Συμπληρώματα Είναι τελικά απαραίτητο το υγρό ασβέστιο;

Kostaskar

PB Member
Εγγραφή
16 Ιουλ 2019
Μηνύματα
526
Καλησπέρα σε όλους! Σήμερα λοιπόν, αγόρασα ένα σκεύασμα υγρού ασβεστίου γνωστής εταιρείας. Διαβάζοντας τα συστατικά του διαπίστωσα πως η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο είναι μόλις 4% (600mg ασβεστίου σε 15 ml διαλύματος), πράγμα το οποίο με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και αυτό είναι ένα ακόμα προϊόν ξεκάθαρα μάρκετινγκ καθώς υστερεί αρκετά ακόμα και από το φθηνό, "παραδοσιακό" και ευρέως γνωστό σουπιοκόκκαλο το οποίο έχει περιεκτικότητα ασβεστίου περίπου 85%. Σύμφωνα με την παραπάνω διαπίστωση που έκανα το θεωρώ ως ένα υπερεκτιμημένο σκεύασμα το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει μόνο για την περίπτωση δυστοκίας όπου πρέπει αναγκαστικά να του χορηγηθεί ασβέστιο (στο στόμα) για να υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης. Θεώρησα την προαναφερθείσα παρατήρηση μου, ως κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί διότι όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο του υπερκαταναλωτισμού στους ιδιοκτήτες πτηνών συντροφιάς.
 
Είναι κάπως ''μπακαλίστικος'' ο υπολογισμός και κατ'επέκταση η σύγκριση με το σουπιοκόκκαλο...υπάρχουν παράμετροι που δεν υπολογίζεις όπως η βιοδιαθεσιμότητα της ουσίας σε κάθε μορφή και άλλα διάφορα αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιάσουμε τα επιστημονικά.
Επίσης εάν ρίξεις μια ματιά στα κουτιά ακόμα και ανθρώπινων συμπληρωμάτων/φαρμάκων θα διαπιστώσεις πως η δραστική ουσία αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό. Τα υπόλοιπα είναι έκδοχα, συντηρητικά κτλ. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν είναι κάτι το παράξενο να έχει 4% .

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το θεωρώ απαραίτητο, πλην των περιπτώσεων δυστοκίας.
Μάλιστα εγώ είμαι ακόμα πιο ''ακραίος'' και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής δε δίνω καμία πηγή έξτρα ασβεστίου. Όσες ανάγκες έχουν σε ασβέστιο τις καλύπτουν από τους διάφορους σπόρους. Μόνο κατά την αναπαραγωγή τους βάζω ένα μείγμα με minerals. Σουπιοκόκκαλο καθόλου. Πιο πολύ ''φοβάμαι'' την υπερφόρτωση και επακόλουθα προβλήματα (π.χ στα νεφρά) παρά το να ξεμείνουν από ασβέστιο. Απλά χρειάζεται σωστή διατροφή.
 
Καλησπέρα Κώστα! Νομιζω, χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο θέμα, πως το σουπιοκοκκαλο είναι μεγαλύτερη πηγή ασβεστίου όπως λες κ εσύ παρά τα προϊόντα που πουλάνε γενικότερα. Επίσης αν μόνο το 4% είναι ασβέστιο, φαντάζομαι ότι το υπόλοιπο θα έχει συντηρητικά και διάφορα άλλα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγκριση όπως λες και εσύ, είναι σαν να τρώμε φρούτα κ να περιμένουμε ότι από τον χυμό που παίρνουμε από το περίπτερο θα πάρουμε τις ίδιες βιταμίνες.
Υπάρχουν ομως υγρά ασβεστίου και ένα που έχω χρησιμοποιήσει κ εγώ για τα πουλάκια μου που χορηγείται καθ'ολη τη διάρκεια του έτους στο νερο, ενισχύοντας το σκελετικό σύστημα. 4 σταγόνες ανά ποτίστρα, 3 φορές την εβδομάδα στην κανονική περίοδο. 5 σταγόνες στην ποτίστρα, 4 φορές την εβδομάδα στην αναπαραγωγική περίοδο... Οπότε φαντάζομαι ότι αν παρέχεται στο πουλάκι συστηματικά τότε παίρνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου. (;) Παρόλα αυτά νομίζω ότι ο παραδοσιακός τρόπος ειναι καλύτερος, χωρίς πάντα να είμαι ειδική σε αυτά. Απλά λέω την γνώμη μου που μπορεί να είναι κ λάθος..
 
Σουπιοκόκκαλο καθόλου. Πιο πολύ ''φοβάμαι'' την υπερφόρτωση και επακόλουθα προβλήματα (π.χ στα νεφρά) παρά το να ξεμείνουν από ασβέστιο. Απλά χρειάζεται σωστή διατροφή.
Δηλαδή, το σουπιοκοκαλο, που θεωρείτε πολύ βασικό συμπλήρωμα στην διατροφή των πτηνών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν βρίσκετε όλο τον χρόνο στον χώρο των πτηνών; Καλά κατάλαβα;
*Η ερώτηση δεν έχει ειρωνικό χαρακτήρα... Ρωτάω πληροφοριακά 😉
 
Δηλαδή, το σουπιοκοκαλο, που θεωρείτε πολύ βασικό συμπλήρωμα στην διατροφή των πτηνών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν βρίσκετε όλο τον χρόνο στον χώρο των πτηνών; Καλά κατάλαβα;
*Η ερώτηση δεν έχει ειρωνικό χαρακτήρα... Ρωτάω πληροφοριακά 😉

Κοίτα, η προτροπή να υπάρχει το σουπιοκόκκαλο σε ένα κλουβί σαν γενική οδηγία δεν μπορώ να πω ότι είναι ''επικίνδυνη''. Είναι μια σωστή οδηγία για το μέσο χομπίστα διότι πολύ απλά ο μέσος ιδιοκτήτης μπορεί να μην έχει επαρκείς γνώσεις για το ποια πρέπει να είναι η διατροφή των πτηνών του. Οπότε το να υπάρχει μια πηγή ασβεστίου στο κλουβί είναι μια δικλείδα ασφαλείας.

Αν τώρα πάρουμε ως υπόθεση ότι ένα πουλάκι ακολουθεί σωστή διατροφή ανάλογα με την περίοδο, έχει σωστό φωτισμό κτλ... Δε χρειάζεται έξτρα ασβέστιο πλην της περιόδου της ωοτοκίας ίσως. Οπότε δε βρίσκω το λόγο να το φορτώνω.

Επομένως, ζυγίζοντας τους όποιους ''κινδύνους'' και μιλώντας πάντα για πουλιά με σωστή διατροφή, θεωρώ πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα από περίσσεια ασβεστίου αν τους το παρέχουμε συνεχώς παρά από την έλλειψή του.
Βέβαια το πιθανότερο είναι να μην πάθουν τίποτα είτε έτσι είτε αλλιώς. Οπότε είναι λίγο θεωρητικά όλα αυτά.
 
Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο υγρό ασβέστιο και στο σουπιοκόκκαλο είναι ότι το πρώτο απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό του πουλιού, για αυτό και είναι σωτήριο σε περίπτωση δυστοκίας.

Επίσης πιστεύω πως δεν υπάρχει πιθανότητα υπερφόρτωσης του οργανισμού με ασβέστιο γιατί ο οργανισμός απορροφά ότι χρειάζεται και το υπόλοιπο απορρίπτεται με τα ούρα ή τις κουτσουλιές.

Επίσης το σουπιοκόκκαλο εκτός από ασβέστιο περιέχει και άλλα χρήσιμα στοιχεία για αυτό είναι καλό να υπάρχει πάντα στο κλουβί.
Προσωπικά έχω πάντα σουπιοκόκκαλο στο κλουβί και δίνω υγρό ασβέστιο στην κανάρα που έχω σε αναπαραγωγή για 6-7 ημέρες.
 
Επίσης πιστεύω πως δεν υπάρχει πιθανότητα υπερφόρτωσης του οργανισμού με ασβέστιο γιατί ο οργανισμός απορροφά ότι χρειάζεται και το υπόλοιπο απορρίπτεται με τα ούρα ή τις κουτσουλιές.

Η υπερφόρτωση με ασβέστιο σαφώς και είναι κάτι που συμβαίνει. Σε όλους τους οργανισμούς. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εγώ κι εσύ.

Μάλιστα η παρουσία αυξημένης ποσότητας ούρων στις κουτσουλιές είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα νεφρικής βλάβης. Και είναι πρόβλημα γιατί αυτή η περίσσεια δεν είναι το ασβέστιο που ''περίσσεψε'', το δίωχνουμε κι όλα καλά. Σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί το ισοζύγιο ασβεστίου/φωσφόρου/ύδατος/κτλ, δηλαδή έχει επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία και ο οργανισμός αποβάλλει παραπάνω υγρά απ'ότι θα έπρεπε. Εάν δεν ρυθμίσεις μια τέτοια κατάσταση (πολλές φορές χρειάζεται νεφροπροστατευτική αγωγή) μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, κάποιες εκ των οποίων σοβαρές.

Απλά δεν είναι πολύ συχνό γι'αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 
@patrickios στην εκτροφή μου ακολουθώ την φυσική προετοιμασία των πουλιών για την αναπαραγωγή μόνο με σπόρους, λαχανικά, αυγό, αυγοτροφή.
Η χορήγηση υγρού ασβεστίου γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και για αποφυγή τυχόν προβλημάτων.
Η υπερφόρτωση με ασβέστιο σαφώς και είναι κάτι που συμβαίνει.
Αν θες εξήγησε πως γίνεται.
 
Εγω νομιζω οτι υπερφορτωση πιο ευκολα μπορει να προκυψει σε ενα πτηνο απο τα συμπληρώματα παρα απο το σουπιοκοκκαλο.

Για να ειμαι πιο σαφης από την λαθος χρηση των συμπληρωμάτων, απο την υπερχρηση.
Το σουπιοκοκκαλο μπορει να ειναι ολο το χρονο στο κλουβι αλλα το πτηνο το καταναλώνει οταν αισθανεται εκεινο την αναγκη.
Το συμπληρωμα που πεφτει στο νερο θα το πιει θελει δεν θελει, οποτε εξαρταται απο τον εκτροφεα το ολο θεμα.
Το κακο ειναι οτι πολλες φορες το παρακανουν καποιοι με τα συμπληρωματα λογω δικης τους ανασφαλειας ή πολλες φορες δινουν ασβεστιο, πολυβιταμινη που περιέχει ασβεστιο και βιταμινη D με ασβεστιο. Με αυτο το τρόπο ευκολα γινεται overdose.
 
Εγω νομιζω οτι υπερφορτωση πιο ευκολα μπορει να προκυψει σε ενα πτηνο απο τα συμπληρώματα παρα απο το σουπιοκοκκαλο.

Ισχύει. Άλλωστε κι εγώ ανέφερα τη μη παροχή σουπιοκόκκαλου ως κάτι πιο ''ακραίο'', με δεδομένο πως ούτε υγρό συμπλήρωμα ασβεστίου δίνω.
 
Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο υγρό ασβέστιο και στο σουπιοκόκκαλο
Για μένα η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι το πρώτο θα το πάρει θέλει δεν θέλει όταν χορηγηθεί ενώ το δεύτερο θα το πάρει όταν και αν θέλει.

Η χορήγηση υγρού ασβεστίου γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και για αποφυγή τυχόν προβλημάτων.
Όταν μιλάμε για μερικές ημέρες εν μέσω ωοτοκίας, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, αρκεί το υγρό ασβέστιο να δίνεται στην προτεινόμενη δοσολογία.

Πάντως καλό είναι να έχουμε στο νου μας, ειδικά οι οπαδοί της χορήγησης του σκέτου ασβεστίου ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της αναπαραγωγής, τα πουλιά παίρνουν ήδη ασβέστιο και από άλλα κάνα 2-3 συμπληρώματα που χορηγούνται.
 
Back
Top