Φροντίδα Είναι σωστα τα συμπερασματα μου για την φροντίδα των πτηνών;

Εγγραφή
9 Ιουλ 2021
Μηνύματα
419
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σας!Όπως κάποιοι ξέρετε είμαι καινούριος εδώ.Έχω ένα θέμα σχετικά με την καθημερινή φροντίδα των πτηνών (συγκεκριμένα budgies και καναρίνια που ασχολούμαι εγώ). Τα συμπεράσματα που έχω βγάλει είναι τα εξής:
  • Αλλαγή υποστρώματος υγιεινής 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Καθαρισμός και πλύσιμο ταιριαστών 2 φόρες την εβδομάδα
  • Αλλαγή σπόρων 2 φορές την εβδομάδα
  • Λαχανικά 3-4 φορές την εβδομάδα
  • Φρούτο 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Αυγό 1 φορά την εβδομάδα
  • Ανανέωση νερού και πλύσιμο ποτιστρών κάθε μέρα
  • Το καλοκαίρι μπάνιο μέρα παρά μέρα, ενώ τον χειμώνα 3 φορές την εβδομάδα με ηλιόλουστο καιρό
Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι δεν τους βάζω αυγοτροφή αφού τρώνε το αυγό τους(το τσακίζουν!)Σπάνια τους τη βάζω και δεν τρελαίνονται...Millet τους βάζω μόνο για εκπαίδευση.
Έχετε να προσθέσετε ή διορθώσετε κάτι στα παραπάνω;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Ιωάννης
 
Μια ερωτηση!
Αλλαγή σπόρων 2 φορές την εβδομάδα
Με αυτο τον ορο τι εννοεις;
Οι σποροι στα πουλια πρεπει να αποτελουν ημερήσια μεριδα!Δηλαδη αναλογα ποσο τρωει το πουλι 2 κουταλακια της σουπας ωστε την επόμενη μέρα να εχουν βαγωθει και να ανανεωνονται με φρεσκους.
 
Με αυτο τον ορο τι εννοεις;
Έχετε δίκιο δεν το διευκρίνισα. Εγώ όταν βλέπω πολλά ''φλούδια'' μέσα στην ταΐστρα τα φυσάω και φεύγουν.Όταν δω ότι έχει μείνει λίγη τροφή τότε αδειάζω όση έχει περισέψει για να μην μαζέψει μικρόβια και βάζω καινούρια τροφή.(Αυτό γίνεται περίπου 2 φορές την εβδομάδα)Πάντως όπως είπατε κι εσείς είναι ανάλογα πόσο τρώει το πουλί.
2 κουταλακια της σουπας ωστε την επόμενη μέρα να εχουν φαγωθει και να ανανεωνονται με φρεσκους.
Άρα μου λέτε να αλλάζω τροφή κάθε μέρα αλλά να βάζω λιγότερη ώστε να φαγώνεται η περισσότερη σε μια ημέρα;
 
Ναι, η τροφή ανανεώνεται κάθε μέρα, ώστε να μπορεί να ελεγχει και κανείς πόσο τρώει το πτηνό, όπως και το νερό. Το υπόστρωμα μπορεί να καθαρίζεται κάθε δύο μέρες αν δεν έχετε πολλά πουλακια ή το κλουβί είναι τεράστιο, αλλά πέρα από αυτό δύσκολα παραμένει ασφαλές. Μια φορά την εβδομάδα γενική καθαριότητα με όλα τα κάγκελα, επιφάνειες, παιχνίδια, εκτός και αν προκύψει νωρίτερα.
Τι είδους καθαριστικά χρησιμοποιείτε για τα διάφορα αξεσουάρ?
[automerge]1626004854[/automerge]
Επίσης, η αυγοτροφή δεν είναι μόνο για το αυγό, τα περισσότερα μιξ περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, ειδικά σε εποχές πτερόρροιας και αναπαραγωγής. Αν δεν έφαγαν μια μάρκα, δοκιμάστε άλλο μιξ. Στο πρώτο μου μπάτζι εχω Versele-Laga και την τρώει απνευστί. Το δεύτερο μπάτζι που της πηρα για παρέα ούτε την αγγίζει, οπότε τώρα θα δοκιμάσω άλλη, μάλλον την Deli-Nature, γιατί μόλις την έπιασε και πτερόρροια και χρειάζεται την μεθιονίνη της αυγοτροφής. Φρούτα και λαχανικά τα προσφέρει κανείς καθημερινά (τα φρούτα με μέτρο γιατί έχουν αρκετή ζάχαρη), προσέχοντας πάντα τις κουτσουλιές, ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν ενοχλούν το πουλάκι.
Σημείωση: Ό,τι λέω αφορά μπάτζι, από καναρίνια και τις αναγκες τους δεν ξέρω τίποτα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ναι, η τροφή ανανεώνεται κάθε μέρα, ώστε να μπορεί να ελεγχει και κανείς πόσο τρώει το πτηνό, όπως και το νερό.
Αυτό είναι λάθος γιατί το πουλι πρέπει να τρώει όλα τα είδη σπόρων που περιεχει η τροφή και να μην επιλέγει αυτό. Αμα δηλαδή την αφήνουμε για περίπου 4 μέρες το πουλι θα πεινάσει και θα φάει και τους υπόλοιπους σπόρους όχι μόνο αυτούς που θέλει.
 
Η αυγοτροφή δεν είναι απαραίτητη εαν η διατροφή είναι πλήρης (πελλετς ή ισορροπημενο μιγμα σπόρων οσπρίων κτλ, λαχανικά και λίγο ημερίσιο ήλιο) και το αυγό ακόμα καθε βδομαδα μπορεί να είναι και υπερβολικό για ενήλικα σε συντήρηση (δηλαδή οχι σέ αναπαραγωγή, αναρρωση, ανάπτυξη κτλ). Επίσης οι αυγοτροφες εμπορίου έχουν πολλά σάκχαρα και αχρειαστα πρόσθετα, και συχνά αν δεν συντηρηθούν σωστά αλλοιωνονται και μπορει να ειναι επικίνδυνες. Πχ τα πελλετς Psittacus έχουν ολη την πρωτεΐνη και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται ημερησίως αν τρώνε την συνιστώμενη ποσότητα, οποτε αυγό ή αλλη πηγη πρωτεΐνης δίνω μόνο για ποικιλία μια στο τόσο, εξαρτάται δηλαδή από την υπόλοιπη διατροφή και τις ιδιαίτερες αναγκες τους.
 
Ναι, η τροφή ανανεώνεται κάθε μέρα, ώστε να μπορεί να ελεγχει και κανείς πόσο τρώει το πτηνό, όπως και το νερό
Οκ!Απο εδώ και πέρα θα την ανανεώνώ κάθε μέρα.
Τι είδους καθαριστικά χρησιμοποιείτε για τα διάφορα αξεσουάρ?
Χρησιμοποιώ νερό και ξύδι όπως και για τα κάγκελα 1-2 φορές την εβδομάδα
Επίσης, η αυγοτροφή δεν είναι μόνο για το αυγό, τα περισσότερα μιξ περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, ειδικά σε εποχές πτερόρροιας και αναπαραγωγής. Αν δεν έφαγαν μια μάρκα, δοκιμάστε άλλο μιξ. Στο πρώτο μου μπάτζι εχω Versele-Laga και την τρώει απνευστί. Το δεύτερο μπάτζι που της πηρα για παρέα ούτε την αγγίζει, οπότε τώρα θα δοκιμάσω άλλη, μάλλον την Deli-Nature, γιατί μόλις την έπιασε και πτερόρροια και χρειάζεται την μεθιονίνη της αυγοτροφής.
Επειδη τα πουλάκια τα έχω λίγο καιρό έχω προλάβει να πάρω δύο είδη αυγοτροφής FROTI PATEE, το πρώτο με φρούτα και το δεύτερο με αυγο και μέλι. Θα δοκιμάσω και άλλες μάρκες.
[automerge]1626007925[/automerge]
Φρούτα και λαχανικά τα προσφέρει κανείς καθημερινά (τα φρούτα με μέτρο γιατί έχουν αρκετή ζάχαρη), προσέχοντας πάντα τις κουτσουλιές, ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν ενοχλούν το πουλάκι.
Άρα να τους δίνω μία μικρή ποσότητα λαχανικών καθημερινά και φρούτο πάλι σε μικρή ποσότητα πχ μέρα παρά μέρα;
 
ημερίσιο ήλιο
Τώρα το καλοκαίρι, τα έχω έξω από τις 9 το πρωί μέχρι λίγο πριν τη δύση και αν μέσα στην ημέρα αν κάνει πολύ ζέστη τα βάζω μέσα μέχρι να δροσίσει λιγάκι.

αυγό ή αλλη πηγη πρωτεΐνης δίνω μόνο για ποικιλία μια στο τόσο, εξαρτάται δηλαδή από την υπόλοιπη διατροφή και τις ιδιαίτερες αναγκες τους
Το μείγμα σπόρων που τους δινω λέγεται VERSELE LAGA persige premium. Αυγό να δίνω 2 φορές τον μήνα;
 
Τώρα το καλοκαίρι, τα έχω έξω από τις 9 το πρωί μέχρι λίγο πριν τη δύση και αν μέσα στην ημέρα αν κάνει πολύ ζέστη τα βάζω μέσα μέχρι να δροσίσει λιγάκι.


Το μείγμα σπόρων που τους δινω λέγεται VERSELE LAGA persige premium. Αυγό να δίνω 2 φορές τον μήνα;
Το καλοκαίρι προσοχή στην ζέστη έξω, να εχουν πάντα διαθέσιμη σκιά και δροσερό νεράκι, ο ήλιος και 5 λεπτά να τα δει σύνολο εντάξει είναι.

Και εγώ έδινα αυτό το μιγμα αλλά δεν έτρωγαν τα χρωματιστά πελετς που εχει μέσα και απο τους σπόρους προτιμανε συγκεκριμένους, οπότε δεν παίρναν ολα τα συστατικά που είχε και πήγαινε χαμένο, τώρα με τα πελετς ξέρω ότι τρώνε ισορροπημένα γιατί δεν μπορουν να ξεδιαλεξουν τα συστατικά (δινω και μίγμα σκετων σπόρων σαν λιχουδιά/παιχνίδι). Εξαρτάται λοιπόν από διάφορους παράγοντες.
Πιστεύω εντάξει θα είναι 2-3 φορές/μήνα, τώρα αν τα δείτε να μπαίνουν σε οίστρο (πχ την άνοιξη) καλό ειναι να το μειώνετε για να μην ενθαρρύνετε απρογραμματιστη αναπαραγωγή με την έξτρα πρωτεΐνη.
 
Το καλοκαίρι προσοχή στην ζέστη έξω, να εχουν πάντα διαθέσιμη σκιά και δροσερό νεράκι, ο ήλιος και 5 λεπτά να τα δει σύνολο εντάξει είναι.
Ναι εννοείται πάντα προσέχω να έχουν φρέσκο νερό κάθε μερα και σκιά. Στον ντάλα ήλιο δεν τα αφήνω. Πρέπει;
Και εγώ έδινα αυτό το μιγμα αλλά δεν έτρωγαν τα χρωματιστά πελετς που εχει μέσα και απο τους σπόρους προτιμανε συγκεκριμένους, οπότε δεν παίρναν ολα τα συστατικά που είχε και πήγαινε χαμένο
Τα χρωματιστά ούτε κι εμένα τα τρώνε.. Μόνο αυτά μένουν. Πρόσφατα πήρα ενα ακόμα μείγμα σπόρων που λέγεται Budgies Best premioum MANITOBA. Βαβαια το προηγούμενο ήταν πιο εμπλουτισμενο σε θρεπτικά συστατικά κια βιταμίνες. Από αυτό αφήνουν ένα ίδιο σε υφή πελλετ σαν αυτά που άφηναν στην προηγούμενη. Θα δοκιμάσω και άλλα μειγραμα σπόρων για να δω ποιο θα προτιμήσουν!
Πιστεύω εντάξει θα είναι 2-3 φορές/μήνα, τώρα αν τα δείτε να μπαίνουν σε οίστρο (πχ την άνοιξη) καλό ειναι να το μειώνετε για να μην ενθαρρύνετε απρογραμματιστη αναπαραγωγή με την έξτρα πρωτεΐνη.
Στα πελλετς αναφέρεστε;
 
  • Like
Αντιδράσεις: myr
Όχι, ειδικά τα μπάτζι είναι ευαίσθητα στον ήλιο, παρόλο που ζουν στην έρημο κανονικά. Όπως λέει και η Μύρινα, κάποια λεπτά επαρκούν για να απορροφήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία και να συνθέσουν βιταμίνες. Βέβαια τα περισσότερα πουλάκια χαίρονται πολύ να είναι εξω στον καθαρό αέρα, αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια. Πρέπει τα κλουβιά να είναι προστατευμένα από τα άγρια πτηνά, καθώς φέρουν ασθένειες και μπορεί να επιτεθούν σε μικρά πουλάκια. Όταν ήμουν παιδί είχα και τότε μπάτζι τα οποία είχαμε έξω όταν ο καιρός ήταν καλός. Αγρια πουλιά προσπαθούσαν να φάνε την τροφή τους και όταν το ενα προσπάθησε να υπερασπιστεί τον χώρο, ένα περιστέρι του έγδαρε τον χαλινό. Δεν πέθανε αλλά χρειάστηκε θεραπεία για καιρό και μας έκοψε και το αίμα. Επίσης πολλές ασθένειες και παράσιτα όπως ψείρες οφείλονται σε άγρια πτηνά. Αθήνα μένεις, ξέρεις πόσο βρωμερά είναι τα περιστέρια της πόλης... Προσωπικά, μέχρι να βρω τρόπο να προστατευω το κλουβί, η Ίρις και η Αυγή μένουν μέσα με κλιματισμό στο διπλανό δωμάτιο, μπάνιο, ψέκασμα και δροσερό νερό. Και κρατώ ανοικτό το παράθυρο μέχρι που δεν αντέχω την ζέστη, νομίζω θα τα καταφέρουν ;)
Χωρίς να θέλω να μιλήσω για λογαριασμό της Μύρινας, υποθέτω εννοεί γενικά την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνουν τα μπάτζι, ανεξαρτήτως μορφής.
 
Πολύ σοκαριστική η ιστορία με το μπατζι σας. Εγω ναι μεν μένω Αθήνα αλλά σε πιο απομακρυσμενι μέρος της.Δεν εχει πολλα μεγάλα πουλιά πάρα μόνο παπαγάλους (που το είχαν σκάσει από το αττικό παρκο), σπουργίτια και άλλα μικρά πουλιά. Περιστέρια ελάχιστα. Δεν έχω δει ποτέ να έρχονται στο μπαλκόνι μου αλλά θα είμαι επιφυλακτικός. Άρα πρέπει να τα έχω λίγη ώρα έξω αν κατάλαβα καλά. Γύρω στα 10 λεπτά την ημέρα είναι καλά;
 
Ένταξη, θα έχω υπ όψην μου την προστασία. Όσο πιο σύντομα μπορώ θα καλύψω το θέμα! Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μου προτείνετε; Ευχαριστώ και πάλι για την πληροφορία.
 
Όντως, μόλις δουν ότι υπαρχει συστηματικά τροφή θα κάνουν το ταξιδάκι τους για να φάνε φαγητό πολυτελείας.Με τα παλιά μου μπάτζι, είχε πάρει αέρα ακόμα και η οικογένεια κοκκινολαίμηδων που ζουν εδώ και δεκαετίες σε ένα δέντρο μας. Μια σταλιά πουλάκι, και με γλυκό κελάηδισμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι ως άγριο, πολύ πιθανό να μεταφέρει ασθένειες και παράσιτα στα οικόσιτα. Επίσης παντού στην Αττική έχει κίσσες, που είναι πολύ μεγάλες, πολύ έξυπνες και συχνά επιθετικές. Έχει στο κέντρο όπου μένω, αλλά και στο Πολυτεχνείο που βασικά είναι δάσος με υψόμετρο. Θέλει προσοχή.
Ναι, δέκα λεπτά είναι μια χαρά, ίσως λίγο περισσότερο το χειμώνα αν ο καιρός μοιάζει Αγγλίας.
[automerge]1626028200[/automerge]
@Ameli Όχι υποχρεωτικά. Τα άτιμα είναι πολύ έξυπνα, τα παπαγαλάκια τουλ, και απλά τα αγνοούν. Και οι γάτες το ίδιο κάνουν. Δεν ήξερα κι εγω στην αρχή όταν πρωτομπήκε η ίριδα από το παράθυρο, και της άφησα το φαγητό όσο πήγαινε. Έφαγε τα πάντα εκτός από κάτι μακριούς μάυρους σπόρους και τα πέλλετ που έχουν μέσα. Την άφησα λοιπόν μια μέρα έτσι, λέω δεν μπορεί, από το να πεθάνει της πείνας θα πάει. Μιλάμε ούτε πλησίασε την ταϊστρα, σαν να μην υπήρχε. Την επομένη φοβήθηκα ότι θα μείνει, της έβαλα λοιπόν λίγους σπόρους, νομίζω κίτρινου κεχριού, και περιμενα να τα φάει όλα, κίτρινα, μάυρα, πελλετ. Όχι μόνο δεν έφαγε αυτά που δεν ήθελε, αλλά βουτούσε το κεφάλι της μέσα στην ταϊστρα και πετούσε αυτά που δεν της άρεσαν στο πάτωμα. Και την είχαμε μόνο μια μέρα, δεν είναι να πεις ότι την είχαμε καλομάθει και έκανε ναζια. Ίσως δεν τα αναγνώριζε καν ως φαγητό. Υπέκειψα λοιπον και της έβαλα κανονική μερίδα και την έφαγε σε δευτερόλεπτα. Με τον καιρό, έμαθε να τρώει τους μαύρους σπόρους, ίσως γιατί τους εχει και η αυγοτροφή της, αν και για καιρό τους πετούσε εκτός αυγοθήκης. Με υπομονή και επιμονή τώρα τους τρώει. Εξοικίωση θέλει, και μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί μια γάτα να ζήσει 3 και 4 μέρες χωρίς φαγητο (όχι, δεν είμαι κάθαρμα, απλώς το σουπερμαρκετ είχε κάποτε έλλειψη στην κονσερβα προτίμησης του και δεν έφαγε ακόμα και τις γκουρμε, ούτε μαγειρεμένο κοτόπουλο, απλά ήθελε αυτό που ήθελε), αλλά τα πτηνά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και δεν αντέχουν νηστικά για πάνω από 24 ώρες. Οπότε καλύτερα να υποκύπτει κανείς στα καπρίτσια τους και να τα εκπαιδεύει, παρά να έχει δράματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μου προτείνετε;
Δυστυχώς δεν έχουμε βρει λύση ακόμα. Το πάλαι ποτέ είχαμε προσπαθήσει να φτιάξουμε έναν κλειστό κυλινδρο από σύρμα για κοτέτσι γύρω από το κλουβί και τον ορθοστάτη (δεν ξέραμε τότε ότι δεν πολυκάνει) αλλά δεν άντεχε μεγάλα πτηνά. Δεν θα με εξέπληττε αν κίσσα απλά έσπαγε το σύρμα με το ράμφος της, και ο αέρας το κουνούσε και τα τρόμαζε τα καημένα. Τώρα σκέφτομαι μήπως φτιάξουμε μια κλούβα και μέσα εκεί βάλουμε το κλουβί, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε και αν επαρκεί. Γιατί, αν πχ ένα περιστέρι καθίσει πάνω στην οροφή της κλούβας, ναι μεν δεν φτάνει τα παπαγαλάκια, οι κουτσουλιες φτάνουν όμως, και μαζί όλα τα φρικτά μικρόβια ποθ κουβαλάνε.
 
Ναι εννοείται πάντα προσέχω να έχουν φρέσκο νερό κάθε μερα και σκιά. Στον ντάλα ήλιο δεν τα αφήνω. Πρέπει;

Τα χρωματιστά ούτε κι εμένα τα τρώνε.. Μόνο αυτά μένουν. Πρόσφατα πήρα ενα ακόμα μείγμα σπόρων που λέγεται Budgies Best premioum MANITOBA. Βαβαια το προηγούμενο ήταν πιο εμπλουτισμενο σε θρεπτικά συστατικά κια βιταμίνες. Από αυτό αφήνουν ένα ίδιο σε υφή πελλετ σαν αυτά που άφηναν στην προηγούμενη. Θα δοκιμάσω και άλλα μειγραμα σπόρων για να δω ποιο θα προτιμήσουν!

Στα πελλετς αναφέρεστε;
Οχι στον νταλα ήλιο, καλά κάνετε!

Οταν ειναι μαζί με σπορους δεν τα τρωνε συνήθως, γιαυτό λεω οτι τα ακριβα εμπλουτισμένα μιγματα σπορων πανε χαμένα(στα περισσοτερα πουλια τουλάχιστον) και δίνω χωριστά και αλλη ωρα πελλετς και άλλη λίγους σπόρους(συσκευασμένους, καλής μαρκας αλλά σκέτους σπόρους).

Για το 2-3/μηνα εννοώ για το αυγό/αυγοτροφή/αλλη πρωτεΐνη.
Τα πελλετς ειναι για κάθε μέρα αν δίνετε, ειναι σαν τις κροκέτες του σκυλου/γάτας αντίστοιχα.

Εξω κλουβιά μόνο με επίβλεψη ή αξιόπιστη προστασία! Καθημερινά βλεπω/ακούω για επιθεσεις από πτηνά/γάτες ακόμα και στο κέντρο να μενεις παντου υπαρχουν αρπακτικά ή αλλα πτηνά και μια φορά να γινει η στραβή... και είναι και οι ασθενειες που κολλανε φυσικά.
 
Back
Top