω το ταΐζω και προσπαθώ να το εκπαιδεύσω αλλά δεν το έχω καταφέρει μέχρι στγμής.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top