Φροντίδα Είναι οι African grey φιλικοί με τα παιδιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kira
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kira

PB New Member
Εγγραφή
2 Ιουλ 2018
Μηνύματα
19
Πόλη
Αθήνα
καλησπέρα κι από εμένα, τις τελευταίες ημέρες, μελετάω διάφορα άρθρα, με σκοπό την απόκτηση ενός παπαγάλου african grey του Κονγκό. Διαβάζω πολλές πληροφορίες, όμως δεν έχω καταφέρει να βρω εάν είναι φιλικοί με τα παιδιά. έχω δυο μικρά παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει με ζώα και τα σέβονται και δε τα κακομεταχειρίζονται, αλλά επειδή ένας τέτοιος παπαγάλος θα βρίσκεται αρκετά έξω απ το κλουβί του, θα ήθελα να σιγουρευτώ οτι δε θα είναι επιθετικός, επίσης πριν στραφώ σε κάποιο εκτροφείο, θα ήθελα να μάθω εάν κάποιος από την παρέα μας εδώ, κάνει αναπαραγωγές. σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Καλησπέρα.
Το αν θα είναι επιθετικός με τα παιδιά ή όχι, δεν μπορεί να στο πει κανείς.
Γενικά οι παπαγάλοι είναι ιδιόρρυθμα ζώα και αρκεί ένα λάθος δικό μας για να τους εδραιωθεί μια κακή συμπεριφορά.
Επίσης ο παπαγάλος δένεται πάρα πολύ με ένα άτομο (το άτομο που θα διαλέξει ως ταίρι του, αλλά δεν είναι απαραίτητο αυτό, μπορεί ένα θηλυκό να δεθεί πολύ με την γυναίκα του σπιτιού)
Ακόμα και μωρό να το πάρετε ταισμένο με κρέμα, δεν ξέρεις τι συμπεριφορά θα βγάλει κατά την ενηλικίωση.
Βέβαια ο @Φοίβος έχει ένα μικρό παιδάκι που μεγάλωσε με 2 Αμαζονίου και τώρα με ένα Cockatoo και δεν υπήρξε ποτέ θέμα.
Όποτε τίποτα δεν είναι απόλυτο, ειδικά αν κάποιος έχει γνώσεις πάνω στους παπαγάλους και ξέρει πως να φερθεί.

Η μόνη μου "ένσταση" ας το πούμε, είναι, γιατί έχω ακούσει αρκετές ιστορίες με παπαγάλους που δένονται πολύ με ένα μέλος της οικογένειας και αγριεύουν ή μπορεί και να δαγκώνουν κάποιο άλλο.

Όμως για να μην σας τρομοκρατώ χωρίς λόγο γιατί μόνο αυτή την πρόθεση δεν έχω, πιστεύω αν βρείτε κάποιον καλό εκτροφέα που θα σας μιλήσει για το είδος που σας ενδιαφέρει και σας πεί κατά πόσο είναι το κατάλληλο είδος για την οικογενεία σας και τον έχετε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε θα είναι μια χαρά όλα.

Αλήθεια τα παιδιά πόσο είναι;

Αν απο την αρχή που έρθει ο παπαγάλος σπίτι, ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας με τον παπαγάλο, θεωρώ ότι όλα θα είναι μια χαρά, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο έξυπνο είδος.

Απλά τα πιο πάνω τα έγραψα γιατί έχω στο μυαλό μου τον Ζακό σαν ένα αρκετά δύσκολο είδος παπαγαλου κι αυτό γιατί όσο γλυκός μπορεί να είναι, άλλο τόσο δύσκολος μπορεί να σου βγεί.
Επίσης αν καταλήξετε σε αυτό το είδος πρέπει να είστε όσο πιο σίγουροι γίνεται ότι θα του παρέχετε σταθερότητα καθ όλη την διάρκεια της ζωής του, γιατί είναι ζώα που δένονται πάρα πολύ και οποιαδήποτε αρνητική αλλαγή, μπορεί να είναι αιτία για πτεροφαγία.

Κάτι τελευταίο που θέλω να προσθέσω -αν και λογικά δεν θα υπάρχει θέμα μιας και έχετε ήδη 2 κοκατίλ- είναι η πούδρα που βγάζουν και ίσως κάποιος έχει αλλεργία (την ίδια βγάζουν και τα κοκατίλ γι αυτό είπα ότι δεν νομίζω να υπάρχει θέμα).
 
Κατ αρχάς, σ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
Τα παιδιά είναι 8 και 6 ετών και ειδικά ο γιος μου, από τα 2 του έως και σήμερα, θέλει να γίνει κτηνίατρος! Και με τα κοκατίλ που είναι "ζηλιάρικα" και κτητικά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, ίσως επειδή τα φροντίζουμε μαζίκαι με τη "συζήτηση", τα παιδιά εκπαιδεύονται παράλληλα με τα ζωα, για το πως πρέπει να φέρονται.
όσον αφορά την πούδρα, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, παρόλο που στην οικογένεια μας υπάρχει και ασθματικός.
 
και με τα κοκατίλ που είναι "ζηλιάρικα" και κτητικά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα...

Ειμαι κατοχος 16 χρονια african grey και ημουν και κατοχος κοκατιλς, και θελω να σου πω οτι θα καταλαβεις πολυ καλα τι σημαινει ζηλια και το να σε θεωρει κτημα σου ενας african , και φυσικα δε το λεω να σε τρομαξω, οπως ειπες εχεις διαβασει πολυ για το θεμα αυτο, ολα ειναι θεμα συμπεριφορας.
 
Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι ζακό λόγο μεγέθους βγάζουν περισσότερη ποσότητα πούδρας.

Επίσης τα κοκατίλ -οκ, το κάθε ένα είναι διαφορετικό και έχει την δικιά του προσωπικότητα- όμως σαν παπαγάλοι θεωρούνται πολύ φιλικοί, τρυφεροί και "εύκολοι" σε αντίθεση με τον χαρακτήρα ενός ζακό.

Όμως για να έχετε καταλήξει σε αυτό το είδος σημαίνει ότι έχετε ψαχτεί αρκετά και έχετε κάνει την έρευνα σας.

Μένει να βρείτε έναν καλό εκτροφέα και φυσικά να δούνε το θέμα και τα μέλη που έχουν το συγκεκριμένο είδος για να σας πούνε περισσότερα για τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες τους :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειμαι κατοχος 16 χρονια african grey και ημουν και κατοχος κοκατιλς, και θελω να σου πω οτι θα καταλαβεις πολυ καλα τι σημαινει ζηλια και το να σε θεωρει κτημα σου ενας african , και φυσικα δε το λεω να σε τρομαξω, οπως ειπες εχεις διαβασει πολυ για το θεμα αυτο, ολα ειναι θεμα συμπεριφορας.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μοιράστηκα τον προβληματισμό μου, γιατί όσο κι αν διαβάζεις, νομίζω πως καλύτερη εικόνα θα έχεις απο ανθρώπους που ζούν με συντροφιά έναν παπαγάλο αυτού του είδους. σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
 
Εγώ έχω έναν παπαγάλο ζακο και εγώ και έχει δεθεί αρκετά μαζί μου, αλλά μεγάλο πρόβλημα ζήλειας δεν αντιμετώπισα ποτέ. Τώρα το ποσό και το αν θα ζηλέψει είναι και στην προσωπικότητα του κάθε παπαγαλου και ειδικά σε μια τόσο ξεχωριστή ράτσα όπως είναι τα ζακο.
 
Εγώ έχω έναν παπαγάλο ζακο και εγώ και έχει δεθεί αρκετά μαζί μου, αλλά μεγάλο πρόβλημα ζήλειας δεν αντιμετώπισα ποτέ. Τώρα το ποσό και το αν θα ζηλέψει είναι και στην προσωπικότητα του κάθε παπαγαλου και ειδικά σε μια τόσο ξεχωριστή ράτσα όπως είναι τα ζακο.

Κι εγώ έτσι πιστεύω, και νομίζω πρέπει να παίζει ρόλο και η ηλικία... όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο θα έχει διαμορφώσει και το χαρακτήρα του. (λέω εγω τώρα...)
 
καλησπερα kira. Θα συμφωνησω και με τον τασο και με την ηλεκτρα σε οτι σου προανεφεραν. Θα σου καταθεσω και την δικη μου εμπειρια με την συμβιωση μου με αφρικαν γκρευ. επειδη αυτο το ειδος παπαγαλου το λατρευω θα προσπαθησω να ειμαι αντικοιμενικος. αξιολατρευτο ειδος, πανεξυπνα και εβρηματικα πουλια, συνδιαζουν και παρακολουθουν αντιδρασης τις οικογενειας και τα υιοθετουν, στην καθημερινοτητα τους. Δεν ξεχνουν ποτε. μου εχει κανει εντυπωση οτι ξερει τα μελη της οικογενειας μου με τα ονοματα μας και δεν μας μπερδευη ποτε. Περιεργη ως χαρακτηρες και θετουν και αυτοι ωρια. τωρα ξεκουραζομε μην με ενωχλης. Βεβαια η γλωσα του σωματος του στα λεει ολα, απλα πρεπει και εμεις να την κατανοουμε. Δεν ειναι επιθετικα πουλια, αυτο βεβαια συνεπαγετε και κοινωνοικοποιηση. Πολη χαδιαριδες, και λατρεβουν να ειναι μελος της οικογενειας που ζουνε. Δεν δεχοντε την εγκαταληψη, και οι αλλαγες στην ρουτινα τους πρεπει να γινοντε αργα. Προσωπικα με το θεμα πουδρας δεν ειχα ποτε προβλημα. το αν θα τα παει καλα με τα παιδια νομιζω οτι ειναι ενας συνδιασμος πολλων πραγματων. εαν τον αποχτυσετε νομιζω οτι ο ρυθμιστης στην σχεση τους πρεπει να εισαι εσυ. Δεν τον προτεινω σε ανθρωπους που δεν εχουν χρονο να ασχοληθουν θα μαραζωση. Δεν ειναι γατα αρα οχι πολλα χαδια, γιατι τα απετουν. ελπιζω να βοηθησα λιγο, και θα τα ξαναπουμε. Διαβασε αρκετα για το ειδος, και κατι τελευταιο. μετα απο τριαντα χρονια η σχεση σας πρεπει να ειναι η ιδια. ειναι συμβιωση ζωης.
 
@ektoras 500, όσο διαβάζω το πόστ σου, τόσο νιώθω οτι αυτό που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που ακολουθώ με όλα τα ζωάκια μας. κάτι που με κάνει να το ψάχνω 100 φορές παραπάνω, είναι οτι και τα παιδιά δένονται τόσο, που ειναι αδύνατο να χωριστούν! Είμαστε όλοι μια οικογένεια :)
 
Καλησπέρα κ από εμένα @kira είναι απόφαση ζωής η απόκτηση ενός τέτοιου ζωντανού, οφείλεις να το μελετήσεις το ειδος αυτο πολύ πολύ καλά προτού κανεις την αγορά. Είναι πολύ πολύ θετικό ότι είσαστε οικογένεια πολυμελής κ έχεις παιδάκια με μπόλικο ελεύθερο χρονο. Έγραψες πιο πάνω ότι θα βρίσκεται πολλες ώρες έξω από το κλουβί του που είναι κάτι πολύ πολύ ευχάριστο για το πουλακι :) αλλά σκοπεύεις να του κόψεις φτερά κ να τον έχεις ώρα πολύ έξω η θα τα αφησεισ έτσι όπως είναι κ απλά θα κλείνεις κουρτίνες παράθυρα;
 
@thunderfck, Καλησπέρα, είμαι κατά της κοπής των φτερών στα πουλιά, και γενικά όποιας πράξης επεμβαίνει στη φύση τους. το (κακό)με το σπίτι μας είναι οτι δεν έχει μπαλκόνι αλλά τζαμαρία. Οπότε υπάρχουν σίτες απο τις οποίες δε περνάει ούτε κουνούπι :). έτσι, υπάρχουν κάποιες ώρες όπου και τα κοκατίλ είναι ελεύθερα στο σπίτι. (το κλουβί ανοίγει απο πάνω και μπαίνει ένα κλαδί έξω απο το κλουβί). όσο για τον ελεύθερο χρόνο δεν είναι μπόλικος όμως πάντα υπάρχει κάποιος στο σπίτι. Οπότε τουλάχιστον μοναξιά, δε θα νιώσει ποτέ 😉
 
Χαρηκα πραγματικά πολύ με την απάντηση σου :) μπράβο σου :) Εγώ εκτρεφω το ειδος αν θες μπες να δεις το θέμα μου κ ότι μα ότι πληροφορία θέλεις πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσω :)
 
αλλά επειδή ένας τέτοιος παπαγάλος θα βρίσκεται αρκετά έξω απ το κλουβί του, θα ήθελα να σιγουρευτώ οτι δε θα είναι επιθετικός,

Ένα μικρό που θα έχει φύγει μόλις απο το εκτροφείο του δεν θα είναι επιθετικό. Κανείς όμως δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι θα γίνει ένα κατοικίδιο όπως ένα σκυλάκι που θα κάνει χαρές σε όλους ή θα δέχεται χάδια απο όλους. Όσο θα πλησιάζει στην ενηλικίωση του, ίσως κι αρκετά νωρίτερα θα διαλέξει με ποιον θα θέλει να δεθεί παραπάνω (έτσι κάνει αυτό το είδος διαλέγει έναν άνθρωπο) κι ίσως να είναι κι ένα απο τα παιδιά σας. Κι ίσως να δαγκώνει αν κάποιος άλλος απλώνει το χέρι του να τον χαϊδέψει. Οι γκρίζοι όλοι που έχω γνωρίσει είναι κάπως έτσι.
 
Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και το ζακουδάκι σας που θα πάρετε θα είναι μοναδικό και κανείς δε μπορεί να σου προβλέψει πως θα συμπεριφερθεί στο μέλλον. Η συμπεριφορά του θα εξαρτηθεί κατα πολύ από το χαρακτήρα αλλά και από την αλληλεπίδραση με εσας... Μεγάλο ρόλο παίζει πως θα το χειριστείτε από την αρχή που θα έρθει στην οικογένεια σας. Σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές κατα την ενηλικίωση του και τις περιόδους οίστρου αλλα με σωστό χειρισμό και υπομονή μπορούν να ξεπεραστούν.
Από τη στιγμή που θα σέβεστε τη φύση του πουλιου και με προσεκτικά βήματα θα αντιμετωπίζετε τυχόν δυσκολίες, δεν έχετε να φοβηθειτε τίποτα. Θα δουλέψετε πολύ τη κοινωνικοποίηση του από μικρό και καλό θα είναι να ασχολείστε όλοι με το μικρό από την αρχή.
 
παιδια, αυτο που εχω παρατηρησει εγω, και ειναι μονο απο προσωπικη εμπειρια, οτι ενα καλα εκπαιδευμενο και εξοικειωμένο πουλι οταν ειναι ελευθερο δεν θα δαγκωσει ουτε καν για προειδοποίηση, οταν ειναι μεσα στο κλουβι του(σπιτι του, το μερος του, το ησυχαστήριο του ) και δεν ειναι σε καλο mood , εκει ναι μπορει να ρίξει καποια προειδοποιητικη δαγκωνια, που και παλι δε θα σε πονεσει, το εχω ξαναπει, εχω την τυχη να εχει δεθει μαζι μου, που εγω λειπω τις περισσοτερες ωρες απο το σπιτι, τον καθαρισμο του κλουβιου, και γενικα την φροντιδα του παπαγαλου, τον εχει αναλάβει η γυναικα μου εξ ολοκληρου, και ομως το πτηνο και ομως το πτηνο της το δειχνει ξεκαθαρα οτι δεν σε γουσταρω( γυναικες τι να πω) υπαρχουν στιγμες την ωρα του καθαρισμου, που θα παει να την δακγωσει, οπως και μερικες αλλες φορες που ειναι σε καλο mood που θα κοιταζει την γυναικα μου και θα της κανει το γνωστο ηχο της αγαπης που κανουν ( θυμαστε κατι κιτρινα παπακια που ειχαμε και τα βαζαμε να επιπλεουν στις μπανιερες και οταν τα ζουλουσαμε εκαναν εναν ηχο; Αυτο εννοω αλλα στο πιο γλυκο και αγαπησιαρικο)
 
Δεν είναι ούτε επιθετικά ούτε κακκιασμενα ούτε αιμοβόρα ζωντανά. Ζουν σε πολυπληθεστατα κοπάδια στη φύση, όπου η επιβίωση του ενοσ καθορίζεται κ Εξαρτάται από το «σύνολο». Σε αυτο το σύνολο ομως επικρατεί ιεραρχία αλλα και κανόνες που όλοι τους τηρούν κ τους σέβονται. Ένα μη ενήλικο (κ σεξουαλικα ανώριμο) γκριζακι είναι απλά ένα μωρό μαθητούδι. Διδάσκεται ζητάει κ μαθαίνει καθημερινά, περνάνε μήνες χρόνια για να συνειδητοποιήσει το «όπλο» που έχει, το Ράμφος του.. Φτάνει στη σεξουαλικη ωρίμανση (τα 3 ετη) κ αναζητά ταίρι. Όταν το βρει, μέσα στο ίδιο το κοπάδι, δεν παρενοχλεί ο ένας τον αλλο ούτε καποιοσ παραβιάζει κάποιον από τους «κανονισμούς» ούτε ο ένας κλέβει το ζευγάρι του αλλουνου αλλά ούτε το κάθε πουλί διατηρεί παραπάνω από ένα «σύντροφο» ερωτικο.

Έτσι λειτουργούν ως ζωντανά στη φύση.

Στην εκτροφή
Οι εκτροφεις όλοι έχουν άγρια πιασμένα από τη φύση η/και ημιαγρια ζευγάρια. ένα μωρό γκριζακι ο εκτροφεας το απομακρύνει σε ηλικία 18 -20μερων από τους γονεις του και το ταιζει κρεμα (δε μπορεί να το αφήσει παραπάνω μια και πρέπει να βάλει κ δαχτυλίδι). Η απομάκρυνση αυτή κ ο τροπος που γίνεται είναι ηδη το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ζωντανό. Πραγματικά κ ανιδεοι αλλά κ αδιαφορούν (αλλά βάζουν δαχτυλίδια όμως 😉 )

Το μεγαλώνει λοιπόν, 3 μηνών το πουλάει κ πάει σε ένα σπίτι με ανθρώπους. Εκείνοι Το φροντίζουν το αγαπάνε, αλλά Μεγαλώνει σιγα σιγά έχοντας γύρω του μόνο ανθρώπους που το χαϊδεύουν ασταμάτητα. Μπερδεύεται και το ίδιο ακόμα νομίζει πως είναι άνθρωπος.

Ενηλικιώνεται στα 3 ετη σεξουαλικα πια έτοιμο, κάποιον διαλέγει ως ταίρι. Αυτο όμως δε σημαίνει ότι θα επιτίθεται σε ολους τους Υπόλοιπους, σέβονται & αγαπούν ολα τα υπόλοιπα μέλη όσο τον σέβονται κ τον αγαπούν κ αυτά... Ποτέ δεν θα επιτεθούν για να βλάψουν κάποιο από αυτά. Θα προσπαθήσουν όμως να δείξουν την κυριαρχία π έχουν χτισει για ανθρώπινο ζευγάρι π έχουν επιλέξει.

Αν οι νέοι ιδιοκτητες είναι ένα ζευγάρι νέο ζευγάρι χωρισ Παιδιά, κυκλοφορεί, αυτή η παραπληροφόρηση ότι είναι ενός ανθρώπου πουλιά κλπ κλπ μια και Σε όλους τους «νέους» ιδιοκτήτες αγαπάει ο παπαγαλοσ μόνο τον έναν κ «μισεί» (κατά περιοδους) τον αλλο γιατί πολύ απλά ο παπαγαλοσ διεκδικεί το ζευγάρι του για να ζευγαρώσει κ να αναπαραχθεί (το καλεί η φύση του έντονα για μερικα χρόνια) κ προσπαθεί να απομακρύνει την «απειλή» που βλέπει στον πραγματικό ερωτικο σύντροφο του φροντιστή του.

Σε μια οικογένεια λοιπόν δε θα βγάλει ποτέ καμία επίθεση σε κάποιο από τα μέλη παρά μόνο στον/στην σύζυγο του ζευγαριού κ αυτο επειδή οι ίδιοι θα το έχουν «προκαλέσει» να συμβεί στα χρόνια π ζουν μαζί με το φτερωτό αυτο πλάσμα.
Με τη σωστή μεταχείριση δε θα βγάλει ο παπαγαλος σε κανενα μέλος επίθετικη συμπεριφορά με σκοπό κιόλας να βλάψει/πονέσει.

Καταληγοντας λοιπόν, δεν θα έπρεπε να φοβάσαι για τα παιδάκια σου... Αν δεν μελετήσεις πρώτα καλά πολύ καλά, πρώτου αποκτησεις αυτο το ειδος για τον σύζυγο σου να φοβάσαι :)

Είναι στο χέρι σας καθαρά είτε να «ανθίσει» είτε να μαραζώσει ένα ζωντανό μαζί σας.. κ αυτο π έγραψες παραπάνω ότι σέβεσαι τη φύση του κάθε ζωντανού π έχεις σπίτι σου, μόνο να «ανθίσει» μπορεί ένα ζακο στα χέρια σου 😉
 
@thunderfck, πραγματικά σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες για να γράψεις όλα αυτά τα πράγματα! Ελπίζω να έχουμε μια καλή συμβίωση όταν κάποιο πουλάκι έρθει στην οικογένειά μας. και πάλι σε ευχαριστώ!

@tasioskis, 😀 είναι θηλυκό το δικό σας; γιατί θα πρέπει να φερθώ έξυπνα να εξασφαλίσω τη θέση μου 😀 🙂
ευχαριστώ πολύ για την απάντησή!

@vagelis76, Δε γίνεται να μην ασχοληθούμε όλοι μαζί του! Έτσι κάνουμε με όλα τα ζωάκια μας! Τα παιδιά ειδικά, θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους! Ελπίζω να πάει καλά η συμβίωσή μας. ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

@Φοίβος, κάπου διάβασα ότι δένονται με ανθρώπους του αντίθετου φύλλου. αυτό ισχύει; Σίγουρα δε θα κάνει χάρες όπως ένας σκύλος, εδώ τα κοκατίλ και δε κάνουν 😉
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
κάπου διάβασα ότι δένονται με ανθρώπους του αντίθετου φύλλου. αυτό ισχύει; Σίγουρα δε θα κάνει χάρες όπως ένας σκύλος, εδώ τα κοκατίλ και δε κάνουν 😉

@kira προσωπικά θεωρώ ότι διαλέγουν ως ζευγάρι, το φύλλο του πρώτου «φροντιστή τους». Οχι το φύλλο του εκτροφέα αλλά εκείνου που τα ταιζει όταν είναι «κούτσικα πολύ». Αυτο Κυρίως για Τα πουλιά π έχουν απομακρυνθεί από τους φυσικούς γονείς πρώτου ανοίξουν τα μάτια τους. Ο εκτροφέας μπορεί συνήθως να είναι αντρας αλλά πολλες φορές τη φρόντιδα των νεοσσών την αναλαμβάνει η σύζυγος του. Μια από τις ερωτησεις που μπορεισ Να κανεις στον εκτροφεα ποσών μερών απομάκρυνε τα μικρά από τους φυσικους γονεισ τους Και Εάν τότε τα τάισε εκείνος με κρεμα ή η γυναίκα του 😉
Καλημερα 😉
 
Back
Top