Ασθένειες Είναι κάτι φυσιολογικό το Crop adjustment;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nausicaa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα και πάλι. Έχουν περάσει πέντε μέρες από τότε που είχα ανησυχήσει για το παπαγαλάκι μου και παραπάει. Πέρα από το αστείο, σήμερα για πρώτη φορά είδα την Ίριδα να κάνει αυτό που στα αγγλικά λέγεται crop adjustment. Στην αρχή (κατά τις 11) το έκανε συνέχεια και πολύ έντονα, και από τότε το κάνει κάθε τόσο, αλλά βασικά κοιμάται. Επικοινώνησα με τον γιατρό και αρνείται να δεχθεί την ορολογία αν δεν του στείλω βίντεο. Δυστυχώς η 'Ιρις είναι πάρα πολύ επιφυλακτική και σπανίως το κάνει μπροστά μου, πόσο μάλλον με την κάμερα. Δεν έχει κάνει εμετό και κατά τα άλλα δείχνει καλά, αν εξαιρέσουμε ότι κοιμάται μέρα μεσημέρι σε μια γωνία ψηλά που σπανίως πηγαίνει. Να ανησυχήσω? Είναι κάτι που συμβαίνει στα πουλιά ή θέλει γιατρό? Κάνει ακριβώς ό,τι και το πρώτο παπαγαλάκι στο βίντεο, αλλά πολύ πιο έντονα, τεντώνεται περισσότερο κλπ.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Σε έναν της γειτονιάς, είναι αρκετά σχετικός με πτηνά, είχε βοηθήσει και με τα παπαγαλάκια που είχα ως παιδί. Δεν είναι υπερβολικά σχετικός, δεν είναι πτηνίατρος, αλλά είναι ο μόνος που είναι σχετικά κοντά και έχουμε μια οικιότητα να τον πάρω τηλ με΄σα στο ΣΚ.

Γκόλφης λέγεται, έχει μια μικρή αλυσίδα πετσοπ μαζί με το ιατρίο του, την PetNet.
 
Κοιτα το τι επαφη εχεις με τον γιατρο την ξερεις εσυ.

Το να μην ξερει ο γιατρος μια ορολογια "το ακουω",το να μην την ψαχνει μονος του ομως και να ζητα απο τον πελατη του πληροφοριες ειναι κατι που αξιολογειται μαλλον αρνητικα.
 
Αυτό που περιγράφεις σαν crop adjustment είναι φυσιολογικό να το κάνουν όλοι οι παπαγάλοι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως αν είναι κι ακριβώως το ίδιο με αυτό που παρατήρησες στο δικό σου πουλί. Σίγουρα δεν είναι κάτι που κάνουν όλη την ώρα. Αν το έβλεπα να το κάνει συνέχόμενα ή για αρκετή ώρα πολλές φορές μέσα στη μέρα μάλλον θα ανησυχούσα, μια στο τόσο είναι φυσιολογικό. Γράφεις όμως ότι είναι κάτι που σπανίως το κάνει μπροστά σου. Αλήθεια πώς ξέρεις ότι το κάνει κι όταν δεν βλέπεις?
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά, και συγγνώμη που δεν απάντησα αμέσως. Εχθές πέθανε ο παππούς μου και έτσι χρειάστηκε να πάω στο σπίτι του και για τα διάφορα διαδικαστικά. Όταν επέστρεψα σπίτι η Ίρις είχε ήδη πάει για ύπνο οπότε δεν πρόλαβα ούτε να την παρακολουθήσω για να βγάλω βίντεο (και να την ελε΄γχω γενικώς), ούτε να ακολουθήσω την οδηγεία που βρήκα σε ένα βιβλίο φροντίδα μπάτζι που είχε από μικρή (μιλάμε έκδοση του 1998, αλλά δεν μοιάζει να λέει βλακείες). Για ερεθισμένο πρόλοβο πρότεινε νηστεία τριών ωρών ώστε να αδειάσει το όργανο και τράι χαμομήλι. Σήμερα που την βλέπω δείχνει μια χαρά, τρώει και κελαηδάει συνέχεια. Ίσως πίνει νερό πιο συχνά απότι συνήθως (ενδιαφέρον, γιατί ο γιατρός ρώτησε συγκεκριμένα αν πίνει αρκετό νερό), αλλά κατά τα άλλα είναι όπως πάντα. Άρα μάλλον ήταν τοπικός ερεθισμός.

@Tony Forpus Ναι, δεν είμαι καθόλου φαν του συγκεκριμένου ανθρώπου, είναι απλά ο μόνος κοντινός που δεν έχει πιάσει άρρωστο παπαγαλάκι από το λαιμό, σαν γαλοπούλα. Και επειδή είμαι τρεις εβδομαδες με πυρετό (όχι covid, αλλά και πάλι ενοχλητικό), δεν μπορώ να πάρω τους δρόμους για να βρω πτηνίατρο στον Άγιο Δημήτριο ή στο Νέο Ψυχικό. Δεν νομίζω όμως ότιθα τον ξαναπάρω, ακόμα και από το τηλέφωνο ήταν πολύ αγενής. Θα του είχα πει και καμια κουβέντα, αλλά ήταν η μέρα βλέπεις.

@Φοίβος Δεν ήταν ακριβώς ίδιο, της Ίριδος ήταν αρκετά πιο έντονο. Μάκρεενε τον λαιμό της περισσότερο,το ίδιο και την γλώσσα της. Ξέρω ότι το κάνει όταν "δεν είμαι μπροστά" γιατί εκείνη δεν με βλέπει, αλλά εγώ την βλέπω από, πχ τον διάδρομο ή πίσω από μια βιβλιοθήκη. Ή όταν νομίζει ότι είμαι απασχολημένη και δεν κοιτάζω παρόλο που είμαισ το δωμάτιο. Μιλο΄θσα με την μητέρα μου και καμία από τις δυο μας δεν ήταν γυρισμένη 100% προς εκείνη, αλλά με την άκρη του ματιού την είδαμε να το κάνει δυο φορές.Όταν πήγαμε πιο κοντά σταμάτησε αμέσως. Πρέπει νασχετίζεται με το ότι, ως λεία στην φύση, αποφεύγει να δείχνει προβλήματα υγείαςγια να μην θεωρηθεί εύκολο θύμα από θηρευτές. Πάντως στις λίγες ώρες που είμαστε καιοι δύο ξύπνιες δεν το έχει ξανακάνει και είναι όπως πάντα. Τραγουδάει σε ηχογραφημένα πουλιά, τρώει, πίνει, καθαρίζεται και απαιτεί κεχρί. Βεβαίως, αν το ξανκάνει επανηλειμμένα θα πρέπει να πάμε σε κανονικό γιατρό.
 
@Tony Forpus Ευχαριστώ πολύ. Το περιμέναμε, ήταν 92, χήρος εδώ και 4 μήνες και με καρκίνο στο πάγκρεας, αλλά δεν παυει να είναι κρίμα, ήταν καταπληκτικός άνθρωπος. Τουλ. ήταν στο σπίτι, στον ύπνο του και δεν πονούσε. Διπλό κρίμα που λόγω της πανδημίας θα είμαστε μόνο εμείς κι εμείς στην κηδεία, αλλά τι να κάνουμε, η ζωή είναι για τους ζωντανούς...
 
Και επειδή είμαι τρεις εβδομαδες με πυρετό (όχι covid, αλλά και πάλι ενοχλητικό), δεν μπορώ να πάρω τους δρόμους
Για τη δική σου υγεία, το έχεις κοιτάξει; Σου έχουν κάνει διάγνωση ότι έχεις κάτι άλλο; Πυρετός 3 εβδομάδες είναι δύσκολη κατάσταση...
 
Back
Top