Αναπαραγωγή Είναι οι φλώροι εύκολα πουλιά στην εκτροφή τους;

Εγγραφή
21 Ιουλ 2008
Μηνύματα
388
Πόλη
Αθήνα
καλησπερα και απο μενα. Εχτες που περασα απο ενα πετ ειχε ενα ζευγαρι φλωρους σε ενα κλουβι για καναρινια με φωλια. Οταν το ειδα μου φανηκε περιεργο το οτι ηταν σε τοσο μικρο κλουβι και ρωτησα αν γενναν εκει και πραγματι μου ειπε οτι επειδη τα εχει καιρο τα πουλια σε αυτο το κλουβι και οτι ειναι και ζευγαρη του γενναν κανονικα. Το κλουβι δεν ηταν καν σκεπασμενο. Αρα αυτο σημαινει οτι ειναι ευκολα πουλια.η κανω λαθος;
 
Εύκολα πουλιά σε σχέση με καρδερίνες και φανέτα σίγουρα είναι. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να τα διαχειριστούμε σαν καναρίνια. Όπως είπες είδες δύο πουλιά σε ένα κλουβάκι με μια φωλιά μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ζευγάρι ή ότι βγάζουν μικρά και μάλιστα τέτοια εποχή που ακόμη δεν έχουν πυρώσει τα ιθαγενή. Πολλές φορές για να κερδίσουν εντυπώσεις ή να πουλήσουν ακριβά κάποια πουλιά οι πετσοπάδες σκαρφίζονται και διάφορες "ιστορίες". Πολλά έχουν δει τα μάτια μας ώστε να είμαστε δύσπιστοι στα λόγια και μόνο οποιουδήποτε.
 
Εύκολα πουλιά σε σχέση με καρδερίνες και φανέτα σίγουρα είναι. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να τα διαχειριστούμε σαν καναρίνια. Όπως είπες είδες δύο πουλιά σε ένα κλουβάκι με μια φωλιά μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ζευγάρι ή ότι βγάζουν μικρά και μάλιστα τέτοια εποχή που ακόμη δεν έχουν πυρώσει τα ιθαγενή. Πολλές φορές για να κερδίσουν εντυπώσεις ή να πουλήσουν ακριβά κάποια πουλιά οι πετσοπάδες σκαρφίζονται και διάφορες "ιστορίες". Πολλά έχουν δει τα μάτια μας ώστε να είμαστε δύσπιστοι στα λόγια και μόνο οποιουδήποτε.
το χερι μου στη φωτια δεν βαζω για κανεναν αλλα επειδη τυχαινει να ξερω πως αυτος ασχολητε χρονια με τετοια πραγματα γιαυτο σας το ανεφερα, οτι μηπως ειναι δυνατον να συμβαινει; Προσωπικα πριν απο 13 με 14 χρονια (πιτσιρικας που ημουν)μου ειχαν χαρισει 2 φλωρους.η μονη επαφη με το ειδος. Και επειδη τυχαια παλι ειδα εναν εκτροφης που το ειχαν 30 ευρω μου εκανε εντυπωση γιατι τοσο φθηνα; Και φανταστηκα οτι μαλλον γενναν ευκολα και μετα ειδα και αυτο στο πετ και ηταν λες και ειχα δικαιο. Το λεω αυτο γιατι μια καρδερινα ξεκινα απο 70 με 90 και βαλε ευρω αλλα ο φλωρος μονο 30?τουλαχιστον σε αρχεγονα χρωματα.
αν βρω ζευγαρι ειναι καλη ιδεα να ασχοληθω; Με μια κλουβα 70χ40χ40?😕ευχαριστω
 
Ακριβώς αυτό είπα Νίκο, ότι σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ιθαγενή ζευγαρώνουν πιο εύκολα. Για αυτό είναι και πιο φτηνά και τα βρίσκουμε πιο εύκολα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να εκφέρω παραπάνω γνώμη αφού δεν το έχω δει, αλλά ο κανόνας είναι αυτό που προαενέφερα. Και φυσικά κανείς που ασχολείται χρόνια με αυτά τα πουλιά δεν βάζει ένα ζευγάρι στη βιτρίνα με σκοπό να βγάλει μικρά (μάλλον με σκοπό να προσελκύσει κόσμο το βάζει). Η κλούβα που έχεις είναι μια χαρά. Συμπληρώνεις λίγη κάλυψη στις φωλιές, οπλίζεσαι με υπομονή, κάνεις σωστή προετοιμασία και σου εύχομαι πολλούς απογόνους :). Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση να βρεις σωστό ζευγάρι, πράγμα λίγο δύσκολο τέτοια εποχή. Και προσοχή στα δαχτυλίδια και την καλή κατάσταση των πουλιών.
 
ευχαριστω για την απαντηση. Πως θα καταλαβω ομως ενα σωστό ζευγάρι;δυσκολο να μου δωσουν τετοια εποχη πουλια ε. Αργησα; Κατι ακομα η προετοιμασια εχει καμια σχεση με αυτη των καναρινιων. Απο οτι ξερω ομως τρων και εντομα! Θελω πολυ να ασχοληθω και με αγρια.
 
Αυτή την εποχή οι περισσότεροι έχουν διαλέξει τα ζευγάρια τους, γιαυτό από εκτροφέα τουλάχιστον δεν βρίσκεις διαθέσιμα πουλιά. Ίσως βρεις σε κάποιο μεγάλο πετσοπ. Κατά πόσο είναι "σωστό" ένα ζευγάρι, κοινωνικοποιημένο, καλοί γονείς κλπ. Δεν μπορείς να το ξέρεις και αν δεν γνωρίζεις κάποιον που να εκτρέφει απλά ρισκάρεις. Μεγάλη σημασία δίνουμε στο δαχτυλίδι των πουλιών (κυρίως όταν πρόκειται για αρχέγονα) γιατί υπάρχουν πολλοί απατεώνες που περνάνε δαχτυλίδια σε άγρια πουλιά και τα μοσχοπουλάνε για εκτροφής. Το δαχτυλίδι πρέπει να είναι κλειστό, στο σωστό μέγεθος, και με στοιχεία κάποιου συλλόγου. Η χρονολογία γέννησης (για μένα) το πολύ μέχρι 2007. Συνήθως σε πουλιά που υπάρχει "πρόβλημα" με το δαχτυλίδι αντιδρά ο μαγαζάτορας όταν ζητάμε να το ελέγξουμε και αυτό είναι ένα δείγμα ότι πρέπει να το αποφύγουμε (το μαγαζί γενικά). Στη φυσική κατάσταση του πουλιού πρέπει να προσέξουμε ό,τι και στα υπόλοιπα πουλιά (ζωηρό, περιποιημένο πτέρωμα, να μην είναι λερωμένο στα πούπουλα κοντά στην αμάρα κλπ) και να επιμείνουμε να δούμε την κοιλιά του. Ο φλώρος είναι ευαίσθητος σε εντερικά νοσήματα. Πρησμένα και κόκκινα έντερα ή έντονη καρίνα μας δείχνουν ένα άρρωστο πουλί πριν αυτό φουσκώσει. Η προετοιμασία είναι παρόμοια με των καναρινιών (το βασικό τους μείγμα σπόρων είναι διαφορετικό). Για να πάρουν ικανοποιητική ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης αρκεί να χρησιμοποιούμε αυγοτροφή ειδική για αγριοπούλια η οποία περιέχει και αποξηραμένα έντομα. Τα πουλιά γενικά χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα γνωριμίας από ότι τα καναρίνια και περισσότερη υπομονή και παρατήρηση. Συχνά προβλήματα κατά την αναπαραγωγή είναι η θηλυκιά να μην στρώνει σωστή φωλιά (είναι λίγο "τεμπέλες") και να χρειαστεί να προσθέσουμε εμείς υλικό για να εκολλαφτούν τα αυγά και ο αρσενικός να χαλάει τη φωλιά και να σπάει τα αυγά οπότε χρειάζεται χώρισμα. Λόγω των περισσότερων πραγμάτων που μπορεί να στραβώσουν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να διαθέτουμε κάποιο χρόνο καθημερινά στο να παρακολουθούμε διακριτικά και από απόσταση το ζευγάρι. Επίσης τους αρέσει να κρύβονται σε φυλλώματα και από ένστικτο ψάχνουν σημεία καλά κρυμένα για να φτιάξουν φωλιά (αν και έχω δει να κάνουν ακόμη και σε ταΐστρα), έτσι πρέπει να τους παρέχουμε κάποια κάλυψη στα σημεία που είναι οι φωλιές (απαραίτητα 2-3 φωλιές για να επιλέξουν) για να αισθάνονται ασφάλεια. Πολλές φορές ακόμη και σε ακάλυπτες φωλιές κάνουν αυγά αλλά λόγω του στρες και της ανασφάλειας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τα παρατήσουν. Η αίσθηση όταν βγάζεις πουλιά μετά από τόση προσπάθεια είναι όπως την πρώτη φορά που είχες γεννητούρια. Όσο και αν παιδευτείς ακόμη και χρόνια να σου πάρει μέχρι να βγάλεις γέννα (όπως μου πήρε εμένα) στο τέλος αυτό το αποτέλεσμα σε κάνει να λες ΆΞΙΖΕ.

ΥΓ1 Δεν ξέρω αν το παρατραβήξαμε το θέμα και βγήκαμε offtopic, αν είναι έτσι ας το μεταφέρει κάποιος moderator .

ΥΓ2 Χμμ πάλι μυθιστόρημα έγραψα!
 
Back
Top