Αναπαραγωγή Εγκαταλειψη φωλιας απο γονεις ζεμπρα

falakros_praktor

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
27
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας παιδια! Ο Γολιαθ και η Αγαρ εγιναν γονεις! Η χαρα μου ομως δεν κρατησε πολυ... Μεχρι σημερα ηταν αψογοι και στοργικοι. Μερα παρα μερα ηλεγχα τη φωλια και μεχρι σημερα εβλεπα 2 νεοσσους και ενα αβγο. Απο σημερα το απογευμα και αφου καθαρισα οσο μπορουσα την ψαθινη φωλια απο τις κουτσουλιες δεν ξαναμπηκαν μεσα, παρολο που δεν ηταν η πρωτη φορα που το εκανα. Τωρα 11:19 μμ κοιμουνται εξω απο την φωλια και οι 2 ... λετε να τα παρατησουν τα μωρα; τι να κανω; SOS!
 
Τι ηλικία έχουν τα μικρά; Αν έχουν βγάλει τα πρώτα πουπουλάκια και με τη ζέστη που έχει λογικό είναι να μην κάθονται. Αν είναι μέχρι 6 ημερών είναι δύσκολα τα πράγματα. Κάνε και ένα έλεγχο για ψείρα στο κλουβί και στη φωλιά. Χωρίς λόγο δύσκολα αφήνουν τους νεοσσούς τους.
 
Πως θα βρω τις ψειρες;Φαινονται; Δεν ειδα κατι τετοιο. Ναι εχουν βγαλει χνουδι και δυο τρια πουπουλακια... Μα το τρελο ειναι οτι μεχρι το απογευμα ηταν μεσα στη φωλια ειτε και οι δυο γονεις ειτε εναλλαξ. Τα μικρα εχουν βγει απο το αβγο περιπου μια εβδομαδα... Ξαφνικα εκει που ολα ηταν καλα δεν ξαναμπηκαν οταν εβαλα πισω τη φωλια στο κλουβι αφου την καθαρισα... λες να ηταν λαθος που την καθαριζα; Μηπως επρεπε να τα αφησω ανενοχλητα και να μην αγγιζω την φωλια; Αν δεν ξαναμπουν να τα ταϊσω με συριγγα;
 
παρατιρησετα αυριο αν τα ταιζουν. Αμα τα ταιζουν ειναι ολα οκ.
στην φωλια δεν μπαινει διοτι εχει πολυ ζεστη αλλα αν εχουν βγαλει πουπουλακια και ειναι ενος βδομαδον τοτε δεν πειραζει.
τωρα το βραδυ καθεται;
 
Τέτοια εποχή και με τόση ζέστη δεν είναι επιλογή το να μην καθαρίσεις τη φωλιά, θα τα έχανες από αρρώστεια. Η ψείρα φαίνεται σαν μικροσκοπικά μαύρα στίγματα σε σχισμές όπως εκεί που πιάνουν τα κλαδιά στο κλουβί. Αν βγάλεις ένα κλαδί και το χτυπήσεις ελαφρά σε ένα άσπρο χαρτί θα πρέπει να τις δεις. Τέτοια ώρα αν κοιτάξεις προσεκτικά το κλουβί θα τις δεις να περπατάνε (αν έχουν). Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις για να δεις αν έχουν ψείρα είναι να βάλεις ένα χαρτί διπλωμένο κοντά στη φωλιά και το πρωί να το ανοίξεις. Επειδή οι ψείρες τη μέρα κρύβονται στο κλουβί θα βρεις σίγουρα κάποιες μέσα στο χαρτί. Το τάισμα στο χέρι είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή αν δεν ταΐσουν αύριο οι γονείς. Μιας εβδομάδας πάντως είναι αρκετά μεγάλοι και μπορεί απλά να άρχισαν οι γονείς να κοιμούνται έξω από σήμερα και να ταΐσουν κανονικά αύριο. Παρατήρησε τα το πρωί αν θα ταΐσουν πριν κάνεις οτιδήποτε.
 
Μην πανικοβάλλεσαι φίλε ακόμα!
Είναι φυσιολογικό από κάποια μέρα και μετά, συνήθως στη μια βδομάδα-10μέρες το πολυ οι γονείς δεν μπαίνουν για ύπνο το βράδυ μέσα στη φωλιά!Λόγω έλλειψης χώρου και ιδιαίτερα τώρα και λόγω ζέστης! Το ίδιο είχε συμβεί και σε μένα.
Απλά παρατήρησε κατα την διάρκεια της ημέρας αν μπαίνουν για να ταίζουν..
Οσο για την καθαριότητα της φωλιάς καλό είναι να μην γίνεται τόσο συχνά, ενοχλούνται.. Μέσα σε μια εβδομάδα πόσες φορές καθάρισες; Εγω δεν είχα καθαρίσει ούτε μια φορά μέχρι που βγήκαν τα πουλάκια έξω!
 
Γιάννη γιαυτό ρώτησα και πόσων ημερών είναι οι νεοσσοί. Κι εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουν πρόβλημα αλλά αυτό θα δείξει από το τάισμα σήμερα.

Με τη ζέστη δυστηχώς το συχνό καθάρισμα είναι απαραίτητο, την εποχή που ζευγαρώνω τα δικά μου δεν καθαρίζω ιδιαίτερα τις φωλιές και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Αλλά πέρσυ που είχε μείνει ένα ζευγάρι αργά με τις ζέστες έχασα τα μικρά.
 
Παιδια καλησπερα! Οκ τα ταΙσαν και τα ακουσα και σημερα να φωναζουν τα μικρα! το τριτο αυγο ομως δεν εσκασε...
 
Οι δυο νεοσσοί πόσο ημερών είναι; βγήκαν τη ίδια μέρα;
Προφανώς το άλλο αβγό είναι άσπορο.. Δεν πειράζει!
Ησυχία και δροσούλα χρειάζονται και όλα καλά θα πάνε!
 
Back
Top