Διατροφή Είναι τοξικά τα μύρτιλλα για τα πουλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ιβαν

PB New Member
Εγγραφή
5 Δεκ 2022
Μηνύματα
347
Πόλη
θεσσαλονικη
Διάβασα πρόσφατα ότι υπήρχε περιστατικό με τοξικότητα σε παπαγάλο από τα μύρτιλλα και μάλιστα πολλά ξένα sire τα αναφέρουν ως τοξικά για του παπαγάλους λόγω ποσότητας κυανίου. Στο φόρουμ αναφέρονται ως ασφαλή .. έχει κανείς εμπειρία εγώ του έδωσα πριν μια έβδομα και ευτυχώς είναι καλά
 
Όχι βέβαια. Τα πουλιά μου τα τρώνε κάθε μέρα. Ελάχιστη ποσότητα κυανίου έχουν ίσως τα κουκούτσια κάποιων φρούτων αλλά τα μπλουμπερι δεν έχουν κουκούτσια. Αυτή η διάγνωση έγινε στην Ελλάδα;
 
καλημερα. παραθετω μια σειρα απο αρθρα που δεν αναφερουν πουθενα για τοξικοτητα πουθενα για κυανιο στα berries .Στο τελευταιο λεει για προσοχη για υπερκαταναλωση που μαλλον ειναι ενα ακραιο σεναριο. Στο πρωτο αναφερει για τα μηλα αλλα τα κουκουτσια τους με παραπομπη εδω .


 
@φιλομαθης μήπως υπάρχει σύγχυση απόψεων λόγω διαφοράς μεταξύ άγριου και καλλιεργήσιμου ; Νομίζω τα άγρια μύρτιλλα περιέχουν κουκούτσι (bilberries)
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Ιβαν
επετρεψε μου να σου πω τι δεν ειμαι 😀
τεχνολογος τροφιμων
πωλητης σε μαγαζι που εμπορευεται μυρτιλα
χημικος
γεωπονος
κατοχος παπαγαλου(την τρεχουσα περιοδο)
και δεν εχω φαει ποτε ο ιδιος μυρτιλα :-)

Επισης σε κανενα απο τα 6 -7 αρθρα που σου παρεθεσα δεν αναφερεται για το θεμα τοξικοτητας των κουκουτσιων στα μυρτιλα.Μονο στα κουκουτσια των μηλων γινονται αναφορες

Tελος επειδη μαλλον δεν τον αφηνεις να τρωει στις μουριες στην εξοχη αλλα μαλλον του αγοραζεις εσυ τα μυρτιλα οπως καθαριζεις το μηλο μπορεις να δεις και το μυρτιλο που δινεις an εχει κουκουτσι και να του το αφαιρεσεις αν εχεις τοσο αγχος.

oπως ειπε και ο @Φοίβος που εχει πολλες περισσοτερες γνωσεις και οι @ianos επισης δεν εντοπιζουν καπου σαφεις αναφορες σε τοξικοτητα για το συγκεκριμενο φρουτο.
Τα αρθρα που σου εστειλα δεν τα ειχα στο μυαλο μου ..Εκατσα και το εψαξα και σου εστειλα την πρωτη μου απαντηση.
Την ευθυνη την εχει ο φροντιστης.Εμεις δεν βρηκαμε κατι για τοξικοτητα.Εσυ αποφασιζεις τι θα κανεις και κανεις αλλος :-)
 
@φιλομαθης ναι όλα αυτά τα άρθρα τα έχω διαβάσει και εγώ … και γενικά πάντα πριν του δώσω οποιαδήποτε νέα τροφη το ψάχνω … μου έκανε εντύπωση όμως που δεν αναφέρεται σε κανενα ελληνικό site έστω η πιθανή τοξικότητα …η κοπέλα πάντως που αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα με το κοκατιλ της υποστηρίζει ότι ο πτηνιατρος της είπε ότι περιέχουν κυάνιο και είναι τοξικά (να διευκρινήσω πως το έχω δει σε δημοσίευση σε ομάδα του φβ και δεν αφορά δίκη μου εμπειρία ούτε έχω γνώση πάνω στο θέμα )
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
μου έκανε εντύπωση όμως που δεν αναφέρεται σε κανενα ελληνικό site έστω η πιθανή τοξικότητα
@Ιβαν Μηπως ακριβως οτι δεν το βλεπεις να αναφερεται πουθενα αλλα να λενε το ακριβως αντιθετοθα επρεπε να σε οδηγησει σε συμπερασμα οτι πιθανοτατα δεν υφισταται τετοια τοξικοτητα? Ακομα και στα κουκουτσια απο τα μηλα που εχουν μια απειροελαχιστη περιεκτικοτητα αναφερεται , στα μυρτιλα λες να εχουν συμφεροντα και το κρυβουν απο το γενικο πλυθησμο?Μια παγκοσμια συνομοσια για τα berries?
Μηπως στην ελλαδα εχουμε περισσοτερους ιδιοκτητες πουλιων που δινουν μιρτυλα απο οτι στην αμερικη και την αυστραλια οποτε αυτοι δεν εχουν περιπτωσεις τοξικοτητας ενω εμεις εχουμε επιστημονικες καταγραφες?
πως διασταυρωνεις την αξιοπιστια της διαγνωσης οτι επαθε τοξικωση απο ενα συγκεκριμενο φρουτο και οχι απο 1000 αλλους λογους περιβαλλοντολογικους? κακη κατασταση κλουβιου, αερας,νερο, ποτιστρα κλπ . Εγιναν εξετασεις? τις εχεις δει? Τι ουσιες επικινδυνες και σε τι περιεκτικοτητα βρηκε ? μηπως ειναι διαγνωση "με το ματι" του πτηνιατρου? Τι σχημα θεραπειας συνεστησε ο/η γιατρος και ειχε καποιο κοστος τακτικων επισκεψεων μηπως?
Ρητορικες ειναι βεβαια οι ερωτησεις μου ..τροφη για σκεψη. Η αναζητηση για πληροφορια ειναι πιο ευκολη απο ποτε. Ψαχνεις και αποφασιζεις.Εδω αλλοι υποστηριζουν οτι η γη ειναι επιπεδη ..στα μυρτιλα θα κολλησουμε?

Καλη συνεχεια ευχομαι
 

1680101113701.webp

1680101211991.webp


anthocyanin and cyanide μοιαζουν ηχητικα καπως αλλα εκει τελειωνουν οι ομοιοτητες.Αλλο το ενα αλλο το αλλο.

E.O.T (END OF TRANSMISSION)
 
@Φοίβος δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλές ποικιλίες (όπως τα μανταρίνια ας πούμε με κουκούτσια η όχι) αλλά αυτά που παίρνω καμιά φορά για μένα από μεγάλη αλυσίδα σούπερ από Γερμανία έχουν κουκούτσια.
 
Back
Top