Φροντίδα Είναι κατάλληλη για διαβίωση και ζευγάρωμα καναρινιών η κλούβα;

Εγγραφή
5 Μαρ 2015
Μηνύματα
182
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια χαρά!
Επειδή άρχισα να κολλάω με το θέμα καναρίνια, έχω 2 ζευγάρια τα οποία τα ζευγαρωνω και 2 αρσενικά. Σκέφτηκα να κατασκευασω μια ξύλινη κλούβα διάσταση ύψος 110 και 60χ60 μήκος πλάτος. Θέλω αν γίνεται να με ενημερώσετε για το θέμα κλούβα Ότι αφορα. Αν τα βάλω όλα μαζί το καλοκαίρι υπάρχει προβλημα; Θα κελαηδανε τα αρσενικα; Του χρόνου θα μπορούν να ζευγαρώνουν μέσα στη κλουβα; Υπέρ και κατα; Τι γνώμη εχετε; Να το κάνω;

Επίσης ιδέες αν έχετε για τον τρόπο κατασκευής κάτι συγκεκριμένο να προσέξω, τι είδους πλέγμα να βαλω;
 
Ειναι πολυ ομορφο εγχειρημα γενικα, και θα σου προσφερει στιγμες απολαυσης.

Πιστευω ομως οτι τα αρσενικα πρεπει να τα εχεις χωριστα στο δικο του κλουβακι το καθενα. Αν τα εχεις ολα μαζι, αφενος θα τσακωνονται συνεχως και αφετερου θα αναπαραγονται ακομα και τους απαγορευμενους ζεστους μηνες με μεγαλες συνεπειες.
 
Δεν αναιρεις αυτο που σου ειπα. Παλι τα αρσενικα θα τσακωνονταικαι ισως τραυματιστουν. Και οι γεννες σε πολυ ζεστους μηνες περα απο εξαντλητικες για τα πουλια εγκυμμονουν εχθρους οπως οι ψειρες, οι οποιες ευκολα αναπτυσσονται σε ζεστες και βρωμερες φωλιτσες..
 
Ούτε αν την χωρισω στη μέση και βάλω Στο ένα μέρος τα αρσενικά και στο άλλο τα θηλυκά με τους νεοσσούς;
Αν τα μικρά καναρίνια πέρασαν από το στάδιο απογαλακτισμού και είναι ανεξάρτητοι και ακμαίοι μπορούν να συνυπάρξουν με τα θηλυκά...
Για τα αρσενικά συμφωνώ με την άποψη της Μιράντας... Θέλει το καθένα το χώρο του για καλύτερα αποτελέσματα.
 
Επομένως να υποθέσω δεν κάνω κλούβα για όλα τα πουλιά όμως μπορώ να έχω τα θηλυκά μαζί και τα αρσενικά πρέπει να είναι μόνα τους.
 
Ναι, ετσι δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Μπορεις να διαμορφωσεις κοντα στην κλουβα σου καταλληλο χωρο που θα εχεις τα κλουβακια με τα αρσενικα σου χωριστα, ωστε να σε πεθανουν στο κελαηδημα χωρις φοβο τραυματισμου. Εχε μονο υποψιν σου οτι η κλουβα πρεπει να σε βοηθα ομως να πιασεις καποιο πουλι ευκολα αν χρειαστει, ειτε για να το χωρισεις ειτε για να το ελεγξεις και παει λεγοντας. Μην επαναπαυτεις στο "αντε ολα μεσα και τελος". Πρεπει να ειναι πρακτικη κιολας!

Ειμαι της γνωμης οτι οσο ωραια και να ειναι η κλουβα, ενας περιορισμενος χωρος με αυτονομα διαχειρισιμα κλουβια ισως φανει πιο πρακτικος και βολικος. Σκεψου το, αν θες φυσικα μοιρασου και τα σχεδια σου μαζι μας!
 
Νικόλα συντηρώ εδώ και τρία χρόνια κλούβα και πραγματικά έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι πιο δύσκολη η διαχείριση της από ατομικά κλουβάκια ή ζευγαρώστρες, αλλά δεν την αλλάζω καθώς τα χαίρομαι να πετάνε και να είναι όσο το δυνατόν πιο "ελεύθερα". Με αφορμή το θέμα σου, λοιπόν, θα γράψω τα συμπεράσματα μου!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  1. Τα καναρίνια μας πετάνε και όσο πιο μεγάλη η κλούβα τόσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύουν και τόσο καλύτερα γι αυτά! Μη ξεχνάμε πως είναι πτηνά και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης τους! Για να πετάνε! Γι αυτό έχουν φτερά.. Δε θεωρώ πως μέσα σε ένα ατομικό κλουβάκι που πηδάνε από το ένα κλαδάκι στο άλλο πετάνε... Ακόμα και στις ζευγαρώστρες πετάνε πολύ λίγο... Ενώ ακόμα και σε μία μικρή κλούβα (όπως αυτή που έχω εγώ, 1,70 Χ 0,90 Χ 0,60) διανύουν έστω και μικρές αποστάσεις που γυμνάζουν τα φτερά τους. Τι πιο υγιές για ένα καναρίνι να πετάει! Κάνει καλό στην υγεία του, στα φτερά του, στα κόκαλα του και θεωρώ πως είναι και πιο... χαρούμενα! Ακόμα, το πέταγμα βοηθάει τις θηλυκές να γεννάνε πιο εύκολα τα αυγά τους και τα μικρά να μεγαλώσουν πιο σωστά και με πιο δυνατά φτερά και κόκαλα!
  2. Η εβδομαδιαία καθαριότητα είναι σχετικά πιο εύκολη. Μια φορά την εβδομάδα καθαρίζεις έναν πάτο και φυσικά τη σχάρα.
  3. Ένα ακόμα "κουλό" θα έλεγα πλεονέκτημα είναι το μπάνιο! Εγώ τους βάζω ταψάκι μέσα με νερό και μπαίνουν 5-5 και κάνουν μπάνιο και γίνονται παπάκια! Πραγματικά είναι απόλαυση να τα χαζεύεις! 😛
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  1. Ο αριθμός των πουλιών που θα βάλουμε μέσα σε μία κλούβα εξαρτάται από το μέγεθος της κλούβας. Αν πολλαπλασιάσεις τις διαστάσεις της κλούβας σε μέτρα και αυτό επί 30 τότε βρίσκεις πόσα καναρίνια χωράνε θεωρητικά στον χώρο που έχεις. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο! Γιατί σε μια κλούβα που έχει ύψος 2 μέτρα και 1 μέτρο μήκος τότε εκεί μέσα, λόγω του ότι τα καναρίνια πετάνε εις μήκος και χρειάζονται μακρόστενα κλουβιά, θα χωράνε το πολύ 6-7 καναρίνια. Αλλά ας πούμε πως ο χώρος είναι υπεραρκετός, η αρμονική συμβίωση μεταξύ των καναρινιών εξαρτάται σε σημαντικότερο βαθμό από την περίοδο που βρισκόμαστε. Όταν έχουν πτερόροια ή όταν είναι χειμώνας συμβιώνουν όλα μια χαρά χωρίς προβλήματα. Όταν όμως πλησιάζει η άνοιξη αρχίζουν οι τσακωμοί μεταξύ των αρσενικών οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι. Και αν δεν κάνεις κάτι άμεσα μπορεί να υπάρξουν και απώλειες! Αεροτσακωμοί, φωνές και κυνηγητά μεταξύ αρσενικών είναι σύνηθες φαινόμενο όταν πλησιάζει η άνοιξη, και προκαλούν αναστάτωση και στρες και όλη την κλούβα και σε όλα τα πουλιά που ζουν μέσα εκεί. Έτσι λοιπόν ο ταραξίας πρέπει άμεσα να απομονωθεί σε δικό του κλουβάκι. Φέτος αναγκάστηκα να βγάλω δύο αρσενικά από μέσα. Και τώρα βρίσκονται μέσα μόνο 3 αρσενικά και 2 θηλυκά που συμβιώνουν (ακόμα) πολύ καλά! Αλλά ακόμα και ο χώρος να είναι αρκετός, ακόμα και η περίοδος να είναι "ειρηνική", ο χαρακτήρας των πουλιών παίζει μεγάλο ρόλο! Όπως και εμείς οι άνθρωποι και αυτά έχουν παραξενιές, διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές. Υπάρχουν καναρίνια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, ή είναι και τα δύο κυριαρχικά και όσος καιρός και να περάσει δεν τα βρίσκουν. Εεε ένα από τα δύο πρέπει να βγει από την κλούβα και η ειρήνη θα επέλθει!
  2. Κανόνας απαράβατος: ΟΧΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΛΟΥΒΑ ! Την πάτησα για να καταλάβω πόσο μεγάλο λάθος είναι ένα τέτοιο εγχείρημα! Πέρα από το γεγονός ότι δε θα ξέρουμε ποιοι είναι οι γονείς και τη συγγένεια θα έχουν οι απόγονοι, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος τόσο μεταξύ των αρσενικών (δεν αφήνει το ένα το άλλο να ζευγαρώσει) αλλά και τόσο μεταξύ των θηλυκών (μπορεί να θέλουν την ίδια φωλιά, να γεννάνε στην ίδια φωλιά, να χαλάνε η μία τη φωλιά της άλλης κτλ). Άσε το στρες που βιώνουν! Θα σου πω εγώ τι έπαθα για να σε πείσω πως η αναπαραγωγή μέσα στην κλούβα με πολλά ζευγάρια είναι μεγάλο ρίσκο και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Τότε μέσα στην κλούβα υπήρχαν 3 θηλυκά και 4 αρσενικά, που τα είχαν βρει και δεν μάλωναν! Αλλά όταν η μία κανάρα έστρωνε 2η φωλιά, η άλλη είχε νεοσσό μιας ημέρας. Η πρώτη κυρία από ανταγωνισμό πήγε και πήρε νήμα από την φωλιά της άλλης με αποτέλεσμα ο νεοσσός να πέσει ελεύθερη πτώση από ενάμιση μέτρο ύψος! Με μία μελανιά ΝΑ! Ευτυχώς επέζησε! Αλλά ποιος σου αποκλείει όταν κάποιος πυρωμένος αρσενικός δε θα φάει τα αυγά μιας κανάρας, ή ότι μια κανάρα δε θα γεννήσει στη φωλιά της άλλης; Άσε που κάθε ζευγάρι θέλει διαφορετική διατροφή αναλόγως με τη φάση που είναι. Ο ένας αρσενικός θα θέλει διατροφή για να πυρώσει και ο άλλος όχι αφού η κανάρα του θα έχει αυγά στη φωλιά. Η μία κανάρα θα έχει μικρά να ταίσει, άρα κάθε μέρα αυγοτροφή ή αυγό, ενώ η άλλη θα κλωσάει και θα χρειάζεται μόνο σπόρους και κανένα λαχανικό. Κάθε άνοιξη το κάθε ζευγαράκι στη ζευγαρώστρα του!
  3. Όταν έχεις ένα σμήνος (ακόμα και 3-4 πουλάκια) μέσα στον ίδιο χώρο, η καθαριότητα είναι υψίστης σημασίας! Αν ένα αρρωστήσει, τότε το πιο πιθανό είναι να αρρωστήσουν και όλα τα υπόλοιπα! Γι αυτό το λόγο ημερήσια, υποχρεωτική καθαριότητα για να προλάβουμε πιθανές ασθένειες! Κάθε μέρα αφιερώνω ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά πέρα από την ανανέωση νερού και φαγητού, καθαρίζω τις βρώμικες πατήθρες ή ταίστρες της κλούβας! Έτσι λοιπόν ενώ η εβδομαδιαία καθαριότητα είναι πιο εύκολη, η καθημερινή είναι πιο χρονοβόρα και κουραστική.
  4. Επίσης, αν η παρατήρηση των πουλιών μας που βρίσκονται μόνα τους σε ένα κλουβάκι είναι σημαντική, μέσα σε μία κλούβα είναι ζωτικής σημασίας! Πρέπει να παρατηρούμε συμπεριφορές και γενικά πολύ καλά τα πουλάκια μας! Μαλώνουν; Ξύνονται πιο έντονα; Γιατί σηκώνει το ποδαράκι του; Φουσκώνει; κτλ. Όταν είναι πολλά πουλιά μαζί μπορεί να μαλώσουν ή κάποιο να είναι άρρωστο και να είναι στην αρχή και να το κρύβει. Με την καθημερινή παρατήρηση των πουλιών μας και των σχέσεων μεταξύ τους προλαβαίνουμε πολλά! Και όσο πιο άμεσα ενεργήσουμε τόσο το καλύτερο! Αν δούμε ότι δύο μαλώνουν και το ένα δεν αφήνει το άλλο να φάει.. Όταν κάποιο είναι ελαφρώς φουσκωμένο προλαβαίνουμε από το να εξαπλωθεί η ασθένεια και πάει λέγοντας. Έτσι λοιπόν πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 114!
  5. Τέλος, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς τσακωμούς της συμβιώσης μεταξύ πολλών καναρινιών. Και πως θα γίνει αυτό? Βάζοντας τόσες ταίστρες και ποτίστρες, όσες και ο αριθμός των πουλιών που ζουν στην κλούβα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως όλα τρέφονται και πως δεν μαλώνουν. Όταν βάζω extra σπόρους ή αυγοτροφή ή χόρτα/μήλο, τα βάζω σε ξεχωριστές αυγοθήκες (ο αριθμός των οποίων είναι όσα και τα πουλιά μέσα στην κλούβα) ώστε το καθένα να πιάσει από μια αυγοθήκη να φάει και να μην μαλώνουν για το πιο θα πρωτοφάει!
Νομίζω πως γενικά και με λίγα λόγια αυτά είναι τα συμπεράσματα μου. Τα μειονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα καθώς μιλάμε για συμβίωση μεταξύ ζωντανών οργανισμών που έχουν απρόβλεπτες μερικές φορές συμπεριφορές. Θεωρώ όμως πως το πλεονέκτημα του πετάγματος που τους δίνει μια κλούβα είναι τόσο σημαντικό για την υγεία τους και τη ευζωία τους, που αν διατηρούμε την κλούβα καθαρή και με πολύ στενή καθημερινή παρατήρηση των πουλιών μας κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις όποτε χρειάζεται, θα έχουμε χαρούμενα, υγιή και ευτυχισμένα καναρινάκια!

Επειδή άρχισα να κολλάω με το θέμα καναρίνια, έχω 2 ζευγάρια τα οποία τα ζευγαρωνω και 2 αρσενικά. Σκέφτηκα να κατασκευασω μια ξύλινη κλούβα διάσταση ύψος 110 και 60χ60 μήκος πλάτος.
Από θέμα διαστάσεων καλύτερα να κάνεις μια κλούβα με πιο πολύ μήκος. Δηλαδή 1,10 ύψος, 1 μέτρο μήκος κι 0,60 το πλάτος. Θεωρώ πως σε μια τέτοια κλούβα 4 καναρίνια θα συμβιώσουν καλά. Αλλά δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Πρέπει να τα βάλεις, να περιμένεις λίγες μέρες να επέλθουν οι ισορροπίες και να δεις πως πάει η συμβίωση. Μπορεί να ταιριάξουν, μπορεί και όχι! Αν τελικά ταιριάξουν μπορείς να τα έχεις και τα 4 εκεί μαζί και την άνοιξη να βγάζεις τη θηλυκιά με έναν αρσενικό σε ζευγαρώστρα για την αναπαραγωγή.

Θα κελαηδανε τα αρσενικα;
Ακόμα περισσότερο! Εμένα κελαηδάει το ένα στο άλλο για να του δείξει πόσο πιο καλά κελαηδάει! Ειδικά τώρα που είναι άνοιξη ακόμα και με θηλυκές μέσα στην κλούβα δε βάζουν γλώσσα μέσα! Μας ξεκουφαίνουν!

Επίσης ιδέες αν έχετε για τον τρόπο κατασκευής κάτι συγκεκριμένο να προσέξω, τι είδους πλέγμα να βαλω;
Δες λίγο τα θέματα εδώ: Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων περί κατασκευές κλουβών χειροποίητων και αν δεν καλυφθείς, ό,τι απορία έχεις εδώ είμαστε!
 
Εντάξει. Alicedros απάντηση σούπερ. Και ο ποιο χαζός καταλαβαίνει τα πάντα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Τελικά το αποφάσισα Δεν θα κάνω μεγάλη κλούβα! 😀
Να είσαι καλά
 
Εντάξει. Alicedros απάντηση σούπερ. Και ο ποιο χαζός καταλαβαίνει τα πάντα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Τελικά το αποφάσισα Δεν θα κάνω μεγάλη κλούβα! 😀
Να είσαι καλά
😀 τίποτα χαρά μου να βοηθάω! Αν έχεις χρόνο και όρεξη πάντως μπορείς να φτιάξεις μια κλούβα για χειμώνα και πτεροροια! Ειδικά στην πτεροροια το πέταγμα τους κάνει πολυ καλό και τα βοηθάει στην πιο εύκολη ανανέωση των φτερών! Ο,τι θες! 😉
 
Back
Top