Γενικά Είδη διακοσμητικών κοτόπουλων

δείτε κάποιες απο τις κότες του παππού μου :
kotes 2.webp 20150722_105605b.webp

και... Δείτε που κοιμούνται το βράδυ!
20160101_180055-1.webp
πετάνε απο κάτω πάνω στην σκεπή του κοτετσιού και απο εκεί πετάνε πάνω στην Συκιά ! (για την περίφραξη δεν το συζητάω την περνάνε για πλάκα όποτε θέλουν και τις μαζεύουμε :D)
 
Μου άρεσε πολυ ο Yokohama, αλλά το καημένο θα θέλει κάθε μέρα λούσιμο, για να διατηρείται η ουρά του καθαρή
δεν το ηξερα αφτο, αλλα ειχες παλαιοτερα και το ξερεις;

ναι
είδες ομορφιές οι κότες!
οντως μερικες ειναι πραγματικα πανεμορφες!

δείτε κάποιες απο τις κότες του παππού μου :
View attachment 38217 View attachment 38218

και... Δείτε που κοιμούνται το βράδυ!
View attachment 38219
πετάνε απο κάτω πάνω στην σκεπή του κοτετσιού και απο εκεί πετάνε πάνω στην Συκιά ! (για την περίφραξη δεν το συζητάω την περνάνε για πλάκα όποτε θέλουν και τις μαζεύουμε :D)
😀 φανταζομαι φασαρια για να της μαζεψεται οταν βγαινουν... Παντως ειναι ομωρφες και περιποιημενες

και τωρα η υπολιπες

buff orighton
bOrpington.webp
brahma (ρουμανιας)
426bda279da994f24097b8318a4c5170_f192.webp
araucana
araucana.webp
lakenvelder
lakenvelder.webp
yellow polish
yPolish.webp
black silkie
blkSilkie.webp

προ-ταιλευταιες

wyandotte
sWyandotte.webp
plymouth rock
rPlymouth.webp
polish
polish.webp
rosecomb
rosecomb.webp
phoenix
phoenix.webp
marans
marans.webp

και η ταιλευταιες

sussex
lSussex.webp
jersey
jersey.webp
faverolle
faverolle.webp
cochin barred
cochinBarred.webp
braechel
braechel.webp

και αυτες ειναι ολες!

Οι κότες νανάκια έχουν πλάκα
ενοεις της μικροσομες που τρεχουν γρηγορα:D;
sSebright.webp
 
Τελικά έχουν μεγάλο σουξέ οι κότες! Αλήθεια εσύ εκτρέφεις κάποια απο αυτά τα διακοσμητικά είδη κοτόπουλων; Αν ναι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας πείς περισσοτερα πραγματα για αυτα τα πανεμορφα είδη!
 
Οχι, δεν έχω κότες, απλά η ουρά του σέρνεται κάτω και το έγραψα.. χαριτολογώντας.
ααα, οκ👍

Τελικά έχουν μεγάλο σουξέ οι κότες! Αλήθεια εσύ εκτρέφεις κάποια απο αυτά τα διακοσμητικά είδη κοτόπουλων; Αν ναι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας πείς περισσοτερα πραγματα για αυτα τα πανεμορφα είδη!
η αληθεια ειναι πως δεν εκτρεφω😳 ομως ετσι για την πλακα...🙄 και για τα αυγα:D εχω 18 brahma (ρουμανιας)😉

Μου άρεσαν πάρα πολύ οι Lakenvelder και ακολουθούν οι Sussex.
εμενα η αγαπημενες μου ειναι η
golden polish
gPolish.webp
και η
yokohama
yokohama.webp

polish yellow polish..λες και μόλις βγήκαν από κομμωτήριο! τρελές φάτσες!:D
ναι οντως... Να εχουν rasta😛
 
Παιδιά για τις κοτες ότι χρειαστείτε πείτε μου! Έχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή! Στο κτημα μου έχω τις εξής ράτσες! Australorp μαυρα, polis χρυσό με μαύρο και χρυσό με άσπρο, Plymouth Rock, Sussex light, orphington buff, pekin bantam, serama, lakenveder, phoenix white, brahma buff, brahma partidge, silkies white, ayam cemani και phoenix gold

Δυστυχώς φωτογραφιες δεν μπορώ να ανεβάσω καθώς μου λέει ότι θέλει 150 kb...
 
Εφοσον οι φωτογραφιες δεν αρκουν για να παρει καποιος πληροφοριες, θα μπορουσες να πεις δυο λογια για την εμπειρια σου με καποια ειδη που εχεις, ή να γραφτει καποιο αρθρο με πληροφοριες για το καθε ενα ξεχωριστα.
 
Εμένα η ερώτησή μου είναι ''πεζή'' και ίσως άκομψη.. Αλλά στην ουσία, αυτά τα είδη (κάποια απ'αυτά διαδεδομένα) εκτός από το να τα πουλάς, βγάζουν καθόλου κρέας η είναι μόνο ''φρου φρου κι αρώματα'';
 
Εμένα η ερώτησή μου είναι ''πεζή'' και ίσως άκομψη.. Αλλά στην ουσία, αυτά τα είδη (κάποια απ'αυτά διαδεδομένα) εκτός από το να τα πουλάς, βγάζουν καθόλου κρέας η είναι μόνο ''φρου φρου κι αρώματα'';
Ίσος να χρησιμεύουν για αυγοπαραγωγή... ίσος όχι σαν κάποια άλλα είδη βέβαια...
 
Για να τολμήσω την απάντηση μόνος μου... Εφόσον είναι ''κότες'', μπορούν να χρησιμοποιηθούν - αναλωθούν, όπως και οι άλλες κότες. Απλά με παραξένεψε μήπως πίσω από το εντυπωσιακό φτέρωμα, κρύβονται πολλά κόκκαλα και λίγο ψαχνό..
 
Νίκο κάποιες απο αυτες τις ράτσες προορίζονται κυρίως για αυγοπαραγωγή, κάποιες άλλες κυρίως για κρεατοπαραγωγη αφού σε κάποιες ράτσες τα κοκόρια μπορεί να φτάσουν και τα 5 κιλά και κάποιες άλλες προορίζονται για μικτή χρήση.
 
M'αρέσει που πολλές φορές λένε ''δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις'' ..η δική μου όμως ήταν τέτοια...
Σ'ευχαριστώ Τζωρτζίνα!

.. Και για να ''εξιλεωθώ'' ...

Κοτες Ελληνικης Φυλης

Τα ελληνικά πουλερικά... Κοτες Ελληνικης Φυλης

Όσο περιφρονημένα κι αν είναι, κάπου βρίσκονται ακόμα τα τελευταία δείγματα παραδοσιακών πουλερικών, τα οποία, κι ας μην το ξέρουμε, αποτελούν κεφάλαιο για τον τόπο μας. Γιατί; Μα γιατί έχοντας ζήσει άπειρα χρόνια σ’ αυτή τη γη, έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της, στη διατροφή και στο κλίμα, και όπως όλα τα αυτόχθονα, είναι ανθεκτικά στις αρρώστιες, ενώ παράγουν νόστιμα και καλής ποιότητας, κυρίως υγιεινά, προϊόντα
Οι πρόγονοί μας που ζούσαν στα χωριά και δεν είχαν το χρόνο ν’ ασχοληθούν μαζί τους, άφηναν τα πουλερικά τους ελεύθερα να βόσκουν στην πλαγιά και ήξεραν πως εκείνα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πως θα πάνε να γεννήσουν τ’ αυγά τους στην ίδια πάντα φωλιά απ’ όπου πήγαιναν και τα μάζευαν. Όταν πάλι θα κλωσούσαν και θα έβγαζαν τα μικρά τους, θα τα μεγάλωναν μόνα τους, θα τα μάθαιναν να βρίσκουν τροφή χωρίς καμιά ανθρώπινη φροντίδα – άντε το πολύ να τους έδιναν λίγο ψωμί μουσκεμένο – θα τα προστάτευαν από τ’ αρπακτικά, σκεπάζοντάς τα με τις φτερούγες τους! Αυτή την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια την έχουν διατηρήσει ως σήμερα τα λίγα ντόπια πουλερικά που απομένουν.

Λίγα φυσικά, αφού από κάποια στιγμή άρχισε η εκτός ελέγχου εισαγωγή ξένων φυλών, η μαζική αναπαραγωγή τους (σε κλωσομηχανές), και η πώληση σε αγρότες που πια είχαν τελείως παραπλανηθεί από τη «μόδα» της αποθέωσης του μεγέθους, που έλεγε πως αφού τα νέα πουλερικά ήταν μεγαλύτερα θα είχες μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μεγαλύτερο κέρδος! Φυσικά και δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Τα μεγάλα πουλερικά αποδείχτηκαν πολύ πιο ευπρόσβλητα από ασθένειες, ήθελαν πολλή φροντίδα και πολλή τροφή για μια αμφίβολης ποιότητας παραγωγικότητα.
Μιλώντας για ντόπια πουλερικά, φυσικά και δεν σημαίνει πως μόνο μια φυλή από το κάθε είδος κυριαρχούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα, λόγω των πολύ διαφορετικών εδαφικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν από περιοχή σε περιοχή, είχε το προνόμιο να δημιουργηθούν πάρα πολλές φυλές πουλερικών, η κάθε μία καλή για τον τόπο της. Σήμερα ανάμεσα στα απομεινάρια που μπορέσαμε να βρούμε, σημειώνουμε μερικά κότες, όπως:

Κατσουλιέρα. Μικρούς πληθυσμούς της συναντάμε στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αττική, στην Πελοπόννησο. Χαρακτηριστικό της μία «σκούφια» από μαλακά φτερά στο κεφάλι. Τα χρώματά της ποικίλουν. Είναι μέτρια σε μέγεθος, γεροδεμένη και σκληροτράχηλη. Έχει καλή παραγωγικότητα σε αυγά.

Φιλιανή κότα Λέσβου. Κατάγεται από τα Φίλια της Λέσβου ενώ στο νησί υπάρχουν και άλλες ποικιλίες από ντόπιες κότες. Είναι λεπτή, σε χρώμα μαύρο, λαιμό κόκκινο ή ασημί. Τα αυγά της είναι κοκκινωπά και έχει την ικανότητα να επωάζει όλο το χρόνο.

Νανόκοτα Θράκης. Είναι μικρόσωμη αλλά όχι νανάκι. Με αεροδυναμικό σχήμα, σηκωτή ουρά και λοφίο. Πολύ ανθεκτική σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Άλλες ποικιλίες κότας: η Πετρωτή, ο Γυφτοκόκορας (κατάγεται από τη Θεσσαλία), η Μπουφούνα, η κότα Καλαμάτας, η Παλαμά Καρδίτσας, η Χιλιανή, Νησιριώτικη (εξαφανισμένη), η Φωλιδωτή Χαλκιδικής (εξαφανισμένη). Πληροφορίες υπάρχουν και για άλλες τελείως ανεξερεύνητες φυλές κότας που πρέπει να υπάρχουν στην Αίγινα, στη Σύρο, στα Αντικύθηρα, στην Κρήτη, στη Μάνη, στην Ηλεία, στη Λοκρίδα, και ίσως αλλού.

Όμως εκτός από κότες, μάλλον υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες από χήνες και πάπιες (έρευνα από κρατικούς φορείς δεν έχει γίνει ενώ η Μη Κυβερνητική «Αμάλθεια», προσπαθεί να μαζέψει πληροφορίες), αλλά και γαλοπούλες (αυτό μάλλον σίγουρο). Μάλιστα η ντόπια γαλοπούλα (είναι μικρότερη από αυτή που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο), έχει ένα απίθανο χαρακτηριστικό: Μπορεί να τη δούμε στον… ουρανό αφού ξέρει να πετάει και να μετακινείται από τη μια γειτονιά σε άλλη.

Εξημερωμένες όρνιθες υπάρχουν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει καμία επίσημα αναγνωρισμένη φυλή. Δεν εκτράφηκαν ποτέ συστηματικά ούτε αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης.

Πυρήνες από "ντόπιες κότες" ελευθέρας βοσκής εξακολουθούν να εκτρέφονται ιδιαίτερα σε απομονωμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Τελευταία ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά διότι αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενες φυλές. Οι "ντόπιες" όρνιθες είναι γενικά μικρότερες σε μέγεθος (όχι όσο κάποιες ξένες διακοσμητικές φυλές). Διατηρούν την ικανότητα επώασης και ανατροφής των νεοσσών, καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα τροφής, έχουν μεγαλύτερη αυγοπαραγωγή, ενώ εμφανίζουν και κάποια χαρακτηριστικά άγριας όρνιθας όπως : ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης, ανεπτυγμένη ικανότητα να πετούν και τάση να κουρνιάζουν στα υψηλότερα σημεία των δένδρων.

Κάποιες ποικιλίες εκτρέφονται με βάση χαρακτηριστικά όπως την παρατεταμένη κραυγή των αρσενικών (Θεσσαλία, Θράκη), ή την χρησιμοποίησή τους σε κοκορομαχίες όπως οι Χιλιανές των Πομάκων.
Ορνιθες με κατσαρό πτέρωμα αναφέρονται στην Πελοπόννησο, Λαμία και Λέσβο. Παλαιότερα ήταν μάλλον πιο διαδεδομένες.
Η επιβεβαίωση και ο προσδιορισμός της γεωγραφικής εξάπλωσης των πληθυσμών είναι στο αρχικό στάδιο έρευνας. Ντόπιες κότες απροσδιορίστου ταυτότητας αναφέρονται στην Αλόννησο, το Σκαλοχώρι Λέσβου, Ήπειρο, Αντίπαρο, Πάρο, Κέρκυρα, Σκύρο, Μήλο και Νάξο.

Πηγή : zwakia.blogspot.com
 
Paiana αυτό εξαρταται από τη ράτσα... Πχ οι μονάδες κρεατοπαραγωγης χρησιμοποιουν μια μίξη Plymouth Rock με bresse gaulose ενώ οι μονάδες αυγο παραγωγής υβριδια sussex και leghorn... ράτσες όπως τα Plymouth, τα sussex, τα orphington και τα cochin γίνονται τα κοκόρια πάνω από 3.5-4 κιλά ενώ τα Brahma μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5.5 αλλά αργουν να το δώσουν αφού κάνουν 14 μήνες... leghorn, Sussex και australorp επίσης μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 αυγά το χρόνο με το κατάλληλο φυραμα... Τώρα πουλιά όπως τα σεραμα δεν αξίζει να τ φας καθώς είναι τα θηλυκά 250 γραμμάρια και τα αρσενικά 300-500 ενώ άλλα όπως τα σιλκις και τα ayam cemani πιστεύω ότι δεν τρώγονται αφού το κρέας τους είναι κατάμαυρο... στα ayam μαύρη είναι μέχρι και η γλώσσα τους..

Plymouth Rock
44444142135_o.webp
Australorp Black
111111111141_o.webp
Sussex Light
5555555555116_n.webp
Polish Buff Laced
222222222262348_n.webp
Polish Golden Laced
333333333333749_n.webp
Orphington Buff
666666666666328_n.webp
 
Back
Top